mikryb Opublikowano 24 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 Czy tylko u mnie tak jest ze kij 250 2-12 jest twardszy od 4-17 265 ? Taka dziwna sytuacja u mnie sie stała ;P Za późno przeczytałem Twój wpis i niestety zachęcony bardzo pozytywnie kijem 1.98 4-17g i 2.28 10-40g kupiłem do lżejszego łowienia 2.50 2-12g.Nie dość, że źle wyważony to jeszcze okazuje się, że CW jest opisane zupełnie niepoprawnie.Dobrze ładuje się przy rzucie tak pewnie od około 5-6g. Najciężej rzucałem nim 17g i kijek nawet nie jęknął. Myślę, że spokojnie da radę i 20g ale nie miałem takiej przynęty przy sobie.Miał być na klenie/okonie, a wyszło raczej na bolenie/szczupaki na lekko. :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwitek Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 8-30 czy 10-40 pod większe gumy? Jeśli kijki są opisywane dość rzetelnie to pewnie ten do 40, ale był w wątku film na którym ten do 23g radził sobie z dużo cięższymi przynętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gary Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 ja swoim 8-30g (2,1 m) łowiłem przynętami o masie 35-40 g (guma plus główka ) i było ok, nawet przynętą ok 50 g dawał radę ale komfortu zgodnie z oczekiwaniem nie było - raczej strach...tak to jest jak człowiek nakupuje dużych gum w szale zakupów zapominając, że guma też swoje wazy...najkorzystniej dla tego kija ( i łowcy ) mi sie wydaje obsługiwanie przynęt o masie całkowitej powyżej 10 g do 35 g.pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Brałbym 10-40g. Mam w długości 2.28 i akurat z tego jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Macałem casta 228 do 35 g, jak na casta bardzo spolegliwy, brak szybkości, 30 g strach rzucać, przy obciążeniu trzeszczy. Zamówiłem zamiast niego dragona magnum Ti do 35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Dzisiaj złamałem drugi raz ten kij do 12g. Znowu zaczep o trzciny i znowu wędka strzeliła na łączeniu, przypadek? Nie sądzę Plecionka 0.12, przypon wolframowy do 2,5 kg, jedno szarpnięcie i... "Usyszałem czask" heh. Kupię dolnik do 228cm do 12g. Niestety już po gwarancji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Hmmm... coś tak czytam tu i tam i widzę że łamliwe te kijaszki... na wiosnę planowałem nabyć 1-7 lub 2-12 i teraz zaczynam się zastanawiać czy warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Dzisiaj złamałem drugi raz ten kij do 12g. Znowu zaczep o trzciny i znowu wędka strzeliła na łączeniu, przypadek? Nie sądzę Plecionka 0.12, przypon wolframowy do 2,5 kg, jedno szarpnięcie i... "Usyszałem czask" heh. Kupię dolnik do 228cm do 12g. Niestety już po gwarancji Kij jest do łowienia, a nie do wyszarpywania przynęt z zaczepów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) Dzisiaj złamałem drugi raz ten kij do 12g. Znowu zaczep o trzciny i znowu wędka strzeliła na łączeniu, przypadek? Nie sądzę Plecionka 0.12, przypon wolframowy do 2,5 kg, jedno szarpnięcie i... "Usyszałem czask" heh. Kupię dolnik do 228cm do 12g. Niestety już po gwarancji W ten sposób będziesz łamał kolejne kije. i nie ma znaczenia czy trzciny, czy gałąź na dnie. Masz zaczep? luzujesz linkę i rączką, Kolego rączką próbujesz uwolnić przynętę.A swoją drogą - powinien jeszcze hamulec w kołowrotku się odezwać... Ps. Jestem taki "mądry" haha bo dwa kije w ten sposób złamałem hahahaha Ale to były tylko dwa....dawno dawno temu... Edytowane 20 Października 2019 przez eRKa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2019 Hamulec pewnie na beton skręcony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Hamulec pewnie na beton skręcony. Hamulec na beton przy zestawie okoniowym Ludzie zawody miałem, rzuciłem blaszką, chciałem pod trzcinki a wpadła na samym brzeżku. Zaczepiła, może o jedną trawkę, nie chciałem palić miejscówki od razu pchając się tam łódką, więc szarpnąłem, nie jakoś mocno, lekko śmiem rzec. Myślałem że wyczepię a tu pstryk. Z resztą drugi raz ją złamałem tak samo tylko na innym zbiorniku hehe. Chodź za pierwszym razem na plecionce 0.08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Ale czy hamulec się odezwał nie napisałeś Peszek - tak to przyjmij, ale kolejny raz odczepiaj bez użycia kija... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwitek Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Mikryb a 50g da radę rzucić? Czy strach Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brek69 Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 (edytowane) ja posiadam 1-7g 2.10 m i umie przechodzi ekstremalne łapanie, wyrywanie z trzciny, gałązek, mam ją już pół roku i sprawdza się bardzo dobrze.a drugą posiadam 5-23 g 2.65m, wyciągnęła suma 8 kg 116 cm (hol 30 min,plecionka 0.06), przeżyła 40 minutowy hol z brzaną 70 cm. Edytowane 21 Października 2019 przez brek69 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 21 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Dolnik do Grey Streama koszt prawie 90 zł z serwisu Jaxona Hehehe poprawili mi humor Cały kij 100 zł "Dolnik kosztuje 68,73 zł, przesyłka 18zł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Nie pamiętam czy rzucałem nim tak ciężko. Jak będzie okazja to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Dzisiaj złamałem drugi raz ten kij do 12g. Znowu zaczep o trzciny i znowu wędka strzeliła na łączeniu, przypadek? Nie sądzę Plecionka 0.12, przypon wolframowy do 2,5 kg, jedno szarpnięcie i... "Usyszałem czask" heh. Kupię dolnik do 228cm do 12g. Niestety już po gwarancji Do wędziska CW do 12g, plecionka 0,12mm to postronek. Podziwiam tak łowiących, nie przekroczyłbym na tym kijku 0,06. Tym bardziej, jak później piszesz, że to zestaw okoniowy. Kij jest do łowienia, a nie do wyszarpywania przynęt z zaczepów.Dokładnie. Takiego traktowania może nie wytrzymać nawet wędzisko za 2000.- PLN. (…) Ludzie zawody miałem, rzuciłem blaszką, chciałem pod trzcinki a wpadła na samym brzeżku. Zaczepiła, może o jedną trawkę, nie chciałem palić miejscówki od razu pchając się tam łódką, więc szarpnąłem, (..) Z resztą drugi raz ją złamałem tak samo tylko na innym zbiorniku hehe. Chodź za pierwszym razem na plecionce 0.08.Jakie to ma znaczenie to, że zawody? Tym bardziej ciągnąłbym ręką żeby nie targać roślinności i nie straszyć ryb. Widać, że doświadczenie niczego nie nauczyło. Opatentuj ten sposób na łamanie wędzisk. Edytowane 23 Października 2019 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareko Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Witam. Czy ktoś z kolegów posiada z tej serii wędziska 2,85 10-40 gr. lub 8-30 gr. Proszę o podzielenie się spostrzeżeniami. Czy te kije nadają się jako rezerwowe do trociowania i łowienia w morzu (belona, troć.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Nie miałem jeszcze kija jaxon grey stream, ale z tego co czytam to firma powinna wielkimi literami pisać na blanku maksymalna dopuszczalną moc linki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Witam. Czy ktoś z kolegów posiada z tej serii wędziska 2,85 10-40 gr. lub 8-30 gr. Proszę o podzielenie się spostrzeżeniami. Czy te kije nadają się jako rezerwowe do trociowania i łowienia w morzu (belona, troć.) PozdrawiamBardzo papierowe ścianki szczytówki przy strasznie grubych dolnika - miałbym obawy o siłowe rzuty i mocne zacięcia. W morzu raczej nie ma miękkiej gry, więc wybrałbym coś bardziej mięsistego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Miałem raz nad wodą 2.85 8-30g i sprawiał wrażenie solidnego. Jak dla mnie raczej niedoszacowany no i kiepsko z wyważeniem. 10-40g mam 2.28 i ten jest super. Holował już duze rybki i rzuca się bardzo dobrze, czuły, ładne ugięcie. Przeżył nawet rozdeptanie przelotki przez jakieś dziewczę na bulwarach. Wyprostowalem palcami i działa nadal. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Nie wiem tylko jak jego dłuższa wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareko Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Dziękuje wszystkim za informacje. Chyba zaryzykuję. Mam już kij 2,5m 2-12g i jestem bardzo zadowolony. Z tego co zrozumiałem realnie mają większy ciężar wyrzutowy niż są opisane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Mam bodajże 255 do 12g.Wędzisko ma tendencję do rozszczepiania się, dlatego może kolega złamał na łączeniu, sam mam wyszczerbione łączenie ale jak mówię w czasie rzutu potrafi szczyt polecieć. Ogólnie nie oszczędzam tego kija nic, a nic, szarpię kijem przynęty z krzaków blokując szpule paluchem, rzucam woblerami 11cm 11g, główkami 12g i guma 4 cale, kij jęczy ale daje radę. Wkurza mnie że nie gasi drgań i przenosi na dolnik ale za te pieniendze to nie spodziewam się cudów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Ten 8-30g w długości 2.85 na pewno mógł rzucić więcej. Co ciekawe wydawał się sztywniejszy od 10-40 tylko w długości 2.28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi