Skocz do zawartości

Ciekawostka z PayPal ???

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Nieopatrznie wpadłem na chory pomysł,by sprzedać aparat przez Ebay.  Na moje nieszczęście sprzedałem, kupujący zapłacił za towar na konto w PP i zaczęły się schody. Zablokowali kasę do  momentu potwierdzenia odbioru przesyłki. Wpisałem nr przesyłki do aukcji, podałem przewoźnika, w  DPD przesyłka ma status odebrana i....q..rwa mało, kupujący w wiadomości potwierdził, że wszystko ok(przesłana do PP), wystawił pozytywną opinię do  aukcji (wysłałem im info) i ... ciągle Qźwa  mało. Przed chwilą wysłałem kopię etykiety nadawczej i potwierdzenie przekazania paczki, może wystarczy. O dziwnej opłacie rzędu 145zł nie wspomnę.  Chcącym coś sprzedać przez ebay  z płatnością przez leniwców z Luksemburga zwanych PayPal'em radzę podejść do ściany i porządnie walnąć ją z łebka, powinno przejść. Czekam na kasę i jak dojdzie to sp...lam z PP.

PayPal - NIGDY WIĘCEJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!  Ebay jako sprzedawca- nigdy więcej via PP, jako kupujący też nie, wolę kupić od Mayfriendów z Aliexpress. 

..tak się dzieje w momencie gdy jesteś "świeży" (masz mało transakcji)... PayPal jest dość drogi poza tym ale niekiedy ich zabezpieczenie jest nie do przecenienia... kiedyś wpłaciłem przez ebay chinolowi 1200$ za obiektyw które miały dopiero zostać wyprodukowane, po miesiącu okazało się ze to oszust, po następnych 3~4 tygodniach kasa wróciła..

Odkopie temat.

Z racji tego że infolinia PayPal już nieczynna a mam zamiar dokonać zakupu w U.K na kwotę 600£ zapytam was ,może ktoś przerabiał taki temat.

Pytam bo PayPal różne sztuczki robi.

Konto wielowalutowe w polskim banku.

Zakupiłem 600£ w kantorze w tymże banku i ta kwota jest dostępna.

W opcjach/ustawieniach PayPal mam ustawione funty jako podstawowe rozliczenie.

Pytanie brzmi czy PayPal zabierze sobie z tych funtów czy zrobi sztuczkę z przewalutowaniem?

Jeśli ktoś przerabiał taką sytuację proszę o odzew.

attachicon.gif Zrzutekranu_2019-03-09-20-38-57-273.jpeg

..nawet jeśli masz ustawione funty jako domyślną walutę i kartę w funtach jako źródło musisz uważać - gdy wybierzez PayPal jako metodę płatności system pokaże ci symbol karty z której będziesz płacił a pod spodem np. cos takiego>> Exchange rate: EUR 1.0 = GBP 0.8155 ...kliknij na to po czym bedziesz musial ponownie zalogowac sie do paypal a w oknie ktore sie otworzy wybierz "Convert with card issuer" i wtedy zaplacisz w funtach, inaczej PP przeliczy ci funty na euro a potem jeszcze raz na funty :) 

..tak się dzieje w momencie gdy jesteś "świeży" (masz mało transakcji)... PayPal jest dość drogi poza tym ale niekiedy ich zabezpieczenie jest nie do przecenienia... kiedyś wpłaciłem przez ebay chinolowi 1200$ za obiektyw które miały dopiero zostać wyprodukowane, po miesiącu okazało się ze to oszust, po następnych 3~4 tygodniach kasa wróciła..

======

Ja tylko chcę, by przestrzegali tego, co sami napisali w emailu o bokladzie:

Podaj informacje o wysyłce

Dodaj prawidłowy numer w systemie monitorowania przesyłek, a pieniądze będą dostępne w ciągu jednego dnia od momentu, gdy przewoźnik poinformuje o dostarczeniu przesyłki" Nic więcej!!!

• 1 rok później...

Dostaliście może info że od 16.12 PayPal będzie płatny ?

Dostałem 2 wiadomości.

W jednej ze 45zł / lub do wartości salda na koncie( jeśli saldo jest niższe niż ta kwota) i druga ze będzie to 50zł bo niby jest brak aktywności na koncie.

Dziwne to bo z tego dziadostwa korzystam średnio 3-4 razy w roku...

Na infolinię oczywiście nie można się dodzwonić bo zapchana.

Edytowane przez przemo_w

Dostałem 2 wiadomości.

W jednej ze 45zł / lub do wartości salda na koncie i druga ze będzie to 50zł bo niby jest brak aktywności na koncie.

Nie nie dostalem niczego takiego jeszcze od nich...

Dostałem 2 wiadomości.

W jednej ze 45zł / lub do wartości salda na koncie( jeśli saldo jest niższe niż ta kwota) i druga ze będzie to 50zł bo niby jest brak aktywności na koncie.

Dziadostwo czy nie ale dzięki płatności przez ich kanał dostałem zwroty ze dwa razy gdy nie dostałem towaru. Raz zamawiałem Slidery 16 cm z Chin  :rolleyes: .

• Like 1

Witam Kolegow,

Koszystam z Paypal od 2013 roku.

Przerabiam rocznie okolo 3 tys Euro. Moj Paypal ze polaczony z kontem Bankowym. Kraj w ktorym mieszkam Niemcy w 90 % Transakcji Internetowych Laczy z Paypal.

Wedlug opini ludzi korzystajacych , jest to najbezpieczniejszy system platnosci. Nalezy trzymac sie wytycznych podczas problemow powstalych z nierzetelnym sprzedawca. A nie pyskowac itp.

Od pewnego czasu istnieje mozliwosc przesylu pieniedzy bez prowizji ( Friends, Family ). Polecam ta metode ale TYlko dla przyjaciol Badz rodziny.

W innym przypadku Po wyslaniu kwoty, nie mamy w ogole prawa do zwrotu.

Najbezpieczniej jest placic z ochrona / prowizja.

W niemczech jest prowizja 1,8% od tranzakcji.

Przeczytalem kilka w.w problemow i uwazam ze osoby poszkodowane zostaly obsluzone przez nieprofesjonalny presonel w kraju.

Pozdrawiam i zachecam do Uzywania Paypal

Czy ktoś zweryfikował i źródła tą informację, że podobno wystarczy się logować i nie pobiorą tej opłaty?

Faktycznie od 16 grudnia wchodzi nowy zapis, że będą pobierali opłaty za nieaktywne konta. Maksymalnie do 50 zł w zależności od salda na koncie. Jeżeli saldo konta jest niższe niż 50 zł to równowartość pozostałej na rachunku kwoty.

Czy ktoś zweryfikował i źródła tą informację, że podobno wystarczy się logować i nie pobiorą tej opłaty?

Faktycznie od 16 grudnia wchodzi nowy zapis, że będą pobierali opłaty za nieaktywne konta. Maksymalnie do 50 zł w zależności od salda na koncie. Jeżeli saldo konta jest niższe niż 50 zł to równowartość pozostałej na rachunku kwoty.

Pytanie za miljon co oznacza definicja nieaktywne konto ? Czy to takie gdzie przez rok nie było żadnej operacji czy jakieś inne warunki jeszcze są ... ?