Skocz do zawartości

Ciekawostka z PayPal ???

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tylko mi się wydaje,czy PayPal zmienia opłaty za przelewy zagraniczne?

Wysyłanie płatności z tytułu międzynarodowej Transakcji osobistej z Salda Użytkownika

Stany Zjednoczone, Kanada, Europa Północna, Europa I, Europa II

9,99 PLN

2,9% + Opłata stała (opłaty są naliczane w walucie, w której płatność jest odbierana)

Inny kraj ^^

19,99 PLN

Niestety się nie wydaje. To są fakty.

:(

Opiszę moja wciaż trwającą przygodę z Ebay i PayPal . Od 2010r jestem klientem portali i po tej sprawie , nieważne jak się zakończy , zamykam przygodę bezwzglednie . Teoretycznie było ok tzn byłem chroniony i traktowany jak człowiek . Przynajmniej do dzisiaj wierzyłem w to  :D  

Zaczęło się od sprzedaży vańka , którego to kupił obywatel Czech . Jako , że ebay oferował wysyłkę poza granice UK tzw GSP ( global shipping programme )  i GWARANTOWAŁ pełne bezpieczeństwo i ubezpieczenie przesyłki w razie zniszczenia lub zguby to skorzystałem i LIPA . Przesyłka gdzieś tam jest w DPD Czechy , nie wiadomo gdzie w sumie . Prawdopodobnie GSP wysłało na zły adres i .... kupujacy rzecz jasna otworzył spór na ebayu i paypalu . Spór , który spowodował tak jakby zablokowanie mi PayPal w sensie , że nic nie mogę kupić normalnie bo do każdej transakcji paypal dolicza kwotę , którą zapłacił pan Czech za kołowrotek . Mało tego paypal wykazuje ujemny bilans . Tak sie złożyło , że w międzyczasie sprzedałem pokrowiec na kołowrotek , oczywiście paypal  zagarną kwotę z pokrowca , zmniejszając ujemny bilans całościowy  :wacko:  Dwie karty mam zarejestrowane na paypal , debetówkę i kredytówkę . Tą drugą chciałem usunać ale niestety paypal zablokował mi tą możliwość. . Ebay jedyne co robi to od pótora miesiąca przeciąga ,bez uzasadnienia , sprawę .  Oczywiście kontaktowałem się z panem Czechem w tej sprawie i miło było do momentu kiedy to zapytałem o dokładny adres gdzie przesyłka miała być dostarczona . Później cisza nastała . 

Wysyłając przesyłkę przez GSP Ebay podaje jedynie imię nazwisko i nr referencyjny w tym wypadku kupujacego . Cała reszta to adres GSP . Dowód doręczenia mam do GSP , być może kiedyś odzyskam kasę . Mało to mnie obchodzi w sumie bo cholernie się zraziłem i nie mam zamiaru być więcej top ebayerem  ani posiadać paypal .  Ebay ma czas do końca marca , po tym terminie koniec z uprzejmościami . PayPal stosowną wiadomość już otrzymał , że po zakończeniu sprawy definitywnie zamykam konto  :)   

• Like 2

......Twoje ultimatum to może ich porozrywać ze śmiechu, a twoją wiadomość będą sobie pokazywać jeszcze przez długi czas. 

A co to za potęga ten PayPal.

Kilka lat temu akcja medialna na necie rozpoczęta przez jedną kobitę, zmusiła duży bank w stanach do padnięcia na kolana, bicia się w piersi, zwrotu nadpłat i żebrania o przebaczenie za próbę robienia ludzi w ciula.

Po tym jak akcje poleciały na zbity pysk w dół.

Edytowane przez ObraFM
  • Like 2

Jakie tam ultimatum. Posta napisałem w dobrej wierze, dla ludzi, aby się dwa razy zastanowili zanim zarejestrują się na paypal . Dla tych, którzy mają już konto aby zbyt mocno nie wierzyli w te elektroniczne gwarancje. Takich przypadków musi być dużo z uwagi na fakt w jaki sposób jest prowadzony i jak długo spór trwa. Drugiej szansy w biznesie nie ma ;)

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

A co to za potęga ten PayPal.

Kilka lat temu akcja medialna na necie rozpoczęta przez jedną kobitę, zmusiła duży bank w stanach do padnięcia na kolana, bicia się w piersi, zwrotu nadpłat i żebrania o przebaczenie za próbę robienia ludzi w ciula.

Po tym jak akcje poleciały na zbity pysk w dół.

Tylko powiedzie jeszcze, że owa kobieta pochodziła z Europy wschodniej.... Przecież oni nawet średnio kojarzą gdzie leży nasz kraj. Chciałbym aby nasza opinia miała taką moc, ale już wielokrotnie przekonałem się, że nie ma.

Tylko powiedzie jeszcze, że owa kobieta pochodziła z Europy wschodniej.... Przecież oni nawet średnio kojarzą gdzie leży nasz kraj. Chciałbym aby nasza opinia miała taką moc, ale już wielokrotnie przekonałem się, że nie ma.

I z takim podejściem na pewno długo nie będzie miała.

• Like 1

Ok,Panowie,nie ma co wyrywać włosów z głowy,bo pewnie tego nie zmienimy,chyba,że ludzie poważnie się wk...

Ale zakładam,że to nie nastąpi,w każdym razie nie od razu.

Przy takich opłatach jedynie grube zakupy będą miały sens,drobnica będzie totalnie nieopłacalna,szczególnie kupowana ze strefy obłożonej haraczem 20-złotowym.

Teraz pytanie-co w zamian?

Jaka alternatywa?

Rodu wspomniał o Revolut,ale widzę,że sporo ludzi ma z tym problemy.

Uwaga użytkownicy PayPala! Nie korzystajcie z najnowszej funkcji tego serwisu

“PayPal zwariował”

Teraz dokładnie tą drogą co Sofort poszedł PayPal, zmieniając dostawcę “szybkich doładowań” z firmy Bluemedia na tańszą ale kontrowersyjną firmę Trustly, która działa tak samo jak Sofort.

Prosi o internautę o login i hasło oraz jednorazowe kody z SMS do jego bankowości internetowej, a następnie loguje się na jego konto i zleca dyspozycję przelewu.

...............

Utrata prawa do reklamacji i naruszenie umowy z bankiem.

Przekazanie komuś swojego loginu i hasła do banku może uniemożliwić reklamację w banku, bo logowanie na wasze konto przez Sofort i Trustly da się wykryć.

Serwisy korzystają z tych samych serwerów proxy i po serwisie poruszają się w charakterystyczny sposób.

Bank wie, że udostępniłeś komuś swoje hasło, a tym samym złamałeś regulamin korzystania z bankowości online.

Możesz mieć problemy z reklamacją w przypadku nieautoryzowanego “zniknięcia środków”.

..............

https://niebezpiecznik.pl/post/uwaga-uzytkownicy-paypala-nie-korzystajcie-z-najnowszej-funkcji-tego-serwisu/

• 3 tygodnie później...

Z moim problemem wyjaśniło się samo . Czech otrzymał kołowrotek a ja , po 20-tu minutach na telefonie ( online nie szło tego zrobić ) zamknąłem paypal na amen  :)   Lichwy nigdy nie zaakceptuję . Mam nadzieję ,że inni użytkownicy paypal będą mieli więcej szczęścia i nie zderzą się z prawdziwym obliczem tego serwisu   ;)  

• Like 1

@'mat - zamknąłeś/zlikwidowałeś całkowicie swoje konto u nich?

Też się nad tym zastanawiam bo już dawno nie płaciłem przez PP i nie mam już na rachunku u nich żadnych środków a nie chciałbym żeby kiedyś im nie przyszło do głowy przypadkiem naliczania jakiś opłat za chociażby "utrzymanie" rachunku lub coś podobnego.

@'mat - zamknąłeś/zlikwidowałeś całkowicie swoje konto u nich? 

Tak . Nie ma możliwości ponownego otworzenia tego samego konta . Stare konto nie istnieje .  Mogę jedynie nowe otworzyć  :)  Jeżeli nie używasz swojego , polecam zamknąć . Co jakiś czas paypal wprowadza nowe zmiany w regulaminie i faktycznie można się spodziewać , że z nienacka za posiadanie konta trzeba będzie płacić .

Ja się do paypala przyzwyczaiłem bo szybko tzn klik i zapłacone . Nie zawsze zwracałem uwagę , że najzwyczajniej mnie czeszą na przeliczniku . Niedawno robiłem zakupy u samuraja , płaciłem normalnie kredytówką i suma sumarum na tym samym paypal wychodził prawie £4 więcej . Nie duża różnica , lecz na dobrego wobaska wystarczy  ;)  A ich gwarancje można sobie głęboko włożyć . Zrobią co chcą , przy okazji nerwa ruszą  <_<

• 4 miesiące temu...

Kazdy kij ma 2 konce, a proca 3.

Jak mawiaja madrzy ludzie.

Kontakt z infolinia paypal umozliwil mi dodanie karty nominowanej w Euro do konta paypal i teraz platnosci w Euro ogarniam bez zadnego przelicznika, placac przez paypal wybieram, ktora karta chce zaplacic dana transakcje.

Sprawdzone & dziala :)

A teraz letnia przygoda z paypal & ebay.com

W ramach letnich prac majsterkowiczowskich zakupilem przez ebay czesc zamienna do CD Playera HiFi. Mielismy z Tata wymienic ta czesc w jego odtwarzaczu. Przyszla z Chin, nowa zapakowana. Kupowalismy po symbolu podanym w instrukcji serwisowej producenta sprzetu HiFi (sprzed ilus tam lat).

Proba montazu wykazala, ze rozstaw otworow do srub jest inny i miejsce podlaczenia kabla sygnalowego tez jest gdzie indziej.

Na ebay Chinczyk oferowal mozliwosc zwrotu na koszt kupujacego, wiec wyslalem maila z informacja, ze bede zwracal.

Koszt czesci : 85 USD plus wysylka. 

Poprosilem o przeslanie adresu zwrotnego. Po kilku dniach dostalem maila po chinsku z adresem podanym po chinsku.

W 2018 dysponuje google.translatorem ktory ten chinski szybko pokazal mi po angielsku...i udalem sie na poczte w Pruszkowie.

Wyslalem paczke do Chin, zwrotna. Wydalem ponad 100 PLN i w ciagu dni miala nadejsc.

Po powrocie do domu zalogowalem sie na ebay i wgralem zdjecia paczki, kwitu nadania. Nastepnego dnia mialem wiadomosc z Chin, ze wysylke chca na inny adres i ze nie podalem numeru telefonu ... A paczka w drodze.

Wiec grzecznie odpisalem przez ebay, ze paczka w drodze i niech odbieraja z adresu, ktory wskazali wczesniej.

Minal miesiac od nadania (mialem ustawiony przypominacz). Kasy za zwrot nie mialem.

Zalogowalem sie na ebay, podnioslem poziom "kejsu" do problemu i zglosilem to do ebay. Opisalem mniej wiecej, to co Wam tutaj...

Dzien pozniej przyszla odpowiedz, ze dopelnilem wszystkich krokow przewidzianych przez ebay & paypal w kwestii zwrotu towaru i ebay mi zwraca 85 USD, a ze sprzedawca sam bedzie sie juz kontaktowal.

Dzien pozniej mialem na koncie paypal 85 USD z powrotem.

Takze kazdy kij ma 2 konce...

Pozdrawiam

• Like 2

Takze kazdy kij ma 2 konce...

Tak ma , szczególnie jak traci sie klientów  :rolleyes:  Typowa lichwa .... ale dobrze , że kasę odzyskałeś  ;) 

Ebay też ściemnia , bo robiąc zakupy od czasu do czasu nie moge zapłacic po prostu kartą bezpośrednio na konto Ebay , tylko transakcja idzie przez paypal . A mi pisali , że oni już nie są ściśle powiązani  :D   

• Like 1

• 5 miesięcy temu...

Odkopie temat.

Z racji tego że infolinia PayPal już nieczynna a mam zamiar dokonać zakupu w U.K na kwotę 600£ zapytam was ,może ktoś przerabiał taki temat.

Pytam bo PayPal różne sztuczki robi.

Konto wielowalutowe w polskim banku.

Zakupiłem 600£ w kantorze w tymże banku i ta kwota jest dostępna.

W opcjach/ustawieniach PayPal mam ustawione funty jako podstawowe rozliczenie.

Pytanie brzmi czy PayPal zabierze sobie z tych funtów czy zrobi sztuczkę z przewalutowaniem?

Jeśli ktoś przerabiał taką sytuację proszę o odzew.

post-52773-0-28096500-1552160574_thumb.jpeg

Edytowane przez marianosum

Nieopatrznie wpadłem na chory pomysł,by sprzedać aparat przez Ebay.  Na moje nieszczęście sprzedałem, kupujący zapłacił za towar na konto w PP i zaczęły się schody. Zablokowali kasę do  momentu potwierdzenia odbioru przesyłki. Wpisałem nr przesyłki do aukcji, podałem przewoźnika, w  DPD przesyłka ma status odebrana i....q..rwa mało, kupujący w wiadomości potwierdził, że wszystko ok(przesłana do PP), wystawił pozytywną opinię do  aukcji (wysłałem im info) i ... ciągle Qźwa  mało. Przed chwilą wysłałem kopię etykiety nadawczej i potwierdzenie przekazania paczki, może wystarczy. O dziwnej opłacie rzędu 145zł nie wspomnę.  Chcącym coś sprzedać przez ebay  z płatnością przez leniwców z Luksemburga zwanych PayPal'em radzę podejść do ściany i porządnie walnąć ją z łebka, powinno przejść. Czekam na kasę i jak dojdzie to sp...lam z PP.

PayPal - NIGDY WIĘCEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!  Ebay jako sprzedawca- nigdy więcej via PP, jako kupujący też nie, wolę kupić od Mayfriendów z Aliexpress.