Skocz do zawartości

Ciekawostka z PayPal ???

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem, czy ktos juz natknal sie na taka sytuacje, niestety zapewne tak.

O co chodzi ?

Probowalem dokonac zakupu na ebay - czasami mi sie zdarza.

Wybieram produkt, kwota ŁĄCZNA zamowienia : 300 Euro. Wysylka w ramach UE darmowa. Adres dostawy w Polsce.

Wybieram mozliwosci zaplaty :

paypal

karta kredytowa/ debetowa

Wybieram karte

Wpisuje dane karty - limity / autoryzacje / srodki sa w porzadku.

Probuje wykonac platnosc -  nie przechodzi.

Drugi raz - nie przechodzi.

Szybki telefon do banku - emitenta karty - rozmowa i okazuje sie, ze paypal probuje pobrac 326 Euro. A nie 300 Euro. A karta jest to karta do takich wlasnie online transakcji i umieszczam na tym subkoncie tyle - ile chce zaplacic w danej chwili...

Dodamm, ze karta nominowana jest w Euro. Tak jak transakcja Paypal. 

Czyli paypal za moimi plecami probuje dwukrotnie przewalutowac transakcje z Euro na PLN i z PLN na Euro z powrotem ?

Bez mojej zgody ? 

Dla mnie niedopuszczalna zagrywka...

Nie bede umieszczal print screenow, ale sytuacja dosc jednoznacznie dyskwalifikujaca. A moze to ja jestem naiwniakiem starej daty ?

Koniec koncow - nie kupilem...

• Like 3

Po co płacisz PAYPAL na terenie UE???

Skoro masz konto w PL , to płać z konta bezpośrednio ;) .

Nie placilem PayPal .

Placilem karta online.

Karta visa.

Tak jak place na amazon, czy w innych sklepach internetowych.

Tylko pierwszy informacja, która miałem na ekranie nie odpowiadała temu, co próbowano ode mnie pobrać z konta

To też bez sensu. Maja chore kursy. Ja kupuję na walutomacie. Mam konta w EUR i USD w polskich bankach a minusem są koszty ich prowadzenia. 

A są banki w PL w których możesz mieć konta walutowe (USD,EUR, CHF, GBP) za darmo... i jeszcze kantor online...

To, że PayPal ma takie mechanizmy to wiem.

I przy płatności z konta PayPal godzę się - czasami.

Ale jeśli na stronie widzę 300 Euro.

Place karta .

To nie po to by płacić 326

Nie ma na ten temat żadnej informacji, równie dobrze mogli za moimi plecami pobrać 560 albo 700 E

Edytowane przez Guzu

a moze to nie wina paypala tylko wina banku/karty ?

To wina paypal.

Karta jest w Euro (konto jest w Euro). 

Srodki na koncie to Euro.

Uzywana do tej platnosci karta nie figuruje i nigdy nie byla dodawana w systemie paypal.

To kazda zwykla Euro karta wydana przez polski bank...

Zmiana adresu dostawy na hiszpanski i logowanie sie przez ebay.es nie przyniosly zmiany rezultatu.

:(

Edytowane przez Guzu

Ponizej odpowiedz z paypal :

Dziękujemy za skontaktowanie się z firmą PayPal w związku z przewalutowaniem karty XXXX-XXXX.

Panie Danielu, uprzejmie informuję, że PayPal nie otrzymuje informacji od Pańskiego banku o walucie domyślnej karty, dlatego była ona ustawiona na walutę podstawową kraju czyli PLN. 

Oczywiscie zero odniesienia sie do braku jakiejkolwiek informacji na stronie www w momencie proby realizowania platnosci...

Temat "wyjasniony".

KONIEC CIEKAWOSTKI 

• Like 2

To ma znaczenie tylko jeśli kupujesz z niepewnego źródła. Jeśli kupujesz od profesjonalnego, sprawdzonego sprzedawcy to tylko zbędny pośrednik.

Gdy w grę wchodzą większe pieniądze pokusy są większe nawet u profesjonalnych sprzedawców.

Zdarzyło mi się otrzymać towar w 99% taki sam jak z reklamy, jednak ten 1% był dla mnie bardzo ważny :).

Dzięki interwencji PayPal otrzymałem zwrot kasy.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Czy tylko mi się wydaje,czy PayPal zmienia opłaty za przelewy zagraniczne?

Wysyłanie płatności z tytułu międzynarodowej Transakcji osobistej z Salda Użytkownika

Stany Zjednoczone, Kanada, Europa Północna, Europa I, Europa II

9,99 PLN

2,9% + Opłata stała (opłaty są naliczane w walucie, w której płatność jest odbierana)

Inny kraj ^^

19,99 PLN