marten Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 No i mi wczoraj pekl 2.28 do 12gr... Podczas wyrzutu 8gr spinmadem... Pekla na spigocie a raczej spigot pekl i zostal w czesci szczytowej.Wrazenia z uzytkowania pozytywne... Tylko szkoda slaba jakosc. Tak wedka tania wiem. Widac najwieksze przeciazenia podczas wyrzutu sa w tym miejscu, ktre jest przesztywnione. Szkoda. Kijek leci na reklamacje. Jednak teraz boje sie ze po kilku intensywnych wypadach znow bedzie to samo.Trzeba poszukac czegos jakosciowo lepszego. Macie na oku cos wartego polecenia o fajnym wygladzie i cienkim blanku?Jeśli jeszcze szukasz to Mogę polecić Ci tego Cormorana 2.10 2-12g, bardzo fajny. Na amazonie chodzi za 60 euro ale w sklepie ze zdjęcia jest po 40. Świetnie ładuje się już od 2g. Łowiłem nim na jednym wypadzie dzięki uprzejmości kolegi. Niestety wcześniej zakupiłem już Jaxona więc odpuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Posiadam wersję 198cm 1-7g. Na każdym wyjeździe na ryby 1-2x wyrzucam do wody górną część wędki. Czy ktoś opanował technikę jak złączyć dwa elementy wędki na spigocie by nie wypadały co 25 rzutów ?Jestem niemal 100% pewny że kiedyś wyrzucę górną część i urwę żyłkę i nie odzyskam już góry. Wędka jest genialna ale wady konstrukcyjne bolą. Co 10 rzutów dociskam spigota, ale gdy tylko się zapomnę i mocniej porzucam góra odlatuje z przynętą. Czy ktoś sobie z tym poradził ? Co do wędki, jak dla mnie 1,5g + twister fajnie juz leci. 2-5g to idealnie dla wędki. Blaszki, wahadełka od 2-4g bajka. Bardzo jestem z niej zadowolony ale wiem że zgubię górny element. Może by go przywiązać jakoś :-) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 23 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Ja mialem farta ... u mnie nic nie wylatuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Mam 198 1-7 oraz 210 2-121-7 jest dla mnie kluskowata, za to 2-12 to strzał w dziesiątkę Kijek jest dość szybki i obsługuje szeroką gramaturę przynęt, dobrze czuć opad i fajnie amortyzuje zrywy ryby, okoń 39 i kilka szczupaków 40-50 bardzo fajnie się holowało.Niestety z wersją 1-7 miałem też ten problem spadania szczytówki, natomiast ta druga się luzuje i wyrobiłem sobie nawyk dociskania co 20 rzutów , widać za te pieniądze nie można mieć wszystkiego, dobrze że jaxon nie robi problemów z reklamacjami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacques Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 do wypadania tych szczytówek można spróbować sposób muszkarzy, szczególnie tych od DH, złącze owinąć taśmą izolacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marten Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Jaki kijek wybrać z tej serii na łódkę do gum Canibal od 6.8 do 12.5 na główkach od 5g do 10g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Ale owinąć przed nałożeniem czy po? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Może faktycznie spigota z dolnej części owinąć 1 warstwa taśmy izolacyjnej do kabli lub cienkiej np. taśma klejąca. Zobaczę czy to trzyma i działa. Dam znać w wątku z fotka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Nie rób takich rzeczy, są specjalne środki, zapytaj jakiegoś rodbuildera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Racja, z tą taśmą lipa wyszła, przy którymś z kolei składaniu wędki taśma się ściąga. Trochę nożem poszarpałem tego spigota robiąc mini wypustki, może to coś pomoże. @maykelTe środki od chłopaków co robią wędki pewnie droższe, niż ta wędka z pokrowcem i wysyłką na Madagaskar. Tania wędka to sposób musi być małomiasteczkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 U mnie tego problemu z wypadaniem nie było. Spróbuj zwykłym woskiem ze świeczki natrzeć złącze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Hej, jutro odbieram z poczty wersję 5-23 2.4 i Seriniusa gtx200, kij docelowo pod "lekkie" szczupaki, drugi chciałbym pod okonia, i chyba będzie to 2-12 2,10/2,28 powinny się dobrze uzupełnić, do tego możliwe że powyższy Serinius 200 a do 5-23 zamówię seriniusa 300. Dobrze kombinuję z gramaturami ? Obecnie mam Alivio dx 270 14-40, katastrofalnie ciężki kij, ale to był pierwszy niedoświadczony zakup za 60zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Jaxon miał jeden dobry kołowrotek czyli ZX Machine, ale poza tym to imho raczej ryzykowne zakupy. Do tego wysokie przełożenie ma ten Serinius. Jak ma być budżetowo bez zapasowej szpuli to polecam Passion 720 i 730, jak ze szpulą to Ninja 2500 i 3000, a za +- 250 zł to już można kupić zauberowate, np. tego nowego pro i wtedy też 2000 i 3000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 Hmm...może i tak, z jaxonem zawsze była loteria, aczkolwiek 10 letni astor match śmiga na odległościówce bez najmniejszego uszczerbku na zdrowiu Kurde, tak przeglądam kręcioły w granicach 250-300zł i jest tego za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamklin Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Krótko używałem serinusa w rozmiarze 200 później oddałem kumplowi i wrażenia bardzo pozytywne.Ladnie nawija plecionke, kręci bardzo przyjemnie i sprawia wrażenie wiele droższego młynka.Kumpel łowi tym rozmiarem sandacze i szczupaki i po całym sezonie nadal świetnie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamklin Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Jedyny minus te najmniejsze rozmiary swoje ważą i do ul średnio się nie nadaja.Ale bardzo ładnie spasowane młynki, korba wkręcana w przekładnie i 2 metalowe szpulki w komplecie.Moim zdaniem bardzo ciekawa propozycja do tych 250 zł Edytowane 25 Września 2018 przez adamklin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Przyszły taile. Kijaszek bardzo ok jak na 100zł, jedynie szczytowa przelotka minimalnie ucieka z osi, ale to może sam kiedyś ogarnę jak mi coś do łba strzeli. Kołowrotek sprawia wrażenie solidnego, bardzo koherentny jak na 200zł. Martwi mnie tylko wyważenie tego zestawu, Jak mam stopkę pomiędzy palcami to leci strasznie na pysk, dłoń zaraz za stopką już bardzo poprawia równowagę, a pełna jest dopiero w miejscu ze zdjęcia. Ruszę się w tygodniu nad wodę, zobaczę czy nie będzie mi to przeszkadzać. I pewnie kilka metrów pletki 0.10 tego nie zmieni. Edytowane 25 Września 2018 przez katystopej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Moim zdaniem wyważenie zestawu jest niemal właściwe. Większość moich zestawów podobnie się wyważa i nie powoduje to dyskomfortu, ani nadmiernego zmęczenia. Wolę żeby zestaw lekko przeważał na szczytówkę, niż miałby przeważać na dolnik. Ale to moja osobista opinia i subiektywne odczucia. Jak napisałeś najlepszą ocenę da Ci użytkowanie nad wodą.3-setka powinna Ci wyważyć ten zestaw idealnie i po kłopocie, a ta 2-setka będzie pasowała do planowanej przez Ciebie okoniówki. Edytowane 25 Września 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 25 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 (edytowane) Kolega zachwalał.Aż się skusiłem.2,5 ćw 2-12gW ub.piatek przyszedł kijek.Ładnie się prezentuje z TD 920 iz.Cały tydzień pogoda babie lato.Sobota deszcz plucha, zawierucha.Ale co tam.Nie w takich warunkach się łowiło.Super miota małymi wobkami,czucie przynęty to znów mile zaskoczenie.2 okonie z opaski takie po 23-25 cm.Zmiana miejsca główka w napływie widzę dwa ataki myślę boleń.Do 0,18 daje agrafka z kretlikiem meppsa nr 1 i walczę po 10 minutach bach z wirem na wodzie, szybki ruch nadgarstka i siedzi.Kijek pięknie pracuje,amortyzując odjazdy ryby.Po pierwszej świecy już wiem z kim walczę.2 odjazdy parę wyskoków i trochę zrywów.Po około 10 minutach w podbieraku ????.66 cm pięknie ubarwiony.Kij pracuje po całości.Jedyny minus to brak zaczepu.Jakość przewyższa cenę parokrotnie. Edytowane 25 Września 2018 przez TOMIS1975 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 A ja bym osobiście dopłacił 100 zł więcej do tego kija ale żeby ktoś lekko nad nim popracował. Głównie przelotki prosto i ten spigot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Ale za 200zł nie byłoby takiego oh i ach, byłby tylko poprawmy, do 200 zawsze można dołożyć te 30-50zł i kij o 2 klasy lepszy znaleźć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Ale za 200zł nie byłoby takiego oh i ach, byłby tylko poprawmy, do 200 zawsze można dołożyć te 30-50zł i kij o 2 klasy lepszy znaleźć.Witam. Jaki kij za 250 zł jest lepszy ??? Bo bym sobie kupił takowy. Cena za Jaxona 2-12gr 228cm ===99zł . 100 ryb zaciętych i 99 wyholowanych. Jedna spadła. Może wina wędki może moja. Przelotki osadzone prosto, złącze idealne. Jak coś Kolega lepszego przetestował proszę o info. Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Robinson wypuścił serie Maverick w podobnych pieniądzach , jakościowo i użytkowo pewnie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Witam. Jaki kij za 250 zł jest lepszy ??? Bo bym sobie kupił takowy. Cena za Jaxona 2-12gr 228cm ===99zł . 100 ryb zaciętych i 99 wyholowanych. Jedna spadła. Może wina wędki może moja. Przelotki osadzone prosto, złącze idealne. Jak coś Kolega lepszego przetestował proszę o info. Pozdrawiam. Czyli nic specjalnego nie ma w granicach 200-250zł co mogło by konkurować/być minimalnie lepsze od grey stream'ów ? Dopiero wchodzę w ten 'rynek' 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 (edytowane) Robinson wypuścił serie Maverick w podobnych pieniądzach , jakościowo i użytkowo pewnie podobnie.Nie znam Mavericka, ale z doświadczenia znając wędki zarówno Robinsona, jak i Jaxona, wątpię w to. Robinson to żadne cudo. Czyli nic specjalnego nie ma w granicach 200-250zł co mogło by konkurować/być minimalnie lepsze od grey stream'ów ? Dopiero wchodzę w ten 'rynek' KONGER seria Troker. Bardzo przyzwoite wędziska wykonane ze starannością co najmniej dwukrotnie wyższą niż Jaxonki.Z nieco droższych też kongerowa seria World Champion. Bardzo dobre wędki robi też OKUMA, teraz dystrybucja przejęta przez DRAGONA - seria Black Rock. Zaznaczam, że przez wiele lat byłem zagorzałym wyznawcą Jaxona i w ich ofercie można natrafić na prawdziwe perełki, ale prawda jest taka, że nawet w tej samej serii, dwa takie same wędziska czy kołowrotki mogą być zarówno super, jak i niemal szmelcowatą niedoróbką. Zależy jak się trafi. Trzeba też zaznaczyć, że są na to przygotowani, bo sprawy reklamacji są załatwiane bez problemu, a serwis mają chyba najlepszy z firm polskiego rynku. Edytowane 26 Września 2018 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi