Skocz do zawartości

Łoś super coś

WIŚNIA

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zeszlotygodniowe wyniki @wisni napawaly optymizmem i tylko dlatego dalem sie zerwac tak wczesnie rano. Przygotowania do wyjazdu byly kompleksowe i w zasadzie wszytko co moglo byc skuteczne znalazlo sie w naszych pudelkach. Nie zabrakowalo rowniez talizmanow w postaci mojego magicznego kapelusza i czerwonych butow <_< Podczas drogi pamietalem o odpowiedniej muzyce i od razu na dzien dobry zapuscilem wlasciwa plyte. Nad woda bylismy tuz przed 8. Poranek nad River Deveron przywital nas chlodem i wiatrem urywajacym glowy. Szybko sie opatulilismy i rzucilismy sie w kierunku wody, zeby sie nalapac do syta krola tutejszych rzek. No i pokazalismy lososiom wszystkie nasze przynety, a one nam...pletwe odbytowa :( Z sukcesow jakie odnieslismy, to @wisnia zaliczyl malego kropka, a ja widzialem splaw. Zaden z napotkanych wedkarzy nic nie widzial, anie nie zaliczyl kontaktu tego dnia. Dzien wczesniej zostal wyjety losiek 6,5lbs i to by bylo na tyle :angry:

post-128-1348913293,8851_thumb.jpg

Po poldniu pojechalismy poprawic sobie humory szczupakami. Tdzien temu namierzylem nowa miejscowke w postaci zalewu na strumyku pstragowym. Ciekawa woda, bo dosyc gleboka i rybna jak sie okazala. Ja wyjerkowalem jednego grubaska i a drugiego nie udalo mi sie skutecznie przyciac, bo chyba zbyt delikatnie podskubywal. Ryby te mialem na okolo 2m wodzie (dosyc metnej) na jaskrawe slidery (gt i rt). @wisnia na glebokiej wodzie ponad 4m wydlubal z dna blizniaczego szczupaka na perlowego rippera. Ryby byly podbierane w tym samym miejscu (jedynym mozliwym zreszta) i tam tez pstrykalismy fotki. Napewno tam wrocimy, bo sporo wody jeszcze jest do odkrycia, ale dostep do brzegu bardzo trudny.

Pozdrawiam

post-128-1348913293,9656_thumb.jpg

post-128-1348913294,09_thumb.jpg

A mialo byc tak pieknie. @Lukomat mial wszytskie rekwizyty. Muza z filmu 60 sekund grala w czasie dojazdu na lowisko. Bylo to moje trzecie podejscie do lososi. Jak sie mowi do 3 razy sztuka. Na tym sie skonczylo. :( Ale za tydzien znowu bede je meczyl. <_<

- to rzeczywiście sukces bo ja spław lososia widziałem chyba tylko raz w życiu... :D

to pojedz na Morrum. tam losos splawia sie co 30s albo i czesciej. nie widzialem w zyciu czegos bardziej wqrw...go. losos skacze i ma cie w du...zym powazaniu i twoje przynety tez :angry:

chyba tam najlepiej w kwietniu, bo much nie ma i cena za licencje najwieksza - musi wtedy zrec i to wieksze wabiki!! B)

@Kuba, to nie jest tak, ze w Deveron teraz nie ma ryby. Ona tam jest, to sie poprostu czuje, ale dlaczego nie bije w przynety tego nie wiem i chyba nikt nie wie, skoro wszyscy zeszli o kiju. Losos to jest naprawde wyzwanie, nie wystaczy wrzucic kapsel do wody i juz sie ryba uwiesi. Moi znajomi byli na Morrum dwukrotnie i pomimo tego, ze ryby bylo mase, nie wyjeli nawet jednego loska :huh: Jako przyklad moze byc opisane przez nich zdarzenie, kiedy jeden stal na moscie i instruowal drugiego ile wypuscic woblera, czy muche, zeby znalazla sie 5cm od pyska ryby. Efekt byl zerowy. Jak nie biora to nie biora i koniec :angry:

No właśnie, ale dlaczego one nie biorą skoro są w rzece i jeszcze do tego je widać?

Przecież odruch obronny lub chęć odstraszenia potencjalnego rywala powinna powodować u nich agresję i atak na przynętę?

Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje, że najczęściej w ogóle nie chcą brać?

Znam masę ludzi, którzy wracają z Morrum o kiju, natomiast znam też A.Zduna, który nigdy nie wrócił stamtąd o kiju. Jednak Andrzej łowi na duże muchy łososiowe. Może w tym tkwi tajemnica?

@rognis jesli a.zdunowi jeszcze nigdy nie przytrafi siel wyjazd na pusto, to w koncu taki wyjazd zaliczy <_< A tak na powaznie, skoro on jest przewodnikiem wedkarski to byloby bardzo niepoprawne marketingowo pochwalic sie nieudanym wyjazdem czyz nie?

Jesli A.Zdun chce wyjsc z zerem na lososiach. Zapraszamy na River Deveron. :mellow:

Dzisiaj bylem w miejscu gdzie lapalismy szczupak po nieudanym lososiowaniu. Ani puknecia, zero, kaszana i takie tam. :wacko:

No to zes teraz nam zrobil reklame, nie dosc ze loski nas olewaja to jeszcze szczuplych skusic nie mozemy. Ale to nic ja jutro tam pojade i zrobie rozpierduche <_<

to ze muszkarze na Morrum lowia, a spiningisci nie, to juz wiem. ja nie muszkarz, niestety.

z moich obserwacji wynika, ze im pózniej, tym gorzej (dla spinningisty). bylismy w maju i na male blystki jeden wzial, jeszcze dwa hole widzielismy. a w czerwcu literalnie nic. stad mi wyszlo ze na spina to tam najlepiej w kwietniu bedzie, przed pierwszym wyrojem.

Wiśnia, Lukomat ... ja wam trochę zazdroszczę, że nie możecie połowić. Może brzmi to absurdalnie ale podchody i kombinowanie przynoszą mi najwięcej radości. Każda złowiona ryba, lub nawet branie takiej wypracowanej od początku do końca ryby jest dla mnie największą nagrodą i powodem do radości. Trzymam za Was kciuki!

Pozdrawiam

Remek

Obejrzalem pobieznie statystyki na Morrum. Najwiecej lowi sie 1-go kwietnia (prima aprilis? :lol:), bo to jest otwarcie i musi byc tloczno jak na naszych rzekach. Naliczylem z 50 ryb. Potem liczba ta spada znacznie (i cena tez - na otwarcie jest 400zl), moze dlatego, ze juz nie przyjezdzaja tak tlumnie. Spin jest równo skuteczny z fly-em. Od maja juz niestety fly bierze góre i zdarzaja sie bardzo nieliczne przypadki, ze cos pada na spin.

Chyba sie jeszcze raz skusze...

Moze rozpierduchy dzis nie bylo, ale zgrzeszylbym narzekajac na wyniki. Zaczne od poczatku. Rozmawialem wczoraj ze Scottem, serdecznym kolega, ktory uczy nas szkockich wod, byl wczoraj na River Deveron i zaliczyl loska 7lbs, wiec dzis rano mialem dylemat: loski czy szczupaki, wybralem to drugie, bo blizej :mellow: Pogoda typowo szkocka, czyli wiatr i deszcz. Na jeziorze byla spora fala, ale przy takich warunkach zawsze jerki przebijaja much kilkukrotnie, wiec wybor byl oczywisty. OK, bez rozpisywania sie, bo widze, ze wstep przydlugi sie zrobil. Fakty: 3h wedkowania (w tym 1h na zalewie bez bran), Sd10S GT dal 78cm, 70cm i 62cm, F10S RHP dal 75cm i 50cm. Dodam jeszcze ze na agresywnie prowadzonego slidera lapalem na nawietrznym brzegu na sporej fali na glebokiej wodzie(jak na to jezioro), a na fatso na zawietrznym gdzie byla mala falka. W obu przypadkach brania byly agresywne i nie zaliczylem spadow, czyli 5 bran i 5 ryb. Szkoda mi tylko czasu straconego na zmiane lowiska, bo moglo byc wiecej ryb, a moze w koncu bym sie metrowy doczekal...

Pozdrawiam

post-128-1348913298,109_thumb.jpg

post-128-1348913298,2249_thumb.jpg

Szkoda mi tylko czasu straconego na zmiane lowiska, bo moglo byc wiecej ryb, a moze w koncu bym sie metrowy doczekal...

Lukomat, nie chcę myśleć co to będzie jak złowisz tą metrówę. Oj nie mogę się doczekać! A ja dzisiaj po raz kolejny oglądałem film The Perfect Cast. Ale tam panowie łowią łosiosie i jak oni rzucają ... po prostu profeska.

Pozdrawiam

Remek

Remek mówisz o filmie z płytek od kolegi redkacyjnego?????

Na mnie największe wrazenie zrobiło wywijanie sznurem w powietrzu, niemal kreśląc jakieś litery...

po prostu... MAGIC :mellow:

PS teraz wiem skad u Ciebie pomysł na muchowanie szczupakowe :D