Skocz do zawartości

M&J Spin Fly

Rekomendowane odpowiedzi

Śliczne

Ten kudłaty fioletowy podoba mi się najbardziej.

Wypada podziękować ,pozytywny odbiór tego co się wykonuje nie jest bez znaczenia

A ja nie mam swojego faworyta,wszystkie mi się podobają  :wub:  :whistling:  :good:  :clappinghands:

Pęłna motywacja niemalże od razu zamierzam przystąpić do dalszych prac

Jaki to jest nr haka? Albo inaczej, jaka jest długość tych cudeniek?

Haki jakie stosuję mogą być różne od #6 do #12 ,w przypadku tych o które pytasz zostały zbudowane na haku #10 ,co daje duże pole manewru przy doborze gramatury która będzie odpowiednia do zastosowania jigów pod konkretny gatunek ryb ,można na tym haku zbudować przynętę wiążącą 0,07 g i nawet 1.28 g w drugim przypadku wydaje się że to i tak nadal niska waga jiga a w praktyce przy xul tu już pocisk dalekiego zasięgu .Stosując do ukrecenia jiga hak #6 spokojnie osiągniemy wagę 2 g przy zachowaniu proporcji przynęty ,a to już prawdziwy pocisk .Wbrew pozorom jigi mimo swojej niskiej wagi świetnie "latają" I przy okazji (bo o to też mam pytania) są to przynęty spinningowe .Długość robala na haku #10 to 3 cm , oczywiście można ją nieznacznie korygować poprzez skrócenie lub wydłużenie ogona i tak samo czułek .

• Like 3

.Długość robala na haku #10 to 3 cm , oczywiście można ją nieznacznie korygować poprzez skrócenie lub wydłużenie ogona i tak samo czułek .

3 cm niby dużo ^_^  ........jednak biorąc pod uwagę że ...... :)   

To są przynęty na ryby  , a nie na rybki. :good:

• Like 1

3 cm niby dużo ^_^ ........jednak biorąc pod uwagę że ...... :)

To są przynęty na ryby , a nie na rybki. :good:

Piotrek słuszna uwaga,można zrobić mniejsze ,tylko wtedy ta przynęta będzie w kręgu zainteresowań rybek a nie ryb ,gdybym musiał łowić cokolwiek wówczas miałoby to jakiś sens ale jak na razie jeszcze mam co łowić i troszkę większy jig jest selektywny mniejsze rybki nawet jak się zainteresują robalem przegrywają z większymi w walce o "zdobycz", miałem okazję to kilka razy zaobserwować. Nawet powiem wiecej jak przyneta jest wieksza chętniej jest atakowana przez wieksze osobniki w stadzie ,i jak są takie w ławicy to często biorą jako pierwsze ,to takie moje obserwacje podczas łowienia wzdręg . Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 3

Może zobaczę je kiedyś na żywo :)

Jest taka opcja oczywiście

A ja nie mając czegoś takiego w ręce zapytam: jak z żywotnością takiego żyjątka? Ile brań i skubnięć prowadzi do utraty atrakcyjności przynęty, dla ryb oczywiście?

Na jednego robala wyciągam ponad 250 wzdręg i nadal kusił ryby ,nie twierdzę że jest to przynęta nie do zniszczenia, ale biorąc pod uwagę z czego jest wykonana uważam że jest dość trwała w porównaniu do niejednej przynęty kupionej w sklepie od której jest trwalsza ,nie niszczy się jak niektóre gumki kupowane za niemałe pieniądze, np.podczas gdy bierze drobnica i tylko podskubuje, a przy wyciągnięciu wabika z wody okazuje się że nie ma ogonka.

Często taka zmiędlona, rozwalająca się mucha jest równie (a bywa że i bardziej) atrakcyjna dla ryb jak nowa.

I za to te przynęty lubię bo do końca łowią gdy inne w tym stanie już nie nadają się do niczego .A jej reanimacja lub odnowienie nie jest problemem.