Skocz do zawartości

Główki jigowe micro - tabelki wymiarów

tymon

Rekomendowane odpowiedzi

Taka mała ściągawka rozmiarów główek jigowych, z którymi się zaprzyjaźniłem i używam/używałem. Do tego dochodzą jeszcze główki matzuo ( z tym, że tutaj rozmiary są zdecydowanie spore w stosunku do opisu haka). Do typowego xul nic na obecną chwilę poza główeczkami ownerka nie znalazłem. Faktem jest, że jakość samej główki ( ołów) jest tragiczna, to niestety innej opcji nie ma jak to zaakceptować, bo tak małych haczyków, cieniutkich i w miarę chwytnych nie ma, bądź nie było mi dane mieć w ręce - mowa o xul. 

Do typowego ul zdecydowanie nr 1 gamaki, potem mustady i najbardziej budżetowe kamatsu. 

post-48194-0-86869000-1517984962_thumb.jpgpost-48194-0-11735600-1517984981_thumb.jpgpost-48194-0-13089000-1517984988_thumb.jpgpost-48194-0-32932300-1517984994_thumb.jpg

• Like 9

A wie ktoś z Was kto produkuje główki bez kołnierza na hakach 4 o gramaturze 8 gr? Kiedyś takie gdzieś w internetach kupiłem a teraz nie mogę znaleźć gdzie.

Z Kamatsu się chyba doszukasz na haku 4 - ale 6g. Z 8g na tak małym haku raczej ciężko. Chyba, że to był czyjś chałupniczy odlew, to ok. Lekarstwem chyba jedynie czeburaszka.  

Z Kamatsu się chyba doszukasz na haku 4 - ale 6g. Z 8g na tak małym haku raczej ciężko. Chyba, że to był czyjś chałupniczy odlew, to ok. Lekarstwem chyba jedynie czeburaszka.  

Z 6 gr to nie ma żadnych problemów. Ale na szczęście są jeszcze chałpunicy (robertd). Już kupione, dzięki.

Edytowane przez slawito
  • Like 1

Zobaczcie sobie haczyki Jigowe muchowe , duzy wybór bezzadziorów,Można je dociążyć tungstenową główką muchową lub zacisnąć odpowiednio dużą śruciną ołowianą.tak do 2,5- 3gr spokojnie można coś z tego wykombinować . rozmiary do xul odpowiednie:6-18

A ja polecam główki Dorado. Miałem Gamatsu micro i więcej ich nie kupię lekki zaczep i się wyginały. O ile rozmiar większy haka jakoś dawał radę to te mniejsze 6-8 tragedia. Mieszkam w Pile i tu to kompletnie tragedia odnośnie sprzętu spinnigowego, ale główki Dorado wyczaiłem w jednym ze sklepów i naprawdę mogę polecić. Ostre, mocne,cenowo ok. Nie mają mikro zadziorów, ale ja lekko daje super gluta i jest ok. Gramatura od 1-6 i rozmiar haczyka od 2-8. Ja innych już nie kupię. A trójkątne będę musiał wypróbować od robertd bo wyglądają obiecująco.

Edytowane przez bartosz311287
  • Like 1

• 6 lat później...

Swoją droga całkiem dobre główki  :) używam i sobie chwalę, tylko ja to główki akurat to muszę organoleptycznie. Nie czaję tych 1:0 itd… to jak wyniki meczu  :D muszę do łapy wziąć, albo ściąga poszukam foty

mam fotkę, w sensie rozmiar haka - guma 

post-76198-0-58839800-1732729506_thumb.jpeg

Edytowane przez Darek_W

Swoją droga całkiem dobre główki  :) używam i sobie chwalę, tylko ja to główki akurat to muszę organoleptycznie. Nie czaję tych 1:0 itd… to jak wyniki meczu  :D muszę do łapy wziąć, albo ściąga poszukam foty

mam fotkę, w sensie rozmiar haka - guma 

attachicon.gif IMG_0331.jpeg

no wiesz - można organoleptycznie na łódce. Ale zanim tam będziesz trzeba kupić. No i kupujesz nr 2 i co?

• Like 1