Skocz do zawartości

Jezioro Wigry

Janusszr

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym jednym szczupakiem, to zgadzam się w 100%. Przecież nikt mi nie zabroni złowić 10  :)

Tylko ten zakaz trollingu  :(

Oprócz jednego szczupaka, dwóch węgorzy i linów, można zabrać z łowiska max 5 kg ryb. Jak nie daj Boże złowisz leszcza powyżej 5 kg, to nici z jego uwędzenia. Musi trafić do wody.

http://www.wigry.org.pl/it/wedkowanie.htm

Edytowane przez Janusszr
  • Like 1

Dla mnie mógł by być całkowity zakaz zabierania szczupaków ewentualnie górny wymiar ochronny pow. 90 cm ale zakaz trolla dobija na takiej wodzie.

Mogliby dopłatę 100% zrobić.

Przesunęli tez początek sezonu szczupakowego na 1 maja co nie jest korzystne dla ryb. 

• Like 2

Dla mnie mógł by być całkowity zakaz zabierania szczupaków ewentualnie górny wymiar ochronny pow. 90 cm ale zakaz trolla dobija na takiej wodzie.

Mogliby dopłatę 100% zrobić.

Przesunęli tez początek sezonu szczupakowego na 1 maja co nie jest korzystne dla ryb. 

Nie jest korzystne z takiego powodu, że na długi weekend majowy zjedzie się tabun ludzi, a woda nie będzie jeszcze "przebłyszczona" i ryby będą reagować na każdą przynętę? czy jest inny powód?

...korzystne nie jest, ponieważ, to jest Suwalszczyzna i nie wiadomo jakie warunki będą wiosną... więc nie wiadomo w jakiej formie będą zębate. Jak rozumiem, Kolega @godski skłania się w zaistniałych warunkach do odpuszczenia? Częściej Wisztynieckie sąsiada? Tabun to nie zjedzie, ponieważ z krótkimi zezwoleniami nie ma tak słodko, noclegi też ograniczone w okolicy i bez solidnego pływadła ani rusz. Zresztą ostanie majówki nie rozpieszczały

Nie jest korzystne z takiego powodu, że na długi weekend majowy zjedzie się tabun ludzi, a woda nie będzie jeszcze "przebłyszczona" i ryby będą reagować na każdą przynętę? czy jest inny powód?

Na głębokich wodach zdarza się, że duże szczupaki w maju mają jeszcze ikrę. 

To drugie też ale generalnie w maju i na początku czerwca duże ryby mogą być zgrupowane w doskonale znanych przez miejscowych kłusoli z wędką miejscach i trzebione mocno. 

Niezłomny czynnik ludzki jednak... ;)

A co do wędzenia 5 kg leszcza, które poruszył Janusz, to wynika że oprócz limitów szczupaka, lina i węgorza reszta zgodnie z RAPR czyli lechu może trafić do wędzoka :ph34r:

Nie ma tak letko :) 

Przeczytaj punkt 16, 17, 18 Regulaminu.

Czytałem dlatego napisałem, że 5 kilowy leszek może iść do wędzoka :D Z drugiej strony jak się człek wczyta i głębiej zastanowi to w zasadzie pkt. 18 wyklucza pkt. 17  :P I tu pojawia się dobra sprawa do dyskusji ;) W punkcie 17 limitu leszcza nie ma więc dotyczy go odwołanie do RAPR. W RAPR z kolei napisane jest że leszcza limit nie dotyczy. Skoro nie dotyczy to wędzimy do oporu :D Moim zdaniem te 5 kg dotyczy ryb typu kiełb, płoć, okoń ukleja itd. ;) Chociaż właśnie leszcz nie jest stricte wymieniony w pkt. 17 :rolleyes: 

17. Wędkujących w wodach Wigierskiego Parku Narodowego obowiązują następujące limity ilościowe:
- szczupak – 1 sztuka w ciągu doby,
- węgorz i lin – po 2 sztuki w ciągu doby,
pozostałe gatunki – zgodnie z Regulaminem Amatorskiego Połowu Ryb Polskiego Związku
Wędkarskiego.

18. Dopuszcza się zabranie z łowiska gatunków ryb niewymienionych w punkcie 17. w ilości nieprzekraczającej 5 kg w ciągu doby.

A ja zapewniam Was Panowie, że w maju to na Wigrach specjalnie nikt nie połowi, nawet kłusole z wędką, chyba że będzie mega ciepła wiosna...

Na tego typu jeziorach tak naprawdę coś zaczyna dziać w czerwcu.

W maju przestawiam łodź na płytkie jeziora i tylko tam coś się dzieje..

Sorry,taki mamy klimat ;)

Zakaz trola , jedni lubią lowic na spławik inni na spining ktoś chetnie na casta pośmigać a ja np. lubię sobie potrololingowac .
Jak dla mnie to jakiś qrwa żart zwłaszcza na takiej wodzie .
Straszne kurestwo z tym trolingiem sie odpie...dala i to w wielu miejscach w Polsce , a moze by tak zacząć zakazywać jerkowania bo jest rownie skuteczne we wprawnych rękach .

Proszę ogranicz wulgaryzmy !!!

Edytowane przez milupa

,, Jan Korsakowski pracuje jako rybak i już prawie 35 lat prowadzi niewód po licznych toniach Wigier. Gdy mgła jest gęsta jak mleko, to i tak przepłynie kutrem ze Starego Folwarku do Gawrych Rudy nie nadkładając zbytnio drogi.''

Zdurnieliscie chyba z tym trollingiem w Parku Narodowym! :):) 

• Like 1

Prościej byłoby po prostu zabraniac skutecznie wędkować.

Czyli krótko mówiąc pozbawiać licencji / dostępu do łowisk najskuteczniejszym wędkarzom.

Bez względu na metodę. Czy to troll, jerku, guma, obrotówka itd

To powinna być przyszłość "Racjonalnej gospodarki wodami" w Polsce ...

Edytowane przez Guzu
  • Like 2

,, Jan Korsakowski pracuje jako rybak i już prawie 35 lat prowadzi niewód po licznych toniach Wigier. Gdy mgła jest gęsta jak mleko, to i tak przepłynie kutrem ze Starego Folwarku do Gawrych Rudy nie nadkładając zbytnio drogi.''

Zdurnieliscie chyba z tym trollingiem w Parku Narodowym! :):) 

Czy Jan Korsakowski za swoje wyczyny rybackie nie został przypadkiem pozbawiony posady przez prokuratora kilka lata temu?

Dla jasnosci wygooglowany link, z ktorego wycialem cytat. Nie znam czlowieka, nie obchodzi mnie co nabroil. Zilustrowalem tylko absurd sytuacji w jakiej sie znajdujemy.

http://www.wigry.org.pl/kwartalnik/nr15_rybak.htm

Dzięki, to już wiem co to za pale kilkumetrowe tkwią w wodzie . Wobek czasem przyhaczy ale generalnie wiem gdzie są.

Cytat z artykułu:

chochla – kilkumetrowa tyczka do przeciągania linki pod lodem

• Like 1

Dzięki, to już wiem co to za pale kilkumetrowe tkwią w wodzie . Wobek czasem przyhaczy ale generalnie wiem gdzie są.

Cytat z artykułu:

chochla – kilkumetrowa tyczka do przeciągania linki pod lodem

Raczej jesteś w błędzie... chochle używane były przy łowieniu niewodem na lodzie i były to drągi unoszące się na wodzie (pod lodem) i służące do przeciągania liny (dalej sieci) przez przeręble. Te o które zaczepiasz to pewnie "przytyki" do stawiania żaków lub mieroży.  

Swoją drogą to opowieść o tym rybaku całkiem ciekawa... 

To co prawda nie z Suwalszczyzny ale też można poczytać jak kiedyś było...

http://szwaderki.pl/historia.html

Edytowane przez rybak109

Raczej jesteś w błędzie... chochle używane były przy łowieniu niewodem na lodzie i były to drągi unoszące się na wodzie (pod lodem) i służące do przeciągania liny (dalej sieci) przez przeręble. Te o które zaczepiasz to pewnie "przytyki" do stawiania żaków lub mieroży.  

Swoją drogą to opowieść o tym rybaku całkiem ciekawa... 

To co prawda nie z Suwalszczyzny ale też można poczytać jak kiedyś było...

http://szwaderki.pl/historia.html

Dzięki za sprostowanie. Nie znam się na tym zupełnie.

Brygada rybacka na Wigrach stawia b.dużo sieci, praktycznie nieoznakowanych. Pływa czasami jakiś kawałek szarego styropianu, albo jest jakaś tyczka. Ukryta w trzcinach. Trolling to przekleństwo tej rybackiej brygady. Sam wyhaczam kilka razy w sezonie te nieoznaczone sieci podczas trollingu. Podczas rzutów blachą również to się zdarza, ale nie tak często. Dyrektor Parku zapomniał o tym, że wędkarze podczas trollingu wyhaczają również siaty -  kłusoli.