-PYTOON- Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Jaki bezpiecznik powinienem założyć na kablu zasilającym echosondę LMS-527? Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Według moich danych z LMSa 480df to 5A twoja to różnica w kolorze wyświetlania więc taki sam.Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dzięki Tornado, nawet znajdę taki bezpiecznik w domu. Zadam Wam jeszcze jedno pytanie związane z energią. Mam nowe aku 7ah Powerbat a na nim widnieje data/oznaczenie 111010H. Po zakupie echosondy chciałem ją wypróbować i podpiąłem do akumulatora. Napięcie spadło z 12,5 na 12,3V. Teraz ładuję prostownikiem pożyczonym od kumpla już 24h i na aku jest dopiero 13,1V a on wciąż się ładuje. Prostownik ładuje prądem 0,8mA. Czy to normalne jest w przypadku pierwszego ładowania czy coś jest nie tak z aku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 A ładowarka do żelowych czy jakaś normalna ale coś z tym nie tak .Poza tym ja w prądach kiepski jestem :lol:Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Pyton, polecam prostownik specjalny do aku tej pojemnosci, sa takowe, koszt kilkadziesiat zł.Ja tez z teori juz kiepski jestem ale taka rzecz sama sie nasowa: aku ma 7Ah, czyli zeby go naladowac to mniej wiecej trzeba ladowac pradem 1A przez 7h.To jest rzecz jasna delikatna maszynka(tego rodzaju aku) i np nie ladowalbym pradem 7A w 1h. <_< Wlasnie zeby nie roztrzasac takich dylematow - ile aku bedzie chcial brac jak jest calkiem rozladowany i co tam dalej bedzie z trakcie ladowania - kupilem sobie ład j.w. Jest tylko jeden haczyk - niektore ladowarki maja takie zabezpieczenie, ze jak np. napiecie w rozladowanym aku wynosi ponizej 10V (na przyklad) to k.. nie laduja.Mozna sobie z tym poradzic w ten sposob, ze chyba wiekszosci porzadnych sond jest taka opcja, ze jak napiecie spadnie ponizej ustawialnego kryterium to sonda sie wylacza. Gumop.s. Ciekwostka - po kilku wpadkach aku kupuje wylacznie w specjalistycznym sklepie, ktory istnieje w w-wie od półwieku - tam zakupilem niedawno aku identyczny gabarytowo do tego 7Ah, z tym ze teraz upchali tam juz 9Ah. Podobno w procesie formowania rozladowywal sie ze 3 dni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 No właśnie z tą teorią to już 40lat minęło jak mi wciskali,ale wiem że żelówki są bardzo czułe na przeładowanie napięciem ponad 14 V i to właśnie nie pamiętam ile to czy 14,4 czy 14,7V sam w ten sposób załatwiłem dwie 90 Ah i to bolało więc nie doradzam. :blush:Tornado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Tak...to jest ten 2gi haczyk... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Pomyliłem się w opisie: ładuje prądem 0,7A lub 700mA. Z tego wynika, że 7A aku powinien w 10h naładować. Ładowarka jest ok, bo rozmawiałem z kolegą ile jemu ładuje rozładowane aku. Jeżeli w takim razie jest coś nie tak, jak to uargumentować sprzedawcy że handluje SHIT-em?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 1.Kup sobie swoja ładowarke automatyczna (sa specjalnie do tego typu rzeczy) - przyda sie tak czy inaczej. 2.W nowym, swiezo formowanym aku to sie zdarza, takie dlugie ladowanie. Wazne aby nie przeladowac (patrz pkty o ład. automatycznej) 3.Jak aku jest nowy to warto po calkowitym naladowaniu, ze 2 razy wyladowac go do konca i naladowac. Czyli jak to sie mowi uformowac. Gumop.s.Raczej nie ma takiej opcji, zeby zapobiec na 100% kupieniu szmelcu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tornado Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Poszukaj na ale drogo- modelarstwo uniwersalną ładowarkę modelarską na 12V są super sterowane komputerowo zawsze w parę minut naładujesz różne typy akku do 36V z baterii samochodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Gumo dzięki za rady!Oczywiście kupię takową ładowarkę. Co byście polecili, jakieś konkretne modele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 -PYTOON- Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Po rozmowie ze znajomym, dowiedziałem się że może być uszkodzona jedna cela. Jutro podjadę do gościa i powiem żeby zdiagnozował ten akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 IMMORTAL Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 1.Kup sobie swoja ładowarke automatyczna (sa specjalnie do tego typu rzeczy) - przyda sie tak czy inaczej. 2.W nowym, swiezo formowanym aku to sie zdarza, takie dlugie ladowanie. Wazne aby nie przeladowac (patrz pkty o ład. automatycznej) 3.Jak aku jest nowy to warto po calkowitym naladowaniu, ze 2 razy wyladowac go do konca i naladowac. Czyli jak to sie mowi uformowac. Gumop.s.Raczej nie ma takiej opcji, zeby zapobiec na 100% kupieniu szmelcu.. Ładowarka @PYTOONA to sprzęt dedykowany do żelówek 7Ah - wiem do to moja ładowarka Z tego co się orientuję, żelówek się nie formuje. Chyba jednak aku jest uszkodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
-PYTOON-
Jaki bezpiecznik powinienem założyć na kablu zasilającym echosondę LMS-527? Z góry dziękuję za pomoc!
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi