Rapanui82 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Od dłuższego czasu marzy mi się konstrukcja bezsterowca boleniowego który wygląda jak ukleja-coś jak Raptor-który pracuje nawet przy ekspresowym prowadzeniu tzn lusterkuje drobno i idzie jak po sznurze,bez odjazdów na boki i wyskakiwania na powierzchnie... I najlepiej żeby ważył z 15 gramów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 A czemu nie moze miec steru ? Ewentualnie mozesz wylamac ster w hermesie Ja na takiego bez steru tez pare ryb zlowilem w tym roku (ale brzany, nie bolenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui82 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Miejsca,w których łowię bolenie,obfitują w duże ilości kamieni i stery bardzo często pękają i dlatego konstrukcja bezsterowa byłaby idealna. Lecz jak do tej pory nie spotkałem takiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 U mnie jest podobnie (rzeka z brzanami).Takze sprobowalem lowic bezsterowym i tez sie da.Nastepnym razem jak wypadnie ster to sprobuj.Co pomaga znakomicie wabic ryby to jak wobler opada na napietej lince delikatne pstrykniecia w wedke. Zadne podciagniecia. Tylko pukniecia w dolnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui82 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 W maju spróbuje Z opadu jak do tej pory to na Mutanta siadały bolenie ale jako przyłów w poszukiwaniu sandaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Miejsca,w których łowię bolenie,obfitują w duże ilości kamieni i stery bardzo często pękają i dlatego konstrukcja bezsterowa byłaby idealna. Lecz jak do tej pory nie spotkałem takiej Dlatego ja wolę siedzieć zaszyty i robić swoje, ale tak to później jest, jak się człowiek nie reklamuje. Po to wymyśliłem tą Shallow-kę, żeby miał małe prawdopodobieństwo na rozwalenie steru o przeszkody, ale tu nie o ster chodzi, a o pracę, która jest... tylko Ci co mają, mogą sobie odpowiedzieć Mam jeszcze w planach zrobienie takiego, że ster w ogóle nie wystaje. Taki wobler był już testowany i jest super, ale za dużo roboty przy innych zabawkach. Ten z fotki pracuje nie wyczuwalnie na kiju, ale swoje robi w wodzie. Ten z minimalnym sterem to już trochę inna bajka, bo różni się pracą, jest szybsza, delikatniejsza i mniej odskakuje na boki (nie mylić z odskokami na 50cm, to jest coś delikatnego). @Rapanui82 daleko nie masz, zapraszam na wodne testy , jutro rano jadę ustawiać woblery. Co do uklejki SDR o akcji boleniowej to też jest do zrobienia. Temat porzucony, bo nie można wszystkiego obrobić. Dawno temu na zlocie w Poznaniu pokazywałem taką Uklejkę 7 SDR jako prototyp i Szpiegu, Tofik czy też @Włóczykij mógłby się coś wypowiedzieć (no już tak często nie pisze), bo na pewno temat pamięta. Da się zrobić, tylko czasu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 JAZ, Z woblerow od Ciebie to cenie sobie tego cienkiego 5 cm.Jak zreszta sam wiesz Natomiast jakby ciut wolniej tonal to ...byloby to Uklejka SDR trolingowa taka wlasnie na bazie tego Twojego 7 cm woblera moglaby byc super.Nie wiem jak to duzo roboty, czy wystarczy zrobic inne stery i gotowe. Dla mnie to moglby byc tonacy. Na pewno przy predkosci 4 kmh by ozywal i pracowal.To bylby typowy wobler trollingowy. Wiec mialby po prostu rowno i gleboko isc przy rownej predkosci. Zero udziwnien i odskokow. Wlasciwosci rzutowe tez niewazne Znajdziesz czas na przedwiosniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rapanui82 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 @Jaz,wiem że mam nie daleko do Ciebie i dziękuje za zaproszenie i bardzo chętnie bym skorzystał lecz obowiązki zawodowe nie pozwalają niestety... A co do Shallow-ki to chętnie przeprowadzę warciane testy jak będziesz ją miał na deal,zarówno tą ze zdjęcia jak i nową konstrukcje Mam koło siebie wodę na której uklejka o drobnej pracy w wersji SDR sprawdziła by się znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J A Z Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 JAZ, ...Z woblerow od Ciebie to cenie sobie tego cienkiego 5 cm. Znajdziesz czas na przedwiosniu ? ... Ja cały czas siedzę i zmieniam wobki, tak jak to było z Małym i Cienkim - przez 3-4 lata były zmieniane i teraz już tak zostają, niczego nie zmieniam. Ty dostałeś nawet lekko przeciążone, tzn.chyba o 0,5gr za dużo. To są wobki boleniowe na dużą rzekę i do rzutów na większe odległości (dla takiej wielkości), jeżeli je odchudzę, to może być problem ze spokojnym przeciągnięciem ich po szybkim przelewie. Woblery te są zrobione pod bolenia na szybką jak i spokojną wodę.Ćwiczę coś ostatnio, czyli uklejka 5cm z umiejscowionym oczkiem jak w moich uklejkach 7cm. Guzu nie myl tylko uklejki 7 te które masz z tą która wyszła coś w połowie tego sezonu. To dwie różne przynęty, teraz nowa uklejka 7cm to już koniec z testami, poprawianiem, jest dopracowana i tak zostaje.Wracając do uklejki 5 (raczej boleń 5cm, bo z niego zrobiona), to powinna być budowa na taką wodę, czyli można bawić się obciążeniem bez problemów z utrzymaniem jej w silnym nurcie (umiejscowienie oczka i Pb). Uklejka SDR? Już dziś rzuciłem rękawicę i po woli będę kombinował, bo wobler był zrobiony i super pracował,latał. Raczej na korpusie Shallow-ki, bo są pewne powody. Jeżeli miałoby coś być zrobione, to na pewno zaczynając teraz, to wyszłoby za kilka tygodni(miesięcy ) - to musi być przećwiczone nie tylko nad wodą, ale produkcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
analityk Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Mi brak jest wobka boleniowego o typie „pływający” lub „neutralny” którego można spławiać na dużą odległość w rejon trudnych do podejścia Bolków i ściągać w szybkim boleniowym tempie – i pracę powinien mieć oczywiście drobną boleniową. A może są takie wobki na rynku tylko nic o nich nie wiem? Czy ktoś może polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Salmo Sting np. Nie ma akcji typowo boleniowej ale jest również drobniutka i bolki na niego siadają,są wersje suspending i floating. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzi Opublikowano 23 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 Wideł też robi pływające boleniówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekiel11 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 bez sterowy smużak na klonki Albo jerk w formie żabki Da się takie cusie wykonać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Ja właśnie pracuje nad bezsterowym żukiem. Pewne jest, że się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekiel11 Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Ja właśnie pracuje nad bezsterowym żukiem. Pewne jest, że się da. Fajnie napisz o tym w swoim wątku mam nadzieję że jakieś foto będą <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Takie żuki robił swego czasu (może dalej robi) pewien wędkarz z miejscowości Bojadła, w lubuskiem. Dobre odrzanskie przynęty. Było tego bardzo dużo na portalu aukcyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Właśnie kończe robić prototyp. Jutro idę testować. Jak testy się udadzą to napiszę coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Przepraszam, że post pod postem...Udało się uzyskać to co chciałem. Moje wymagania były sprecyzowane, ponieważ miał to być bezsterowy żółtobrzeżek o naturalnym wyglądzie, pracujący przy powierzchni i pod. Już daaawno chciałem go zrobić ale jakoś robiłem tylko ze sterem. Teraz mam i takiego bezsterowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 W temacie smużaków niejako - chciałbym pływające żabsko w rozmiarze kleniowym (max 4cm) z wagą od 3g wzwyż, które dałoby się szybko sprowadzić pod wodę. Tak żeby to wyglądało jak nurkująca żabka. No i jak się puści w dryfie po powierzchni musi się dać prowadzić 'żabowo', czyli skokami. Ot, taka fanaberia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Kiedyś sprzedawano coś takiego.Dokładnie 4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruzin Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 To chyba jakiś hand-made, nie wygląda jak żadna ze znanych mi konstrukcji. Tak się zastanawiam czy samemu sobie nie wystrugać...muszę dojżeć do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frycek Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 To żaba Gębskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 Mówisz i masz - schodzi dość szybko w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2012 To żaba Gębskiego? Cholera wie.Zadnego napisu na niej nie ma.Kupiona za jakieś grosze w szczecińskim sklepiku.Jak ktoś chce podobną wystrugać to służę dokładnymi fotkami na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fred Arbogast Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Witajcie koledzy jeśli ktoś ma a chciał by się pozbyć takich cudaków proszę o kontakt na priv.Posiadam kilka z dawnych lat i są dla mnie bezcenną pamiątką.A gdyby tak ktoś miał stary katalog Freda A z przed lat taki miałem na papierze czerpanym też proszę o pomoc w zdobyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi