Sokrates85 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Pomocy !! W kijku 198, 1-7g Z szczytowej przelotki wypadła okowa (pierścień wewnętrzny) szczytówka tnie żyłkę jak gilotyna. Sezon się zaczął a ja bez kija Doradzi ktoś jaką przelotkę kupić żeby pasowała (na gwarancję nie będę odsyłać, szkoda czasu i pieniędzy) Znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/japonska-przelotka-sic-oczko-na-4-mm-1-2-mm-6983731318 Będzie pasować ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 najszybciej to kupisz w wędkarskim jakąkolwiek szczytową przelotkę.możesz nawet kupić przelotkę od "drgającej szczytówki" od federa lub całą szczytówkę i wymontować szczytową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) . Edytowane 15 Marca 2019 przez radmac5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sokrates85 Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 najszybciej to kupisz w wędkarskim jakąkolwiek szczytową przelotkę.możesz nawet kupić przelotkę od "drgającej szczytówki" od federa lub całą szczytówkę i wymontować szczytowJestJesteś tego pewien ?? a nie trzeba czasem dopasować średnicy tulejki do szczytówki ?? Wyczytałem też, że muszą być zachowane proporcje średnicy oczek (tzn. musi być mniejsza od poprzedniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Zdejmij uszkodzoną przelotkę, zmierz grubość szczytówki, będziesz wiedział jakiej średnicy tulejka przelotki ma być.Trudno znaleźć przelotki mniejsze od przelotek do feedera/drgającej szczytówki, więc martwienie się, że będzie za duża jest trochę na zapas. Od biedy, tymczasowo i z braku laku możesz kupić przelotkę na stopce i przymocować omotką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 15 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 (edytowane) W moim jaxonie średnica tulejki jest 2 razy większa niż średnica szczytówki. Jakoś mi to nie przeszkadza.Można dopasować średnicę bez problemu.Najmniejsze przelotki szczytowe od federa są średnicy takiej jak w jaxonie. Wiem bo dobierałem dodatkową jedną przelotkę poniżej szczytu do swojego greya i wyglądała identycznie.Nawet zabierz szczytowy element do sklepu i dopasuj na miejscu. Edytowane 15 Marca 2019 przez cinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killer_bagienny Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Skusiłem się na ten kij w wersji 2-12, 2.48 m. Poniżej wyważanie na Daiwie Ninja 2500A. Generalnie kij wygląda dobrze, zrobiony jest solidnie (jak na kij za 100 PLN). Pianka EVA jest dość twarda, ale za te kasę to absolutnie bez uwag.Siemka. Kolego zamierzam kupić ten sam kij, a nigdzie nikt o nim się nie wypowiada. Mam parę pytań. Czy łowiąc tym kijem na 2-3g główce bujając jakiegoś raczka będzie go choć troszkę czuć? Oprócz robactwa, planuję nim połowić na obrotówki do rozm. max 2 i metodą drop shot z ciężarkiem 5-8g max + czasem opad jaskółkami 5cm + 5g główka w maxie. Jak to widzisz? jak twoje wrażenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 WitamChoć nieproszony, to się wypowiem.Posiadam 2-12 z tym że w długości 210cm. Opisanego raczka faktycznie będzie "troszkę" czuć, zależy od głębokości łowienia, obrotówka 2 jest idealnym rozmiarem do tego kijka (3 już mocno szarpie szczytem). Na drop shot nie łowię to się nie wypowiem, czymkolwiek na główce 5 g, wyczujesz w opadzie wszystko co trzeba, a i podbicie będzie jak należy. W skrócie powiem tak: od kiedy mam ten kijek, wklejanka poszła w odstawkę i jest to mój ulubiony spin okoniowy i szczupakowy UL. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nevar Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Da radę ten kijek 2-12 na boczny trok? Łowił ktoś nim w ten sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Da radę ten kijek 2-12 na boczny trok? Łowił ktoś nim w ten sposób?NA BT też da radę ale do tej metody wklejanki zdecydowanie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Braco Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Stała się rzecz straszna. W grey streamie 1-7g klasowa przelotka szczytowa rozleciala się i to od żyłki 0,14 przy pociągnięciu, nie żadnym splataniu. Muszę wymienić. Chyba ze oddam do pracowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Witam. Mam wersję 1-7 oraz 2-12 228 cm. Niestety 'skróciła' mi się wersja 1-7 o ok. 2cm, zastanawiam się czy jest sens wklejania przelotki w te miejsce? Czy po tym skróceniu, kij nie będzie o podobnych parametrach co ten 2-12. Jak myślicie, lepiej zamówić część szczytową czy kombinować z przelotką?Pozdrawiam wszystkich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Raczej kombinować z przelotka, a właściwie to nie myśleć za dużo tylko zamontować przelotkę Kij 2-12 ma dużo grubszy blank. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 W porządku, dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
as11s Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Mam dylemat co do długości 2,28/2,4 i cw 5-23/8-30. Który wariant byście wybrali do łowienia szczupaków, okoni, czasem może sandacz boleń na niedużych jeziorkach, Wiśle w Warszawie. Głównie z brzegu sporadycznie z łódki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Raczej dłuższa. Co cw to najlepiej wziąć do ręki oba kije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Ja akurat mam 4-17 i 10-40, ale myślę że to zależy jakie przynęty wchodzą w grę. Jeśli myślisz o okoniach to lepiej 5-23 chyba, ale jak masz wahadła i gumy 30g to jednak 8-30.4-17g 1.98 kupiłem do łowienia lżej z kajaka, a 10-40g 2.28 jako zapas na większe przynęty. Oba są super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Braco Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Wie ktoś jak dobrać przelotke szczytowa do Jaxona 1-7g? Czy jedyne rozwiązanie to suwmiarka w dłoń i mierzenie. A jeśli tak to na co zwracać uwagę kupując szczytowke? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 (edytowane) Idź do wędkarskiego(z kijem) i poproś sprzedawcę, aby dobrał.Zazwyczaj mają i suwmiarkę i wybór przelotek szczytowych.I klej...Po wizycie będziesz miał patyk jak nowy:) Edytowane 6 Maja 2019 przez eRKa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 (edytowane) . Edytowane 10 Maja 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Z tego co pamiętam to przelotka na wymiar 1,4 mm. Możesz kupić nawet Jaxonowską, która jest chyba dydykowana do tych kijków, aczkolwiek moge się mylić .https://allegro.pl/oferta/przelotka-szczytowa-jaxon-ts-sm05-nr5-1-4mm-7657868888 Wie ktoś jak dobrać przelotke szczytowa do Jaxona 1-7g? Czy jedyne rozwiązanie to suwmiarka w dłoń i mierzenie. A jeśli tak to na co zwracać uwagę kupując szczytowke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Braco Opublikowano 10 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2019 Erka i Mateusz dzięki wielkie za porady myślę że jakoś poradzę. Kij za stowe, więc mogę się pobawić w wymianę szczytowki sam.A swoją drogą to świetny kij, spasowal mi bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rakso147 Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Byłem w BricoMarche i rzuciły mi sie w oczy własnie te Jaxony Wzialem w reke zarówno 4-17 i 10-40 w długości 2.65 i oba leciutkie jak piórko, wręcz sprawiaja wrazenie troche za mało solidnego, ale to pewnie tylko moje wyobrazenie Wygląd super, świetnie leżała w dłoni. Jak ogarne sie z maturą to pewnie inwestuje w 5-23 2.65 Orientujecie sie czy kołowrotek Okuma Alaris FD30 w miarę ją wywazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie01 Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Panowie szukam kija pod bolenia na Wiśle i szczupaka na wodę stojącą. Czy wersja 5-23g sprawdzi się pod te rybki? Którą wersję wybrać 2,65m czy dłuższa 2,8m? Ta dłuższa jest o dziwo lżejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar80 Opublikowano 15 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Weź 2.65 tyle że do 30g a będziesz zadowolony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi