Skocz do zawartości
  • 0

Ponton Kolibri na Clio

Pike1

Pytanie

Planuję kupić ponton Kolibri 280 i wozić go napompowanego na dachu samochodu Clio. Wiem samoch?łd mały, ale jest na razie taki. Czy da się wozić w miarę bezpiecznie do 10 km. Og?łlnie ponton będzie słu?źyć do obskoczenia małych jeziorek ( do 70 ha)w okresie wiosennym i p?łźnojesiennym. Pompowanie i spuszczanie powietrza odpada w okresie p?łźnojesiennym. Dzięki z g?łry za wszystkie rady i uwagi. Pozdrawiam

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Oj, chyba nie :(

Dodam, ?źe z przodu mocno zachodzi na szybę, ale widoczność jest, a z tyłu nie wystaje poza obrys auta (ew. minimalnie). Przypinam dwoma pasami ładunkowymi - przez otwarte drzwi. Potem spokojnie mo?źna je zamknąć. Na dach kładę kocyk, ?źeby nie rysować lakieru.

• 0

Ja natomiast o mało nie oberwałem deską serfingową, kt?łra odpadła z dachu wyprzedzającego mnie mercedesa (W123 kombi) :angry: Poleciała w g?łrę i gdyby nie ostre hamowanie i unik w prawo miałbym deskę wbitą w dach (dosłownie metr od mojego auta pierwszy raz się odbiła). Pietra te?ź mieli motocykliści jadący grupą z naprzeciwka.

A gość nawet przepraszam nie powiedział tylko biadolił ?źe deska była droga :angry:

Tak więc Panowie z głową przymocowujcie na dach pontony, wszak generują du?źy op?łr powietrza przy zwiększającej się prędkości.

Pozdrawiam.

• 0

Ja natomiast o mało nie oberwałem deską serfingową, kt?łra odpadła z dachu wyprzedzającego mnie mercedesa (W123 kombi) :angry: Poleciała w g?łrę i gdyby nie ostre hamowanie i unik w prawo miałbym deskę wbitą w dach (dosłownie metr od mojego auta pierwszy raz się odbiła). Pietra te?ź mieli motocykliści jadący grupą z naprzeciwka.

A gość nawet przepraszam nie powiedział tylko biadolił ?źe deska była droga :angry:

Tak więc Panowie z głową przymocowujcie na dach pontony, wszak generują du?źy op?łr powietrza przy zwiększającej się prędkości.

Pozdrawiam.

Tak mi się przypomniała scena z deską z Zab?łjczej Broni :D Pamiętacie?

• 0

Ja r?łwnie?ź wo?źę swojego 3,60 na dachu mundka, nie ma ?źadnego problemu, jest stabilnie i wygodnie, paski trochę furczą powy?źej 90km/h ale 50-100km z takim pakunkiem to nie problem. Mniej więcej tak to wygląda.

http://img522.imageshack.us/img522/8979/imagehht.jpg

• 0

Zdjęcia nie mam, ale wygląda to tak samo, jak u Sławka. Jeno nasuwam bardziej na przednią szybę. Widoczności nie ogranicza, zasłania co najwy?źej nisko przelatujące Tupolewy. Na kilkudniowe wyprawy, kiedy nie trzymam gumiaka na wodzie, a i dojechać muszę kawałek, jest jak znalazł.

• 0

Ja w tym roku kupiłem Pro Marine 320 i trochę mnie męczy jego ciągłe rozkładanie.

Miejsce do jego przechowywania bym znalazł i te?ź myślę nad bezpośrednim transportem na dachu.Myślałem o pasach przeło?źonych przez szyby,tylko nie wiem co mo?źna poło?źyc na dach,?źeby go nie porysowac.Jakiś koc,plandekę?

• 0

ja na passata kombi klade 320 ponton i nie ma strachu mam relingi do nich zrobiłem sobie deski klinujące się miedzy relingami na rzeke mam 3 km wiec nie ma strachu z braku pasow mocuję go linką od kotwicy 60 km/h mo?źna smiało jechać

ps przepisy o ruchu drogowym m?łwią ?źe chyba poza obrys samochodu nie mo?źe nic wystawać dalej ni?ź 50 cm z ka?źdej strony