Skocz do zawartości

Dobiór piór na jeżynkę

Łowię-bo-lubię

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję małej pomocy odnośnie doboru odpowiednich piórek na jeżynki. Nie ukrywam że mam z tym problem- zresztą kilkakrotnie komentując moje muchy zwracano uwagę, że jeżynka zbyt długa. Do tej pory używałem takich piór:

IMG_3953.jpg?dl=0

Pomimo, iż staram się wybierać te egzemplarze piórek, które mają najkrótsze promienie, te mimo wszystko są za długie, a poza tym pióra są zbyt krótkie. Potrzebuję piórek do jeżynek do haków  #12- #16. Wydaje mi się, że raczej nie kupię odpowiednich piór luzem (być może się mylę, ale szukałem online) pozostaję więc chyba zakup kapek. I tutaj właśnie rodzi się pytanie: Jaka? Siodłowa, czy szyjna? Wiem że są różne klasy i różni producenci, a nie mam w tym rozeznania. Mam po dwie kapki kury i koguta (chyba siodłowe) i tam już jakieś piórka o krótkich promieniach mogę wybrać, tylko że bardzo krótkie. Stąd moje wnioski. Poleci mi ktoś coś?

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Męczarnie z indyjskimi ogryzkami były niewątpliwie dobrą i potrzebną lekcją dla początkującego.

Żona jednak coraz gorzej znosiła wulgaryzmy dolatujące znad imadła, dała więc zielone światło na takie coś:

https://mistpool.com/en/product/1150/whiting-hebert-12-dry-fly-cape.html

Taka połówka klasy Pro grade ma tyle długich piór nienagannej (przynajmniej do moich skromnych potrzeb) jakości, że w gruncie rzeczy to chyba wcale nie jest droga rzecz.

Teraz, ciesząc się nową zabawką jak dziecko, rozważam nawinięcie jeżynek nawet w kiełżach...

• Like 5

Zamówiłem rano taką połówkę kapki Whitinga pro grade w kolorze Pale Watery Dun ze sklepu podlinkowanego przez Kol. @chub norris. Pierwszy raz coś zamawiałem z tego sklepu i jestem w lekkim szoku: wysyłka do UK gratis, a kapka już wysłana:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

wysyłka na terenie EU jest tam gratis.

Brałem kilka rzeczy juz od nich. Opłacone w środę wieczorem - w piatek przesyłka w skrzynce

Zamówiłem rano taką połówkę kapki Whitinga pro grade w kolorze Pale Watery Dun ze sklepu podlinkowanego przez Kol. @chub norris. Pierwszy raz coś zamawiałem z tego sklepu i jestem w lekkim szoku: wysyłka do UK gratis, a kapka już wysłana:)

Calkiem niezly wybor kapsk.

Aczkolwiek drogawo, jak chodzi o uzywane przeze mnie Whitingi.

Jak sie komus nie spieszy, to chyba jednak lepiej w USA kupowac.

• Like 1

W jakim sklepie w US robisz Guzu zakupy?

http://www.featheremporium.com/Fly-Tying-Feathers/whiting-farms.html

Dotychczasowe zamowienia przychodzily szybko, sprawnie i bez dodatkowych historii. W babelkowej kopercie a4. 2-3 kapki.

Jakosciowo i cenowo nie natknalem sie na lepsze zrodlo. Ale chetnie dam sie zagiac komus, kto poleci lepszy sklep i lepsze kapki :)

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

Wielkie dzieki[emoji106] Zapytałem, bo będę potrzebował kupić z 5, lub 6 [emoji4] Tą jedną połówkę co dzisiaj zamówiłem, to niejako na próbę[emoji4] aby zapoznać się z nowym towarem[emoji3]

Pozdrawiam

• Like 1

Zamówiona kapka w piątek rano była już dzisiaj u mnie przed 10.00 :o

Jakość pierwsza klasa :good:Właśnie czegoś takiego szukałem. Ilość piór na takiej połówce jak dla mnie wystarczająca. Nie ma rady- trzeba sie zaopatrzyć w inne warianty kolorystyczne :)

IMG_3958.jpg?dl=0

• Like 1

• 11 miesięcy temu...

Cześć.

Od razu przyznaję, że jestem totalny amator jeśli chodzi o łowienie na muchę, ale chcę wykonać jeżynkę na kotwiczce obrotówki. Nie mam pojęcia jakie pióra wybrać, aby promienie były sztywne w wodze. Złapałem parę piór ale nie wiem dokładnie jakie i wodzie falują oraz układają się wzdłuż trzonka. 

• 2 lata później...

Czesc. 

Odgrzeje kotleta, bo widze, ze nie tylko ja mam z tym problem. Ostatnio wybralem sie na lipienie i kazano mi nakrecic much na haczykach w rozmiarze 16-20. Potrzebowalem sucharow wiec jezynka musiala pasowac do wielkosci haka. Wybieralam najmniejsze piorka, ale z tych kapek, ktore mam to byly te piorka co sie najblizej glowy znajduja. Niestety sa dosc krotkie i liczba ograniczona. Podpowiedzcie czego mam szukac i jak poslugiwac sie " tabela rozmiarow" w takim przypadku. Na co trzeba zwrocic szeczegolna uwage przy zakupie?

Z gory dziekuje za pomoc.