Herman Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Witam. Mam pytanie- czy jest prawdą, że do jednoręcznej wędki stosujemy głowice o numer cięższe niż klasa kija? Spotkałem się z taką opinią. Czyli- do kijka #8 głowica w klasie 9? Próbowałem kiedyś rzucać kijkiem #9 i głowicą Intermediate #9 + running, rzuty wychodziły mi bardzo kiepskie i mało to było przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Różnie, nie da 0-1 odpowiedzieć Tak lub Nie.W większości wypadków obecnie okresla się masę w gramach bądź grainach masę głowicy. Innych tez głowic - krótszych, używa się do wedek jednoręcznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Szkoda ze ten watek nie pojawl sie troche wczesniej . Zaoszczedzilbym pare zloty i nie zostal z nieprzydatna glowica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Moze ktos opowie cos wiecej w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Szkoda ze ten watek nie pojawl sie troche wczesniej . Zaoszczedzilbym pare zloty i nie zostal z nieprzydatna glowica. Jaka masz głowicę i do jakiej wędki planujesz jej używać? Tragedi generalnie nie ma, zawsze można uciąć ileś tam tak żeby pasowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Z moich doświadczeń wynika, że do wędek mniej pancernych (w moim przypadku St. Croix Imperial #6) pasują głowicę w klasie wędki. Do wędek bardziej pancernych (blanki typu saltwater - Sage Xi2) zapodaję o numer cięższe i jest gites. Jeżeli jednak ktoś założy dopasowaną głowicę i nie potrafi poprawnie rzucać double haul'em może stwierdzić, że jest kaszana... chcąc przyjemnie rzucać głowicą należy opanować tą technikę. Łatwiej się nauczyć i rzucać głowicami krótszymi (10-11m), połączenie głowicy z runningiem też może kogoś zniechęcić - ja preferuję pleciony rdzeń i z niego pętelki...powodzeniakwiatfanc źle dopasowaną głowicę zawsze można sprzedać - co masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dlatego - lepiej zapytać, niż kupić 2x Z moich doświadczeń wynika, że do wędek mniej pancernych (w moim przypadku St. Croix Imperial #6) pasują głowicę w klasie wędki. Do wędek bardziej pancernych (blanki typu saltwater - Sage Xi2) zapodaję o numer cięższe i jest gites. Jeżeli jednak ktoś założy dopasowaną głowicę i nie potrafi poprawnie rzucać double haul'em może stwierdzić, że jest kaszana... chcąc przyjemnie rzucać głowicą należy opanować tą technikę. Łatwiej się nauczyć i rzucać głowicami krótszymi (10-11m), połączenie głowicy z runningiem też może kogoś zniechęcić - ja preferuję pleciony rdzeń i z niego pętelki...powodzeniakwiatfanc źle dopasowaną głowicę zawsze można sprzedać - co masz?Kwiat - nie zawsze tak jest, linki bardzo róznią się miedzy sobą.Dla przykładu - miałem Xi2 #10 i linki Pike - też #10. Linka Pływajaca była świetnie dopasowana, linka tonąca była zbyt lekka.Są linki, które klasowo dociążają nawet bardzo mocarne pały - choćby, a jakże, kto by się spowdziewał, że o niej wspomnę - 40+CSW <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Sorki ze z taka rzecza tu..mam sznur pływajacy wf #6 co zrobic aby poprawic jego lotnosc,odległosc(chodzi mi o osiagniecie dalszej odległosc strimerkiem)i aby koncowka toneła powiedzmy do 50cm.Czyzby jakis leadcore?Prosze o porade... A moze przypon tonacy pociagnie sznurek do podkladu.. http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/edan-plecione-przypo ny-koniczne-g6-a149-p1356-k7510.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Sprzęt, wbrew opinii, nie rzuca, rzuca rzucacz to nie spin, gdzie załozenie cięższej/lotniejszej przynęty pozwoli wyfrunąć to po horyzont.W ramach anegdoty - kiedyś, przed przeprowadzką, gdy salon Vision miał casting pool, chciałem wypróbowac jedna z wędek. GT seatrout bodajże. #8, oczywiscie w sklepie był kołowrotek z linką #8 i śmigaj sobie do woli. Wyszedł ze mną Adam Sikora, tak popatrzeć, doradzić. Chwilę z tym powalczyłem, wyfruneło z 15 metrów i oddałem w pąsach, no jakoś nie lata. Bardzo się zafrapowała, wywinął całą 30 kilku metrową linkę i kawałek podkładu i w 3 wymachach wyłożył ją przed sobą Oddał, mrugając okiem i mówiąc - coś się musiało zaplątać, że nie chciało ci lecieć <_< <_< <_< Jednym słowem, rewolucji nie zrobi zmiana sprzetu, choć oczywiście odpowiednie dogranie zestawu glównie do stylu rzucania i umiejętnosci usera ma duże znaczenie w wygodzie i komforcie użytkowania. Co do samego pytania - zamiast linka pływajaca plus dołączany tip, co zaburzy całe fruwactwo, wolałbym linkę w okreslonym stopniu tonięcia - np 3, coś jak nieodżałowany compound Visiona, gdzie running plywa, a głowica stopniowo tonie, dzięki czemu unikasz wygiętej w wodzie linki.Bez pójścia w koszta wybrałbym tonący, i to szybko tonący polyleader - co jak to:http://hurch.pl/polyleader-trout-p81.htmlChoć produkuje to kilka firm, również i airflo, link tylko przykładowo, na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 No Kuba można się załamać jak mistrzu wypruje na luzaku całą linkę a TY masz problem połowę wypchać .Też na wiosnę czeka mnie pewnikiem nauka wypychania linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 No Kuba można się załamać jak mistrzu wypruje na luzaku całą linkę a TY masz problem połowę wypchać .Też na wiosnę czeka mnie pewnikiem nauka wypychania linki Nie tylko Ciebie to czeka Ja co prawda rzucanie jako tako opanowałem, jeśli chodzi o lekkie zestawy, ale #9 z głowicą to już inna bajka. Zaopatrzę się w jakiś mocny kask i ochronę karku co by ucha nie stracić <_< Kuba mi wsio spasował, więc mam pewność ze powinno robić, reszta w moich rekach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 To ja chcę żyć powyżej #7 się nie zasadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Trzeba by na wiosenno-zimowym zlocie warsztaty zorganizowaćWziąć zestawy, oślą łączkę znaleźć i ogień.Ja mam znowu w druga stronę. #6 to dla mnie granica tego co rozumiem, z #4 zaczyna być cyrkowo, raz miałem #3 i był już monthy python. Choć, nie ukrywam, marzy sie mi krótka muchówka, coś 7'6, #3-4 i łowienie w małych zarosniętych rzeczkach na suchara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Trzeba by na wiosenno-zimowym zlocie warsztaty zorganizowaćWziąć zestawy, oślą łączkę znaleźć i ogień.Ja mam znowu w druga stronę. #6 to dla mnie granica tego co rozumiem, z #4 zaczyna być cyrkowo, raz miałem #3 i był już monthy python. Choć, nie ukrywam, marzy sie mi krótka muchówka, coś 7'6, #3-4 i łowienie w małych zarosniętych rzeczkach na suchara.To możemy pójść na układ, ja nauczę Cie lekko, Ty mnie tego na szczupłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Szkoda ze ten watek nie pojawl sie troche wczesniej . Zaoszczedzilbym pare zloty i nie zostal z nieprzydatna glowica. Jaka masz głowicę i do jakiej wędki planujesz jej używać? Tragedi generalnie nie ma, zawsze można uciąć ileś tam tak żeby pasowała. Obawiam sie ze z ta glowica co mam za wiele sie nie wykambinuje. Mam dwureczna wedke scierra ferox #9/10 13'9 ft. Ktos mi polecil do niej glowice asf rio, no i taka tez chcialem zamowic . Jadnak dystrybutor rio na rynku niemieckim stwierdzil ze nie produkuja juz asf i zastopuje ja teraz unispey . No wiec ja kupilem w dodatku vesitipa w klasie takiej jak wedka i okazalo sie ze jest o polowe za ciezka. Nie wiem czy warto to ciac, moze lepiej ja odsprzedac i rozgladnac sie za czyms bardziej odpowiednim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Z moich doświadczeń wynika, że do wędek mniej pancernych (w moim przypadku St. Croix Imperial #6) pasują głowicę w klasie wędki. Do wędek bardziej pancernych (blanki typu saltwater - Sage Xi2) zapodaję o numer cięższe i jest gites. Jeżeli jednak ktoś założy dopasowaną głowicę i nie potrafi poprawnie rzucać double haul'em może stwierdzić, że jest kaszana... chcąc przyjemnie rzucać głowicą należy opanować tą technikę. Łatwiej się nauczyć i rzucać głowicami krótszymi (10-11m), połączenie głowicy z runningiem też może kogoś zniechęcić - ja preferuję pleciony rdzeń i z niego pętelki...powodzeniakwiatfanc źle dopasowaną głowicę zawsze można sprzedać - co masz?Przyznaje sie ze dopiero zaczynam z dwurecznymi wedkami i napewno muzse jeszcze duzo trenowac technike. No ale jesli dla porownania zakladam pozyczona linke w dodatku o 2 klasy wyzsza i wyrzucam cala (42m)linke bez najmniejszego wysilku, a swoja w klasie rownej wedzisku mam problem osagnac 30m. To chyba nie jest to dobry zestaw no i tez po przeliczeniu grainow wyszlo ze glowica ma 60 gram a wedka opisana jest 31-33 gramy. Tak ze zostaje sprzedaz i kupno innej, mysle ze po tym wadku nastepy zakup bedzie juz udany.Glowice mam Rio unispey versitip 9/10 plywajaca + 4 tipy f, i, s3, s6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 60 gram?? Guideline #12 miał 52...Dobrze policzyłeś? ze w ogóle kij nie poszedł, to przecież prawie +100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 60 gram?? Guideline #12 miał 52...Dobrze policzyłeś? ze w ogóle kij nie poszedł, to przecież prawie +100% Nie wiem czy jest to dobrze przeliczone, no ale tak wyszlo z obliczen sprzedawcow sklepu w ktorym go kupilem . Na opakowani widnije 150gr/ 60gm. Ja jestem sklonny w to wierzyc, bo feroxy uchodza za szybkie kije a moj pod tym gnie sie jak krowi ogon i jest tak wolny ze glowica prawie wogole nie wyciaga runingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Wogule zagadka z tym sznurem, bo w katalogu go nie ma, tzn jest ale opisany 42 gramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Tu znajdziesz świetne głowice, cena śmieszna w porównaniu do Guideline czy Rio. Na początek zawsze radzą przycinać do górnej wartości- łatwiej naładować wędkę. http://www.scandinavianflylines.com/shop/index.php?cPath=21_ 101_96 Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiat Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 60 gram?? Guideline #12 miał 52...Dobrze policzyłeś? ze w ogóle kij nie poszedł, to przecież prawie +100% Nie wiem czy jest to dobrze przeliczone, no ale tak wyszlo z obliczen sprzedawcow sklepu w ktorym go kupilem . Na opakowani widnije 150gr/ 60gm. Ja jestem sklonny w to wierzyc, bo feroxy uchodza za szybkie kije a moj pod tym gnie sie jak krowi ogon i jest tak wolny ze glowica prawie wogole nie wyciaga runingu. Trza było od razu pisać, że o spey chodzi... Jak wywalasz 42m linku znaczy sie miszcz jesteś i rzucać umisz.Mam dwie głowice z linku od Bujo do Batsona RX6 8/9 w klasie kija i jakoś tam lata. Kupowanie w ciemno linek do speya zwłaszcza tych markowych jest jak widać ryzykowne (drogie)...powodzeniakwiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Dziekuje za link. Jednak Problem sznura rozwiazany, w duzej mierz dzieki temu watkowi . Pojechalem jeszcze raz do tego sklepu gdzie zamawialem poprzedni, zgodzili sie na zwrot nie pasujacego i wymiane na inny. Malo tego zaproponowali nawet wczesniej go wyprobowac, no i teraz jest idealnie . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fanc Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 [quote title=kwiat napisał(a) dnia wto, 20 grudzień 2011 Trza było od razu pisać, że o spey chodzi... Jak wywalasz 42m linku znaczy sie miszcz jesteś i rzucać umisz.Mam dwie głowice z linku od Bujo do Batsona RX6 8/9 w klasie kija i jakoś tam lata. Kupowanie w ciemno linek do speya zwłaszcza tych markowych jest jak widać ryzykowne (drogie)...powodzeniakwiat Wydawalo mi sie ze wspomnialem ale tylko mi sie wydawalo . No jak widac nie jest to taka pojedyncza sprawa. Wszystkim planujacym zakup sprzet do speya, radze najpierw dobrze sie rozeznac w temacie zanim co kolwiek kupicie. Bo skutki pospiechu i niewiedzy moga byc kosztowne, a nie wszedzie jest mozliwosc wymiany sznura czy glowicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Przeczytałem ten wątek od początku i mam wrażenie że głównym powodem nieporozumień przy dobieraniu i opisywaniu wag głowic do wędzisk jednoręcznych jest niedoprecyzowanie o jaki styl rzucania chodzi: underhand czy znad głowy. O ile dobrze pojmuje różnice w dynamice tych rzutów to do tego samego kija do underhandu potrzeba linki sporo cięższej niż do klasycznych rzutów znad głowy. W erze kijów typu switch konia z rzędem temu kto zgadnie czy zalecając konkretną masę linki producent miał na myśli rzuty typu underhand czy overhead... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi