blackabyss Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Tak jak pisalem to spekulacje, ale nie sa bezpodstawne.Podam taki przyklad z mojego malego doswiadczenia.Posiadam Twin Power sw HG 02 jdm i posiadam rowniez sustain5000FD - czyli taki twin na ameryke.Odlew korpusu, rotoru sa identyczne, poza kolorami. W srodku elementy pasuja wymienniie. Przekladnie w sustainie juz jest inna, tzn kolo w TP jest z powloka ceramiczna a w sustainie nie.Po blizszym przyjrzeniu sie zauwazylem, ze np: lozyska w TP sa ciemniejsze.. Ciekawe co ?? zebatki, ktore pracuja przy pinionie sa rowneiz innego koloru Ale mniejsz o to bo to w koncu nie stella, ale jakis obraz analogi moze nam dac.Stella sw HG4000 01 jdm a stella FA 4000 - przeznaczenie ameryka. Z zewnatrz mlynki niemal nie do odroznienia, choc nie mialem mozliwosci sprawdzic dwoch jednocznnie i moje obserwacje opieraja sie jedynei na fotkach..Jak wiadomo powszechnie stella sw 01 jdm w srodku ma czesci tytanowe. Ale czy amerykanski odpowiednik FA takowe posiada ??szczerze watpie.Ceny stelli sw 01 na ebayu zaczynaja sie od 550 euro, natomias stelle FA mozna kupic juz za 200 baksow.. ciekawe co ??Wracajac do stelli FE na rynek europejski, mozna ja nabyc za 420 euro w holenderskich sklepach, tymczasem stella 4000 s - czyli jdm kosztuje sporo sporo wiecej.Na allegro mefi taka stelle sprzedaje za 3400 zl, a europejkie mozna kupic za 2400zl.. Ja to pozostawiam bez komentarza, bo wnioski niech kazdy sobie sam wyciaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Jeszcze takie cos mi sie przypomnialo, ze te stellki w katalogu nawet waga sie roznia ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Hmm,no to dobrze zrobiłem że decydując się na Stelle wybrałem tą z JDM Jeśli faktycznie jest tak jak piszesz to jest to co najmniej dziwne... Co do wagi to moja JDM ma inny dużo mniejszy uchwyt korbki od wersji europejskiej,może w tej FE też tak jest i stąd ta różnica wagowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Jeszcze taka refleksja mnie nachodzi, ze niby dlaczego japonczycy mieliby nam europejczyka dac rownorzedny pod wzgledem technicznym mlynek ??Przeciez to bylby absurd;/ Z kogo by sie nabijali po latach ?Sama ich marka jdm - po latach byla by tylko wspomnieniem. Jeszcze jak patrze na ten chlam, jak np: TP fc, fb i wiele wiele innych to sam sobie humor poprawiam ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 No wiesz te nasze Twin Powery to mają mało wspólnego z tymi z JDM,ale żeby Stellę okrajać to już trochę przegięcie... ps. Ty masz FD,masz tu zdjęcia japońskiego odpowiednika 07 4000,porównaj części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 24 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Dzieki za fotke, bede mial czas to rozbiore swoja FD 4000 i napisze co i jak. okrajac - to moze za duze slowo, bo na pierwszy rzut oka zapewne ciezko bedzie wskazac razace roznice. Jak pisalem wyzej moga to byc roznice raczej subtelne np; inny odcien lozysk czy inny odcien inych czesci. Bo to ze przekladnia tzn. kolo i pinion sa takie same to jest raczej pewne w kazdym modelu stelli.Ale najlepiej bylo by zwyczajnie rozebrac dwie stelle, jedna jdm a druga na europe czy ameryke i zwyczajnei opisac to w jakims watku. Bo to, ze w Twinach jest roznica to nie mam watpliwosci, ale w stellkach... ? to trzeba sprawdzic na wlasne oczy, bo narazie ja troche gdybam i sugeruje gdzie moga byc owe roznice.Mysle, ze osoba bardziej kompetentna napewno bedzie mefisto, albo chocby Guzu. Przez ich dlonie wiele przewija sie stellek, moze w koncu raz na zawsze pewne watpliwosci byly bo rozwiane ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Ciekaw jestem - czy rolka od modelu '10 pasowałaby do modelu '07? Sama rolka bez łożysk itp.Ta czarna z nowej Stelli podobno ma bardziej twardą powłokę...Może wypowie się ktoś zaznajomiony z tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 To może inaczej... Jeśli ktoś ma najnowszą Stellę FE (2010) w rozmiarze 4000 i suwmiarkę,to podczas następnego smarowania rolki proszę o wymiary. śr. zewnętrzna,śr. wewnętrzna,szerokość i może odległości od rowka na lewo i prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Ps. działają wam linki z pierwszego postu? Bo mi oba nie chodzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 niestety u mnie nie znajduje stronki - czyli nie ma ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2012 Może jakaś awaria... Mam nadzieję że stronka będzie normalnie funkcjonować bo sporo ciekawego można się dowiedzieć. Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Guzu są jakieś różnice między JDM a wersją europejsko-amerykańską Stelli FD/FE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Z pewnoscia cena na ebay i allegro A tak serio to nie wiem. W tym watku o aktualnym modelu pojawil sie poboczny temat roznic w poszczegolnych Stellach w zaleznosci od rynku na jaki przeznaczone byly (sa).Dodam od siebie, ze im wiecej sie tych (Stelli) oglada to mniej jednoznaczne to wszystko jest.Nawet w ramach modelu na ten sam rynek - np Stelli JDM widywalem i widuje roznice we wnetrzach o ktorych napisal wczesniej @blackabyss.Widzialem Stelle SWPG (a widzialem ich srodkow juz troche) ktore mialy lozyska w osi korbki obustronnie otwarte inne mialy jednostronnie zamkniete. O tym dowiadywales sie dopiero otwierajac je w srodku. Wracajac do meritum : nie pomoge odnosnie tych FD i FE. Guzup.s. Juz baaardzo dawno przekroczylismy zdrowe podejscie do kolowrotkow. p.s.2 Jedno z moich postanowien noworocznych to przywrocic sprawom i aspektom ich wlasciwe miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Guzu są jakieś różnice między JDM a wersją europejsko-amerykańską Stelli FD/FE? Jedyne różnice które mogę potwierdzić to inne opisy na szpuli/stopce oraz inne uchwyty korby. Te JDM zazwyczaj mają lżejsze uchwyty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Guzu są jakieś różnice między JDM a wersją europejsko-amerykańską Stelli FD/FE? Jedyne różnice które mogę potwierdzić to inne opisy na szpuli/stopce oraz inne uchwyty korby. Te JDM zazwyczaj mają lżejsze uchwyty... Ja jeszcze zauważyłem jedną różnicę, ale może się mylę? Stelle FE JDM mają na stopce nr fabryczny, moja kupiona w Niemczech takiego nr nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No to napisałem że mają inne opisy na stopce Dla porównania europejska FD ma na stopce napisane Stella 4000FD Japan,a model JDM ma na stopce napisane tylko 4000 Japan,wybity numer seryjny taki jak na opakowaniu i jeszcze jakiś inny numer Teraz chyba wszystkie młynki JDM Shimano mają numery seryjne na stopce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Witam. W mojej Stelli C 3000 hg, odpowiednik FD, koło przekładni jest wykonane z innego materiału, w kol. brązu. W FD widzę,że to chyba stop alu ? Być może zależy to także od wielkości modelu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Gdzie widziałeś że w FD jest stop alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No wiesz te nasze Twin Powery to mają mało wspólnego z tymi z JDM,ale żeby Stellę okrajać to już trochę przegięcie... ps. Ty masz FD,masz tu zdjęcia japońskiego odpowiednika 07 4000,porównaj części A tu, chyba,że mnie wzrok myli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 No ta akurat jest moja Model 4000 JDM 07.Fakt na drugim zdjęciu przekładnia wyszła dosyć blado,robione telefonem i pewnie przekłamał trochę kolory,ale na pierwszym zdjęciu gdzie są wszystkie części widać że koło przekładni jest ciemniejsze od piniona Jeśli dobrze kojarzę to wszystkie kołowrotki Shimano mają koło przekładni ze stopu alu,tyle że niektóre są gołe czyli srebrne,niektóre mają czarną ceramiczną powłokę a Stella '07 i '10 mają taką złoto-brązową powłokę ochronną,według producenta jest dużo bardziej trwała od tych czarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 A to się nawet ucieszyłem , bo gdyby mieli aż tak różnicować to... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Ciekaw jestem jak wygląda przekładnia w modelu '04 (FB) nigdzie nie widziałem zdjęć rozbieranych tego rocznika.Czy jest złota czy czarna... bo w '01 (FA) jest pokryta czarną powłoką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stella Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Nie znam się na stopach metali, a już myślałem, że to brąz czy coś podobnego. Stelli 98 nie zdążyłem rozebrać, ale faktycznie w modelu 95 na kole znajduje się czarny nalot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Sam kiedys szukalem zdjec przekladni Stelli 04.Nie znalazlem.W opisach mowi sie o duzej przekladni 3D. Cokolwiek by mialo to znaczyc... http://www.tackletour.com/reviewshimanostellafb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2012 Nie znam się na stopach metali, a już myślałem, że to brąz czy coś podobnego. Stelli 98 nie zdążyłem rozebrać, ale faktycznie w modelu 95 na kole znajduje się czarny nalot. Nie,nie,to tylko wytrzymała powłoka ochronna ps. nie nalot tylko powłoka ochronna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi