Skocz do zawartości

Zaslepienie blanku

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bede wdzieczny za podpowiedz.

Calkiem niedawno stalem sie posiadaczem wedki, ktora, ku mojemu zaskoczeniu, nie ma zaslepionych czesci blanku.

Wedka jest 3 czesciowa.
Mysle ze dla higieny i bezpieczenstwa wedki przydaloby sie, by poszczegolne elementy byly zaslepione.
Czy ktos wie jak najlepiej to zrobic ? woskiem ? czy sa jakies specjalne specyfiki do tego ?

Dziekuje za porady.

Pozdrawiam

Guzu

p.s. Mam nadzieje, ze opis jest jasny i nie ma potrzeby zdjec

Wydaje mnie się, że gąbka kąpielowa to zły pomysł. Najlepiej jakbyś miał kawałek korka, tylko też nie takiego od wina :lol:

Jeżeli chodzi zaś o gąbkę a w zasadzie piankę to najlepsza będzie ze starej rękojeści.

PZDR.

TARŁO$

He he,

Korka nie biore pod uwage. Nie widzialem nigdy takiego rozwiazania z jego udzialem.

Pianka z rekojesci ? wowczas chyba z koniecznosci ten kawalek, ktory bedzie w blanku bedzie cienki...

Myslalem o czyms grubszym, zeby soldniej siedzialo...

Guzu

Witaj Guzu

Myślę, że tego problemu nie rozwiążesz na sucho.Kup sobie butelkę dobrego czerwonego wina z Portugalii n.p. Borges Bairrada rocznik 1985. Otwórz butelkę i zobacz z czego jest zrobione zamknięcia. Z korka !!! Wino leżakowało 5 lat, a potem w hurtowni. Tam nie ma zadnej gumy, gąbki czy pianki PCV. Jest Korek. Możesz obejrzeć sobie też jakiś dobry spining ze szkockich fabryk f.Daiwa. zauważ jak ma zakorkowany koniec blanku.

Teraz dlaczego. Blank pracuje, moknie, poci się. Wilgoć w środku to rzecz normalna. Korek nie przepuszcza wody, ale oddycha. Blank wysycha w środku. Dlatego w tak dobrych spiningach jest podobnie jak w butelce dobrego portugalskiego wina.

Natomiast w tanich kijach typu Jaxon jest gumowy lub piankowy korek. W winie marki wino J23 też korek jest z plastiku. ale to już jest zupełnie inna bajka. Ja założyłem, że masz dobry spining.

pozdrawiam

Guzu, cieszę się. Może być hiszpańskie n.p. Don Sebastian Rioja również ze wspomnianego rocznika. To jest prawie miód w gębie, a korek zostanie na zatyczki. Guzu, zazdroszczę ci tego pozyskiwania surowca na te zatyczki do blanku.... .

pozdrawiam

Tarlos@ my tutaj rozmawiamy o winie hiszpańskim bo taką propozycję złożył Guzu, a ty proponujesz jakiś francuski wyrób z północnych stoków za miastem Libourne. Nie znam tego wina, ani jego korka. Powinno mieć lekki smak jak większość win z regionu Chateau. Jednak pozostańmy przy wyrobach hiszpańskich.

pozdrawiam

... a mówiąc całkiem powaznie to wyczytałem że portugalskim korkiem na rękojeści może być coraz gorzej. Podobno z powodu coraz powszechniejszego zastosowania syntetycznych korków w różnych gałęziach przemysłu (np. winiarstwie) coraz mniej opłaca się uprawa dębu korkowego, i plantatorzy planują wycinkę tych pieknych drzew :( i przeznaczenie areału pod bardziej dochodowe uprawy...

Friko@ nie może być coraz gorzej, ale już jest bardzo źle. Dziś kupienie korka wyskokiej klsy robi się prawdziwym problemem. W wielu spiningach gryfy przez oszczędność robi się z długą przerwą w środku jak kiedyś karpiówki. W kijach castingowych na wyspach japońskich coraz częściej uchyt jest z pianki nawet w produktach wysokiej technologii jak Megabass. Ta paskudna moda wymuszona przez kiepskie zaopatrzenie powoli przychodzi do nas. Popatrz na najbliższy stojak... .

pozdrawiam

Friko@, nie wierzę w to żeby winnice, które robią wielkie wina zrezygnowały z korka, to jakby do Syrenki wstawić nawigację i alufelgi naraz. Owszem można, ale jak to wygląda? :lol:

Thymallus@ niestety nie znam się na winach hiszpańskich ale może po sąsiedzku jakąś Maderę - też zamykana jest korkiem :mellow:

Pzdr.

TARŁO$

Tarlos@ masz rację. My w tej dyskusji odbiegliśmy od głównego tematu. Chodziło nam o korek od dobrego wina. Piszesz Madera. To kiedyś były wyroby bardzo wysokiej jakości jeszcze do połowy XIX wieku.. Szczególnie cenione w Wielkiej Brytanii. Ale i obecnie producenci na wyspie bardzo się starają i ich produkty są najprawdopodobniej zamykane dobrym portugalskim korkiem. Jednak są mocnymi, nawet 20% półwytrawnymi winami nadającymi się głównie do deserów.
Ale nie chodzi nam o wino tylko o korek z butelki. jest jeszcze jeden element. Trzeba mieć taki specjalny wykrojnik, wycinak przy pomocy którego można ładnie wyciąć taki koreczek. należy zmierzyć średnicę wewnętrzną blanku i dobrać taki wykrojnik. Uderzamy młotkiem w ten wykrojnik i z plasterka wycinamy koreczek.Koreczek wciskamy z lekkim oporem bez klejenia. On będzie się trzymał.

pozdrawiam

To wino przez znawców uważane jest za Króla Win. Rzeczywiście pochodzi z rejonu Bordeaux.

Pzdr.

TARŁO$

Dla zinteresowanych rocznik 1997 ( który to nie jest uznawany za wybitny)kosztuje ponad 1000 euro za butelkę.To będzie zdaje się dwa Antaresy DC :huh: :huh: :huh:

Tarlos w Polsce to wino kosztuje ponad 5000 zł!!! Tak to król win czerwonych, jak wiekszośc Grand Cru Classe z rejonu Pomerol, Pauillac, St. Julien, St Estephe czy Margaux. Różnica (generalna) miedzy winami z Bordeaux a resztą win czerwonych z zachodniej Europy polega na tym, że nie są owocowane albo w bardzo niewielkim stopniu. Mnie to odpowiada, bo wiem, ze piję wino z nie coś pomiędzy winem a niedokońca sfermentowanym sokiem z winogron. Wina hiszpańskie, portugalskie jak i francuskie, ale z rejunu Langwedocji, w dużym stopniu mają ten owocowy charakter. To świetne trunki na ciepłą porę roku, do grilla albo poprostu do picia na codzień. jeśli chcesz sprobować dobrego wina o wszystkich walorach czerwonego wina z Bordeaux to kup w carefurr wino

Chateau Les Hauts De Pontet- wino apelacji pauillac rocznik 1996.

albo tansze Chateau Barreyres- apelacja haut Medoc 2003

a wracając do wędkarstwa to jak kupisz 6-8 butelek to korka będziesz miał na lekki kijek castingowy :mellow: :mellow:

pozd jerzy

odpowiadam jerzemu@

Nie za bardzo wiem czemu ty się mnie czepiasz? Napisałem wyraźnie, że rozmawiamy o korku z wina hiszpańskiego. Zgadzam się, że jest to temat na off topic. Jednak ja nic nie pisałem o tym francuskim winie, gdyż go nie znam. Osobiście nie poruszam się po tak wysokich cenach. Dla mnie to jest kosmos. jeżeli tobie smakuje to jest to twoja sprawa i twój wydatek.

Nigdzie nie pisałem jakie lubię czy nie lubię bo to jest forum wędkarskie, a nie dyskusja winiarska.

Czyli cały ten sarkazm jest niezrozumiały.

Natomiast jak masz jakieś pytania z temat win to umów się ze mną na ryby i przyjedź z butelką jakiegoś dobrego wina francuskiego. Zadowolę się butelką za 1/5 wspomnianej ceny i wówczas pogadamy sobie o smakach i klarowności wybranych roczników, ale już poza forum.

pozdrawiam

Thymallus napisał:

....Nie znam tego wina, ani jego korka. Powinno mieć lekki smak jak większość win z regionu Chateau. Jednak pozostańmy przy wyrobach hiszpańskich....

Andrzeju jestem daleki od czepiania sie Ciebie..

czytając jednak twój post odniosłem wrazenie, ze piszesz na temat wina.

stąd moje pytanie zadane bez sarkazmu.

pozd jerzy

Friko@, nie wierzę w to żeby winnice, które robią wielkie wina zrezygnowały z korka, to jakby do Syrenki wstawić nawigację i alufelgi naraz. Owszem można, ale jak to wygląda? :lol:

Pzdr.

TARŁO$

Mam nadzieję że @Guzu wybaczy offtopic :unsure: wiadomośc podałem za Rodmaker Magazine.

Jeżeli chodzi o winnice które robia wielkie wina, te wina sa wielkie miedzy innymi dlatego ze wydajnosc winnicy jest z reguly niska. Czyli butelek do zakorkowania mało.

Pozdrawiam