Gadget Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Czyli celować w 0.06 lub 0.08? Przykładowa "wytrzymałość" tych pletek w mikado nihonto fine które mam w sklepie w okolicy to 3,25 i 4,95kg.PS. z tymi lb się trochę gubię, znajdę gdzieś tabelę tych lb na nasze?W każdym smartfonie w opcjach kalkulatora masz funkcje przeliczeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Panowie jak z opisem tych Jaxonów? Szukam czegoś delikatnego do paprochów 3-4 cm + główki 2-4 gr. Najlepiej koło 230 cm. I zastanawiam się czy lepiej:1) 2,28m 1-7g,2) 2,28m 2-12g,a może:3) Mikado Bixlite 2.35m 2-11g?Do 13g mam inną wędkę i chodzi o to żeby mieć przyjemność z holu, więc skłaniam się do tej 7g. Edytowane 3 Maja 2020 przez mariusz-net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_M Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Jeśli chodzi o wędki Jaxa to zdecydowanie wystarczy ta do 7g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Jest jeszcze Dam Effzett Microflex 1-7g 230cm... tylko czy warto dopłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Ja polecam 1-7 jaxona.Dziś łowiłem pierwszy raz w ogóle na spiining. Mam wersję 228cm 1-7g z plecionką 0,06Kijek mnie urzekł. Mimo, że to był mój pierwszy raz ze spinem po prostu czyłem najdelikatniejsze muśnięcia zarówno ryby jak i roślinności.Podczas zapewne kilkuset rzutów nie wystąpił objaw słabego trzymania na łączeniu, szczupaki około 40cm holowało się wyśmienicie i kijek bardzo ładnie pracował.Moje wcześniejsze obawy laika że jak zamiast okonia weźmie szczupak okazały się niepotrzebne bo przy tych 40tkach widać było że jeszcze jest zapasik mocy i na większego jegomościa.Tak mnie wciągnęło spinningowanie że nawet nie rozłożyłem dziś spławikówki.Zabawa przednia i brań dużo więcej niż reszta kolegów na spławiku i MF dziś miała.Pięknie się kijek ładował już przy małych paprochach , a po założeniu canibala (chyba 6,8cm) po prostu katapulta , tak latało i zero jęknięcia ze strony kijka.Oj...wzięło mnie hehehe. PS. Jak transportujecie na łowisko swoje delikatniejsze kije? Przy 1-7g (wykałaczka :-) ) , zczepione dwa składy gumkami i i tak w ręku niosłem jak jajko bo tak delikatne sprawia wrażenie.Do tego ze względu na mocowanie kręciołka szczytówka nie przylega idealnie podczas złączenia oby części gumkami . To nie szkodzi kijkowi?Czy może po każdym wypadzie odcinacie przypon od plecionki, pletka na kręcioł i wędzisko do pokrowca osobno? Edytowane 3 Maja 2020 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 To ja wtrącę swoje 3 grosze . Jestem po weekendzie na zaporówce z dwoma zestawami . Pierwszy to GS 1-7 g z budżetowym dragonem o rozmiarze 2000 drugi to elitka LES76MLXF2 do 11 g z TP 2500 . Na zestawach plecionki 0.06 ,identyczne przynęty i gramatura .I co ? I mogę powiedzieć,że GS to świetny budżetowy kijek na okonia do gum i tyle . Dziękuję za uwagę wszystkim zastanawiającym się czy dać 120 pln za fajną wędkę 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trex Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Wiesz Sergiusz, szacun.... napisałeś to, o czym ....obawiałem się pisać.... . Również porównałem tego GS 1-7 198cm z kijkami dużo droższymi i wynik podobnie, był zawstydzający na korzyść GS. A jeszcze deczko lepszy, ale tylko tyci lepszy (szybszy w dobrym tego słowa znaczeniu) jest Bixlite o tych samych parametrach. Tu działa na pewno rozwój technologiczny w produkcji blanków. Jeszcze niedawno, taki patyk był dużo...dużo droższy, a teraz koszty jego wytworzenia znacząco spadły. I nie przepłacajcie jak Sergiusz.....można kupić taniej... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 (edytowane) To ja wtrącę swoje 3 grosze . Jestem po weekendzie na zaporówce z dwoma zestawami . Pierwszy to GS 1-7 g z budżetowym dragonem o rozmiarze 2000 drugi to elitka LES76MLXF2 do 11 g z TP 2500 . Na zestawach plecionki 0.06 ,identyczne przynęty i gramatura .I co ? I mogę powiedzieć,że GS to świetny budżetowy kijek na okonia do gum i tyle . Dziękuję za uwagę wszystkim zastanawiającym się czy dać 120 pln za fajną wędkę Możesz konkretniej napisać o różnicach pomiędzy tym gs 7, a tą elitką po kilkunastu wypadach z tym zestawem jeśli nadal będziesz użytkował obydwu w tym samym czasie i gramaturach ? Edytowane 4 Maja 2020 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 (edytowane) Możesz konkretniej napisać o różnicach pomiędzy tym gs 7, a tą elitką po kilkunastu wypadach z tym zestawem jeśli nadal będziesz użytkował obydwu w tym samym czasie i gramaturach ?Sławku będę używał .Za tydzień jadę na tydzień . Nie jestem żadnym ekspertem od kijów dlatego opiszę to ,,po chłopsku" Elitka była używana przeze mnie przez ostatnie 3 lata jako podstawowy kij do okoni . Gs kupiłem jako kijek dyżurny do bagażnika ,żeby leżał na stałe ot tak gdzieś na godzinkę po pracy wyskoczyć . Odczucia laika są takie : Odległości rzutowe podobne ,czułość na podobnym poziomie chociaż w elitce jest wybitnie szczytowa podobnie jest z pracą pod rybą . Zaliczyłem przyłowy w postaci 2 szczupłych ok. 60 cm i sandacza ok.50 cm leszcza 50 cm i certę 40 cm . Kijek poradził sobie z tym bardzo dzielnie czego nie mogę napisać choćby o daiwie exeller która w podobnych sytuacjach sprawiała wrażenie jakby zaraz miała trzasnąć . Okoni złowiłem kilkadziesiąt szt. niestety największy 30 z plusem ale nie zaliczyłem żadnego spadu.Kij nie męczy ręki można łowić cały dzień. Subiektywne odczucie jest takie ,że jak przełowisz godzinkę-dwie GS-em a potem weźmiesz do ręki elitkę (chociaż moja jest customowa z dzieloną rekojeścią ) to tak jakbyś zamieniał zręczną szpadę na potężną armatę i niech to zdanie podsumuje wszystko . ps.1 dokupię jeszcze przynajmniej jedną sztukę na zapas ps.2 jeżeli w końcu dojrzeję do lekkiego casta to dam GS-a do przeskrobania i uzbrojenia w pazur Edytowane 4 Maja 2020 przez sero1975 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 (edytowane) Słuchajcie znajomy "obarczył" mnie dziś pytaniem o wybór kijka z tych budżetowych po tym jak pooglądał mojego jaxona 228cm 1-7g, a w spinning dopiero wchodzi jak ja. Nie umiałem/nie chciałem doradzać bez konsultacji z Wami bo wiem jeszcze bardzo niewiele, a i na moich odczuciach wolę nie polegać ( zwłaszcza że spinninguje od 2 dni ) bo ktoś może mieć inne odczucia/preferencjeWybór jest pomiędzy Jaxon grey stream 240/265cm 5-23g oraz Mikado Bixlite fast spin 240cm 5-25g.Łowiska od 2 do 4m głębokości. Od czystej linii brzegowej , poprzez jakieś miejsca gdzie brzeg jest pół na pół czysty lub z lekkim zadrzewieniem (zależy gdzie mu się uda dotrzeć przed innymi)Woda stojąca 90%, 10% Bzura.Nastawienie ze względu na łowiska na szczupaka , jazia , okonia okazjonalnie.Kolega łowi z brzegu, a od wielkiego dzwonu raz w roku ma okazję z łódki z kimś z dalszej rodziny połowić przez weekend ale jak opisuje to łowienia jest chwila a potem pęd do grilla :-)Czy powinien wybrać 265cm czy może 240 byłoby takim uniwersałem w długości?No i cw, niby różnica tylko w górnym cw między tymi kijkami...I równie ważne to jakość tych wędzisk... o bixlite bardzo mało opinii jeszcze, o jaxonach z kolei odlatujące szczytówki, złamania itp ( choć w moim 1-7 stabilnie jak dzwon, nawet dziś po całym dniu miałem problem przez chwilkę z rozdzieleniem składu).Druga sprawa to jakiej wielkości kołowrotek do tych wędzisk najlepiej dopasować?Będę wdzięczny za Waszą opinię w tej sprawie.Pozdrawiam. Edytowane 5 Maja 2020 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Kupiłem tego Jaxona 228 1-7. Jak coś to będzie na Was :-) Dzięki. Edytowane 6 Maja 2020 przez mariusz-net Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Kupiłem tego Jaxona 228 1-7. Jak coś to będzie na Was :-) Dzięki.Oj będzie będzie. Banan na twarzy po pierwszym holowanku :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Obiecałem,że po weekendzie napiszę jeszcze coś więcej o różnicach pomiędzy elitką a GS. Półtora dnia przełowiłem GS-em i dalej twierdzę ,że to bardzo fajny okoniowy kijek za śmieszne pieniądze . Ale jest też ciemna strona Greya parafrazując pewien film . A ciemna strona Greya wygląda tak : Nie wytrzymał zaplątanej plecionki na szczytówce przy 5g i 2 cale . Na pocieszenie napiszę że kiedyś dwa budżetowe kije mikado spotkał podobny los :D.W elitce do 11g by się to nie stało . Nawet przy 15g i 4 calach . Wiem co piszę :D . Edytowane 12 Maja 2020 przez sero1975 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 ps.2 jeżeli w końcu dojrzeję do lekkiego casta to dam GS-a do przeskrobania i uzbrojenia w pazur ... Kamil ci coś ukręci na podobnym blanku. Ja mam 3 składa z pazurem jego roboty, nieco krótszy niż Stream, jak i GS 198. Gramatura niemal identyczna. Może jeden producent blanków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 ps.2 jeżeli w końcu dojrzeję do lekkiego casta to dam GS-a do przeskrobania i uzbrojenia w pazur ... Kamil ci coś ukręci na podobnym blanku. Ja mam 3 składa z pazurem jego roboty, nieco krótszy niż Stream, jak i GS 198. Gramatura niemal identyczna. Może jeden producent blanków? Jakbyś czytał w moich myślach :). Kamil ... o nim myślę już od pewnego czasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 (edytowane) Jakiej wielkości kołowrotki polecacie do Grey Stream 228cm 1-7g?Chwilowo miałem założony kołowrotek z ali Jitai w rozmiarze 2000. Teraz kupiłem Ryobi Ecusima 2000 i pomimo tej samej średnicy szpul korpus ryobi jest ciut większy i masywniejszy ( co za tym idzie cięższy) i zacząłem się zastanawiać czy aby rozmiar 1000 nie byłby bardziej odpowiedni do takiego kijka?PS. Nie wiem czy Ecusima 1000 i 2000 różni się również wielkością korpusu czy tylko szpuli? Edytowane 15 Maja 2020 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Tylko rotor i szpula, body jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Czyli de facto jak się domyślam różnica w wielkości będzie znikoma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 W przypadku Slama 1000 i 2000 używam ich zamiennie, podobnie jak Zaubera 3000 i 4000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz-net Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 Kij (230 1-7g) przyszedł, połowiłem... i poszedł na zwrot. 4 razy szczytówka w wodzie podczas jednego łowienia to gruba przesada. Hol przyjemny bo wędka delikatna. Pewnie to kwestia gustu ale wole lexusa. Szczytówka w lexusie delikatniejsza, wędka czuła i okoń zasysając przynęte zanim się skapnie, że coś nie tak to już siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 No widać co sztuka to inna. U mnie nic nie wypada. Czasem nawet ciezko rozlaczyc sklady po dniu lowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 No widać co sztuka to inna. U mnie nic nie wypada. Czasem nawet ciezko rozlaczyc sklady po dniu lowienia. U mnie to samo, ostatnio mało co blanku nie ukręciłem, bo nie mogłem rozłączyć , czyli przesadzają w jedną lub drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 15 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2020 (edytowane) U mnie nie było tragedii. Po prostu padało przez godzinkę i w 6-7 godzin składy się ciut mocniej związały ze sobą. Wystarczył zdecydowany ruch ręki nad przelotką ( by jej nie uszkodzić jak się graba zsunie ) i już kijek się poddał. Ale przez ten cały czas problemu z wypadaniem szczytu nie uświadczyłem. Jednak przymierzyłem na spokojnie i ecusima 2000 idealnie wyważa kijek 228cm 1-7g. Wersja 1000 różni się jak sprawdzałem dziś w sklepie tylko wielkością szpuli ( podobnie jak 3000vs4000 , wszystko to samo tylko szpula większa) więc chyba nie ma sensu pakować się w 1000 bo tylko sobie przez mniejszą szpulę zmniejsze odległość rzutów.A Wy jakie macie pod ten kijek podpięte młynki? Edytowane 15 Maja 2020 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girogio Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Mam wersję 285 cm 8-30g i waży 170g, gdzie katalogowo podają 146g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elte Opublikowano 22 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 @giorgio i jak ci się łowi tym kijem? Zastanawiam się nad nim pod bolenie, bo mam 240 cm 5-23 i z zasięgiem jest średnio przy takiej długości kija no i przy rzucaniu +/- 15 gramami kij już klęka, a wolałbym mieć coś z większym zapasem mocy, mimo że większość przynęt to będzie około 8-12 gram. Z tą wagą to zdecydowanie błąd na stronie, 2,4m waży 147 gram więc jak dłuższy o 45 cm ma być lżejszy o 1 gram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi