Guzu Opublikowano 17 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 Kieruje zapytanie do uzytkownikow Avetow.Czy jest na forum ktos, kto uzywa Aveta z hamulcem rzutowym (MC) ? Jesli tak to jak to sie sprawuje ? Jak skutecznie eliminuje ryzyko splatan ? Ogolnie bede wdzieczny za jakies komentarze z pola walki z tym AVETem MC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Miałem i sprzedałem. Na szczęście znalazłem chętnego. Guzu . Zmień markę Myślę że ten hamulec jest o to aby szpula się nie rozpędzała zbyt mocno podczas opuszczania przynęty. Rzuca się ciężko i bardzo blisko. Ale to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Ja wiem ze wolisz tajwanczykow ale powiedz o samym MC. zle dziala ? placze ? jakimi linkami lowiles z nim ? jakie przynety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Miałem w tym roku okazję łowić tuńczyki i mahi-mahi na Pacyfiku tym multikiem. Według mnie bardzo fajna maszynka. Magnetyczny hamulec fajnie działa i w tego typu multikach myślenie o dużych odległościach rzutowych przy łowieniu jest raczej nieporozumieniem, gdyż nie do tego jest on stworzony. Przy łowieniu morskim nie rzuca się daleko, gdyż albo troluje się za łodzią, łowi wertykalnie z dna lub toni, albo wypuszcza makrelę/sardynkę przy łodzi lub ostatecznie rzuca na bliskie dystanse przynętą sztuczną, kiedy łódź stanie w dryfie koło skupiska glonów pod którym stoją tuńczyki i mahi-mahi. Wtedy maksymalny potrzebny rzut blachą to około 30 metrów (zwykle 10-15), co ten multik osiąga bardzo łatwo. Ważniejsze jest by nie zrobiło się gniazdo, gdyż atak następuje zwykle prawie natychmiast po wrzuceniu przynęty do wody. Jakiekolwiek problemy z żyłką w tym momencie to w najlepszym wariancie strata ryby, a w najgorszym paluchy pocięte do kości, albo jeszcze gorzej. I tutaj zapobieganie gniazdom jest głównym przeznaczeniem tego multika. Na słodkie wody i występujące w nich ryby są jednak chyba lepsze multiki o podobnej wytrzymałości i jakości (Calcutta, itp). Fajnym rozwiązaniem w Avetku jest dźwignia hamulca, która zastępuje gwiazdę, co przy dużej rybie na haku znacznie ułatwia kontrolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Dzieki drago za opinie To jest tak jak sobie wyobrazalem. Rozwazam tego Aveta MC jako kolowrotek do spiningu (baitcastingu) za sumem na duze gumy. Walka z ryba ma charakter juz morski, a na pewno sumy maja rozmiary malo srodladowe.Mowie o sumownianiu na Ebro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 No jeśli chodzi o sumy z Ebro to ok.... Avety jako, że robione są w USA cieszą się bardzo dużym uznaniem wśród morskich wędkarzy w tym kraju ze względu na solidność, niezawodność, ciekawe rozwiązania techniczne i design. A kolorki też mają zabójcze. I jeszcze jedno, rączka typu power handle daje bardzo duży komfort w czasie holu i jest bardzo wygodna. Ceny Avetów też są niczego sobie. Obok Penn, Accurate to chyba najpopularniejsza marka multików do łowienia morskiego jakie widziałem na łodziach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Miałem obydwa . Został czarny Uploaded with ImageShack.us sory za porównanie aleprzy czarnym Avet jest jak ruski Delfin przy siemano stella.perfekcyjnie spasowany i masełko podczas zwijania. Hol ryby rzędu 10 kg jest całkowicie nie odczuwalny na korbie.Dodatkowo hamulec. Masakra. Jest tytanem w tak małym korpusie. ten ze zdjęcia ma 50 lb hamulca. A wyższe modele oferują nawet 100 lb.I ta hipnotyzująca terkotka. Osobiście jestem wrogiem jakichkolwiek terkotek czy tryczek ale w tym ? Jest cudowna.To trzeba zobaczyć poczuć , usłyszeć.Jak na razie jest to najlepiej wykonany kołowrotek jaki miałem i widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Jestes kolejna osoba, ktora o tych Jiggmasterach sie wypowiada w samym superlatywach.Ale moje lowienie jest inne.Ja albo trollinguje - wowczas kolowrotek sluzy do zwijania zestawu i podczas walki z ryba.Nie jiguje tak jak wy w morzu.Teraz mysle nad rozwiazaniem w zakresie rzucania za sumem.Ale nie wiem czy nie zdecyduje sie jednak na kolowrotek z kablakiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Guzu Stella SW 6000 lub 8000 powinna być ok dla twoich sumowych zabaw. Spełni wszystkie wymagania i narzekać chyba nie będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Guzu Stella SW 6000 lub 8000 powinna być ok dla twoich sumowych zabaw. Spełni wszystkie wymagania i narzekać chyba nie będziesz Juz cos tam mi po glowie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi