ObraFM Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 (edytowane) Większość firm ma w swojej ofercie kołowrotki z krytą szpulą.Dlaczego nie są tak popularne jak pozostałe rodzaje?Z tego co wnioskuję z tekstów i filmów na YT- do lekkiego zestawu powinny być lepsze przynajmniej jeśli chodzi o odległości rzutowe.Może faktycznie- a tylko marketing i trend nie ten?"Organoleptycznie" ktoś to sprawdził może i podzieli się wnioskami. Edytowane 6 Lutego 2018 przez ObraFM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam.Jeśli chodzi o kołowrotek jak na zdjęciu , to używalem go w czasach gdy żylka byla miękka jak sprężyna. Do wędki spławikowej.Nigdy nie mialem problemu z zaplątanie sie zylki w jakies elementy kołowrotka. Niesamowita wygoda z "nabieraniem" zylki na palec przy wyrzucie.Również bardzo dobry do spinningowania.Od bardzo dawna "odpoczywa" na honrowym miejscu na półce Teraz tylko "jedyna słuszna metoda" - MUCHA Kłaniam się Marian. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Z tego co wnioskuję z tekstów i filmów na YT- do lekkiego zestawu powinny być lepsze przynajmniej jeśli chodzi o odległości rzutowe.... dlaczego "odległości rzutowe" miałyby być lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 6 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 W metodzie odległościowej (a najczęściej tą widzę na YT) nikt Slammera by nie zakładał, multików też nie widać w tej metodzie - choćby i tych po 5 tysięcy.Ale jak napisałem: to moje wyobrażenie kogoś kto tym nie rzucał, i dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 W metodzie odległościowej (a najczęściej tą widzę na YT) nikt Slammera by nie zakładał, multików też nie widać w tej metodzie - choćby i tych po 5 tysięcy.Ale jak napisałem: to moje wyobrażenie kogoś kto tym nie rzucał, i dlatego pytam.... trochę się chyba pogubiłem... co do "lekkiego multika" zapisano już kilometry stron i tu już jest wszystko jasne... poleci ile poleci i ani centymetra więcej ... jednak nie każdy "walczy" o te centymetry, a multik ma inne zalety - ale o tym było (i gdzieś tam jest - można poczytać)... wiec w przypadku UL wybór multika to nie kwestia uzyskiwanych odległości... nie rozumiem tylko dlaczego z kołowrotka z "krytą szpulą" miałoby lecieć dalej niż z klasycznego stałoszpulowca (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 ... trochę się chyba pogubiłem... co do "lekkiego multika" zapisano już kilometry stron i tu już jest wszystko jasne... poleci ile poleci i ani centymetra więcej ... jednak nie każdy "walczy" o te centymetry,Centymetry może nie, ale 3-4 m może mieć znaczenie a multik ma inne zalety - ale o tym było (i gdzieś tam jest - można poczytać)... Niewątpliwie wiec w przypadku UL wybór multika to nie kwestia uzyskiwanych odległości... popatrz cztery linijki wyżej nie rozumiem tylko dlaczego z kołowrotka z "krytą szpulą" miałoby lecieć dalej niż z klasycznego stałoszpulowca (?).Może i nie poleci, ale jaka frajda łowić inaczej niż większość. To tak jak wspiąć się na Giewont, a nie wjechać kolejką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Witam.Jeśli chodzi o kołowrotek jak na zdjęciu , to używalem go w czasach gdy żylka byla miękka jak sprężyna. Do wędki spławikowej.Nigdy nie mialem problemu z zaplątanie sie zylki w jakies elementy kołowrotka. Niesamowita wygoda z "nabieraniem" zylki na palec przy wyrzucie.Również bardzo dobry do spinningowania.Od bardzo dawna "odpoczywa" na honrowym miejscu na półce Teraz tylko "jedyna słuszna metoda" - MUCHA Kłaniam się MarMoim zdaniem to Dziadostwo dla amatorów , jakoś nie przyjeło się na świecie , nie bardzo wiem na czym miała by polegać wygoda z " nabieraniem żyłki " w tej konstrukcji to raczej nie możliwe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Nie miałem zachodniego oryginału. Miałem ruską betoniarkę- podróbkę. Zasada działania podobna. Jakość już różna.Ale zanim dojrzałem do czeskiego Reex Tokoz, musiał wystarczyć.Odległości rzutowe?A jakie miałyby być ze szpuli o skoku kilku milimetrów? Ale, jeśli tęczówka nie miała wiecej, jak 0,20 dało się tym łowić wygodniej, niż zwykłą "katuszką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniojazie Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Mówisz o tej plastikowej ? też to miałem i myślałem że złapałem Pana Boga za pięty . Rzeczywiście konkurowała tylko z Katuszką" i to nie zawsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Mówisz o tej plastikowej ? też to miałem i myślałem że złapałem Pana Boga za pięty . Rzeczywiście konkurowała tylko z Katuszką" i to nie zawsze Dokładnie. Większy otwór wylotowy i taki guzik do zwalniania, od dołu. Pamiętam, że życie utrudniało mi to, że nie zawsze ten a'la kabłąk/zabierak, zawijał żyłkę od razu. Czasami trzeba było zakręcić kilkakrotnie, aż złapał, zbyt sztywną linkę. Najciekawszy bywał jednak widok nawoju szpuli po łowieniu lżejszym zestawem np. gęsie pióro+ obciążenie. Istny "krzyżowy" nawój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi