Skocz do zawartości

Kije Jaxon Grey Stream

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczę, Alexspin, przewijają mi się Twoje posty czasami na forum i zawsze miałem Cię za dobrego fachowca i doradcę. Tak się składa, że mam zarówno wędkę z serii Troker, Black Rock i Grey Stream, moim zdaniam to kije od Jaxona wygrywają rywalizację z wymienionymi przez Ciebie modelami. Dodam od siebie, że Trokera i Black Rocka mam z większym ciężarem wyrzutowym, a Grey Streamy mam dwa 1-7 i 2-12g. O ile troker do 30g jeszcze jako tako mi się sprawdza, to długi Black Rock z cw powyżej 40 gram jest jedną z najgorszych wędek jakie miałem. Ciężki, tragicznie wyważony, brak jakiejkolwiek czułości itd itd.... 

pozdrawiam !

• Like 2

Trochę już pomachałem kijem  - 5-23g 2.4m - i wydaje mi się, że cw jest "kapkę" zawyżone, fishunter 13cm + główka 10g strach było machnąć mocno co by ze szczytówką nie poleciało, basuński bezsterowiec 18g można machać ile sił w łapach, 4.5g wobki kleniowe bardzo daleko lecą, czuć wyraźnie ich pracę. CW realnie gdzieś pomiędzy 4 a 20g max, bałem się wyważenia ale niepotrzebnie, bardzo przyjemny zestaw, można machać bez bólu nadgarstka godzinami. Aaa druga przelotka od dołu krzywa, no ale za 100zł przy tej pracy i wadze może być co druga krzywa  :lol:

Kurczę, Alexspin, przewijają mi się Twoje posty czasami na forum i zawsze miałem Cię za dobrego fachowca i doradcę. Tak się składa, że mam zarówno wędkę z serii Troker, Black Rock i Grey Stream, moim zdaniam to kije od Jaxona wygrywają rywalizację z wymienionymi przez Ciebie modelami. Dodam od siebie, że Trokera i Black Rocka mam z większym ciężarem wyrzutowym, a Grey Streamy mam dwa 1-7 i 2-12g. O ile troker do 30g jeszcze jako tako mi się sprawdza, to długi Black Rock z cw powyżej 40 gram jest jedną z najgorszych wędek jakie miałem. Ciężki, tragicznie wyważony, brak jakiejkolwiek czułości itd itd.... 

pozdrawiam !

Mam Kongera World Champion 10-35g/300cm, Trokera 15-40g/228cm, Black Rocka 3-18g/198cm (jednoskład) i Black Rocka Cast 10-35g/213cm. O żadnym z nich nie mogę powiedzieć złego słowa, zwłaszcza ten jednoskład ma nieprzeciętną dynamikę co przekłada się na odległości rzutów porównywalne z wędziskami 240cm. Na każdym z nich wyczuwalna jest praca przynęty - oczywiście dobranej w zakresie cw. Te wędziska miałem na myśli i uważam, że są na poziomie co najmniej dobrym.

O Robinsonie nie mam dobrego zdania i już dość dawno pozbyłem się sprzętu tej marki.

Do niedawna używałem jaxonowego Feroxa 5-20g/270cm i uważam go za bardzo udany technicznie model. Po trzech latach użytkowania odziedziczył go po mnie wnuczek w miejsce poprzednio używanego dragonowego Vipera o zbliżonych parametrach i jest bardzo zadowolony ze zmiany. Dla tego pisałem o jaxonowych "perełkach".

Właśnie na pstrągi jest idealna. 228 2-12 g. Używałem całe lato.

A na okonia jednak się myliłem.  ;)  :( Można kupić coś wiele lepszego . Co prawda dałem 300 zł.  SG parabellum do 7 gram . Dziś były testy. Na forum jeden z kolegów ma do sprzedania trochę taniej. 

Pozdrawiam. 

• Like 3

Też się zasadzam na 2-12, pod pasiaki i 2 razy do roku klenie będzie w sam raz, a i przyłów szczupłego czy brzany będzie bezpieczniej wyciągnąć.

Na tym od 2-12 gr tęczaki +40 i potoki +40 nie robią wielkiego wrażenia.  

Wyżej w postach kolega opisał jak zielonego wyholował . Nada się,  tak myślę  :) . Tylko idź do sklepu i wybierz sobie   ;) . Bo niespodzianki się trafiają.   :huh:  :rolleyes:

Edytowane przez robert7704
  • Like 2

2-12 2.1 m rzuca nawet 20 gram ale ostroznie.

Z komfortem łowienia przy takiej masie już jest różnie, fajne jest to że Kijek jest dość szybki, nie kluskowaty, ale z tego co tu czytałem inne dlugości inaczej się zachowują, im dluższa tym bardziej klucha.

Te parametry co podałem - pod okonia super.

Edytowane przez drChlubicz

(...). A ten konger ultris ? Cos więcej powiesz? (...)

Ultris to wklejanka, ale nietypowa, doskonale wskazuje brania, ale nie posiada podstawowej bolączki wklejanek - przesztywnienia w miejscu łączenia, zachowuje się jak tubular i wędzisko podczas holu pracuje równomiernie na 2/3 długości. Poza tym konstrukcja uchwytu (częściowo odkryty blank) również pozwala na bardzo dobre wyczucie brań.

Moja Partnerka używa z powodzeniem delikatniejszego wędziska z tej serii (Jig Micron 0,5-6g), czepiają się tego nie tylko okonie, ale również z powodzeniem 0,6-0,7 gramowymi muszkami łowi nawet ukleje. Jeszcze żadna ryba się z tego wędziska nie spięła.

Jeśli wolałbyś coś mocniejszego, to z tej samej serii model Drop Shot 3-18g jest wędziskiem niemal uniwersalnym, ogarnia rybki od okonków do szczupaków włącznie.

Piszesz, że Black Rocki to kluchy, nie bardzo się z tym zgadzam, ale nie będę się sprzeczał, bo to moim zdaniem dość subiektywne odczucie. W ofercie są wędziska Slow (1-10g/218cm) i Med-Fast (4-21g/213cm) pozostałe to Fasty i X-Fasty. BR mają, przynajmniej dla mnie, bardzo ważną zaletę - ponadprzeciętną dynamikę rzutu. Ulubionym i najczęściej używanym wędziskiem mojej Partnerki jest jednoskładowy BR 3-18g, przy długości 198cm rzuty osiągają odległości porównywalne z wędziskami 240cm. Ja mam castingowego 10-35g i przy długości 213cm dorównuje odległością rzutów spinningom 270-centymetrowym.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam, doradzicie jaki kijek będzie lepszy na początek zabawy z okonkami i szczupakami z wód PZW (Rozmiar chyba każdy zna :D). Waham się między 4-17, a 5-23 (Długość ta sama- 265). Będę raczej łowił i na jakichś mniejszych rzekach i na wodzie stojącej, przynęty myśle jakieś keitechy lub Cannibale 8-10cm to max. Doradzi ktoś który byłby lepszy?

Witam, doradzicie jaki kijek będzie lepszy na początek zabawy z okonkami i szczupakami z wód PZW (Rozmiar chyba każdy zna :D). Waham się między 4-17, a 5-23 (Długość ta sama- 265). Będę raczej łowił i na jakichś mniejszych rzekach i na wodzie stojącej, przynęty myśle jakieś keitechy lub Cannibale 8-10cm to max. Doradzi ktoś który byłby lepszy?

Doradzać Ci nie chcę ☺, ale jeśli bym wybierał dla siebie to ten 5-23g

• Like 1