mwitek Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Dostałem gs 8-30. Zastanawiam się czy i o ile można go przeciążać. Jakie macie doświadczenia w przekraczaniu górnego cw w tym kijku? 2,1 8-30 Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gary Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Guma o masie 39g ( westin sch. tedz 16 cm ) + główka 10g to już za dużo, ale rzucać się da i kij nie pęka???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 To nie sant croix ???? po co przeciążać ?Kup sobie 60g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwitek Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Miałem kupić kijek do 42 A tu niespodzianka i dostałem ten. Pomyślałem że może da radę nim ogarnąć przynęty do 40 to bym nie kupował nastepnego Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Czy ktoś moze porównać BIXLITE LIGHT SPIN z GS powiedzmy najlżejsze modele?Chodzi mi o akcję,szybkość,ugięcie.Myslę o tym 18 g pod pstrąga .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwitek Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Jeszcze zapytam o tego do 30g. Jaka jest moc tego kijka bo nie znalazlem opisu pod kątem plecionki? Taka 0,16 do 13 kg będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad wędkarz Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 0,16 powinna być ok.Ale nie przeciążajcie tych wędek bo nie wytrzymają. Jeśli stosuje się przynęty o cw dostosowanym do danego modelu to wędka posłuży spokojnie kilka sezonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian1981 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Dzisiaj kupiłem Mikado Bixlite 198 do 7gr. Nie było innych modeli, nie jest tak szybki jak quantum drive spin. Niestety nie mam porównania do firmy Jaxon. W weekend wypróbuję(Kanał Żerański) dam znać jak wrażenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Miałem w ręku 198cm 1-7g przedwczoraj w sklepie i pogadałem troszkę ze sprzedawcą.Jakościowo to samo co grey , brak odzwierciedlenia w długość/gramatura co widać po 1-7g.Kijek sztywniejszy od greya z akcją raczej szczytową, dopiero pod większym obciążeniem zaczyna się parabola ale nie taka jak w greyu.Opinii wędkarzy jeszcze nie zna, sprzedało im się tych kijków trochę bo ludzie pytali o jaxona a że go nie mieli jeszcze to jako alternatywe pokazywali bixlite.Cena za 1-7g to chyba 95-99zł o ile pamiętam.Tyle wiem/;wywnioskowałem. Może ktoś bardziej obeznany podzieli się też spostrzeżeniami lub najlepiej opinią znad wody. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trex Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2020 Wg.mnie to dokładnie te same blanki i poza przelotką szczytową ( minimalnie lepsza w Jaxonie) podobnie ubrane. Mając obie równocześnie w ręce nie ma też różnic w ugięciu. Na korzyść Bixlite przemawia lepiej spasowany spigot, a o niedopracowaniu, czy wręcz wypadaniu szczytówki Grey-a była często mowa.Wędka Mikado ma też trochę schludniej wykończony blank, zwłaszcza dolnik wędki.Ogólnie oba te kijki mają bardzo przyjemną akcję, przechodzącą w parabolę , są dobrze wyważone.To sprężyste blanki o dużej dynamice. Za wręcz symboliczne pieniądze w stosunku do użytkowości.Oczywiście, co potwierdzą pewnie testy nad wodą, bo takich jeszcze nie poczyniłem, nie ma co oczekiwać po materiale blanku (węgiel 30T) jakiejś "elektryczności",Niemniej, uważam, że obie te wędki jako ciekawe experymenty są warte każdej wydanej złotówki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 (edytowane) Wczoraj pooglądałem bixllite w sklepie. Zdecydowanlem się na jeden kawałek 3-12 gr 198. Według mnie jest sztyniejszy od grey-ów. Dość estetycznie wykonany, tylko przelotka szczytowa do bani (w dwuskladach podobnie). Na pewno ją wymienię nie zwracając uwagi na gwarancję. Kijek tani więc nie ma problemu jak ją utraci się po przeróbce. Edytowane 14 Marca 2020 przez wiwaldi1970 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirkal Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czym różnią się wędki mikado bixlite light spin do bixlite medium light jig? Zastanawiam się pomiędzy 2-14 235cm lite spin a <15 222cm medium light jig. Zamierzam łowić nią okonie i pstrągi, fajnie by było jakby przy okoniowaniu był w stanie bezpiecznie wyholować przyłów szczupaka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swierzak Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Zastanawiam się nad tym kijem, do okoni z brzegu, na paprochy jak i gumy max 8cm + główka. Powiedzcie mi czy w takim wypadku lepiej 2,28m 1-7g CW, czy 2,5m 2-12 CW.Skłaniam się ku temu dłuższemu, z racji połowu z brzegu, ale zastanawiam się czy paproch z główką, w sumie pewnie 2-3g będzie dobrze pracował od tego dolnego CW 2g.Doradźcie proszę, zależy mi żeby czuć ta przynętę i brania bo to będzie moja pierwsza styczność ze spinningiem. Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Ja mam tego 2-12g 2,5m i przynajmniej mój jest mocno przeszacowany także 2g dla niego to będzie niewyczuwalny.Wedlug mnie to ładuje się przy rzucie tak od 5-6g, a górą to pewnie sporo więcej. Ja rzucałem 17g i nawet nie jęknął. Wyważenie też słabe.Z krótszych wersji w innym c.w. jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Do 7g jest kluchowaty blank najlepiejbwypada wersja 198cm mialem 210 2-12 g uzywalem glowek od 3g ale z cienka pletka berkley2lb oraz grubie daiwa j braid 0.06 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swierzak Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 A czy ktos mial moze stycznosc z wersja 2.28 1-9 CW i moze cos wiecej o niej napisac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2020 Było o tym kilka stron wcześniej, mój 198 1-9 jest wolny/kluskowaty, może pod kleniojazie z małej rzeczki. Ale może dłuższe wersje się inaczej zachowują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zastanawiam się nad tym kijem, do okoni z brzegu, na paprochy jak i gumy max 8cm + główka. Powiedzcie mi czy w takim wypadku lepiej 2,28m 1-7g CW, czy 2,5m 2-12 CW.Skłaniam się ku temu dłuższemu, z racji połowu z brzegu, ale zastanawiam się czy paproch z główką, w sumie pewnie 2-3g będzie dobrze pracował od tego dolnego CW 2g.Doradźcie proszę, zależy mi żeby czuć ta przynętę i brania bo to będzie moja pierwsza styczność ze spinningiem. Dzieki!Jeśli chodzi o małe przynęty-mikro to super łowi mi się tym 1-7g z brzegu .Również na rzeczce na mikro wobki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 W sklepach na dobre zadomowiły się obok jaxonów grey stream , mikado bixlite.Opinii na temat tych kijków, porównań , jak na lekarstwo. Obecny czas też nie pomaga bo wędkowanie utrudnione.Zastanawia mnie dlaczego bixlite są tańsze od greya. Czy to zagrywka ze strony mikado by grey streamowi zrobić konkurencję?A może jakościowo różnica? Choć bixlite wydaje mi się ciut "ładniejszy"...ale to kwestia gustu. W speeningu jestem "gawędziarz" bo epidemia nie pozwoliła mi nawet pójść nad wodę z moimi wędziskami.Posiadam Dragon black rock2 275cm 5-25g oraz Jaxon grey stream 228cm 1-7g.Jakie wędzisko ze stajni bixlite byście do tej dwójki dokupili jako "wnoszące nowe możliwości"?Dowiedziałem się, że ktoś chce mi zrobić prezent z pewnej okazji i poprzez znajomych zostałem "podpytany" który z bixlitów by mi pasował...i jako "gawędziarz" przyznam, że nie wiem.Podpowiecie ? Może któraś z tych: ?- bixlite light spin 235cm 2-11g- bixlite light spin 244cm 3-12g- bixlite fast spin 225cm 4-18g Która będzie dobrym uzupełnieniem tych które już posiadam?A może żadna?W miejscach gdzie będę łowił głębokość od 0,7m do 2,7m , woda stojąca, okoń, szczupak, jaź...Wędkuję tylko z brzegu. Pozdrawiam i zdrówka życzę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Pytanie jest trudne. Z jednej strony, zakładając że podawane granice CW są prawidłowo przez dystrybutora opisane, niby masz ten przedział 1-25 ogarnięty, ale nie byłoby grzechem pośredni kijek tam wcisnąć. Z drugiej strony jaź na stojącej to dość trudny temat, i osobiście zamiast zagęszczać uzbrojenie w segmencie light wolałbym poszerzyć horyzonty i dobrać coś z innego kalibru stricte pod szczupaki, tak do 60-70g. Oddzielną sprawą jest długość kija. Z brzegu preferuję kije dłuższe, pozwalają na dalsze rzuty, przy czym delikatne- do 12g, z pominięciem wiślanej kleniówki- i mocniejsze - powyżej 40 - wolę jednak krótsze, kwestia prowadzenia i precyzji, jak Ty wolisz nie mam pojęcia. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez morrum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Ja bym stawiał na 244 3-12g. I długością i cw najbardziej mi pasuje z tych trzech jako uzupełnienie arsenału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja bym stawiał na 244 3-12g. I długością i cw najbardziej mi pasuje z tych trzech jako uzupełnienie arsenału.Patrzę na ten kijek, na zdjęcia w sieci i myślałem że cała seria bixlite jest czarno pomarańczowa w kolorystyce, a tu widzę że bez pomarańczowych/miedzianych wstawek... Są dwie wersje kolorystyczne?Druga sprawa to fakt że myślałem, że Dragon 5-25g ogarnie mi szczupaki których w jednym ze zbiorników jest duża większość w stosunku do okonia. Nie ogarnie? Przydało by się coś z większym cw?Mówiono mi że przyłów szczupaka wytrzyma nawet grey stream 1-7g. Że bez stresu sobie poradzi mimo swojej wątłości. Też jestem w błędzie? Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Uzywal ktos casta 240 20-65g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) Przyłów szczupaka to nie to samo co połów szczupaka. Jeśli chcesz zwrócić rybie wolność (lub zjeść dobre mięso jeśli taka Twoja wola), to musisz minimalizować jej zmęczenie a więc i czas holu. W tym kontekście Black Rock na średniaki wystarczy. Ale jest druga strona medalu. I tu piszę o swoich doświadczeniach i preferencjach - po latach łażenia za szczupakiem z podobnymi kijami "odkryłem" jerki, duże gumy i inne przynęty w rozmiarach do tej pory dla mnie monstrualnych i szczupaków nie łowię może dużo więcej, ani też mniej, ale ich średni rozmiar zdecydowanie podskoczył. Rzadziej też trafiam przyłowy, ale za to jak już to konkretniejsze. Fakt, że przerzuciłem się w tych gramaturach na casting, ale to nie jest konieczne. Jerki w stylu Slidera 10 S (46g) czy obrotówki 5, 6 a nawet 7 (tu poza ciężarem przynęty dochodzi opór stawiany w wodzie) albo gumy od 15cm w górę potrafią zaskoczyć i pokazać, że woda którą zdawało nam się że znamy doskonale, ma jeszcze ukrytych wiele zębatych skarbów A jeśli ktoś CELOWO nastawia się na Szczupaki kijem do 7g. to jest rzeźnikiem, mendą lub idiotą a najpewniej wszystkimi na raz. Jakub, chciałem kupić i na chcieniu się skończyło bo trafił się SG w podobnych parametrach i dobrej cenie. Ale na Rybomanii machałem i na sucho fajny badylek. Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez morrum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Kijem 1-7g nastawiam się na okonie. I okonie wolałbym łowić na początku przygody ze speeningiem.Na szczupaki mam właśnie dragona 5-25.Niestety woda w której planuję je łowić obfituje w większą liczbę szczupaków niż okoni podobno. Niewielkich ale jednak. Do tego przynajmniej w tym roku spining dozwolony dopiero od maja i każdy złowiony drapieżnik wraca obligatoryjnie do wody.Zamierzeniem jest by drapieżniki w tym akwenie zmiejszyły ilość drobnicy.Drugi zbiornik jest całkowicie nokill.Przynęty jakie mam na razie w "arsenale" to od paprochów do gum max 7cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi