hudy76 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Już bardziej wolę 10 funtową plecionkę na kołowrotku niż 4.5 kg pletkę na kręciole! Kurde dlaczego słownik przeglądarki podkreślił mi "pletkę" i "kręcioł", a nie "funtową"? Edytowane 16 Lutego 2018 przez Młody wędkarz 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Może zatem, aby wytłumaczyć dlaczego tak jest, oprzeć się na wspomnianej tu mili morskiej, a raczej na przyczynie, która powoduje, ze jest ona (mila morska) jednostką miary odległości w nawigacji morskiej i lotnictwie. Bardzo prawdopodobne, że oznaczenia, o których tu piszemy biorą się z tradycji i preferencji pierwszych profesjonalnych producentów sprzętu wędkarskiego ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 (edytowane) Przede wszystkim preferencji wynikajacej z przyjetego tamże systemu potem tradycji, a jeśli chodzi o profesjonalizm to ten jak najbardziej istnieje, ale w produktach z wyższej półki tychże producentów. Edytowane 16 Lutego 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Pisząc o "pierwszych profesjonalnych" miałem na myśli przykładowo; House of Hardy, której powstanie datuje się na 1872 r 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 A dlaczego, tak zwyczajnie nie zamykać głowy na inne oznaczenia? Matematyka nie boli na poziomie podstawówki. Jak coś jest niezrozumiałe zawsze można użyć kalkulatora. Wielkie halo że kogos wkurza coś do czego nie jest przyzwyczajony. A jak pojedziesz na szkiery i masz ograniczenie prędkości do 5 węzłów to też będziesz się awanturował że nie podali w km/h 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Jak już się uporacie z tymi funtami i uncjami, to pomyślcie też o tym, że wartości jakimi będziecie operować są zapisywane za pomocą cyfr, w których paluchy maczali o zgrozo Arabowie. Proponuję się tym zająć w kolejnym etapie. Można np. zacząć od narodowego konkursu na opracowanie nasych narodowych cyfr. A co nam tam, jak szaleć to szaleć, bezwstydnicy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Już pierwsze kroki poczyniliśmy. Mamy już swoje jednostki objętości: setka, ćwiartka, połówka, krowa! Edytowane 17 Lutego 2018 przez Młody wędkarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Z nudów takie tematy się rodzą czy jak ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 "Dla przeciętnego człowieka to jest niezrozumiałe pitolenie i zmusza do szukania przeliczników w Googlach.Warto mieć tego świadomość..." Post założyciela wątku napawa mnie dumą. Do dziś żyłem w nieświadomości swojego geniuszu i nieprzeciętności. Nie wiedziałem, że drzemie we mnie matematyczny geniusz. Uncja - 28gr., Stopa - 30cm., mnożenie, dzielenie... Może nie uwierzycie, ale wszystko z pamięci, bez wyszukiwarki Google'a i kalkulatora. I to wszystko bez matury z matematyki! Potrafi ktoś tak jeszcze? Dla odważnych zagadka najcięższego kalibru: 1 1/4 oz. Nagrodą jest członkostwo w Mensie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Już pierwsze kroki poczyniliśmy. Mamy już swoje jednostki objętości: setka, ćwiartka, połówka, krowa!łyk, gul, gżdyl .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Już pierwsze kroki poczyniliśmy. Mamy już swoje jednostki objętości: setka, ćwiartka, połówka, krowa! łyk, gul, gżdyl .. Powyższe jednostki są znane na całym świecie i niekoniecznie dzięki propagowaniu ich przez "naszych". Tylko trochę trudno je zauważyć jak się siedzi w hotelu prawie pięciogwiazdkowym i popija rozwodnione drinki. I wcale nie dlatego, że super rozwodnione mają być, ale dlatego, że są gratisowe w tzw. alinklusiwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Dla odważnych zagadka najcięższego kalibru: 1 1/4 oz. No ale jaka jest ta zagadka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Mniej aniżeli 50 tka ale ponieważ lubię język polski zatem według przelicznika wychodzi prawie 40 ml. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) System metryczny? Zabory! https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Systemy_miar_stosowane_na_ziemiach_polskich Cal czyli palec jest bardziej staropolski od centymetra. Byl i lokiec, byla stopa, byl funt o zgrozo ???? Tak wiec Kolego przecietny, pokornie posyp glowe odrobina wiedzy, nawet tak powierzchownej jak zalinkowana, nie rob z siebie idioty. To tylko dobra rada, bez urazy i obrazy! Edytowane 17 Lutego 2018 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Jest też napisane, iż poszczególne miary były związane z ośrodkami wpływu i handlu. Głowę posypałem już dawno i czytać ze zrozumieniem potrafię. Zatem jak w Polsce będzie ponad 90 % społeczeństwa używać cali itp. to zacznę stosować się do tego i ja. Już pisałem, że wielu chciałoby aby w Polsce obowiązywały nieco inne zasady od tych, ktore zdecydowana większość wyznaje i nie szczędząc sił i środków cały czas usilnie próbują to zmieniać co przyznać z olbrzymim smutkiem muszę udaje im się pomału. Ps. A cal to jednostka raczej imperialna. Edytowane 17 Lutego 2018 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) .. Edytowane 17 Lutego 2018 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) I slusznie, bylismy wtedy Imperium ???? 90% spoleczenstwa wedkarskiego na Kuli byc moze uzywa funtow i cali, a nie kilogramow czy centymetrow. To akurat z pewnego punktu widzenia jest ciekawe. O posypywaniu glowy bylo w innym kierunku...???? Edytowane 17 Lutego 2018 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 A tu temacik, jeden z wielu zresztą w kontekście tego wątku: http://jerkbait.pl/topic/74026-5sc90mhf2-spadanie-rybI na pewno każdy na jerku tytuł przeczyta i po magicznych 5sc90mhf2 wszystko wie :lol: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Zdecydowanie kazdy rozgarniety wedkarz na swiecie wie w lot po tytule, czego spodziewac sie w temacie. Zero magii ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Ja jako wędkarz nie rozgarnięty widzę, że komuś spadają ryby z jakiegoś patyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Nie jest to powod, dla ktorego mielibysmy rownac w dol do leni i niedzielnych wedkarzy. Kto nie chce byc prawdziwie pasjonatem, niech pozostanie w swiecie Dragona, w ich katalogach i na ich sprzecie wszystko jak trzeba. Zamiast chwalic sie wlasna niewiedza, nieco lepiej zainteresowac sie wedkarskim swiatem na powazniej. Nie tym z legend slawkowych, ale prawdziwym, dalszym i blizszym, posiadajacym historie, nomenklature czy technike troszeczke bardziej skomplikowana od oferty krajowego bossa wedkarskiego marketingu ???? Nie musisz kupowac zadnej Elitki czy Stelli, to nie sa jakies kosmiczne technologie, ale jesli interesujesz sie wedkarstwem, raczej powinienes kojarzyc tak rozpoznawalne produkty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Zaraz zaraz Sławku. Dotychczas zgodnie z tematem mówiliśmy o parametrach w miarach calowych lub metrycznych. A Ty teraz wprowadzasz "nazwę" sprzętu zakamuflowaną w literkach i cyferkach ... to inny problem (a dla niektórych i tych podziwiam, to żaden problem) Edytowane 17 Lutego 2018 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Nie jest to powod, dla ktorego mielibysmy rownac w dol do leni i niedzielnych wedkarzy. Kto nie chce byc prawdziwie pasjonatem, niech pozostanie w swiecie Dragona, w ich katalogach i na ich sprzecie wszystko jak trzeba. Zamiast chwalic sie wlasna niewiedza, nieco lepiej zainteresowac sie wedkarskim swiatem na powazniej. Nie tym z legend slawkowych, ale prawdziwym, dalszym i blizszym, posiadajacym historie, nomenklature czy technike troszeczke bardziej skomplikowana od oferty krajowego bossa wedkarskiego marketingu Nie musisz kupowac zadnej Elitki czy Stelli, to nie sa jakies kosmiczne technologie, ale jesli interesujesz sie wedkarstwem, raczej powinienes kojarzyc tak rozpoznawalne produkty. Ja te produkty doskonale kojarzę i życzyłbym sobie aby kojarzono, że jest taki kraj jak mój i miło byłoby gdyby producent to łaskawie dostrzegł. Nie jest to też powód, dla którego mam równać do jedynych słusznych olewających mnie i mnie podobnych bo im się nie chce nawet w katalogu kilku cyferek przetłumaczyć. Jak tego nie rozumiesz to trudno i przykro mi zarazem. Żegnam w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 (edytowane) Dobrze, że % w butelkach cały świat zna. Edytowane 17 Lutego 2018 przez Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Uau! Kolego kochany, rynek krajowy jest tak ubogi i przasny, ze kazdy powazny producent szerokim lukiem ten rynek omija. I tak bedzie, dopoki krajowi wedkarze w tej przasnosci beda sie plawic i ja slawic. Dla nich Biedronka i Dragon, tanio wiec najlepiej. W Japonii zdaje sie od kilku dekad obowiazuje urzedowy system metryczny, a na plecionkach, kijach funty...tfu! Producenci japonscy nie dostrzegaja i nie kojarza Japonii i Japonczykow? Oni tam maja do tego jakies fajne tradycyjne jednostki miar, nie stosuja ich jednak w wedkarstwie...dlaczego, przeciez to taki tradycyjny rynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi