tryt Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Panowie nie oszukujmy się, przecież każda firma ma 'swoją ' tabelę rozmiarów.Mam barbariany vmc 4/0 gdzie w innych firmach ta wielkość jest określana jako 5/0 lub 6/0 ,więc znajomość rozmiarów też nic nam nie daje.Ale ja podałem na zdjęciu przykład z tej samej firmy. Haki o tej samej numeracji na różnych główkach różnią się kolosalnie wielkością 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Tak, widziałem. To jest akurat dziwne. Trzeba by zadzwonić do Mikado I zapytać dlaczego tak opisują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Tak, widziałem.To jest akurat dziwne.Trzeba by zadzwonić do Mikado I zapytać dlaczego tak opisują?Dzwoniłem. Tak opisują, bo to inny producent hakow i każdy hak może być inny. Alleluja i do przodu. Ty sobie głupi wędkarzu kup główkę z hakiem nr 2, my wyślemy to, co mamy. Nabij to sobie na gumę i życzymy połamania kija. Może się uda. A biznes się kręci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Dzwoniłem. Tak opisują, bo to inny producent hakow i każdy hak może być inny. Alleluja i do przodu. Ty sobie głupi wędkarzu kup główkę z hakiem nr 2, my wyślemy to, co mamy. Nabij to sobie na gumę i życzymy połamania kija. Może się uda. A biznes się kręciMoże moje oczy trochę szwankują, ale przecież jak byk widać, że te haki to dwa różne modele. Seria micro po lewej, a po prawej classic jig. Tak na chłopski rozum, jeżeli "coś" jest opisane jako mini lub micro to według mnie jest to dosyć klarowna informacja, która jasno daje do zrozumienia, że to "coś" jest mniejszych gabarytów niż ta sama rzecz w regularnym rozmiarze, a jeżeli ma się wątpliwości, to wystarczy zapytać sprzedawcę. Konsument dokonał złego wyboru, ale winny temu jest producent ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jR303 Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 (edytowane) Konsument dokonał złego wyboru, ale winny temu jest producent I tak i nie Myślę, że najlepiej jest dążyć do jak największej standardyzacji i normalizacji w temacie jakichkolwiek rozmiarów, aby uniknąć niepotrzebnego chaosu jak w w/w przypadku. Np Jaxon nie ma problemu, aby opisać swoje główki do mikroglutów rozmiarami 8-12, droższy Decoy też ma jedną rozmiarówkę, której też się rygorystycznie trzyma . I to jest kierunek, w którym trzeba podążać. Edytowane 28 Listopada 2024 przez Warcisław 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Może moje oczy trochę szwankują, ale przecież jak byk widać, że te haki to dwa różne modele. Seria micro po lewej, a po prawej classic jig. Tak na chłopski rozum, jeżeli "coś" jest opisane jako mini lub micro to według mnie jest to dosyć klarowna informacja, która jasno daje do zrozumienia, że to "coś" jest mniejszych gabarytów niż ta sama rzecz w regularnym rozmiarze, a jeżeli ma się wątpliwości, to wystarczy zapytać sprzedawcę. Konsument dokonał złego wyboru, ale winny temu jest producent taaa. Przecież to oczywiste, że micro nr 2 to taki malutki, a classic dwójeczka to już swoje rozmary ma. I ja dokonałem złego wyboru, bo przecież każdemu wiadomo, że są bardzo różne rozmary haczyka nr 2 . Wybacz kolego, ale piszesz bzdury twierdząc, że "to według mnie jest to dosyć klarowna informacja, która jasno daje do zrozumienia, że to "coś" jest mniejszych gabarytów niż ta sama rzecz w regularnym rozmiarze". Rozmia 2 to rozmiar 2 i tyle 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 28 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2024 Brak fachowości i tyle. Przypadkowi ludzie to pakują, potem sprzedają i dodatkowo mają wszystko w d... głębokim poważaniu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 (edytowane) I tak i nie Myślę, że najlepiej jest dążyć do jak największej standardyzacji i normalizacji w temacie jakichkolwiek rozmiarów, aby uniknąć niepotrzebnego chaosu jak w w/w przypadku. Np Jaxon nie ma problemu, aby opisać swoje główki do mikroglutów rozmiarami 8-12, droższy Decoy też ma jedną rozmiarówkę, której też się rygorystycznie trzyma . I to jest kierunek, w którym trzeba podążać.W dużym stopniu się z tym zgadzam, ponieważ standaryzacja rozmiarów jak najbardziej ułatwi konsumentowi dokonanie prawidłowego wyboru. Dla konsumentów byłoby to na duży plus, ale też trzeba się postawić na miejscu producenta. Producentowi przeważnie zależy na rozszerzaniu swojej oferty oraz wprowadzaniu nowości (nowości, które czasami są po prostu odświeżeniem starych wersji w nowym ładniejszym opakowaniu). Niestety czasami wychodzi z tego bajzel, ale doinformowanie się przecież nie boli. Podobnie jest z haczykami lub przyponami tzw. gotowcami, w których jeden rozmiar na papierze bardzo mocno różni się w rzeczywistości, ale nigdy nie pomyślałem, żeby robić o to raban na forach, grupach itp. taaa. Przecież to oczywiste, że micro nr 2 to taki malutki, a classic dwójeczka to już swoje rozmary ma. I ja dokonałem złego wyboru, bo przecież każdemu wiadomo, że są bardzo różne rozmary haczyka nr 2 . Wybacz kolego, ale piszesz bzdury twierdząc, że "to według mnie jest to dosyć klarowna informacja, która jasno daje do zrozumienia, że to "coś" jest mniejszych gabarytów niż ta sama rzecz w regularnym rozmiarze". Rozmia 2 to rozmiar 2 i tyle\Nie, żebym Ci ubliżał, ale dla mnie jest to bardziej niż oczywiste i wychodzę z założenia, że znaczna większość dorosłych, a przede wszystkim rozumnych ludzi rozumie taką nomenklaturę, bo nawet siedmioletnie dziecko ogarnia, że jeżeli coś jest opisane jako mini, micro, lite, slim itp. to na 99% wersja z takim dopiskiem jest mniejsza, lżejsza lub słabsza od wersji/modelu standardowego. Podobnie to działa w drugą stronę z dopiskami maxi, big, pro, max. Oczywiście też rozumiem, że nie każdy musi rozumieć takie nazewnictwo, ale żeby robić z tego dochodzenie na forum, bo haczyki się od siebie różnią mimo tego, że są opisane tym samym rozmiarem jest dla mnie śmieszne. Abstrahując od tego, że w opisie tych haczyków jest informacja, że są one dedykowane do połowu na najmniejsze i najdelikatniejsze przynęty, widoczny jest inny kształt kolanka oraz grubość drutu, ale rozumiem, że takie szczegóły również nie dają do myślenia, że może te haczyki czymś różnią się od tych klasycznych. Co z tego, że micro/mikro z definicji oznacza coś bardzo małego, mikroskopijnego (sjp. pierwszy człon wyrazów złożonych wskazujący na bardzo małe rozmiary lub bardzo małą skalę tego, co jest nazwane drugim członem). Tak to wszystko wina producenta. Taka mała rada dla ciebie. Nawet nie kupuj haczyków do wiązania much, bo tam to dopiero jest rozstrzał rozmiarów ???? PS zastanawiam się, jak Ty dokonujesz wyboru podczas kupowania kołowrotka? Tam to musi być dopiero bajzel, ale mam dla Ciebie propozycje. Napisz do wszystkich producentów kołowrotków, że rozmiar 3000 to ma być jeden rozmiar o jednej i tej samej konkretnie wadze, pojemności szpuli itp. zaznacz również, żeby Ci producenci nie wprowadzał płytkich szpul, rozmiarów "kompaktowych" (hybrydy też powinny być wykluczone, bo to jest dopiero tabaka), bo przecież rozmiar 3000 to rozmiar 3000 i tyle. ???????? Pozdrawiam. Edytowane 29 Listopada 2024 przez WedkarzIncognito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 To, że coś jest maxi lub Big wcale nie oznacza, że dany przedmiot jest większy, a najczęściej oznacza, że czegoś jest więcej w opakowaniu! Twoje tłumaczenie w żaden sposób mnie nie przekonuje, a odnoszę wrażenie, że chcesz tylko ''błysnąć ''Numeracja kołowrotków została wprowadzona po to byśmy mieli jakiekolwiek wyobrażenie o wielkości tego sprzętu. Idąc Twoim tokiem myślenia numerowanie czegokolwiek nie miało by żadnego sensu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 (edytowane) No coż. Nie jestem "rozumnym ludziem", ogarniam mniej niż siedmioletnie dziecko, ale miałem ogromne szczęście, że trafiłem na człeka oświeconego, który delikatnie mi wszystko wyperswadował. I teraz już będę wiedział, że nr 2 micro jest malutki a nr 2 classic jest duży. I nawet na myśl mi nie przyjdzie mieć pretensje do producenta, bo przecież on to dla nie tak dopieszcza. Ale następnym razem nie pisz kolego "nie, żebym Ci ubliżał" tuż przed zdaniami, w których ubliżasz mi jak tylko możesz. I to tylko dlatego, że śmiałem wypowiedzieć się na temat wielkości haczyków w główkach jigowych. Edytowane 29 Listopada 2024 przez tryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 To, że coś jest maxi lub Big wcale nie oznacza, że dany przedmiot jest większy, a najczęściej oznacza, że czegoś jest więcej w opakowaniu!Twoje tłumaczenie w żaden sposób mnie nie przekonuje, a odnoszę wrażenie, że chcesz tylko ''błysnąć ''Numeracja kołowrotków została wprowadzona po to byśmy mieli jakiekolwiek wyobrażenie o wielkości tego sprzętu.Idąc Twoim tokiem myślenia numerowanie czegokolwiek nie miało by żadnego sensuBig wcale nie oznacza, że coś jest większe? To ciekawe. Pozostając przy mikado wymienię pierwszy lepszy przykład z brzegu. Jak wytłumaczyć duże oczko w haczykach do czeburaszki, które mają dopisek BIG eye? Nie ma tych haczyków więcej w opakowaniu za to mają większe oczko (względem tych standardowych). Karpiarzem nie jestem, ale wydaje mi się, że szpule typu BIG pit legitymują się dużą pojemnością, a nie ilością szpul w opakowaniu. Oczywiście zgadzam się, że dopiski nie zawsze oznaczają gabaryt, ale również nie zawsze oznaczają tylko ilość. Przedstawiłem swój punkt widzenia, a dokładniej interpretację takich dopisków stosowanych przez producentów i nikt nie musi się ze mną zgadzać. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między czymś, co jest maxi lub mini względem standardowej wersji to już jego problem, ponieważ w znacznej większości przypadków potrafię taką różnicę dostrzec niezależnie czy chodzi o gabaryt, czy o ilość. Jednak w momentach, w których pojawi się jakiekolwiek cień wątpliwości, to w miarę możliwości próbuję się doinformować. Tylko tyle i aż tyle. Ja się oczywiście zgadam z tą numeracja kołowrotków, żebyśmy mieli jakiekolwiek wyobrażenie o wielkości tego sprzętu, ale będę dzbanem i pójdę kręcić aferę na forum, że kupiłem okumę ceymar cxt-25 i jest ona sporo mniejsza niż catana 2500, bo ten ceymar 25 jest takich samych gabarytów jak catana 1000. To wszystko wina producenta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 No właśnie piszesz, że próbujesz się doinformować, a drwisz z Kolegi, który tu przedstawił problem z numeracją! Podam Tobie jeszcze jeden przykład choćby z numeracją butów. Czy buty dziecięce to rozmiar 44 mini? Otóż nie. Czy jak kupujesz litrowy olej to dostajesz pół litra z oznaczeniem mini? Numeracja ma na celu uporządkowanie rozmiarów i nie może być tak ,że firma pod jednym numerem ma dwie wielkości danego produktu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 i jeszcze coś o dzbanach.... ostro przeginasz, przyjacielu. Zastanów się, nim coś napiszesz, bo to pozostaje i świadczy o Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 Moim zdaniem nastąpiła pomyłka przy pakowaniu. Znalazłem tabelkę haków Jaws. Można porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 No właśnie piszesz, że próbujesz się doinformować, a drwisz z Kolegi, który tu przedstawił problem z numeracją! Podam Tobie jeszcze jeden przykład choćby z numeracją butów. Czy buty dziecięce to rozmiar 44 mini? Otóż nie. Czy jak kupujesz litrowy olej to dostajesz pół litra z oznaczeniem mini?Numeracja ma na celu uporządkowanie rozmiarów i nie może być tak ,że firma pod jednym numerem ma dwie wielkości danego produktu.Nie mam zamiaru się bawić w przedszkole, ale przepraszam bardzo czy to ja napisałem koledze, który się dziwi rozmiarom haczyków, że wypisuje głupoty? No właśnie. Z tymi butami to jeszcze mogę to zrozumieć, że nie ma butów mini i jest to słuszny argument. Z tym się zgodzę i w tym masz rację, że nie ma butów mini. Jednak w obuwiu też występuję "problem" z numeracją i nie każdy but w rozmiarze 44 mierzy jota w jotę tyle samo. Jakoś nigdy nie widziałem, żeby ktoś się dziwił, że kupił buty nike rozmiar 44, które nie mają dokładnie tej samej długości wkładki co buty adidas 44. Niejednokrotnie nawet u tego samego producenta występują minimalne różnice w długości wkładki niby tego samego rozmiaru, a różnica polega właśnie z tytułu różnych modeli (jak już tak się dzieje, to przeważnie bywa tak w większych rozmiarach i różnice wynoszą przeważnie do maks. pół centymetra). Możemy się tak licytować w nieskończoność, ponieważ pozostając w wątku odzieżowym, podam przykład spodni. Rozmiar W34/L34 nie zawsze mierzy w centymetrach tę samą długość nogawek co inne modele spodni od tego samego producenta (wiem, bo między innymi tym się zajmuję na co dzień). Rozmiarówka damska i męska. Rozmiar L damski jest podobnych rozmiarów jak męskie S i kogoś to dziwi? Przecież rozmiar L powinien być dla wszystkich rozmiarem L i koniec kropka. Rozmiary odzieży, butów oraz haczyków itd. są po prostu względne nie tak jak w przypadku pojemności oleju, ponieważ litr jest bezwzględną jednostką objętości i każdy litr jest takim samym litrem niezależnie czy będzie to mobil1, czy też castrol więc dopiski typu mini oraz maxi niczego tutaj nie mogą zmienić, bo litr zawsze będzie litrem. Ja zrozumiałbym, jakby kolega się dziwił, że haczyk mikado klasyczne rozmiar 2 z dwóch różnych opakowań różnił się rozmiarem, to faktycznie byłoby to mocno zastanawiające, ale w takiej konfiguracji mnie to po prostu nie dziwi ani trochę ze względu na ten zakichany dopisek micro. Tak jak wspomniałem wcześniej. W rozmiarach haczyków na przyponach gotowcach też rozmiary haczyków na papierze mają tę samą wartość, a w rzeczywistości jeden jest większy/mniejszy od drugiego. Tyle że w przypadku przyponów nie ma żadnego dopisku mini, micro, maxi itp. Poświeciłem chwilkę czasu na sprawdzenie zagadnienia pt. różne rozmiary tej samej numeracji jednego producenta. Główka jigowa rozmiar 4 (oraz 6). długość trzonka haczyka:X-Press: 23 mm (22mm)Micro jig (z zadziorami): 21 mm (19mm) Bardziej widoczne różnice są w rozmiarze haczyków:Haczyk rozmiar 2 długość trzonka:Toyko: 24 mmTomaru: 17 mmMiyako: 21 mm Haczyki rozmiar 1/0 długość trzonka:Limeric: 22 mmCrystal: 27 mmWorm: 19 mm Haczyk rozmiar 1/0 długość trzonka:Offset Forged Czeburashka: 41 mmRound Forger Czeburashka: 34 mmOffset Regular: 39 mm Haczyk rozmiar 5/0 długość trzonka:Aberden Jig Extra: 46 mmWorm Hook 40: 55 mmSenyo: 34 mm Mnie to nie dziwi, kogoś to dziwi i rozejdźmy się w swoje strony. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 (edytowane) Jak można poczytać w necie, to każdy producent główek jigowych i haków ma swoje wielkości i milimetry. Dobrze, że każdy producent gorzały ma jednakowe 0,7 i inne litry. Edytowane 29 Listopada 2024 przez Artek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roseth Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 Chyba ryba nie bierze, albo wędki już na kołku zimują (wracam właśnie z sesji nomen omem mikro-spinningowej, mikro jeśli chodzi o przynęty jak i o wynik).Jest sposób na takie rozmiarowe rozterki : małych naciągnąć, dużych obciąć, grubych ucisnąć, chudych nadąć 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
md30 Opublikowano 29 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2024 WedkarzIncognito A co powiesz o samochodzie Mini Cooper?To nie jest auto tylko dla ludzi do 1,5m wzrostu. A pod maską są normalne konie, a nie kucyki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 30 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 (edytowane) WedkarzIncognito A co powiesz o samochodzie Mini Cooper?To nie jest auto tylko dla ludzi do 1,5m wzrostu. A pod maską są normalne konie, a nie kucyki.Temat: Główki jigowe micro - tabelki wymiarów Pytanie: A co powiesz o samochodzie Mini Cooper? Będąc kulturalnym użytkownikiem forum wędkarskiego z miłą chęcią odpowiem na temat związany z motoryzacją.Mini powstało w związku z kryzysem paliwowym w 1956 roku, który był spowodowany ograniczeniem dostępu do Kanału Sueskiego i z tego powodu dostęp do ropy naftowej został mocno ograniczony. Ceny dużych samochodów gwałtownie spadły, a na światowym rynku nastąpił boom na oszczędne małe samochody. Jednym z podstawowych wymogów podczas projektowania Mini miały być jego kompaktowe wymiary i wynosiły one 3 x 1,2 x 1,2 m. Z założenia to auto miało być małe i ekonomiczne. Nazwa Cooper pochodzi od projektanta budującego bolidy formuły 1, który pogrzebał w silniku seryjnego Mini i tym samym powstała usportowiona wersja Mini.Jeszcze taki zabawny fakt. Przy projektowaniu Mini brało udział mało osób.Drugi zabawny fakt. W 1957 roku został zaprezentowany światu Fiat 500. Również bardzo małe autko. Więcej na ten temat podpowie Ci wujek Google. Miłej soboty życzę i pozdrawiam. Edytowane 30 Listopada 2024 przez WedkarzIncognito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Z prawej strony haki nr 6, z lewej haki nr 2. Trzy różne firmy, trzy różne rozmiary. Te największe od Savaga, w tym zestawieniu również opisane jaki "micro".Może lepiej opisywać te paczuszki słowami: "małe", "niewielkie", "większe od małych", "w sam raz"? Bo rozmiary to wszyscy mają głęboko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi