Skocz do zawartości

Kije Jaxon Grey Stream

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również postanowiłem wypróbować te nowe kije od Jaxona. Zamówiłem sobie dwie wersje. Jedną 2,28m/7g, a drugą 2,28m/12g. Jak odbiorę kije to postaram się zrobić jakieś zdjęcia ugięć obu wędek naraz, aby było widać różnice :)

Edytowane przez LordG
  • Like 1

Byłem dzisiaj nad wodą z kijkiem 2,65. Przy 8 cm gumie ok 4 gramy i główka 6 gram pod nurt wygina się dosyć mocno , ale nie jest to jakoś przesadzone . Ogólnie kijek bardzo fajnie działa czuć każde puknięcie zaczepu bo rybki nie chciały współpracować ;/ . Bardzo fajnie się ładuje podczas rzutu . Większymi gumami tak max do 10 cm da się normalnie rzucić . Nie sprawdzałem jak blaszki ale myślę , że nie będzie problemu . Jutro jeszcze raz przejdę się nad wodę i napisze coś więcej bo dzisiaj czas nie dopisał . Ogólnie polecam ten kijek za taką cenę rarytas ;D . Pozdro 

Napiszę co nie co o kijach. Będą to informacje, których nie znajdziemy w katalogu.

Jaxon Grey Stream 2,28m 1-7g

Waga katalogowa: 99g

Waga rzeczywista: 99g

Liczba przelotek: 9

Średnica wewnętrzna przelotek od szczytu w dół: 5x2,2mm--3,2mm--3,7mm--5,7mm--11,4mm

Średnica blanku na szczycie zaraz za omotką: 1,3mm

Średnica blanku na dole nad rękojeścią: 8,1mm

Odległość od środka stopki kołowrotka do końca: 27,5cm

Długość rękojeści: 32,5cm

Wyważenie z kołowrotkiem 251g: około 6cm od środka stopki

Wyważenie z kołowrotkiem 201g: około 7cm od środka stopki

Jaxon Grey Stream 2,28m 2-12g

Waga katalogowa: 127g

Waga rzeczywista: 133g

Liczba przelotek: 9

Średnica wewnętrzna przelotek od szczytu w dół: 5x2,2mm--3,2mm--3,7mm--7,4mm--15,0mm

Średnica blanku na szczycie zaraz za omotką: 1,5mm

Średnica blanku na dole nad rękojeścią: 10,0mm

Odległość od środka stopki kołowrotka do końca: 32,5cm

Długość rękojeści: 39,0cm

Wyważenie z kołowrotkiem 251g: około 8cm od środka stopki

Wyważenie z kołowrotkiem 201g: około 9cm od środka stopki

Na zdjęciach kołowrotek ze szpulką ma 251g, a bez szpulki 205g. Zdjęcia ugięć też będą, ale dzisiaj nie dam rady.

post-50288-0-20718300-1520618025_thumb.jpg

post-50288-0-98273800-1520618040_thumb.jpg

post-50288-0-52931300-1520618053_thumb.jpg

post-50288-0-95682300-1520618106_thumb.jpg

post-50288-0-42693000-1520618114_thumb.jpg

post-50288-0-09766100-1520618129_thumb.jpg

post-50288-0-33457900-1520618154_thumb.jpg

Edytowane przez LordG
  • Like 7

Dziś pierwsze testy nad wodą 228, 4-17 gram, polowilem z godzinkę na gumki, dawał rade, zmieniłem na wobler 6 cm, rzut.... i polecaiała część kija. Także pierwsze łowienie i kij złamany. Nie był rzucany po kamieniach ani po krzakach, nawet nie zdążyłem go ochrzcić :)

Byłem dziś znowu nad wodą dalej testować kij . W około 10  rzucie kij pęka w 2 części wędki pomiędzy 1 a 2 przelotką :/ . Zawiodłem się trochę . Mam nadzieję , że to była wada tylko w tej wędce . Wędkę postaram się oddać na gwarancję . Od razu mówię ,że nigdzie nie uderzyłem ani przygniotłem . Może to być wada produkcyjna :/ . Zobaczymy czy w ogóle przyjmą na gwarancję ;/ Pozdro

.

• Like 1

Hej,

Jaki polecacie kołowrotek do Jaxon Grey Stream 210cm 1-7g , żeby dobrze wyważyć kijek?

Myślałem nad Okuma Avenger FD25 waga 227g. Polecicie coś innego?

I wie ktoś może czy gdzieś można jeszcze dorwać 198cm i 210cm 1-7g?

Edytowane przez gruu

Hej,

Jaki polecacie kołowrotek do Jaxon Grey Stream 210cm 1-7g , żeby dobrze wyważyć kijek?

Myślałem nad Okuma Avenger FD25 waga 227g. Polecicie coś innego?

I wie ktoś może czy gdzieś można jeszcze dorwać 198cm i 210cm 1-7g?

Faktycznie jest problem z dostepnością, przepatrzyłem na szybko kilka sklepów i tego 210 1-7g nie mają nigdzie na stanie.

Na olx ktoś ma obydwa te kijki do sprzedania: https://www.olx.pl/oferta/jaxon-grey-stream-210-oraz-198-do-7g-CID767-IDsj1Hd.html

Chociaż osobiście za olxem nie przepadam.

Ja wczoraj zamówiłem z ciekawości ten 228cm 1-7g, zobaczymy :) Przewidziałem do niego Ryobi Ecusima 1000vi, jak będzie za ciężka do pójdzie do mojej kleniówki.

Ja szczerze nie przepadam za firmą jaxon, zamowilem z ciekawosci, myslalem ze chociaz rok polowie a tu strzelila na pierwszym wypadzie.

Dodam ze nie jestem typowym lamaczem kijków, zdarza mi sie to baaardzo rzadko. A znam takie osoby co im kazda wędka strzela w rekach :)
Moze miala wade fabryczna, czort wie, odsylam na gwarancję.

Ja z jaxona mam muchówkę którą łowiłem kiedyś 2 lata, kij bez zastrzeżeń jakościowych

Bo prawda jest taka, że w ofercie Jaxona jest kilka perełek, które bez zastanowienia można polecić większości wędkarzy :)

Dla mnie mega plus ma seria: Jaxon Eternum Spinning, zarówno wersja kleniowa (270cm/5-20g) jak i szczupakowa (240cm/10-40g).

A ilu wędkarzy śmiga z super lekkim, aluminiowym podbierakiem Jaxon Trout  :rolleyes:

Edytowane przez Pride
  • Like 1

Nie chcę się wymądrzać, ale zauważyłem, że kije Jaxon nie mają tego magicznego czegoś opisywanego przez innych producentów jako "zapas mocy"... Kupiłem 210 1-7 zakładając, że będzie obsługiwać przynęty do pięciu gramów. Po prostu biorę poprawkę na oznaczenie. Jest jeszcze jedna sprawa. Kupno taniej wędki zawsze jest loterią.

• Like 2