Skocz do zawartości

Słodkowodne drapieżniki w Bałtyku na spinning

troutowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, do Bałtyku mam 25km (Rewal) 45km( Dziwnów) . Obejrzałem kilka filmików, widziałem jak kolega łowi piękne bolenie w Morzu przy falochronie w Dziwnowie, w tym roku nie popuszczę chcę spróbować spinningu w morzu. Jak myślicie, jaki okres wybrać? Nie chodzi mi o trociowanie, tylko o trafienie okonia, sandacza, szczupaka, flądry. Myślę, że pożną wiosną ryby będą się skupiały bliżej brzegów i wtedy mam zamiar spróbować. Łowił ktoś takie rybki na spinning w Bałtyku z brzegu? Wiem, że nie jest to niemożliwe ale takich dyskusji na ten temat jest mało, i wciąż to temat tabu. Jaki jest czas odpowiedni na słodkowodne drapieżniki w Bałtyku?

EDIT proszę moda o przeniesienie postu do innego działu, przez przypadek dodałem w złym dziale

Edytowane przez damianb

Słusznie piszesz, że ten temat to tabu. Mocno skrywany w tym kraju z wiadomych powodów. Czasem wystarczy przejść się po plaży i zobaczyć co łowią rybacy brzegowi do 100m od plaży, gdy wrócą z porannych połowów. W tym przypadku wydaje się być lepszym rozwiązaniem łódka lub ponton(jeśli pogoda na to pozwala).

Kolego Mariuszu, przypominam regulamin, szczególnie polecam pkt 1 - "1. Przede wszystkim Catch and Release (złów i wypuść) co oznacza, że zdjęcia powinny przedstawiać ryby, które zostały wypuszczone; wstawienie zdjęcia ryby która została zabita może skutkować czasowym zablokowaniem konta - natomiast recydywa skutkuje całkowitym zablokowaniem konta."

http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

W związku z powyższym na początek punkcik.

Edytowane przez bartsiedlce

Słusznie piszesz, że ten temat to tabu. Mocno skrywany w tym kraju z wiadomych powodów. Czasem wystarczy przejść się po plaży i zobaczyć co łowią rybacy brzegowi do 100m od plaży, gdy wrócą z porannych połowów. W tym przypadku wydaje się być lepszym rozwiązaniem łódka lub ponton(jeśli pogoda na to pozwala).

Kolego Mariuszu, przypominam regulamin, szczególnie polecam pkt 1 - "1. Przede wszystkim Catch and Release (złów i wypuść) co oznacza, że zdjęcia powinny przedstawiać ryby, które zostały wypuszczone; wstawienie zdjęcia ryby która została zabita może skutkować czasowym zablokowaniem konta - natomiast recydywa skutkuje całkowitym zablokowaniem konta."

http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

W związku z powyższym na początek punkcik.

Ryby złowione przez rybaków - foto z targu rybnego w Darłówku dokumentujące możliwości połowowe naszego Bałtyku. Nie sposób zrobić fotki żywych ryb, jeśli łowione były siatą przez rybaka dzień wcześniej. Ni jak to ma się do regulaminu, bo w regulaminie jest mowa o rybach złowionych przez wędkarza. Przypominam sprawę połowu rybackiego na Słupie i słynnego już pokotu. Jakoś nie pamiętam by osoba, która zamieściła fotki martwych ryb dostała reprymendę i punkty karne.

Jeśli naruszyłem tym twoje odczucia..... to wybacz.....korzę się pokornie.

Edytowane przez vako
  • Like 19

Nie wiem jakie słodkowodne drapieżniki pływają w Bałtyku,ani ile, ale wiem iż ostatnio byłem mocno zdziwiony jak w Auchanie leżały na stoisku rybnym ładne szczupaki z miejscem połowu Bałtyk. Nie mam pojęcia co o tym myśleć ?

Mysl co chcesz :)

W Bałtyku są szczupaki nie od dziś.

A czy akurat te były z Bałtyku, to nie wiem.

• Like 2

Piękne ryby, niestety mieszkam za bardzo na północ, tu już sandacza i tym bardziej bolenia nie ma. Zastanawiam się co można w botniku złowić oprócz okonia, szczupaka i troci.

W Botniku Finowie mają "morskie" populacje sandacza i bolenia. Przynajmniej tak wynika z branżowej literatury...

Hmm... W botniku z brzegu łowiłem tylko kilkukrotnie ale w Umeälven sandacz i boleń nie występują, z karpiowatych to są słusznych rozmiarów jazie, płocie, krasnopiórki i leszcze. Sandaczem jest zarybione jedno z okolicznych jezior, nie łowiłem tam, z informacji na forum miejscowych to rozmiary tych ryb nie powalają, około 1,5kg - wydaje się, że za zimno mu tutaj. O boleniu to tu nikt nie słyszał. Wg opisów na szwedzkich stronach int. występuje ale tyko na południowym wybrzeżu. Może w zatoce sandacz jest. Postaram się w nadchodzącym sezonie więcej czasu poświęcić na łowienie z brzegu.

• 2 miesiące temu...

Mam daleko do morza, ale w ciągu roku zaliczam dwa kilkudniowe wypady. Zawsze łowię z brzegu, z kutra mnie nie kręci.. Uderzam przeważnie w okolice Półwyspu Helskiego, Rozewie i sam port w Helu.

1. W maju wiadomo - belony, ale nie tylko(Rozewie). Jako "przyłów" okonie, a raczej okoniska :D bywa, że zaatakuje leszcz. Czasem uderzy troć. U mnie niestety jeszcze nie, ale koledzy kilka przy mnie wyciągnęli.

2. Okres letni i "wczasy"(głównie druga połowa sierpnia). Wiadomo rodzina..ale wędkarsko nie jest źle. Łowię w porcie Hel(rybackim) i Jastarni. Okonie, cały przegląd roczników, zwłaszcza jak na Zatoce fala, watahy wchodzą do portu i zaczyna się piękne łowienie. Pirsowe okonki ustępują miejsca "dzikusom". Ze słodkowodnych miałem w Helu jeszcze kilka razy jazie 35-38cm i dwa bolenie, ale nic okazałego 50+. Sandacz tylko podwymiarki. Komentarze gapiów już mnie nie ruszają, przywykłem. Rybki to rekompensują. Czasem późnym wieczorem zapuszczam się w śpiochach z plaży na pełne morze. Ale niestety wyniki tylko morskie tzn płastugi.

P.S. W marinie w Kuźnicy widziałem dwa lata temu rybaka narzekającego na słaby połów. Zerknąłem do dwóch skrzynek. w każdej po około 30szt okoni, nie widziałem mniejszego niż 40 cm. Ach, szkoda że do smażalni.

• Like 5

• 2 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...

Cześć wszystkim, mam chęć wybrać się na majówkę w okolice Wyspy Sobieszewskiej, nie koniecznie typowo w celach wędkarskich ale jak już tam będę to chciałbym spróbować swoich sił. Ryba jaka by mnie interesowała to głowie boleń, ale też okoń i jaź. Mógłby ktoś polecić jakieś łowiska? Bolenia chciałbym spróbować łowić w morzu, tylko gdzie by się tam najlepiej zakręcić? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Zatoka i część Martwej Wisły to wody morskie (patrząc na mapę wszystko co na lewo od Wisły Śmiałej z nią włącznie), tam wystarczy przelew. Dane są na stronie orim Gdynia.

Na prawo od WŚ są wody PZW, to w prawie każdym wędkarskim opłacisz

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Jakies sprawdzone przynety lub chociaż rozmiary przynęt ? Wybieram się w tym roku z rodziną na dłuższe wakacje w te okolice, chciałbym wykorzystać wieczory na spacery po porcie - zależy mi na tym żeby wziąć jedno niewielkie pudelko z przynetami.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka