granvorka Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Kurczę, Alexspin, przewijają mi się Twoje posty czasami na forum i zawsze miałem Cię za dobrego fachowca i doradcę. Tak się składa, że mam zarówno wędkę z serii Troker, Black Rock i Grey Stream, moim zdaniam to kije od Jaxona wygrywają rywalizację z wymienionymi przez Ciebie modelami. Dodam od siebie, że Trokera i Black Rocka mam z większym ciężarem wyrzutowym, a Grey Streamy mam dwa 1-7 i 2-12g. O ile troker do 30g jeszcze jako tako mi się sprawdza, to długi Black Rock z cw powyżej 40 gram jest jedną z najgorszych wędek jakie miałem. Ciężki, tragicznie wyważony, brak jakiejkolwiek czułości itd itd.... pozdrawiam ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 2 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2018 Trochę już pomachałem kijem - 5-23g 2.4m - i wydaje mi się, że cw jest "kapkę" zawyżone, fishunter 13cm + główka 10g strach było machnąć mocno co by ze szczytówką nie poleciało, basuński bezsterowiec 18g można machać ile sił w łapach, 4.5g wobki kleniowe bardzo daleko lecą, czuć wyraźnie ich pracę. CW realnie gdzieś pomiędzy 4 a 20g max, bałem się wyważenia ale niepotrzebnie, bardzo przyjemny zestaw, można machać bez bólu nadgarstka godzinami. Aaa druga przelotka od dołu krzywa, no ale za 100zł przy tej pracy i wadze może być co druga krzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Kurczę, Alexspin, przewijają mi się Twoje posty czasami na forum i zawsze miałem Cię za dobrego fachowca i doradcę. Tak się składa, że mam zarówno wędkę z serii Troker, Black Rock i Grey Stream, moim zdaniam to kije od Jaxona wygrywają rywalizację z wymienionymi przez Ciebie modelami. Dodam od siebie, że Trokera i Black Rocka mam z większym ciężarem wyrzutowym, a Grey Streamy mam dwa 1-7 i 2-12g. O ile troker do 30g jeszcze jako tako mi się sprawdza, to długi Black Rock z cw powyżej 40 gram jest jedną z najgorszych wędek jakie miałem. Ciężki, tragicznie wyważony, brak jakiejkolwiek czułości itd itd.... pozdrawiam !Mam Kongera World Champion 10-35g/300cm, Trokera 15-40g/228cm, Black Rocka 3-18g/198cm (jednoskład) i Black Rocka Cast 10-35g/213cm. O żadnym z nich nie mogę powiedzieć złego słowa, zwłaszcza ten jednoskład ma nieprzeciętną dynamikę co przekłada się na odległości rzutów porównywalne z wędziskami 240cm. Na każdym z nich wyczuwalna jest praca przynęty - oczywiście dobranej w zakresie cw. Te wędziska miałem na myśli i uważam, że są na poziomie co najmniej dobrym.O Robinsonie nie mam dobrego zdania i już dość dawno pozbyłem się sprzętu tej marki.Do niedawna używałem jaxonowego Feroxa 5-20g/270cm i uważam go za bardzo udany technicznie model. Po trzech latach użytkowania odziedziczył go po mnie wnuczek w miejsce poprzednio używanego dragonowego Vipera o zbliżonych parametrach i jest bardzo zadowolony ze zmiany. Dla tego pisałem o jaxonowych "perełkach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Uzywa ktos 2-12 g .na pstrąga? Myślę o dł.250cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Panowie ten jaxon do 12g ile realnie obsłuży? Szukam budzetowej okoniowki do 10-12g a z opinii widze ze do 200-250zl lepszego nic nie znajde Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Właśnie na pstrągi jest idealna. 228 2-12 g. Używałem całe lato. A na okonia jednak się myliłem. Można kupić coś wiele lepszego . Co prawda dałem 300 zł. SG parabellum do 7 gram . Dziś były testy. Na forum jeden z kolegów ma do sprzedania trochę taniej. Pozdrawiam. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Nie nie parabelum to klucha nie dla mnie.. i trochę za male cw.. Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Też się zasadzam na 2-12, pod pasiaki i 2 razy do roku klenie będzie w sam raz, a i przyłów szczupłego czy brzany będzie bezpieczniej wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 (edytowane) Też się zasadzam na 2-12, pod pasiaki i 2 razy do roku klenie będzie w sam raz, a i przyłów szczupłego czy brzany będzie bezpieczniej wyciągnąć.Na tym od 2-12 gr tęczaki +40 i potoki +40 nie robią wielkiego wrażenia. Wyżej w postach kolega opisał jak zielonego wyholował . Nada się, tak myślę . Tylko idź do sklepu i wybierz sobie . Bo niespodzianki się trafiają. Edytowane 3 Października 2018 przez robert7704 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 To panowie jak z tymi pasiakami ?.bedzie ok czy nie ? Bo jeszcze mysle.o microflexie do 10g Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 3 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2018 Tylko idź do sklepu i wybierz sobie . Bo niespodzianki się trafiają. Widzę po swoim zamówiony w ciemno przez neta, krzywe przelotki następnego stacjonarnie kupie po przegrzebaniu całego magazynu sklepowego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 Panowie ten jaxon do 12g ile realnie obsłuży? Szukam budzetowej okoniowki do 10-12g a z opinii widze ze do 200-250zl lepszego nic nie znajde Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41]https://www.wedkarski.com/wedki/12034-catana-dx-super-sensitive-shimano.htmlhttps://www.wedkarski.com/wedki/15575-wedka-black-rock-ii-spinning-dragon.htmlhttps://www.wedkarski.com/wedki/4594-wedka-black-rock-spinning-okuma.htmlhttps://allegro.pl/wedka-konger-ultris-jig-perch-210-1-10g-152002210-i7263106292.htmlhttps://allegro.pl/konger-wedka-ultris-jig-perch-232-1-10g-i7479115382.htmlWybieraj. Osobiście rekomenduję to ostatnie wędzisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 (edytowane) 2-12 2.1 m rzuca nawet 20 gram ale ostroznie.Z komfortem łowienia przy takiej masie już jest różnie, fajne jest to że Kijek jest dość szybki, nie kluskowaty, ale z tego co tu czytałem inne dlugości inaczej się zachowują, im dluższa tym bardziej klucha.Te parametry co podałem - pod okonia super. Edytowane 4 Października 2018 przez drChlubicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 4 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2018 https://www.wedkarski.com/wedki/12034-catana-dx-super-sensitive-shimano.htmlhttps://www.wedkarski.com/wedki/15575-wedka-black-rock-ii-spinning-dragon.htmlhttps://www.wedkarski.com/wedki/4594-wedka-black-rock-spinning-okuma.htmlhttps://allegro.pl/wedka-konger-ultris-jig-perch-210-1-10g-152002210-i7263106292.htmlhttps://allegro.pl/konger-wedka-ultris-jig-perch-232-1-10g-i7479115382.htmlWybieraj. Osobiście rekomenduję to ostatnie wędzisko. Black rocki to kluchy straszne.. totalnje nie moja bajka. Potrzebuje szybki kijas. A ten konger ultris ? Cos więcej powiesz? Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 5 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Panowie a rzucał ktoś tym 4-17? Jak z jego szybkością ? Ma ktoś porównanie np że streeto do 9g albo sicario do 7? Czy jest to kij ewidentnie wolniejszy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 (edytowane) (...). A ten konger ultris ? Cos więcej powiesz? (...)Ultris to wklejanka, ale nietypowa, doskonale wskazuje brania, ale nie posiada podstawowej bolączki wklejanek - przesztywnienia w miejscu łączenia, zachowuje się jak tubular i wędzisko podczas holu pracuje równomiernie na 2/3 długości. Poza tym konstrukcja uchwytu (częściowo odkryty blank) również pozwala na bardzo dobre wyczucie brań.Moja Partnerka używa z powodzeniem delikatniejszego wędziska z tej serii (Jig Micron 0,5-6g), czepiają się tego nie tylko okonie, ale również z powodzeniem 0,6-0,7 gramowymi muszkami łowi nawet ukleje. Jeszcze żadna ryba się z tego wędziska nie spięła.Jeśli wolałbyś coś mocniejszego, to z tej samej serii model Drop Shot 3-18g jest wędziskiem niemal uniwersalnym, ogarnia rybki od okonków do szczupaków włącznie. Piszesz, że Black Rocki to kluchy, nie bardzo się z tym zgadzam, ale nie będę się sprzeczał, bo to moim zdaniem dość subiektywne odczucie. W ofercie są wędziska Slow (1-10g/218cm) i Med-Fast (4-21g/213cm) pozostałe to Fasty i X-Fasty. BR mają, przynajmniej dla mnie, bardzo ważną zaletę - ponadprzeciętną dynamikę rzutu. Ulubionym i najczęściej używanym wędziskiem mojej Partnerki jest jednoskładowy BR 3-18g, przy długości 198cm rzuty osiągają odległości porównywalne z wędziskami 240cm. Ja mam castingowego 10-35g i przy długości 213cm dorównuje odległością rzutów spinningom 270-centymetrowym. Edytowane 6 Października 2018 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Dzieki za obszerna odpowiedz, mysle ze troche mi rozjasnilo. Chcialbym.jednak sprostować - piszac, ze BR to klucha mialem na mysli ten do 10g Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Z tym całkowicie się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamklin Opublikowano 6 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2018 Łowiłem trochę 2.10 4-17. Kijek to taki fast z mocnym dołem i dość spolegliwa szczytówka.Swietna wędka pod gumę z główkami 6-15g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 Kupiłem 5-23g 2.1 z myślą o szczupłych i okoniach na bardzo ciężko. Na sucho to tak bardziej sandaczowa palą jest . 30g jak nic ogarnie :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katystopej Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2018 W krótkim możliwe, przy 2.4 bałbym się machnąć 30 gramami, przy 20 już jest ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rakso147 Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Witam, doradzicie jaki kijek będzie lepszy na początek zabawy z okonkami i szczupakami z wód PZW (Rozmiar chyba każdy zna ). Waham się między 4-17, a 5-23 (Długość ta sama- 265). Będę raczej łowił i na jakichś mniejszych rzekach i na wodzie stojącej, przynęty myśle jakieś keitechy lub Cannibale 8-10cm to max. Doradzi ktoś który byłby lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Witam, doradzicie jaki kijek będzie lepszy na początek zabawy z okonkami i szczupakami z wód PZW (Rozmiar chyba każdy zna ). Waham się między 4-17, a 5-23 (Długość ta sama- 265). Będę raczej łowił i na jakichś mniejszych rzekach i na wodzie stojącej, przynęty myśle jakieś keitechy lub Cannibale 8-10cm to max. Doradzi ktoś który byłby lepszy?Doradzać Ci nie chcę ☺, ale jeśli bym wybierał dla siebie to ten 5-23g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
intoxication Opublikowano 11 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Kupiłem 5-23 i jak dla mnie mega sztywna palą . Jak nic pod sandacza . Rzucałem max 10g + cannibal 10cm i nawet się nie zajeknal :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rakso147 Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Kupiłem 5-23 i jak dla mnie mega sztywna palą . Jak nic pod sandacza . Rzucałem max 10g + cannibal 10cm i nawet się nie zajeknal :>A da rade nim połowić okonki na jakieś małe gumki? Czuć brania czy raczej kij bardziej pod szczupaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi