Skocz do zawartości

Nowe brzmienie przepisu

theslut

Rekomendowane odpowiedzi

Prawo to bardzo przewrotna i niebezpieczna dziedzina, można z tego i wojnę mieć, i mieszanie z błotem, a na końcu wsadzą do ciurmy za picie piwa z sokiem (pierwsze przestępstwo) pod chmurką (drugie) ????

Nie ma prawa przed interpretacją, z drugiej jednak strony interpretatio cessat in claris.......konia z rzędem i rządem (całym!) temu, kto przedstawi kompletny katalog 'miejsc publicznych' ????

http://samorzad.infor.pl/sektor/zadania/gospodarka_komunalna/389028,Miejsce-publiczne-to-przestrzen-sluzaca-do-wspolnego-uzytkowania.html

Ja tam, gdybym pijał inaczej niż do lustra, żadnego mandatu dla zasady bym nie przyjmował ????

Edytowane przez coloumb

coloumb... przeciwnie. Prawo to ostoja i gwarant wolności, praw i obowiązków. Dokładnie w tej kolejności, która przypadkowa nie jest. :) 

Tylko jest jeden minus prawa stanowionego... jak mówi przysłowie w tym systemie wystarczy jedna ustawa, by spalić biblioteki. 

Interpretacja potrzebna jest gdy clara non sunt interpretanda, nie jest clara. :) 

Obecny kształt ustawodawcy każe mi mniemać, że nie wolno pić piwa w żadnym miejscu publicznym poza wyznaczonym przez władzę, a miejsca publiczne to są te, które są określone przez władzę. :)

• Like 3

:)

Jedno z najciekawszych założeń interpretacyjnych - teraz na serio - zakłada argument o racjonalnym prawodawcy ( to prof. Kmita i prof. Nowak, UAM Poznań) mówi mniej więcej tak na potoczne... ustawodawca nie jest głupcem, to co stanowi nie może być głupie, wewnętrznie sprzeczne i nielogiczne, dba o system wartości by był spójny... przykładowo jeśli w jednej ustawie mówi, że a to jest a, jednak w innej nie wiadomo czy to samo a jest też a, to trzeba zadbać o całość systemu i zapytać o racjonalność, a więc zapytać o sens i skutki a z jednej ustawy i z drugiej. Jeśli się nie pokrywają to mamy problem i trzeba nadać jednolite znaczenie dla a z jednej lub drugiej ustawy, tak aby system był spójny. 

Słowem nikt niczego przed nikim nie ukrywał. Obecny ustawodawca zakazuje pić alkoholu wszędzie, z wyjątkiem miejsc, gdzie zezwala. :) 

Edytowane przez AdasCzeski
  • Like 3

Za "Panie Adamie" ślicznie dziękuję. 

Adam, albo Adaś jestem. :) 

Nie wiem czy jest definicja legalna miejsca publicznego, nie będę jej szukał, bo jestem po pracy. :) 

Jak nie ma to bierzemy słownik języka polskiego tu masz 100% racji. 

Panie Adasiu, a jak się ma "racjonalność prawodawcy" do przepisów prawa, które pozwalają karać dwa razy za to samo a nawet uzależniają rodzaj przewinienia i wysokość kary od tego kto czyn zabroniony popełnił. I jak to się ma do Ustawy Zasadniczej ?

Panie Adamie, prosze o wskazanie obowiazujacego aktu, w ktorym zawarto legalna definicje 'miejsca publicznego'...czy korzystamy ze slownika?

Czasem nie zaszkodzi zajrzeć jeszcze tutaj:

http://www.sn.pl/orzecznictwo/SitePages/Baza_orzeczen.aspx

i tutaj:

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/cbo/query

• Like 1

• 1 miesiąc temu...