Skocz do zawartości

Kije Jaxon Grey Stream

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

kij z kołowrotkiem waży mniej niż 400 gram - bez przesady z tymi wyważeniami. Im dłuższy kij tym trudniej go wyważyć - trzeba kupować kijki najkrótsze z możliwych a w skrajnej krótkości kija może sie okazać że kij leci nie na pysk tylko na "plecy" czyli  rękojeść przeważa.  Czy potraficie sobie wyobrazić jak wygladało łowienie spinningami z pełnego włókna szklanego?

• Like 4

Nawet nie wyobrazić. Mam w zasobah garminę którą dostałem zniszczoną i sam ubrałem w przelotki i wytoczone z drewna rękojeści jak miałem 11 lat w 84r. Przelotki owinięte żyłką i polakierowane. Trzymają do dzisiaj. Na dodatek kij służy nadal (od kilku lat szwagier tyra z nim po Wiśle i nie chce mi go oddać ☺)

• Like 3

Zamiast dokładać kolejne 50gr kupując cięższy kołowrotek moim zdaniem lepiej kupić taką gumową nakładkę i założyć. Waży nie wiele robi lepszą robotę niż kołowrotek 50gr cięższy gdyż realnie robi przeciw wagę. Drugi plus to że nie trzeba niszczyć wędki i można w dwie sekundy ściągnąć i założyć do innej wędki.

post-48797-0-08698200-1609405333_thumb.jpeg

post-48797-0-99581300-1609405341_thumb.jpeg

• Like 3

Szukaj w sklepach i pracowniach zajmujących się budową wędek rodbuildingiem. Jak za mało sam gumowy buttcup to można do środka dorzucać pierścienie do doważania lub zwykle metalowe podkładki i dopiero nałożyć tą końcówkę. Ja kupiłem wszystko tutaj ale w Polskich sklepach na pewno też kupi. Tylko warto zmierzyć wcześniej obwód dolnika bo są różne rozmiary.

https://www.tackle24.de/index.php?k=95〈=eng

post-48797-0-30425100-1609409985_thumb.png

Dzięki bardzo! popatrzę sobie.

Notabene kombinowałem z obciążeniem WEWNĄTRZ dolnika. Wbudowanie w końcówkę metalowego trzpienia o dł ok 10cm wyważyło wędk ęidealnie do kołowrotka o rozmierze 1000 czyli malutkiego i lekkiego. Komfort  używania zestawu był* świetny.

* był ponieważ zdemontowałem ustrojstwo. Wędka stała się głucha na brania.

A więc będę próbował z obciążeniem zewnętrznym.

Czy ktoś używał/używa wędziska castingowego 270cm/20-65g? Jakie wrażenia, wnioski?

Syn ma Grey Stream'a Cast 2,40m 20-65g. Z innych castów 2,75 mam Abu CrossFire Max do 40g i Shimano Power Loop do 45.

Jeśli chodzi o Jaxona - jest dobrze opisany, dość szybki (przynajmniej w porównaniu do dłuższego Shimano), zbliżony w akcji do ABU CrossFire. Dobrze rzuca, szczytówka nieco delikatniejsza, mocniejszy dolnik. Wygodny, choć wolałbym dla tej mocy dłuższą o 3-4cm rękojeść. W wersji 2,40 ma 32cm do pazura. Co mi się nie podoba - kiepskie przelotki, pierścienie dość twarde, spolerowane właściwie, ale kształtem kaleczą linkę, zwłaszcza żyłkę. Bez wymiany lub szlifowania się nie obejdzie. Są zupełnie przypadkowo umieszczone względem kręgosłupa. Syn ma wyjątkowy, wzorcowy wręcz egzemplarz. Jeśli uda się wybrać jeden z dziesięciu to będzie dobrze. Wiele egzemplarzy ma źle spasowane złącze.

Reasumując, jeśli się uda wybrać dobrą sztukę z prawidłowo wklejonym uchwytem i przelotkami (po kręgosłupie), spasowanym złączem (choć te można stosunkowo łatwo poprawić) to i tak trochę pracy trzeba będzie włożyć w doprowadzenie do poprawności przelotek.

• Like 1

• 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Nabyłem ostatnio https://allegro.pl/oferta/wedka-castingowa-jaxon-grey-stream-2-65m-10-35g-10764927476. Kijek zupełnie poprawnie wykonany. Przelotki w linii, prawidłowo zamocowane, nic się nie telepie, złącze dobrze trzyma. Miałem szczęście.

Jak na razie raz, krótko w użyciu sparowany z Tatulą 100HSL, niestety bez ryby. Przynęty (woblery, gumy) 14-30g lecą po horyzont. Przy zwijaniu wyczuwalna praca przynęty, więc nie powinno być źle. Jeśli nic nie stanie na przeszkodzie wypróbuję go dłużej 24-25 lipca, może uda się spotkanie z rybką.

• Like 1

Używał ktoś kijów 20-60g? To chyba jakaś nowość od Jaxona. potrzebuję właśnie takiej gramatury. Pytanie tylko jaka długość, w większości będzie łowione jerkami to chyba 2,1 najbardziej odpowiednia? Może ktoś ma i jest w stanie się wypowiedzieć?

Rzucałem castem 20-65g 240cm. Specjalistą od jerków nie jestem, ale wydaje mi się, że kije te mają do jerkowania zbyt delikatną i uległą szczytówkę. Do łagodnego ciągania małych i średnich gum (10 -15cm) oraz wahadeł nadają się jak najbardziej. Jeszcze jedna uwaga - mają dość krótkie dolniki, co nie każdemu będzie odpowiadać.

Edytowane przez RBTS
  • Like 1

• 4 miesiące temu...

(...)

Wygląda na "następcę" grey stream ale czym się różnią?

(...)

Nie sądzę, to moim zdaniem raczej równoległa linia o nieco odmiennych parametrach użytkowych, obydwie serie są w aktualnej ofercie. Raczej jest to Genesis Pro w nowej sukience, ale nie miałem styczności z greenem, więc mogę się mylić.

Edytowane przez Alexspin

Cześć.

W mojej "szafie" z wędkami jest też kilka Jaxonów. I choć mam lepsze kije sklepowe i kilka robionych pode mnie to jaxony będą u mnie zawsze.

Wędka 4-17g chyba 2,4m to mój najlepszy kij na Odrę.

Latem używam tylko tej wersji.

Dla mnie lekki czuły i przede wszystkim szybki.

Łowię nim brzany,klenie i wszystko co się przyłowi. Z sumami też fajnie sobie radzi.

Kijem 2-12 długości chyba 2,1 lub 2,2 miałem łowić okonie na jeziorach i był kilka razy na pstrągach. Skończył jako lekka, czuła, miejska sandaczówka. Na główkach do 3-10 g i guma do 10 cm jest idealny.

I kolejny kij 1-7 g długości 2,1 chyba to myoja miejska okoniówka.

Na dobrej jakości żyłce 0.14 sandacz lub szczupak daje niezłą frajdę.

Mówię na nie "papierowy Jaxon" bo moduł węgla tam nijaki, ale moje osobiste odczucie co do tych wędek jest jak najbardziej pozytywne.

Pozdrawiam Paweł

post-49602-0-16249400-1637791564_thumb.jpg

post-49602-0-08481400-1637791582_thumb.jpg

post-49602-0-68229800-1637791598_thumb.jpg

post-49602-0-94540200-1637791627_thumb.jpg

post-49602-0-73773600-1637792290_thumb.jpg

Edytowane przez pablo__20
  • Like 6

Miał ktoś styczność z serią Green Point?

Wygląda na "następcę" grey stream ale czym się różnią?

Głównie chodzi mi o kijek 2-12 i i do łowienia z brzegu czyli raczej dłuższe.

W sieci na temat green pointa bardzo niewiele...a cena obydwu identyczna.

Z opisu wynika że są zrobione z mat węglowych 24T,30T,36T a Grey stream tylko z maty 24T.

• Like 1