Skocz do zawartości

Audio, wideo i stereo - porady sprzętowe.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

@ robert.bednarczyk: przy kwocie jaką chcesz wydać poświęcił bym jednak stówkę/dwie dla sprzedawcy za fatygę i sprawdził w domu.

Uparcie będę powtarzał: przestawisz meble, ba- tapetę położysz grubą fizelinową i sprzęt totalnie zmienia brzmienie.

Mariusz - dokładnie taki jest mój plan. Obietnicę podłączenia wszystkiego i sprawdzenia na miejscu już mi sprzedawca złożył. Tylko ja chciałbym, by on wziął ze sobą ze 2-3 wzmacniacze i kilka zestawów kolumn do sprawdzenia na miejscu i wówczas zdecydowałbym co u mnie zostaje. Mam nadzieję, że na to pójdzie, choć wiązałoby się to z transportem sporych gabarytów.

Jak pisałem decyzję co do odtwarzacza sieciowego podjąłem na 95 % - Cambridge.

Rozważam też wzmacniacz tej samej firmy, który jest wyraźnie tańszy, dobry, ale zdaniem sprzedawcy tak dobrze jak Hegel nie zagra. Więc chcę zobaczyć na miejscu czy ja będę w stanie usłyszeć wyższość Hegla.

Kolumny są jescze sporą niewiadomą, choć w kręgu zainteresowania są Dali Opticon, Focal Chorus, Monitor Audio Silver, Klipsch....,ale tu katalog nie jest domknięty.

Co do nowinek w sprzęcie sieciowym, to chyba trzeba zachować dystans. Za chwilę pewnie będą nowe nowinki a i być może pojawi się nowy jeszcze bardziej wydajny format strumieniowania audio i sama aktualizacja oprogramowania odtwarzacza może nie wystarczać. Może w związku z tym odmiennie niż ja lepiej jest kupić oprócz głośników dwa klocki, wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy. Przy czym o ile ten pierwszy może śmiało kosztować 5k PLN to ten drugi niekoniecznie. Ale z drugiej strony coś jest tyle warte ile ludzie chcą za to zapłacić.

Wszystko co jest związane z siecią stałe się rozwija.

http://next.gazeta.pl/next/7,151243,22993062,nadchodzi-zmierzch-plyt-cd-amerykanska-siec-marketow-best-buy.html#Czolka3Img

• Like 2

Ja osobiście mam niskobudżetowy aczkolwiek bardzo fajnie grający zestaw stereo. W skład wchodzi wzmacniacz Fine Arts V2 oraz podstawki Canton Fonum 401 z lat 90. Bardzo przyjemnie gra ten zestaw.Myślałem nad NAD brzydkie kaczątko ale miałem okazje kupić tego grundika i nie  żałuję.Cantony to klasa sama w sobie,te głośniki przebijają nie jedną dzisiejszą produkcję o wiele droższych podstawek.

• Like 1

Jest może na forum ktoś mocno wkrecony w car audio ? Potrzebuje trochę zmodyfikowac audio w bmw7 bo są tam teraz światłowody i non stop jest z nimi problem , chciałbym to wymienić na klasyczną instalację i nie bardzo wiem jaki sprzęt teraz jest godny uwagi

Co do nowinek w sprzęcie sieciowym, to chyba trzeba zachować dystans. Za chwilę pewnie będą nowe nowinki a i być może pojawi się nowy jeszcze bardziej wydajny format strumieniowania audio i sama aktualizacja oprogramowania odtwarzacza może nie wystarczać. Może w związku z tym odmiennie niż ja lepiej jest kupić oprócz głośników dwa klocki, wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy. Przy czym o ile ten pierwszy może śmiało kosztować 5k PLN to ten drugi niekoniecznie. Ale z drugiej strony coś jest tyle warte ile ludzie chcą za to zapłacić.

Wszystko co jest związane z siecią stałe się rozwija.

http://next.gazeta.pl/next/7,151243,22993062,nadchodzi-zmierzch-plyt-cd-amerykanska-siec-marketow-best-buy.html#Czolka3Img

Ja właśnie zamierzam kupić wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy.

Robert,

rozumiem, że sprzęt ma być nowy, i po 5 tysięcy na wzmak i kolumny i 4,5 tysia na odtwarzacz sieciowy, ale za Boga nie rozumiem, czemu tyle kasy chcesz wydać na sieciowca? Do czego on ma Ci służyć: jeśli do słuchania radia to można o wieeele taniej, jeśli chcesz strumieniować muzykę np. z Spotify, Tidal lub Deezera to starczy chromecast audio + jakiś fajny DAC, do dwóch tysięcy można kupić już naprawdę fajny przetwornik, nie mówią już o używce. Musisz też pamiętać, że moje przykładowe propozycje zagrają o niebo lepiej od sieciowca, a i wsparcie producentów odtwarzaczy sieciowych szybko się kończy. Ja na Twoim miejscu jeszcze bym to przemyślał, tym bardziej, że więcej miedzi został by na najważniejsze klocki.

Jest niepisana zasada, że najwięcej wydaje się na kolumny, a na wzmacniacz odpowiednio mniej i z moich skromnych doświadczeń to się sprawdza. Hegel to dobry sprzęt, lecz wobec nawet miłych sprzedawców byłbym ostrożny chcą sprzedać to, na czym najlepiej zarobią. W jednych ze sklepów audio w dobrej cenie jest Naim 5si, z droższych konstrukcji ciekawy i niebanalny Advance Acoustic X-i125 { ach te wycieraczki }, Roksan Kandy lub Roksan Caspian {drogi}, nie lekceważył bym marki Primare { I22 } oraz Atoll { 100}, jest fajny sprzęt z Polski Baltlab Epoca 3, lecz moim faworytem byłby zestaw trochę ponad budżet: wzmacniacz hybrydowy Vincent SV-227 plus kolumny np. Tannoy Revolution XT 8F, zagra to już naprawdę super. Pamiętaj, że kupując w zestawie głupio by było, jakbyś nie urwał z ceny te 10-15 procent. Chociaż.

Napisz jeszcze jakiej muzy słuchasz. Na marginesie, mam nadzieję kiedyś się także zmierzyć z takimi "problemami" w tym przedziale cenowym...

P.S.

Zapomniałem jeszcze o dobrych wzmacniaczach cenowo w pobliżu Hegla: Musical Fidelity M3si, Cambridge Audio CX80 oraz Audiolab 8300A

Tannoy Revolution XT 8FTannoy Revolution XT 8F

Edytowane przez maggot
  • Like 2

O właśnie - o takie rady najbardziej mi chodzi jak ta od Kolegi @maggot - dzięki serdeczne. Daje to do myślenia.

Trochę się podpalilem na ten odtwarzacz sieciowy Cambridge, ale po Twoim wpisie przemyślę, zwłaszcza, że sprzedawca mówił o innych, tańszych opcjach. Wspomniany przez Ciebie odtwarzacz Cambridge wchodzi w grę jako nieco tańszy konkurent Hegla 80.

Acha...., bo zapomniałem odpowiedzieć jakiej muzy słucham. Trudna odpowiedź, ale generalnie każdej, w moim odczuciu dobrej. W moich zasobach jest Perfect, Budka Suflera, RSC (kto dziś pamięta), Niemen, Raz Dwa Trzy, Grechuta, Ammy Winehouse, Guns N’ Roses, Aerosmith, Eric Clapton, Phill Collins, The Doors, Dżem, Eagels, Organek, Obywatel GC, ......., ale także ścieżki filmowe, czy Chór Aleksandrowa .... Ciężko to jednoznacznie zaklasyfikować, ciężko mi tez wszystko wymienić , słucham co lubię od popu do klasyki, raczej bez jazzu.

• Like 2

Robercie,

pytałem o rodzaj słuchanej muzyki, ponieważ niektóre wzmaki jak Naim lubią grac skrajami pasma, co jest bardzo pożądane w odtwarzaniu rocka.

Co do Vincenta, to gra świetnie, lecz doczytałem, że lubi się popsuć. Trudno mi to zweryfikować, z drugiej strony nie chciałbym polecać klocka, który potrafi nawalić. Tam są już lampy i wiadomo, rożnie to może być.

Poczytałem też o Heglu { którego nie słuchałem}, i pomijając entuzjastyczne recenzje, ma wg mnie niezaprzeczalną zaletę: wbudowanego DACA, i to ponoć nie byle jakiego. Rozszerza to bardzo funkcjonalność sprzętu no i oszczędza kasę, bo odpada zakup oddzielnego przetwornika. Kupujesz np. chromecasta audio{ koszt do 200zł}, apka na smartfona podłączasz do tego Hegla i masz praktycznie wszystko, plaskacz służy wtedy tylko za pilota, więc po co wydawać kilka tysi na sieciowca?

Jeśli zależy Ci na eleganckim sprzęcie, to mogę polecić mocno nieaudiofilski sprzęt jakim jest tuner cyfrowy Hama DIT 2010. Spotify, radio DAB/FM, BT, WIFI, multiroom. Za kilkaset złotych kupa funkcjonalności, wyświetlacz, ładny wygląd i b.dobre recenzje użytkowników.

Przy tym budżecie musowo musisz poświeci czas na odsłuchy, pamiętaj tylko, że to co potrafi oczarować w salonie, w domu już niekoniecznie.Dobre sklepy audio wysyłają za kaucją sprzęt do  domu, tracisz najwyżej parę złotych za odsyłkę. Warto się poświecić, sprawdzenie w domowych warunkach jest bezcenne.

No i skupiłbym się bym przede wszystkim na dobrych kolumnach, to jest jednak zdecydowanie serce całego zestawu. Podejrzewam, że który byś z wymienionych wzmacniaczy nie kupił to będziesz zadowolony, natomiast na kolumnach można szybko się naciąć. No i trzeba pamiętać, że masz sporą powierzchnię do ogarnięcia muzyką, więc nie może to być cherlawy zestaw.

Jakby co, to oczywiście w ramach swojej skromnej wiedzy służę pomocą. Miłych i dobrych wyborów życzę!

• Like 2

Kolejny raz serdeczne dzięki za merytoryczny wpis. Dziś o 12.00, a więc niemal za chwilkę jadę na odsłuch. Tak jak radzisz będę nagabywał także o odsłuchy w warunkach domowych. Po Twoich wpisach kupno sieciowca nie jest już takie pewne, zwłaszcza, że sprzedawca także mówił mi o opcji chromecasta tylko ja chyba do końca nie załapałem..... , teraz mi się rozjaśnia.

Do sklepu mam 10 km i wiem, ze to dobry sklep, więc mocno liczę na opcję dostarczenia sprzętu za kaucją, bądź jakiejś innej formy dżentelmeńskiej umowy, która da mi możliwość posłuchania w domu. Także poczytałem o Vincencie i powtarzalne wpisy o awaryjności jednak mnie zniechęciły. Hegel 80 pozostaje jednak chyba lepszym wyborem, a może nowszy Hegel 90, choć ten ma mniejszą moc na wyjściu. Raz jeszcze najserdeczniejsze podziękowania za bardzo, bardzo pomocną garść wiedzy.

Tak czytam o tym chromecast to faktycznie fajne rozwiązanie. Szkoda, że nie wpadłem na to dwa miesiące temu - może to i lepsze rozwiązanie byłoby kupić osobno cd i dac plus chromecast. Właśnie odkryłem tez niezły sposób na wyizolowanie głośnika od podłogi. Mam na podłodze parkiet i nie kupiłem jeszcze tych kolców plus podkładki bo jakoś mi to się chybotliwe wydaje. Dotychczas głośniki stały na grubym filcu ale to nie wyizolowało ich za dobrze. Spróbowałem z taką sprasowaną matą gumową którą zwykle kładzie się pod pralki i działa to bardzo fajnie. W końcu podłoga przestała grać. Myślę też o jakiejś macie akustycznej na ścianie za głośnikami - kolumny stoją ok 30 cm od ściany pokrytej tapetą ale moje głośniki mają dziurę basową z tyłu i ta odległość wydaje mi się nie wystarczająca a przesunąć sprzętu w przód nie mam jak.

Edytowane przez Pawgas
  • Like 1

Robert,

oj to będzie się działo, 10 km do salonu - marzenie, u mnie na Mazurach nie dość, że rybna pustynia, to jeszcze i salonów audio w sumie brak...Korzystaj  z tej bliskości i odsłuchuj w domu, przy tym budżecie nie ma co się spieszyć. Jeśli wybierzesz Hegla to z kolumn może coś z Vienna Acoustic, dobrze się to z nim zgrywa, tylko ceny takie, że zęby bolą.Trochę taniej, co nie znaczy tanio mogę polecić coś z firmy KEF. Jak znajdziesz czas, napisz parę słów jak poszło.

Pawgas,

spróbuj jednak z tymi kolcami, pod nie są jeszcze podkładki tak więc nie porysujesz parkietu, kolumna jednak sporo waży {moja np. 18 kg jedna} więc nie powinno to zbytnio się bujać, u mnie na panelach jest w porządku.

Większy problem widzę w tej ścianie blisko której stoi kolumna, bas może się wzbudzać i powodować dudnienie jeśli mogę coś doradzić, to spróbuj ten tylni otwór { wylot bas reflexu] zatkać po prostu gąbką, może być nawet kąpielowa, aby nie za rzadka, powinno trochę pomóc. Oczywiście nie masz czego się obawiać, kolumnie nic się nie stanie.

Chromecasta audio polecam na podstawie własnego doświadczenia, niesamowite jest także to, że w tak małej popierdółce zmieścili Daca więc można go bezpośrednio podłączać nawet do najstarszych wzmacniaczy. Jeśli ktoś nie ma audiofilskiego zacięcia jakość odtwarzanej muzyki jest zadowalająca, jeśli nie podejdzie, to bez większej straty można go odsprzedać. Moim zdaniem warto spróbować, zwłaszcza gdy chcemy posłuchać muzyki z serwisów strumieniujących jak Spotify, Tidal czy Deezer.

• Like 2

Hej

Ogólnie  rzecz  ujmując  to  temat  jest  bardzo  szeroki  jeśli  nie  słuchasz  jazu / soulu / muzyki poważnej  np  w  małych  składach   to nie  musisz  szukać " detalicznych " klocków    które  oddadzą  Tobie  zwykle  bardzo  dobrą  jakość  nagrań  np

przy  cd od  ECM ,  Blue  Note i innych   . Istotną  sprawą  jest  to , że  zestaw  zagra  tak  dobrze  jak  dobry  jest  jego  najsłabszy  element .... Możesz  zapłacić  kupę  kasy za   topowe  klocki  a  i  tak  całość  nie  zabrzmi  ...Co do  rockowych

nagrań w tym  metalowych ,  to  dopiero  teraz  słyszę   jak   niedbale  są  nagrywane  i  tłamszone  realizacją , w  porównaniu  do  dobrych  produkcji  nie  ma  tam  separacji  dzwięków   dynamiki  makro / mikro  jest  po  prostu  głośno

i  nie  słychać  konturów  poszczególnych  instrumentów  przykładem  jest  tu  Metalika ....taki  Kreator  jest  na  wyższym  poziomie  .....Od  momentu  słuchania  na  dobrym  sprzęcie  drogą  ewolucji  od metalu  przeszedłem

w  inne  rejony  muzyki - właśnie  dlatego  że  więcej  tam  słychać  ....Myślę  że  warto  zaznajomić  się na początek  z ofertą np.  z  Yamahą  , Naim-em  , Linn-em  , Electrocompanient-em , Myirandem ,Primare   ....przy  wyborze

pomogą  ew inni  audiofile , raczej  w sklepie  trudno  będzie  o  szeroką obiektywną   pomoc  ...Temat  nie  jest  prosty  ,  mi  pomógł  kolega - także  uniknąłem kilku   etapów  przejściowych  . U mnie  EC 2 ,  Myirand MC 100 , Sonus Faber

Concerto kable North-Ost gł. Gold/  int . Red D. pomieszczenie  ca 22 m2.  Jeśli  masz  duże  pomieszczenie  plus  otwarte  w  górę   raczej  trzeba  bardziej  wydajny  prądowo  sprzęt  ...

Mały  przykład : moje  podstawki  pod  kolumny  / monitory  napełniłem  w  ca  85%  śrutem  ołowianym  aby  je dociążyć  , bas  stał  się  szybszy  bardziej  uporządkowany/ zwarty ,  scena  w  całości  bardziej poukładana 

standy  oczywiście  na  kolcach  na  specjalnych  podkładkach  w planach  było  również  postawienie  całości  na płytach  marmurowych  ale  w  praktyce  uszczupliło  to   odbiór więc  zrezygnowałem  ....

Byłem, słuchałem i ......, no cóż, nawet ja, pomimo wieku mocno dojrzałego usłyszałem różnicę w brzmieniu wzmacniaczy Hegel H 80, Hegel H 90 i Cambridge CXA 80, na korzyść tych dwóch pierwszych. Skłaniam się bardziej ku H 90, a przekonują mnie do niego nowoczesne rozwiązania, zbliżone do modelu Rost (znacznie droższego) i niesłyszalnalność dla mnie niższej mocy wyjściowej tejże 90 - tki. Co więcej H 90 brzmiał mi jakby nieco lepiej niż H 80, choć nie wykluczam autosugestii...., wynikającej z tego, że z tak jakiś już mam, że wybieram to co nowsze. Co do kolumn - na moje ucho najlepiej wybrzmiały Focal Chorus 726. Poza nimi słuchałem także Dali Opticon 6 i Monitor Audio Silver 8. Prawdę powiedziawszy każda z tych kolumn powoduje, źe jestem znacznie poza wstępnie przewidywanym budżetem. Nic droższego absolutnie nie kupię. Para Chorusów to ponad 5700 zł. i jestem zadowolony, że najlepiej mi wybrzmiały gdyż są nieco tańsze od odsłuchiwanych Dali i Monitorów.

Problem leży też w tym, że warunkiem bezwzględnym jest na tym zestawi uzyskanie dostępu do radia i innych opcji ściągania muzyki. Hegel 90 sam tematu nie załatwi, bo w domu nie mam i mieć nie będę dostępu do internetu z kabla. Jest ruter Wifi i nic więcej nie będzie. No i wraca temat zakupu odtwarzacza sieciowego. Cambridge CXN v2 jest dobry, a nawet bardzo dobry, ale ....., kosztuje wyjściowo 4790 zł. !!!!!!!!! W zasadzie zapewnia on wszelkie moje potrzeby radia, airplaya, spoty, tidala ..... itp itd, a także czytania muzyki z nośników przez USB. Niestety cześć jego funkcji powiela sam wzmacniacz Hegla H 90, więc zakup sieciowca częściowo wydaje się nieracjonalny. Ale z innej strony chcę by jakość muzy z radia była dobra, a obsługa jasna, prosta, intuicyjna i czytelna. Zależy mi zwłaszcza, by żona, która gigantem technicznym nie jest, mogła bezproblemowo ze sprzętu korzystać. Poranny dźwięk ulubionego radia to to czego w naszym domu brakuje od 7 lat. Koncepcja radia z iphona, odtwarzanego przez bluetooth z bardzo fajnie grającego mini głośniczka Bose, kompletnie się nie sprawdziła. Cambridge daje mi możliwości odbioru radia z anteny, a także przez wifi z netu. Można szukać tańszych opcji, ale większości z nich w porównaniu z nim czegoś brakuje. No i tu pojawił się w dniu dzisiejszym argument koronny ze strony sprzedawcy. Na moją propozycje, że wziąłbym ten cały komplet za gotówkę, ale liczę na konkretny rabat padła bardzo konkretna propozycja ....., nie wchodząc w szczegóły ładnych naście procent, sporo wiecej niż połowa wartości Cambridge’a. To kusi. Temat ma zostać sfinalizowany 26 lutego. To co przesądzone do wzmacniacz Hegel H 90 i wybór wynika mie tylko z wielu fachowych entuzjastycznych recenzji, alei tego co sam słyszałem. W pozostałym zakresie dopuszczam pole manewru, zwłaszcza co do głośników.

• Like 3

No i bardzo dobrze, że byłeś posłuchałeś i mogłeś samodzielnie ocenić brzmienie.

Wybierz to co Ci bedzie najbardziej odpowiadało i bedziesz szczęśliwy, że masz to co piuęknie gra i pewnie przypadło do gustu.

Naistotniejsze to kolumny i wzmak, żeby to dawało to czego oczekujesz. Potem można kombinować ze żródłem dzwięku.

• Like 1

Hej

skoro ten Hegel  pasuje  to  ok  on  jeszcze lepiej  zagra  za  jakiś  czas  po  wygrzaniu  ,  nie  warto się  spieszyć    kolumny  jakiś  mądry  sprzedawca  użyczy  ew  do  odsłuchu  w  domu  ....  a  może  jeszcze  trafisz  na  jakieś

wyprzedaże  .... Teraz  jest  u  nas  sporo dobrego  sprzętu ,   nie  to  co  ca  20 lat  temu ...

Mam pytanko dotyczące słuchania muzy ze Spotify. Nie mając wersji premium nie mogę połączyć odtwarzacza sieciowego Yamaha z kompem by bezprzewodowo strumieniować. Posiłkuję się podłączeniem kabla RCA do gniazda jack w laptopie bezpośrednio do starego wzmacniacza Onkyo TX-7530. Zastanawia mnie czy nie lepiej byłoby pod laptopa podłączyć dac - np Dragonfly i pod to kabel. Czy zyskałbym na jakości dzwięku? Inną opcją jest zakup innego wzmacniacza z dac wbudowanym ale to już nieco wyższe koszta.

Robert,

i to jest konkret, miło poczytać relację prawie live... Widzę, że nastawiłeś się na tego Hegla - i dobrze, jakiś faworyt musi być. Martwi mnie tylko troszeczkę, że najmocniej skupiłeś się na wzmacniaczu, pomyśl jednak równie mocno na kolumnami, to jednak głównie od nich zależy, co usłyszysz. Focale to dobre kolumny, z dobrą skutecznością, lecz wydaje mi się, że "idą" trochę górą, a takie tendencje ma też Hegel, przy dłuższych odsłuchach nie będzie za ostro i męcząco? MA silver to zdaje się schodzący model, są na niego teraz duże obniżki. Dali nie znam, ale starsze modele dobrze mi się kojarzą.

Co do rabatu, to rozumiem, że kupujesz w jednym sklepie wzmaka, sieciowca i kolumny? Jeszcze bym gniótł, może uda się zejść do budżetu który założyłeś? Na olx widziałem nówkę kambodżę z papierami za 3850 do negocjacji. Focale krążą ok. 5200, coś trochę dużo sobie u Ciebie liczą. Negocjuj, w końcu kupujesz już nietani sprzęt, mają z czego schodzić. No i masz jeszcze trochę czasu do ogarnięcia. W wolnej chwili zerknę co z kolumn podejdzie pod tego "Norwega", chyba, że już podjąłeś decyzję.

Pawgas,

nie siedzę w PC audio, ale Dragon jest po to stworzony aby zastępować kartę muzyczną, więc jakość z pewnością będzie o wiele lepsza. DAC z laptopem po usb to oczywiście dobre wyjście, przetwornik robi wtedy za kartę dźwiękową { komp go wykrywa}. Mi Spotify w wersji darmowej też nie idzie, ale z tego serwisu zrezygnowałem na rzecz Tidala Hifi, na moje nieszczęście słyszę różnicę na korzyść tego drugiego, dźwięk jest jednak bardziej dociążony, pełniejszy, no ale jak gram z odtwarzacza cd, to jest jednak najlepiej.

grzegorzyk,

z audio jak z wędkarstwem, jeden nie ruszy się nad wodę bez Stelli, drugiemu starczy Jaxon. Co do głośności to nawet ciężko się ustosunkować, jakie to by było proste, gdyby tylko oto chodziło...a nie chodzi... Co do kasy to nawet nie myślę o tym kto i ile na co wydaje ,najwyżej mnie dopinguje do tego abym bardziej się  sprężył i nazbierał na ulubione zabawki.

• Like 3

... Co do kasy to nawet nie myślę o tym kto i ile na co wydaje ,najwyżej mnie dopinguje do tego abym bardziej się  sprężył i nazbierał na ulubione zabawki.

:clappinghands:  :highfive: i z kimś takim mógłbym powędkować, bo z takim który myśli coby Robertowi taki sprzęt skonfiskować albo co najmniej solidnie opodatkować to nie gadał bym   :P 

• Like 3

Mam pytanko dotyczące słuchania muzy ze Spotify. Nie mając wersji premium nie mogę połączyć odtwarzacza sieciowego Yamaha z kompem by bezprzewodowo strumieniować. Posiłkuję się podłączeniem kabla RCA do gniazda jack w laptopie bezpośrednio do starego wzmacniacza Onkyo TX-7530. Zastanawia mnie czy nie lepiej byłoby pod laptopa podłączyć dac - np Dragonfly i pod to kabel. Czy zyskałbym na jakości dzwięku? Inną opcją jest zakup innego wzmacniacza z dac wbudowanym ale to już nieco wyższe koszta.

U mnie ten problem rozwiązał sund blaster xfi

• Like 2

Robert,

i to jest konkret, miło poczytać relację prawie live... Widzę, że nastawiłeś się na tego Hegla - i dobrze, jakiś faworyt musi być. Martwi mnie tylko troszeczkę, że najmocniej skupiłeś się na wzmacniaczu, pomyśl jednak równie mocno na kolumnami, to jednak głównie od nich zależy, co usłyszysz. Focale to dobre kolumny, z dobrą skutecznością, lecz wydaje mi się, że "idą" trochę górą, a takie tendencje ma też Hegel, przy dłuższych odsłuchach nie będzie za ostro i męcząco? MA silver to zdaje się schodzący model, są na niego teraz duże obniżki. Dali nie znam, ale starsze modele dobrze mi się kojarzą.

Co do rabatu, to rozumiem, że kupujesz w jednym sklepie wzmaka, sieciowca i kolumny? Jeszcze bym gniótł, może uda się zejść do budżetu który założyłeś? Na olx widziałem nówkę kambodżę z papierami za 3850 do negocjacji. Focale krążą ok. 5200, coś trochę dużo sobie u Ciebie liczą. Negocjuj, w końcu kupujesz już nietani sprzęt, mają z czego schodzić. No i masz jeszcze trochę czasu do ogarnięcia. W wolnej chwili zerknę co z kolumn podejdzie pod tego "Norwega", chyba, że już podjąłeś decyzję

Koniecznie, ale to konieczne pomóż mi się zorientować, które kolumny mogłyby być optymalne do Hegla. Warto posłuchać, a chwilka czasu jeszcze jest. Jak wyżej pisałem decyzja jest ostateczna w odniesieniu do wzmacniacza i tak na 90% co do Cambridga, ale na głośniki jest jeszcze czas. Te „moje” Focale są nieco droższe, bo żona chce mieć czarne i to akurat takie wykończenie jest najdroższe. Tyle muszę dla niej zrobić zwłaszcza, że widziałem niezadowoloną minę gdy oglądała te w standardowym wykończeniu.