Skocz do zawartości

Prowadzenie działalności na małą skalę bez rejestracji

Fishnen

Rekomendowane odpowiedzi

„To ma być prawdziwa rewolucja, która zacznie obowiązywać w marcu 2018 r. Chodzi o tzw. działalność nierejestrowana. To rozwiązanie przewidziane dla osób, które prowadzą działalność na bardzo mała skalę, a ich miesięczny przychód nie przekracza 50 proc. minimalnego wynagrodzenia (1 050 zł). Aby wykonywać usługi na tak niewielka skalę, osoby te nie będą musiały się rejestrować i co ważne, nie będą musiały płacić składek na ZUS.”

Co wy na to?

Nie będą się musiały rejestrować... :) :) :) dobre. Zakładam, że będą się musiały rejestrować w Urzędzie Skarbowym. :) 

Jeśli nie, to ta regulacja ma taki sam sens jak konieczność posiadania biletu na pociąg mając zniżkę 100%.Nonsens. Jak mam uprawnienia do podróżowania za darmo to kie mi licho bilet. :) 

Ten 'Miś' Barei żyje pełną gębą. 

• Like 4

„To ma być prawdziwa rewolucja, która zacznie obowiązywać w marcu 2018 r. Chodzi o tzw. działalność nierejestrowana. To rozwiązanie przewidziane dla osób, które prowadzą działalność na bardzo mała skalę, a ich miesięczny przychód nie przekracza 50 proc. minimalnego wynagrodzenia (1 050 zł). Aby wykonywać usługi na tak niewielka skalę, osoby te nie będą musiały się rejestrować i co ważne, nie będą musiały płacić składek na ZUS.”

Co wy na to?

Ciekawe. Tylko jak ma się to do konkurencji na rynku. Powiedzmy mam małą firmę i pełne koszty a tu jest dziesięciu takich mikro na lokalnym rynku. Leżę i kwiczę.

Ciekawe. Tylko jak ma się to do konkurencji na rynku. Powiedzmy mam małą firmę i pełne koszty a tu jest dziesięciu takich mikro na lokalnym rynku. Leżę i kwiczę.

Andrzej firmę trzeba rozpisać na kilka osób(żona,kochanka,dzieci)i zmieścisz się w "zakładanym"przychodzie :D  :ph34r: 

• Like 1

Widzę, że wprowadziłem spory zamęt, a myślałem, że się czegoś dowiem.

Po pierwsze, na pewno chodzi o opodatkowanie dodatkowych dochodów, takich do połowy najniższego wynagrodzenia np.

za robienie przynęt wędkarskich lub usługi złotej rączki.

Wiem, bo tyle na razie udało mi się dowiedzieć, że takie dodatkowe dochody powinny być ewidencjowanie i rozliczane

w Urzędzie Skarbowym.

Szczegółów nie znam, ale myślę, że będzie odliczony od tego koszt przychodów.

Może ktoś wie coś więcej?

Rozwiązanie dobre, bardzo dobre gdyby nie mentalność polaków. Zaraz wszyscy będą zarabiać po 1049,99.

Mam to dookoła. Prowadzę sklep i sąsiadka też. Nie ma kasy fiskalnej, nie ma VATu sprzedaje podobny towar co Ja.

Teraz policzmy. Kasa fiskalna musi byc po przekroczeniu 20,000 obrotu, ona takiego nie osiąga od 8 lat... Zus 1200 x12, czynsz za sklep 1000zł x12mc = 26400zł... Nie ma obrotu 20000 kurwa sami filantropi, pracują na minusie...

Jestem za płaceniem podatków ale niech płaca wszyscy uczciwie i wtedy tym małym dłubaczom można dać spokój, niech lepią pierogi, woblery itp. A tu sie okaże że szef banku sobie przychodzi wypić kawę za 1040/mc....

• Like 10

Przypominam temat dotyczy:

Prowadzenie działalności na małą skalę bez rejestracji

Nie interesuje mnie to czy ktoś oszukuje czy nie, tyko, co trzeba zrobić, aby mieć taką działalność dodatkową i jak się to ma,

kiedy masz stałe dochody np. praca, emerytura, lub renta.

Czyli robisz np. masz hobby a przy okazji z tego jakieś małe dochody (wiadomo hobby kosztuje), chcesz być uczciwym,

co powinnoś zrobić aby mieć spokojne sumienie.   

• Like 1

Przy takich dochodach max 1050,00zł, rzadko który będzie uczciwy. A po ich przekroczeniu i tak je ukryje. Jak kol. napisał wyżej taka mentalność Polaków. Przecież przepisy zawsze można obejść, a Polak robi to najlepiej.

Edytowane przez Artek

Oczywiście, przecież musi być podstawa do obliczenia podatku dochodowego. Ponieważ podstawą do tej uproszczonej formy działalności jest przychód, najprawdopodobniej podstawową formą będzie ryczałt ewidencjonowany.

Nie dotarłem do zapisów na temat płacenia podatku dochodowego ... czy w ogóle będzie obowiązek odprowadzania od tego podatku ? Ta kwestia powinna być poruszana na początku każdego artykułu w tym temacie a ja jej nie widzę ... A co z podwójnym ewentualnym opodatkowaniem ? Co ze zwolnieniami z tytułu " niektórych przejawów działalności gosp. " ?