Skocz do zawartości

Niebieskie plecionki.

krisspin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W związku z tym że od dłuższego czasu łowię głównie na niebieskie plecionki zakładam ten temat. Proszę o informacje jakich plecionek w kolorze niebieskim używacie oraz gdzie można je kupić. 

Ja używam Varivas:

Avani Casting PE

High Grade PE

Light Game

Kupione na forum od Rafał.Bednarkiewicz i mogę polecić

http://jerkbait.pl/topic/75975-graphiteleader-varivas-zexus-promocje-wyprzedaże-outlet-jdm/page-40 , dostępne również na alledrogo.

u znajomego karpiarza widziałem Power Pro Marine Blue, problemem jest jednak jej dostępność, gdyż nie udało mi się jej nigdzie kupić.

Edytowane przez krisspin

Ja używam niebieskiej high grade Varivasa kupioną w Rapa Sklep i jak dla mnie ten kolorek jest słabo widoczny w pochmurne dni lub rano-wieczorem. Najlepsze kolorki jak dla mnie to 1. fluo-zielony, 2. fluo-żółta, 3. biała. Pozdrawiam

Ja używam niebieskiej high grade Varivasa kupioną w Rapa Sklep i jak dla mnie ten kolorek jest słabo widoczny w pochmurne dni lub rano-wieczorem. Najlepsze kolorki jak dla mnie to 1. fluo-zielony, 2. fluo-żółta, 3. biała. Pozdrawiam

U mnie niebieska bardzo dobrze się sprawdza na miejscówkach zarośniętych z bardzo czystą wodą. Uważam że jest ona mniej widoczna dla ryby na tle nieba. Czy jest tak w rzeczywistości to już temat rzeka. Na mocno zarośniętych wodach polecam  tą czerto-splotową bo mniej się niszczy a do tego jest tańsza. Jeśli chodzi o obserwowanie plecionki przy opadzie to fakt jest ona mniej widoczna przy słabym świetle.

Edytowane przez krisspin

Ja tam to w południe różnie, ale i wieczorem rożnie- bo na różny kolor słońce zachodzi.
A dodatkowo  z obserwacji rozszczepienia światła na pryzmacie (tafla wody) na fizyce w podstawówce pamiętam że to może mieć też znaczenie.

:lol:
Wreszcie się z tą fizyką pogubiłem.

Edytowane przez ObraFM
  • Like 1

Panowie prośba. Nie macie nic konstruktywnego do napisania w temacie posta to go nie zaśmiecajcie. Założyłem go dlatego bo łowię dużo na niebieskie plecionki i takie mnie interesują. Nie mam zamiaru przekonywać nikogo czy szczupakowi przeszkadza widoczna linka czy nie bo każdy ma swoje zdanie i tyle. A przez takie komentarza jak powyżej z forum robi się śmietnik.

• Like 2

Panowie prośba. Nie macie nic konstruktywnego do napisania w temacie posta to go nie zaśmiecajcie. Założyłem go dlatego bo łowię dużo na niebieskie plecionki i takie mnie interesują. Nie mam zamiaru przekonywać nikogo czy szczupakowi przeszkadza widoczna linka czy nie bo każdy ma swoje zdanie i tyle. A przez takie komentarza jak powyżej z forum robi się śmietnik.

Hmmm ... Zaczyna sie robić ciekawie zatem pytanko mam. Co konkretnie daje Ci niebieski kolor plecionki poza tym, że na taki łowisz ? Bo szczupak ma to głęboko w zębach jak bierze przynętę na jakimś przyponie raczej nie w kolorze niebieskim, a okonie wspomnianą przynętę pobierają za posrednictwem fluo raczej nie niebieskiego ?

• Like 1

High Grade PE, 4 splotowa (chyba), 1/13,1lb.

Kolor ? Nie dostrzegłem specjalnego wpływu na ilość brań z tego powodu. Łowiłem nią uniwersalnie różnymi zestawami spinningowymi, przypowierzchniowo i głębiej. Trafiały się: klenie, okonie, bolki, szczupaczki, może nawet sandaczyki.

Miękka. Nie strzępi się.

Jak na 4 splotową śliska, kilka razy wyślizgła się na węźle i musiałem zacząć wiązać podwójnie (Guzu chyba kiedyś nazwał to "na 4 końce") żeby nie tracić...

Jeśli tylko o kolor chodzi, dla mnie najlepszy "wypłowiały grafit" ;) Czyli czarny, który jest bardziej ołówkowym grafitem niż czarnym, a po czasie płowieje do szarości :)