Mirosław Pieślak Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Grzegorz78 - mucha super. Pióra ładnie rozchodzą się na boki - co świetnie widać na zdjęciu z lotu ptaka. Mam tylko dwie uwagi w temacie główki. Pierwsza ważniejsza - na długim haku, o niewielkim rozwarciu, założenie lub wykonanie dużej, twardej główki zmniejsza chwytność. Główka wchodzi w światło łuku kolankowego i w skrajnym przypadku (bardzo duża główka, wąski hak) będzie wręcz stanowić antyzaczep i "antyzacięć". Druga uwaga jest już bardziej estetyczna - wkleiłeś odwrotnie oko. Źrenica pstrąga, lipienia i wielu innych gatunków w których nie jest okrągła, węższa jest z przodu (od strony pyska ryby), a szersza od strony pokryw skrzelowych. W Twojej muszce - odwrotnie. Ale to niuans. Chyba, że celowo chciałeś zaimitować chorą rybkę z wadą genetyczną oczu, wtedy jest ok! 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Partyzant - no te Twoje to na grubego pstrąga! Dla mnie w wersji pstrągowej czy boleniowej powinno być bardziej subtelnie, trochę mniej materiału, węższe pióra. Ale technicznie wygląda nieźle. Przeczytaj uwagi powyżej w temacie główki i źrenicy które napisałem Grzegorzowi78 - dotyczą też Twojej muchy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 pisarz - nieźle wybrnąłeś z braku materiałów. Faktycznie, gdybyś usunął więcej podszerstka z lisa i dał same włosy okrywowe/ościste, byłby niezły wariant. Teraz ma jeszcze trochę z puchowca.JC też niepotrzebny, jak słusznie zauważyli koledzy. Zostaw go na inne muchy. Kolorystycznie natomiast super - podoba mi się. Jak w ręce trafi Ci bucktail - zawiąż jeszcze jedną - warto! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 pisarz - nieźle wybrnąłeś z braku materiałów. Faktycznie, gdybyś usunął więcej podszerstka z lisa i dał same włosy okrywowe/ościste, byłby niezły wariant. Teraz ma jeszcze trochę z puchowca.JC też niepotrzebny, jak słusznie zauważyli koledzy. Zostaw go na inne muchy. Kolorystycznie natomiast super - podoba mi się. Jak w ręce trafi Ci bucktail - zawiąż jeszcze jedną - warto!Usunięcie podszerstka i zastosowanie okrywowych , to piękny pomysł ale ma jedną wadę . Tak jak pisałem , robiłem z tego co znalazłem i na muszce jest całe białe futro jakie miałem.Dziś zdobyłem wszystkie niezbędne materiały do ukręcenia muszki zgodnie z stepem . Jutro nie dam rady , ale w piątek jak najbardziej , oczywiście że tak. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Tak jak obiecałem , mamy piątek więc jest i mucha zgodna z zadanym stepem. Edytowane 16 Lutego 2018 przez pisarz 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Jeszcze jena muszka w moim wykonaniu. Tym razem w większej wersji bo na haku #4 i wariant bardziej kolorowy.Zdjęcia są dwa , ale mucha oczywiście jedna. Edytowane 16 Lutego 2018 przez pisarz 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Ładnie, ladnie, pierwsza mucha z tej szkółki, którą od razu bym przetestował, ale że nie mam bucktaila to będzie spóźnienie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 pisarz - teraz to rasowy Deceiver! Cholera, nie mam do czego się przyczepić (czep się Pan tramwaju), więc chyba tylko tramwaj pozostaje. Ładny i pierwszy i drugi. Brawo! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dryzd Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 No i została ostatnia, prawie rzutem na taśmę zaliczam Tzn. nie wiadomo czy Profesory zaliczą ale wrzucić trzeba 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Jeszcze tydzień. Następna będzie opublikowana 24/25.02.2018. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Film będzie jutro. Pracuję nad nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Dryzd - ładnie zawiązana i kolory takie wieczorowe. Chyba zawzorowałeś się na jakiejś sukience płci przeciwnej bo wygląda wystrzałowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Przepraszam za spoznienie, ale dopiero nabyłem bucktaila:) nie nabyłem za to mniejszych oczu i efekt taki: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Sicu - oczy zdecydowanie za duże, ale to "mały" problem. Większy jest taki, że bucktaila dałeś za długiego, sięga za pióra koguta. Będzie zasłaniał i tłumił ich ładną pracę. Bucktaila dajemy krótszego. Rzuć okiem na muchę finalną w stepie. Pióra koguta muszą być wyraźnie dłuższe od bucktaila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Dzięki, tak też myślałem, poprawię się! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) No to podejście drugie. Edytowane 11 Marca 2018 przez Sicu 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 13 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2018 Sicu - teraz zdecydowanie lepiej. Na fotce od góry dobrze widać, jak ładnie zawiązałeś pióra, tak aby rozchodziły się na boki.Bucktail krótszy - tak ma być.Brawo. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Nie było tak źle... Najważniejszy element, czyli wybieramy oczy! Finalnie, nawet przypomina Deceiver-a Podjęliśmy też tez próbę z Klinkiem, ale po krótkim "rozpoznaniu ogniem" wrodziliśmy na wyjściowe pozycje... bajki wygrały Edytowane 20 Marca 2018 przez hi tower 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirosław Pieślak Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 hi tower - no widzę, że młody dalej wymiata. Oczy to zawsze fajna zabawka (dla starych koni też). Deceiver klasa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi