Skocz do zawartości
  • 0

Konserwacja kręciolów

Trout

Pytanie

Kto smaruje ten jedzie niezawsze się sprawdza. :mellow:

Ja w jednym z moich nabytków troszkę przedobrzylem i dalem troszkę więcej smaru i kolowrotek chodzil jak mul.Jak się ciągnelo paprocha to kolowrotek kręcil się z oporem a jak zalożylo się coś większego to nawet szkoda gadać. :(

W kolowrotku Shimano Super x 1000 gtm mialem wlaśnie ten problem,za radą udzieloną na zlocie przez Friko wyczyścilem go i naoliwilem lecz tym razem bardzo skromnie kolowrotek zaczą zachowywać się jakby byl zupelnie inny,nowy :D

Naoliwilem go olejem takim jaki jest na zamieszczonym zdjęciu.

Pytanie czy wystarczy samo oliwienie wewnętrznych mechanizmów czy należy lepiej zastosować jakiś specjalny smar.

post-199-1348913293,6834_thumb.jpg

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Trout

bardzo sie ciesze że rada sie przydała :mellow: do tych starych shimaniaków mam sentyment, a nie pisali na nich do not grease tam gdzie trzeba - w nowszych kołowrotkach taki napis jest (jest taki moduł wokól osi kołowrotka, przykryty blaszka, w w srodku cylinder metalowy i wałeczki - tego własnie nie wolno smarowac).

Generalnie ja smarem smaruje zebatki w kołowrotkach, natomiast w oliwce namaczam łożyska (może byc na noc w kieliszku) - a potem je otrzasam z nadmiaru oliwki i delikatnie osuszam po wierzchu. Jak dasz za duzo oliwki to podczas krecenia bedzie ona bryzgac w kolowrotku co spowoduje rozcienczenie i rozpuszczenie smaru na zebatkach :( - tak że jz oliwką nie nalezy przesadzac :D

Pozdrawiam