J-O-K-E-R Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Czy posiadacze amerykańców i brytoli (mam na myśli wędki) muszą koniecznie pisać o swoich sprzętach w stopach i funtach a o przynętach w calach? Dla przeciętnego człowieka to jest niezrozumiałe pitolenie i zmusza do szukania przeliczników w Googlach.Warto mieć tego świadomość...Mnie osobiście cholera bierze jak widzę ogłoszenie i w przybliżeniu licząc nadal nie wiem czy dane wędzisko jest to kleniowo-jaziowe czy boleniowe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Pisałem już o tym parę razy. Zaraz bedzie wjazd z oponami albo czymś w tym stylu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 ...a do tego "brytole" jeżdżą lewą stroną! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) ...Nie będzie Anglik funtem pluł nam w twarz,Ni calem ciągle mamił.Niech z metrem stanie hufiec nasz,Niech znowu gram hetmani... Edytowane 16 Lutego 2018 przez Młody wędkarz 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Czy posiadacze amerykańców i brytoli (mam na myśli wędki) muszą koniecznie pisać o swoich sprzętach w stopach i funtach a o przynętach w calach? Dla przeciętnego człowieka to jest niezrozumiałe pitolenie i zmusza do szukania przeliczników w Googlach.Warto mieć tego świadomość...Mnie osobiście cholera bierze jak widzę ogłoszenie i w przybliżeniu licząc nadal nie wiem czy dane wędzisko jest to kleniowo-jaziowe czy boleniowe.Zgłoś postulat do producentów w tym np. do Zielińskiego żeby po polsku opisywali kije/blanki (zwłaszcza moc) ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Czy posiadacze amerykańców i brytoli (mam na myśli wędki) muszą koniecznie pisać o swoich sprzętach w stopach i funtach a o przynętach w calach?Prawo własności ma to do siebie, że niczego nie muszą ewentualnie mogą. Musisz Ty przeliczyć albo poprosić o wskazanie opisu w systemie metrycznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 naprawdę macie z tym jeszcze problem? zawsze można opisywać wędki tak "boleń do 80cm na Odrze w maju, na woblery do 8cm lub 20g" 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) a dla mnie "niezrozumiałe pitolenie i zmusza do szukania przeliczników" w ..praktyce to opisy na "krajowych" wędkach :D i jeszcze te średnice na żyłkach i już plecionkach , z mistrzowskim opisem wytrzymalości "fish up to.." na etykietach pewnej znanej firmy Edytowane 16 Lutego 2018 przez Krzysiek P 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja bym w zyciu wedki nie kupil, na ktorej napisano np. 8 lb ???? Skandal! Cholerni Angole i inni cwaniacy od stop, cali i funtow! Maja nawet cwiercfunciaka z serem! Na pohybel! Joker, bojkotujmy ???? ...albo szanujmy sie i nie robmy zadymy tam, gdzie wystarczy odrobina wiedzy zupelnie nietajemnej, zrozumienie miedzynarodowej nomenklatury stosowanej w naszej branzy oraz gram czy dwudziesta osma czesc uncji inteligencji ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Może by ustawę przepchnąć, gdzie za użycie niepolskich jednostek miar 3 lata...No i te angielskie nazwy sztucznych much Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Wystarczy tylko zapamiętać dwie liczby: 28 i 30,48 ... a kalkulator w telefonie ma każdy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Może by ustawę przepchnąć, gdzie za użycie niepolskich jednostek miar 3 lata...No i te angielskie nazwy sztucznych much Ooo panie ... błysnąłeś intelektem tak potężnie, że pomimo, iż to niemalże początek roku już zwyciężyłeś w kategorii innowacje czy tym podobnej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 W tym wątku jak w soczewce pięknie widać kilka spraw, które bardzo często przejawiają się na tym forum:1. Sposób wymiany poglądów wokół jakiegoś tematu jest zwykle znacznie burzliwszy niż rzeczywiste różnice zdań i waga problemu. Nie dociekam czemu.2. W Kraju nad Wisłą mieszkańcy mają wyraźny kompleks niższości. Wielu z nas uważa, że zagraniczne jest lepsze bez względu na to czy tak jest rzeczywiście. Po prostu importowane: towary, dania, koncepcje, książki, filmy, idee są ZAWSZE lepsze, smaczniejsze, mądrzejsze, ładniejsze. Cale i funty zaś lepiej opisują rzeczywistość. W końcu takie ładne, amerykańskie. Nie krytykujemy Anglosasów. Są bezbłędni, nie to co siermiężni i prymitywni Słowianie. Ja mówię, że nie jest dla mnie naturalna konieczność obliczania czy wędka jest do 14 czy do 20 gramów i czy ma 2,70 czy 2,90, a kto inny robi ze mnie idiotę i wciska że oczekuję charakterystyki wędki w gatunku, miesiącu połowu, rodzaju i wielkości przynęty. Inny wciska, że skoro mam z tym dyskomfort to zapewne najchętniej bym karał więzieniem...Zwariowane to wszystko. Nie dziwię się, że MASA ludzi zagląda tu tylko dla giełdy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 ..."2. W Kraju nad Wisłą mieszkańcy mają wyraźny kompleks niższości. Wielu z nas uważa, że zagraniczne jest lepsze bez względu na to czy tak jest rzeczywiście. Po prostu importowane: towary, dania, koncepcje, książki, filmy, idee są ZAWSZE lepsze, smaczniejsze, mądrzejsze, ładniejsze. Cale i funty zaś lepiej opisują rzeczywistość. W końcu takie ładne, amerykańskie. Nie krytykujemy Anglosasów. Są bezbłędni, nie to co siermiężni i prymitywni Słowianie."... No jasne i oczywiste. Wrzuć tylko kilka... no dwa przykłady naszej rodzimej produkcji, opisanej jak Pan Bóg przykazał w jednostkach metrycznych, które wstydu przecież nie przynoszą a do tego nasze, słowiańskie.Zalejemy tymi produktami rynki angielskie, chamerykańskie a japońce z Panem Ito na czele poproszą nas o przetłumaczenie naszych miar i wag bo są jedynie słuszne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Zimo kończ się !!! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpiu08 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Wy tu tylko o funtach, stopach i calach, a jest jeszcze coś gorszego... uncje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 @J-O-K-E-R,Tomek, ty rzeczywiście tak na poważnie?zatem... przepraszam, nie chciałem urazić...dla mnie naprawdę nie ma to znaczenia, już nawet nie przeliczam, widzę oznaczenie/wartość i...wiem o co chodzina początku może to być upierdliwe ale trochę nie mamy wyboru, tak się przyjęło i jużpodobnie jak np. mile morskie, węzły, baryłki (ropy), uncje (złota), PSI, itd, itp, etc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 ..."2. W Kraju nad Wisłą mieszkańcy mają wyraźny kompleks niższości. Wielu z nas uważa, że zagraniczne jest lepsze bez względu na to czy tak jest rzeczywiście. Po prostu importowane: towary, dania, koncepcje, książki, filmy, idee są ZAWSZE lepsze, smaczniejsze, mądrzejsze, ładniejsze. Cale i funty zaś lepiej opisują rzeczywistość. W końcu takie ładne, amerykańskie. Nie krytykujemy Anglosasów. Są bezbłędni, nie to co siermiężni i prymitywni Słowianie."... No jasne i oczywiste. Wrzuć tylko kilka... no dwa przykłady naszej rodzimej produkcji, opisanej jak Pan Bóg przykazał w jednostkach metrycznych, które wstydu przecież nie przynoszą a do tego nasze, słowiańskie.Zalejemy tymi produktami rynki angielskie, chamerykańskie a japońce z Panem Ito na czele poproszą nas o przetłumaczenie naszych miar i wag bo są jedynie słuszne. Solaris, Nowy Styl. Tylko mi Robert nie pisz, że komponenty z Chin bo tzw. czołówka np. st.croix nawet w Chinach trzaska. Nie napisałem też nigdzie, że jednostki metryczne są jedyne i słuszne. Piszę natomiast, że są w Polsce i prawie całej Europie o wiele bardziej zrozumiałe dla ludzi aniżeli funty i cale i co za tym idzie miło byłoby gdyby je stosować i promować ojczysty język. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) ... Edytowane 16 Lutego 2018 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) @J-O-K-E-R,Tomek, ty rzeczywiście tak na poważnie?zatem... przepraszam, nie chciałem urazić...dla mnie naprawdę nie ma to znaczenia, już nawet nie przeliczam, widzę oznaczenie/wartość i...wiem o co chodzina początku może to być upierdliwe ale trochę nie mamy wyboru, tak się przyjęło i jużpodobnie jak np. mile morskie, węzły (prędkość), baryłki ropy, uncje złota, PSI (ciśnienie), itd, itp, etc Jeszcze wiele rzeczy co poniektórzy chcą aby się przyjęło ... np. tzw. uchodźcy, jedyny słuszny język, tutaj zależy od opcji jaką kto popiera itp., itd., ... dlatego szanujmy nasz kraj i naszą mowę choćby przez wzgląd na tych, którzy życie oddali za takie wartości. Edytowane 16 Lutego 2018 przez SlawekNikt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irigi Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Panowie a może tak podejść do sprawy: Mikołaj Rej (1505–1569) – polski poeta, prozaik i działacz reformacyjny. A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają. Opis: Mikołaj Rej, który jako pierwszy pisał wyłącznie w języku ojczystym, głosił powyższe słowa, dla podkreślenia konieczności zerwania z panującą nadal w okresie renesansu modą pisania po łacinie. W cytacie tym wyraz „gęsi” bywa często fałszywie rozumiany jako rzeczownik oznaczający odnośny gatunek ptactwa domowego (gęś), przez co powstaje wrażenie, jakoby Rej twierdził, iż Polacy nie są gęśmi. Tymczasem jest to przymiotnik odnoszący się do rzeczownika „język”. Rej mówi, że Polacy mają swój język i w związku z tym nie muszą się posługiwać językiem „gęsim”, czyli łaciną, bo dźwięk tego języka kojarzył mu się właśnie z gęganiem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Tak Sławku, oddali życie za jednostki miary. A wkład Polski w tradycje wędkarskie jest tak wielki, że nie sposób pojąć jak może być inny system niż metryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Tak Sławku, oddali życie za jednostki miary.A wkład Polski w tradycje wędkarskie jest tak wielki, że nie sposób pojąć jak może być inny system niż metryczny. Myślałem, że już niżej upaść się nie da aniżeli upadłeś w poprzednim poście, ale jak widać myliłem się. Edytowane 16 Lutego 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Panowie a może tak podejść do sprawy:Mikołaj Rej (1505–1569) – polski poeta, prozaik i działacz reformacyjny.A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.Opis: Mikołaj Rej, który jako pierwszy pisał wyłącznie w języku ojczystym, głosił powyższe słowa, dla podkreślenia konieczności zerwania z panującą nadal w okresie renesansu modą pisania po łacinie. W cytacie tym wyraz „gęsi” bywa często fałszywie rozumiany jako rzeczownik oznaczający odnośny gatunek ptactwa domowego (gęś), przez co powstaje wrażenie, jakoby Rej twierdził, iż Polacy nie są gęśmi. Tymczasem jest to przymiotnik odnoszący się do rzeczownika „język”. Rej mówi, że Polacy mają swój język i w związku z tym nie muszą się posługiwać językiem „gęsim”, czyli łaciną, bo dźwięk tego języka kojarzył mu się właśnie z gęganiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Cóż rzec mogę? Jedynym wiarygodnym parametrem, opisującym wędziska naszych polskich dystrybutorów jest długość kija. Reszta ma się różnie do rzeczywistości. Od dawna przestawiłem się na anglosaskie opisy patyków. Są wiarygodniejsze, niosące większy przekaz informacji o danym kiju. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi