PatrykS Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Witam. I ja zdecydowałem się wreszcie na tego jaxonika w wersji 1-7g 1,98 cm. Pierwsze wrażenia mega przyjemne. Bardzo lekki. Już oddałem parę rzutów dla testów małymi przynętami i jestem zadowolony. Myślę, że na wiosne na okonie będzie petarda tylko by te okonie były w moich wodach. Pobawie sie z małymi przynętami typu imitacje robaków, keitechy 2, jaskółki 5cm, może jakieś małe smużaki na małych rzeczkach. Już nie mogę się doczekać, oby tylko był czas na to nasze wędkowanie. Pozdrawiam wszystkich. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Różnica w stosunku do KONGER Ultris zaledwie kilka gram, a wynika wyłącznie z "odchudzenia" uchwytu. Dla mnie te uchwyty to porażka, zupełnie mi nie leżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttb Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Fani wklejanek tez coś dostaną: Edytowane 8 Stycznia 2019 przez ttb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 No to jaxon pozamiata w ultrabudzetowych kijach w tym roku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasperek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Mam nadzieję że te wklejanki będą mieć jakiś element odróżniający je od tych z pełnym blaskiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kksm Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Też tak myślę. Będzie bardzo fajny kijek jeśli tylko będzie ciut szybszym kijkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Różnica w stosunku do KONGER Ultris zaledwie kilka gram, a wynika wyłącznie z "odchudzenia" uchwytu. Dla mnie te uchwyty to porażka, zupełnie mi nie leżą. Różnica przy kiju o długości 1,98 m to 22 gramy na korzyść Jaxona, a taka wartość to wagowa przepaść (dla wielu nie tylko w odniesieniu do kijów UL). Gramów, nie gram. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasperek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Rozpoczęła się walka o każdy gram... Mi te uchwyty nie przeszkadzają. Grey Stream w rozmiarze 210 cm 1-7 g. bardzo dobrze leży mi w ręku, a jako kołowrotek służy mi... Penn Battle II 2000, który waży katalogowo 276 g, czyli o 54 gramy więcej niż Ryobi Slam w tym samym rozmiarze... ryb to nie interesuje, a dla mnie jest super Edytowane 8 Stycznia 2019 przez kasperek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Ja walczę jedynie z wymyślaniem i powielaniem różnej maści bzdur i pierdół i dorabianiem do tego ideologii, a i to tylko gdy coś mi się mocno rzuca w oczy. Każdy łowi tym co mu pasuje i na co go stać, a sam jestem daleki, żeby kogoś przekonywać, że dany sprzęt jest lepszy czy gorszy z jakiegoś powodu. Grunt to wiedza o tym co jest dostępne i rzetelność informowania. Gdy to jest zachowane to już każdy może sobie wybrać co mu odpowiada. Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że żeby skompletować kilka zestawów "pod siebie" trzeba tego sprzętu przez dłuższy czas najpierw sporo przetestować. Porady i wrażenia Kolegów z forum na pewno mogą ten proces wyraźnie skrócić, ale tak czy inaczej nikt od tego nie ucieknie. Edytowane 8 Stycznia 2019 przez Maciek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Dla mnie takie działania jak zmniejszanie masy to tylko i wyłącznie działalność marketingowa.Chyba trzeba by było mieć wagę w reku żeby wyczuć różnicę 20 g.Można by się jeszcze zastanowić nad zmniejszaniem kosztów produkcji. Jakieś oszczędności na tym też można uzyskać.Podobnie z mocami hamulców w kołowrotkach.Co po hamulcu 8 kg w kołowrotku o wielkości 2000?Ale w katalogu można się tym pochwalić... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CR33D Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ja walczę jedynie z wymyślaniem i powielaniem różnej maści bzdur i pierdół i dorabianiem do tego ideologii, a i to tylko gdy coś mi się mocno rzuca w oczy. Każdy łowi tym co mu pasuje i na co go stać, a sam jestem daleki, żeby kogoś przekonywać, że dany sprzęt jest lepszy czy gorszy z jakiegoś powodu. Grunt to wiedza o tym co jest dostępne i rzetelność informowania. Gdy to jest zachowane to już każdy może sobie wybrać co mu odpowiada. Z mojego osobistego doświadczenia wynika, że żeby skompletować kilka zestawów "pod siebie" trzeba tego sprzętu przez dłuższy czas najpierw sporo przetestować. Porady i wrażenia Kolegów z forum na pewno mogą ten proces wyraźnie skrócić, ale tak czy inaczej nikt od tego nie ucieknie.To samo tyczy sie sprzętu z wyzszej półki. Coraz czesciej widac, ze ludzie dorobili sobie ideologie, ze im lepszy sprzet to w ogole sam łowi i bog wie co jeszcze. A znam niejednego wedkarza co kawalkiem bambusa i rynkowym kolowrotkiem łowi piekniejsze ryby niz niejeden stellowiec sorki za offtop. Wracajac do tematu greystreama, mialem w rece wszystkie modele na rybomanii i jedynie ten do 7g mnie urzekł, ewentualnie ten do 12. Moze nad woda zmieniloby moj poglad, ale lowilem tym do 40g i 60g to on spokojnie pociagnie Pozdrawiam,MichałSzybki tap [emoji41] 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Dla mnie takie działania jak zmniejszanie masy to tylko i wyłącznie działalność marketingowa.Chyba trzeba by było mieć wagę w reku żeby wyczuć różnicę 20 g.Można by się jeszcze zastanowić nad zmniejszaniem kosztów produkcji. Jakieś oszczędności na tym też można uzyskać.Podobnie z mocami hamulców w kołowrotkach.Co po hamulcu 8 kg w kołowrotku o wielkości 2000?Ale w katalogu można się tym pochwalić... To są kwestie bardzo indywidualne. Jednemu zrobi różnice drugiemu nie. Zależy też o jakim kalibrze kija mówimy, bo przy kiju 80 gramowym 20 gramów to jedna czwarta jego wagi. Dla mnie np. 20 gramów różnicy w kiju jest wyczuwalne, tym bardziej w lżejszych modelach. Do UL mam kijek który waży ok. 80 g (realne cw do 12 g), a do łowienia w przedziale 20-40 gramów patyk o wadze 107 g. Teraz nie bardzo już wyobrażam sobie łowieniem cięższymi kijami w tych gramaturach (a zdaje sobie sprawę, że można zejść jeszcze niżej przy odpowiednim budżecie) natomiast kiedyś miałem jeden stosunkowo ciężki kij do wszystkiego i nie narzekałem. Imho najważniejsze jest wyważenie zestawu, bo jeśli kij nie leci na pysk przy preferowanym przez danego operatora chwycie to zmęczenie nadgarstka i całej łapy będzie zazwyczaj nieznaczne nawet przy wielogodzinnym machaniu. Co do mocy hamulca to pełna zgoda - realnie się tego nie wykorzysta, za to dobrze brzmi w marketingowej nawijce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasperek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Dla mnie liczy się przede wszystkim wygoda i niezawodność. A co potrafi wędka UL obejrzycie na filmiku...https://www.youtube.com/watch?v=U457r0wbyXY&t=671s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ten microflex to taki ul jak Dacia Sandero stepway suw ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasperek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 A ten Jaxon to Honda Civic tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jaxon zaskakuje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Jaxon zaskakuje Szkoda, że nie ma casta do kloców, np. do 150 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 (edytowane) A ten Jaxon to Honda Civic taknie twierdze ze jaxon leszy niż microflex bo akcja wędek to nie moja bajka. Ale ten film z pleciony niczego nadzwyczajnego nie wnosi. Wędka teoretycznie do "UL" rzuca i holuje w morzu dorsze na przynęty powyżej 30g, według ciebie to jest wyznacznik dobrej wędki przeznaczonej lekkiemu spiningowi ? Nie sądzę Jesteś pewien ze Twój egzemplarz tez tyle wytrzyma ? Zresztą z tego co pamiętam z poprzedniego filmu to on go skrócił o +/-10cm zakładając plandekę na łódź. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Przemek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 ...to sprawię sobie ostatni w zestawie, tak z ciekawości... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasperek Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 nie twierdze ze jaxon leszy niż microflex bo akcja wędek to nie moja bajka. Ale ten film z pleciony niczego nadzwyczajnego nie wnosi. Wędka teoretycznie do "UL" rzuca i holuje w morzu dorsze na przynęty powyżej 30g, według ciebie to jest wyznacznik dobrej wędki przeznaczonej lekkiemu spiningowi ? Nie sądzę Jesteś pewien ze Twój egzemplarz tez tyle wytrzyma ? Zresztą z tego co pamiętam z poprzedniego filmu to on go skrócił o +/-10cm zakładając plandekę na łódź. Przemo ja ten link wrzuciłem poniekąd jako pewną "ciekawostkę", ale również po to, aby pokazać, że to nie sprzęt czyni wędkarza. W poprzednich postach padła następująca teza: To samo tyczy sie sprzętu z wyzszej półki. Coraz czesciej widac, ze ludzie dorobili sobie ideologie, ze im lepszy sprzet to w ogole sam łowi i bog wie co jeszcze. A znam niejednego wedkarza co kawalkiem bambusa i rynkowym kolowrotkiem łowi piekniejsze ryby niz niejeden stellowiec sorki za offtop. Zgadzam się z nią w 100%. Ani ten Effzett ani Grey Stream nie są super hiper cudami. Ale da się na nie złowić piękne duże ryby nawet jeśli ich gramatura wyrzutu i budowa sugerują, że się do tego absolutnie nie nadają. P.S.Nie lubię SUV... ani to w teren ani do miasta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sokrates85 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Dzisiaj odebrałem kija 198cm / 1-7g. Dziwi mnie pierwsza przelotka (szczytówka) Jest prawie prosto względem kija, tak ma być czy to wada fabryczna ?? (mam nadzieje, że na zdjęciu dobrze widać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 U mnie podobnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unnamed Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 U mnie wygląda tak. 210 1-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 ...nie wiem, czy ten typ tak ma,mój stoi za szafą, czeka na lepsze czasy. Zerknę na niego dopiero na następny weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unnamed Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Sorry za post pod postem. Mój błąd, nie dodałem foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi