Łowię-bo-lubię Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 WitamPotrzebuję małej pomocy odnośnie doboru odpowiednich piórek na jeżynki. Nie ukrywam że mam z tym problem- zresztą kilkakrotnie komentując moje muchy zwracano uwagę, że jeżynka zbyt długa. Do tej pory używałem takich piór: Pomimo, iż staram się wybierać te egzemplarze piórek, które mają najkrótsze promienie, te mimo wszystko są za długie, a poza tym pióra są zbyt krótkie. Potrzebuję piórek do jeżynek do haków #12- #16. Wydaje mi się, że raczej nie kupię odpowiednich piór luzem (być może się mylę, ale szukałem online) pozostaję więc chyba zakup kapek. I tutaj właśnie rodzi się pytanie: Jaka? Siodłowa, czy szyjna? Wiem że są różne klasy i różni producenci, a nie mam w tym rozeznania. Mam po dwie kapki kury i koguta (chyba siodłowe) i tam już jakieś piórka o krótkich promieniach mogę wybrać, tylko że bardzo krótkie. Stąd moje wnioski. Poleci mi ktoś coś?Z góry wielkie dzięki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Najlepsze byłoby siodło genetyka,ale tutaj też trzeba uważać żeby nie kupić takiej z za długimi promieniami. Najlepsze w mojej ocene są kapki siodłowe whitinga. Cenowo niestety jest drogo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Kupować będę przez internet, bo w sklepach stacjonarnych Farlows, czy Orvis zapłacę dwa razy tyle Metz czy Whitting ceny mniej więcej znam. Jakie klasy? Potrzebowałbym w kilku kolorach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Może lepiej kupować kapki, to może lepiej coś wyskubiesz (zawsze są pióra od krótkich do długich), niż tak pakowane niby wyselekcjonowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Ja bym kupił szyjne, większy zakres rozmiarowy piór niż w siodłowych. Zdecydowanie Whitting, ew. Metz, Keough. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Męczarnie z indyjskimi ogryzkami były niewątpliwie dobrą i potrzebną lekcją dla początkującego.Żona jednak coraz gorzej znosiła wulgaryzmy dolatujące znad imadła, dała więc zielone światło na takie coś:https://mistpool.com/en/product/1150/whiting-hebert-12-dry-fly-cape.htmlTaka połówka klasy Pro grade ma tyle długich piór nienagannej (przynajmniej do moich skromnych potrzeb) jakości, że w gruncie rzeczy to chyba wcale nie jest droga rzecz.Teraz, ciesząc się nową zabawką jak dziecko, rozważam nawinięcie jeżynek nawet w kiełżach... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Dziękuję Panowie. Nie pozostaje mi nic innego, jak zaopatrzyć się w takie połówki Whitinga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Zamówiłem rano taką połówkę kapki Whitinga pro grade w kolorze Pale Watery Dun ze sklepu podlinkowanego przez Kol. @chub norris. Pierwszy raz coś zamawiałem z tego sklepu i jestem w lekkim szoku: wysyłka do UK gratis, a kapka już wysłana:) Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 wysyłka na terenie EU jest tam gratis.Brałem kilka rzeczy juz od nich. Opłacone w środę wieczorem - w piatek przesyłka w skrzynce 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 wysyłka na terenie EU jest tam gratis.Brałem kilka rzeczy juz od nich. Opłacone w środę wieczorem - w piatek przesyłka w skrzynce Zamówiłem rano taką połówkę kapki Whitinga pro grade w kolorze Pale Watery Dun ze sklepu podlinkowanego przez Kol. @chub norris. Pierwszy raz coś zamawiałem z tego sklepu i jestem w lekkim szoku: wysyłka do UK gratis, a kapka już wysłana:) Sent from my iPhone using Tapatalk Calkiem niezly wybor kapsk.Aczkolwiek drogawo, jak chodzi o uzywane przeze mnie Whitingi.Jak sie komus nie spieszy, to chyba jednak lepiej w USA kupowac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 W jakim sklepie w US robisz Guzu zakupy? Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 (edytowane) W jakim sklepie w US robisz Guzu zakupy? Sent from my iPhone using Tapatalk http://www.featheremporium.com/Fly-Tying-Feathers/whiting-farms.html Dotychczasowe zamowienia przychodzily szybko, sprawnie i bez dodatkowych historii. W babelkowej kopercie a4. 2-3 kapki. Jakosciowo i cenowo nie natknalem sie na lepsze zrodlo. Ale chetnie dam sie zagiac komus, kto poleci lepszy sklep i lepsze kapki Edytowane 9 Lutego 2018 przez Guzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Wielkie dzieki[emoji106] Zapytałem, bo będę potrzebował kupić z 5, lub 6 [emoji4] Tą jedną połówkę co dzisiaj zamówiłem, to niejako na próbę[emoji4] aby zapoznać się z nowym towarem[emoji3]Pozdrawiam Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gfg8 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Potwierdzam post Guzu.Zamawiałem już kilka razy i zawsze wszystko OK. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Potwierdzam post Guzu.Zamawiałem już kilka razy i zawsze wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Zamówiona kapka w piątek rano była już dzisiaj u mnie przed 10.00 Jakość pierwsza klasa :good:Właśnie czegoś takiego szukałem. Ilość piór na takiej połówce jak dla mnie wystarczająca. Nie ma rady- trzeba sie zaopatrzyć w inne warianty kolorystyczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Wejście w tego typu materiały / pioraTo drzwi w jedną stronę Powodzenia na imadle 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Dzięki Guzu[emoji106] Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 25 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2019 Cześć. Od razu przyznaję, że jestem totalny amator jeśli chodzi o łowienie na muchę, ale chcę wykonać jeżynkę na kotwiczce obrotówki. Nie mam pojęcia jakie pióra wybrać, aby promienie były sztywne w wodze. Złapałem parę piór ale nie wiem dokładnie jakie i wodzie falują oraz układają się wzdłuż trzonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Jeśli już koniecznie na kotwiczce ma być jeżynka, w zamiarze mająca dawać ów czynnik wabiący, falować, sugeruję zastosowanie piór kury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orvis123 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Ja kupowałem tam kilka razy - ostatnio kupiłem te po 3 $ i są super i na rozmiar haka tak jak piszą. http://www.featheremporium.com/Fly-Tying-Feathers/whiting-dry-fly-capes.html Whiting Cape Tops $5.50/$3.00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pano112 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 12 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2021 Czesc. Odgrzeje kotleta, bo widze, ze nie tylko ja mam z tym problem. Ostatnio wybralem sie na lipienie i kazano mi nakrecic much na haczykach w rozmiarze 16-20. Potrzebowalem sucharow wiec jezynka musiala pasowac do wielkosci haka. Wybieralam najmniejsze piorka, ale z tych kapek, ktore mam to byly te piorka co sie najblizej glowy znajduja. Niestety sa dosc krotkie i liczba ograniczona. Podpowiedzcie czego mam szukac i jak poslugiwac sie " tabela rozmiarow" w takim przypadku. Na co trzeba zwrocic szeczegolna uwage przy zakupie?Z gory dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 13 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2021 WitamPierwszy z "brzegu" przykład :https://caddis.pl/product-pol-16083-Whiting-100-Saddle-Hackle-Pack-18-Grizzly.htmlKłaniam sie Marian 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi