Skocz do zawartości

Audio, wideo i stereo - porady sprzętowe.

robert.bednarczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Jak fajnie , że tacy spece tutaj są na forum .Jak miło Was posłuchać i niestety , uświadomić sobie upływ czasu od stania w kolejce na zapisy po Altusy . :D

Altusy, Zodiaki ..... innych marek nie pamietam ...ale to swego czasu był szczyt marzeń. Pamietam jak mój tato kupił gramofon Camping, cudem gdzieś wystany w sklepie, pewnie Unitry..... Czad, mówię Wam, dwa głośniki były wyjmowane z plastikowej czerwonej pokrywy i stereo było, ......, że ufffff..... Generalnie nawet poniżej standardu na tamte czasy, ale jaka radocha. Czarne krążki się zdobywało ...., nie kupowało, czarny rynek kwitł i za nówkę sztukę trzeba było czasem 5 razy przepłacić. Ale człowiek był szczęśliwy nawet jeśli kupmple lekko z owego Campinga poddrwiwali.

Chciałbym być fachowcem w temacie, gdyby tak było pewnie bym tego wątku nie zakładał, ale kilku Kolegów najwyraźniej wie o co w tym chodzi.

Edytowane przez robert.bednarczyk
  • Like 2

Przed wyborem sprzętu należy zapoznać się z pojęciem "audiovoodu" ... można wiele kasy oszczędzić ...I cieszyć się muzyka ... ( wiem po sobie ) slepe testy w docelowym pomiesCzeniu odsluchowym to jedyny słuszny wybór .

Powodzenia w wyborze Panie Robercie

Ps. Jak by Pan chciał wnikać w temat mocniej to zapraszam na forum audiostereo ... Tam dowie się Pan ze wszystko jest słaba no chyba że ma napis reference lub utopia :) albo kosztuje pierdylion złoty ...;)

Edytowane przez radmac5

Przed wyborem sprzętu należy zapoznać się z pojęciem "audiovoodu" ... można wiele kasy oszczędzić ...I cieszyć się muzyka ... ( wiem po sobie ) slepe testy w docelowym pomiesCzeniu odsluchowym to jedyny słuszny wybór .

Powodzenia w wyborze Panie Robercie

Ps. Jak by Pan chciał wnikać w temat mocniej to zapraszam na forum audiostereo ... Tam dowie się Pan ze wszystko jest słaba no chyba że ma napis reference lub utopia :) albo kosztuje pierdylion złoty ...;)

Owo pojęcie „adiovoodu” pojmuję jako wszelkie, oczywiście koszmarnie drogie, magiczne niemal urządzenia zapewniające optymalną akustykę. ....., chyba, że błądzę. No cóż, póki co będzie to o czym wyżej pisałem, a czy dalej będę brnął w poszukiwanie dźwięku idealnego (o ile taki istnieje)....., zobaczymy.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Ja mam taki problem:

kupiłem kilka lat temu adapter Technics'a i leżał, teraz dowiedziałem się że trzeba kupić przedwzmacniacz, kupiłem i dokupiłem drugi kabel czinczja za 5 pln(czy jak to tam się nazywa:  2xRCA czy coś)

tak tak wiem wiem na kablach nie ma co oszczędzać, ale ja nie audiofil i piasku do kolumn nie sypię

zestaw taki: adapter Technics miniwieża Yamahy Pianocraft

wszystko podłączyłem, ale coś mi buczy czy ten przedwzmacniacz trzeba uziemić? Może też być wina jednego kabla czinczja bo coś się stary kabel rozlutował(w poniedziałek dokupię nowy)

Ja mam taki problem:

kupiłem kilka lat temu adapter Technics'a i leżał, teraz dowiedziałem się że trzeba kupić przedwzmacniacz, kupiłem i dokupiłem drugi kabel czinczja za 5 pln(czy jak to tam się nazywa:  2xRCA czy coś)

tak tak wiem wiem na kablach nie ma co oszczędzać, ale ja nie audiofil i piasku do kolumn nie sypię

zestaw taki: adapter Technics miniwieża Yamahy Pianocraft

wszystko podłączyłem, ale coś mi buczy czy ten przedwzmacniacz trzeba uziemić? Może też być wina jednego kabla czinczja bo coś się stary kabel rozlutował(w poniedziałek dokupię nowy)

Posprawdzaj najpierw przewody, a jak coś tam się rozlutowało, to najprawdopodobniej bedzie to powód buczenia.

Lub posprawdzaj czy prawidłowo popodłączałeś przewody. (Do odpowiednich wejść powsadzałeś)

• Like 1

przewody na 100% dobrze wciśnięte czerwony z białym to nawet ja rozpoznam

wejścia też ok bo ze wzmacniacza słychać tylko coś buczy w tle muzyki w głośnikach - ja jestem laikiem na 100% dokupię nową czinczję(śmieszny wyraz) ;) w poniedziałek bo szkoda zachodu na lutowanie

edit:

przedwzmacniacz to taki:

http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramofonowy-phono-analogis-gratis-i7128044103.html

to buczenie to na 100% nie wina przedwzmacniacza? może zły kupiłem?

Edytowane przez turkucpodjadek

Myślę , że w temacie -bo nie chcę zakładać nowego .

Zaplanowałem sobie , aby na tarasie (zadaszonym) oglądać filmy,mecze z projektora do kina domowego-zbliża się mundial .

Nie będzie to całkowicie ciemne pomieszczenie , oglądanie także w czasie dnia.

Jaki projektor zakupić - ja na razie wybrałem Epsona EH -TW 5650 .

Projektor zawieszony pod sufitem -rzut na ekran z odległości 2,8 m .

Może ktoś ma doświadczenie i pomoże .

Panowie, podpytam tutaj. Czy są jakieś specjalistyczne fora odnośnie sprzętu grającego, gdzie również znajduje się giełda do sprzedaży sprzętu? Przebudowaliśmy mieszkanie i musze się pozbyć zestawu kina (amplituner Denon i zestaw głośników Canton Chrono), bo nie mam jak go teraz rozstawić. A nie lubię wystawiać na Allegro czy OLX...

@ turkucpodjadek: weź dwa kabelki (odizolowane :) ), dwia końce połącz z GND przedwzmacniacza, końcówkę jednego przykręć którąś śrubką obudowy wieży, drugi to samo z obudową gramofonu.
To połączenie w gwiazdę, może nie zadziałać- wtedy łączysz szeregowo: gramofon > przedwzmacniacz > wieża.

Z przydźwiękiem łatwo nieraz nie ma :(

• Like 1

Przyjrzałem się przedwzmacniaczowi znalazłem te gnd nawet dwa rodzaje 2 na wtyczki i jedno na śrubkę

czyli zrobić tak:
1. kupić jedną nową czinczję
2. puścić dodatkowy kabelek od obudowy gramofonu do przedwzmacniacza z przedwzmacniacza do obudowy wzmacniacza

ps.
Czy jak rozpierniczę tą jedną starą czinczję to tym mogę puszczać to uziemienie czy trzeba cieńszy kabelek?

post-63132-0-91192700-1520759417_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

Postanowiłem trochę ożywić swojego "pedzia" 206 i wymienić w nim granie bo to co wkłada fabryka to nieporozumienie. Radyjko kupiłem, jakiś chińczyk ale daje radę, usb, bluetooth itp. drzwi po świętach chce wygłuszyć i zostają głośniki. Tu zwracam się do osób oblatanych w temacie o pomoc. Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Chce wymienić tylko przód, zależy mi na przyjemnym basie którego najbardziej brakuje w oryginale. Nie chodzi mi o efekt buczenia jak z taniej tuby w starym golfie stojącym pod remizą w latach 90-tych a na czystym dynamicznym basie, "kicku" (tak chyba się to określa [emoji6] ) W słupkach są tweetery. Wolałbym raczej bez wzmacniacza, prosto pod radio.

Nie chcę też wydać majątku, auto służy do krótkich wyjazdów m.in. na ryby i żeby małego do przedszkola zawieźć.

Wiem że mógłbym zapytać na forum tematycznym ale coś czuję, że z takimi wymaganiami został bym potraktowany mniej więcej jakbym na jerku zapytał czy okonia lepiej zrobić na maśle czy na oliwie [emoji23]

Z góry dziękuję za zainteresowanie i jakąkolwiek pomoc.

• Like 1