Guzu Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Nigdy nie bylem fanem tych stellek przede wszystkim z powodow estetycznych. Takie swiecidelko nad woda mi nie pasuje.Ale technicznie wcale szalem nie jest ( jak to czesto mozna wyczytac, gdy ktos ja sprzedaje).Owszem to swietny kolowrotek w koncu to stella czyli swego czasu najwyzszy model shimano klepany 98-2004.Innowacja w stosunku do poprzedniczki to lozysko w rotorze ( tak lozyskowany rotor bedzie posiadala pozniej kazda generacja stelli, a np TP juz nie).Zmniejszone sily odsrodkowe poprzez wezszy rotor i o zgrozo wezszy korpus ;( Niestety ale nalezy sobie uswiadomic, ze stelle super ship w wersji jdm te z przelozeniem 5.1:1 czyli z przetykanymi korbami i nasze analogiczne F-ki posiadaja ogromne zebiska na glownym kole (wieksze nawet jak pozniejsze modele sw `01). Wlasciwie same kola sa wieczne, ale po czasie uzywania kolo zbliza sie do wodzika i zaczyna w nim rzezbic. Osobiscie mialem interwencje w dwoch stellach F, ktore wygladaly swietnie, ale glowne kolo tak bardzo zblizylo sie do wodzika, ze trzeba bylo go nieco pilowac.. a tak nie mozna w nieskonczonosc, bo w koncu sie go oslabi na tyle, ze os z niego wyleci ;( Mozna probowac dac podkladki dystansowe na prawa strone korby, ale wtedy kompletnie zmienia sie charakterystyka pracy na duzo gorsza ( kolo juz tak nie przylega do piniona jak powinno).Czyli w skrocie przekladnia w tym glowne kolo jest przyrostem formy nad trescia.Natomaist wersja jdm z przelozeniem 6.1:1 czyli ta z wkrecana korba ma juz zupelnie inna charakterystyke przekladni min. drobniejsze zeby na kole w wielkszej ilosci ( jak pamietam na szybko to 43 do tych wolneijszych 37).Roznice sa min. w pojemnosci szpuli:4000 F 3-1804000 jdm 3-200Roznice sa jeszcze w wadze miedzy np: rozmiarem 4000 F a wersja 4000 jdm z tym samym przelozeniem czyli 5.1:14000 F - 325 gr.4000 jdm - 305gr.I tutaj na korzysc wersji jdm przemawia lzejsze glowne kolo ( sporo lzejsze, niestety nie pamietam ile) a to daje przy takim samym przelozeniu lzejszy start. W wersji jdm lzejsza jest tez chyba neiznacznie szpula, oraz sama korba.I tu ciekawa sprawa z wersja jdm. czyli ta z wyzszym przelozeniem tj. 6.1:1 oraz F-ka - sama korba w tych kolowrotkach posiada bardzo niewygodny nit na skladaniu (srubka ktora bedzie mozna wymieniac bedzie dopiero w millennium i kazdej innej stelli). Zatem owy nit po czasie sie zwyczajnie wyrabia i powstaje luz ( ten luz raczej w domowym zaciszu sie nie usunie) i jesli ktos nie posiada dobrego warsztatu to.. korba bedzie mial coraz wiekszy luz na samym skladaniu..Nie musze dodawac, ze w wersjach jdm. tymi z przetykanimi korbami czyli przelozeniem 5.1:1 luz na korbie w zasadzie nie powstaje. Oczywiscie to wszystko niuanse, ale F-ka choc jest tak naprawde kompilacja dwoch wersji jdm. to wedlug mojego rankingu z tych trzech zasluguje na ostatnie 3 miejsce ;] .. ale kto bogatym zabroni posiadac F-ki )Naprawdę Twoje analizy i zdolność zestawienia informacji przekracza wartość tych kolowrotkow. To sa tylko zwijaki do linek. Koniec końców. Im więcej im czasu i atencji poswiecamy...tym gorzej nam się opłacają 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackabyss Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Naprawdę Twoje analizy i zdolność zestawienia informacji przekracza wartość tych kolowrotkow.To sa tylko zwijaki do linek. Koniec końców.Im więcej im czasu i atencji poswiecamy...tym gorzej nam się opłacają Dzieki za mile slowa.Wiesz dobrze, ze to nic takiego, takie tam ogolniki, ktore nie wszyscy portafia jednoczesnie skojarzyc i zestawic z soba.Chcialem zwyczajnie uswiadomic fanow F-ki ze jak wszystko na tym swiecie ma swoj ograniczony czas, tak i stella F dlugowieczna nie jest.A z tych trzech wersji super ship F-ce kuku najprawdopodobniej przytrafi sie najszybciej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Nigdy nie bylem fanem tych stellek przede wszystkim z powodow estetycznych. Takie swiecidelko nad woda mi nie pasuje.Ale technicznie wcale szalem nie jest ( jak to czesto mozna wyczytac, gdy ktos ja sprzedaje).Owszem to swietny kolowrotek w koncu to stella czyli swego czasu najwyzszy model shimano klepany 98-2004.Innowacja w stosunku do poprzedniczki to lozysko w rotorze ( tak lozyskowany rotor bedzie posiadala pozniej kazda generacja stelli, a np TP juz nie).Zmniejszone sily odsrodkowe poprzez wezszy rotor i o zgrozo wezszy korpus ;( Niestety ale nalezy sobie uswiadomic, ze stelle super ship w wersji jdm te z przelozeniem 5.1:1 czyli z przetykanymi korbami i nasze analogiczne F-ki posiadaja ogromne zebiska na glownym kole (wieksze nawet jak pozniejsze modele sw `01). Wlasciwie same kola sa wieczne, ale po czasie uzywania kolo zbliza sie do wodzika i zaczyna w nim rzezbic. Osobiscie mialem interwencje w dwoch stellach F, ktore wygladaly swietnie, ale glowne kolo tak bardzo zblizylo sie do wodzika, ze trzeba bylo go nieco pilowac.. a tak nie mozna w nieskonczonosc, bo w koncu sie go oslabi na tyle, ze os z niego wyleci ;( Mozna probowac dac podkladki dystansowe na prawa strone korby, ale wtedy kompletnie zmienia sie charakterystyka pracy na duzo gorsza ( kolo juz tak nie przylega do piniona jak powinno).Czyli w skrocie przekladnia w tym glowne kolo jest przyrostem formy nad trescia.Natomaist wersja jdm z przelozeniem 6.1:1 czyli ta z wkrecana korba ma juz zupelnie inna charakterystyke przekladni min. drobniejsze zeby na kole w wielkszej ilosci ( jak pamietam na szybko to 43 do tych wolneijszych 37).Roznice sa min. w pojemnosci szpuli:4000 F 3-1804000 jdm 3-200Roznice sa jeszcze w wadze miedzy np: rozmiarem 4000 F a wersja 4000 jdm z tym samym przelozeniem czyli 5.1:14000 F - 325 gr.4000 jdm - 305gr.I tutaj na korzysc wersji jdm przemawia lzejsze glowne kolo ( sporo lzejsze, niestety nie pamietam ile) a to daje przy takim samym przelozeniu lzejszy start. W wersji jdm lzejsza jest tez chyba neiznacznie szpula, oraz sama korba.I tu ciekawa sprawa z wkrecanymi korbami wersja jdm. ta z wyzszym przelozeniem tj. 6.1:1 oraz F-ka - sama korba w tych kolowrotkach posiada bardzo niewygodny nit na skladaniu (srubka ktora bedzie mozna wymieniac bedzie dopiero w millennium i kazdej innej stelli). Zatem owy nit po czasie sie zwyczajnie wyrabia i powstaje luz ( ten luz raczej w domowym zaciszu sie nie usunie) i jesli ktos nie posiada dobrego warsztatu to.. korba bedzie mial coraz wiekszy luz na samym skladaniu..Nie musze dodawac, ze w wersjach jdm. tymi z przetykanimi korbami czyli przelozeniem 5.1:1 luz na korbie w zasadzie nie powstaje. Oczywiscie to wszystko niuanse, ale F-ka choc jest tak naprawde kompilacja dwoch wersji jdm. to wedlug mojego rankingu z tych trzech zasluguje na ostatnie 3 miejsce ;] .. ale kto bogatym zabroni posiadac F-ki )To mnie uspokoiłeś. Mam wersję JDM.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) A Ja i tak je wolę od tych nowszych . Poza tym, zanim je zajeżdżę (a może to nawet nigdy nie nastąpi) czas pewnie bedzie się zbierać do krainy wiecznych łowów . Twin Powera 4000F katowałem 10lat do wszystkiego, łącznie z łowieniem sliderami, wahadłówkami, gumami itd . Pracował niekiedy 300dni w roku i w lecie i w zimie !!!! NIE DAŁEM MU RADY !!!!! PS: Jak wszystko na tym świecie ma jakieś wady, LEXUS I MERCEDES też . Edytowane 26 Września 2015 przez miramar69 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) Dzieki za mile slowa.Wiesz dobrze, ze to nic takiego, takie tam ogolniki, ktore nie wszyscy portafia jednoczesnie skojarzyc i zestawic z soba.Chcialem zwyczajnie uswiadomic fanow F-ki ze jak wszystko na tym swiecie ma swoj ograniczony czas, tak i stella F dlugowieczna nie jest.A z tych trzech wersji super ship F-ce kuku najprawdopodobniej przytrafi sie najszybciej.Długowieczność jest pojęciem względnym,ciężko ustalić ramy czasowe długowieczności dla kołowrotków,ale można przyjąć,że 10 lat użytkowania weryfikuje solidność konstrukcji.Stella 98/F raczej nie ma problemu z przekroczeniem tej granicy,zobaczymy,jak będzie z nowym modelem .Czasami wystarczy wziąć kołowrotek do ręki i czuć,z jakich materiałów i jak jest wykonany,trzymałem nową Stellę i mnie nie powaliła,choć nie uważam,że to zły kołowrotek,ot,zrobiony na miarę naszych czasów,gdzie priorytety się dość szybko zmieniają.To tak,jak z autami-kiedyś model był sprzedawany po 7-8 lat,a teraz co 3 lata myk i mamy nówkę sztukę,a co potem-byle do końca gwarancji .Trzeba też pamiętać o minimum serwisu,bo wszystko,co jest źle eksploatowane,wcześniej czy później się sypnie. Edytowane 26 Września 2015 przez CM Punk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Refleksja o kolowrotkach jest taka , ze powyzej pewnego poziomu oczekiwan, wiedzy, zaawansowania - lub kombinacja tych powyższych , człowiek czuje ze w kazdym cos jest nie tak do konca idealnie. A te momenty idealnosci są tylko momentami. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) ............................................Trzeba też pamiętać o minimum serwisu,bo wszystko,co jest źle eksploatowane,wcześniej czy później się sypnie. I to tu leży chyba sedno sprawy i bezawaryjności naszych ślicznotek.Jeżeli czegoś używamy systematycznie trzeba się liczyć, że prędzej czy później czeka nas co najmniej obsługa ,naprawa lub czasami niestety wymiana , a CZAS pokazuje, że można zajeździć nawet młotek i kowadło.PS: Posiadacze w/w STELLEK - nie wyrywajcie sobie włosów i nie wpadajcie w panikę - nie jest aż tak źle Do potencjalnych nabywców - z w/w powodów "KRACHU GIEŁDOWEGO" raczej nie będzie Edytowane 26 Września 2015 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Kołowrotki mają określoną żywotność. Temat ich żywotności, nie umiera nigdy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Zero drwin. Serio. Taki kolowrotek w stanie super kosztuje tyle co lodowka.Może to i prawda,ale pamiętaj - jak ten kołowrotek się rodził to Ciebie jeszcze na świecie nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Zawsze w Wigilię wypatrywałem pierwszej Stelli na niebie.A w 2000 roku zabłysła ona bardziej niż zwykle 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Guzu - a jakie się wtedy ryby łowiło w naszych rzekach i jeziorach to tylko możesz pomarzyć.Nie na górnolotny sprzęt,tylko normalny ogólnie dostępy.A Ty natarczywie uzależniasz swój sprzęt z wynikami swoich połowów tak jak gdyby wszystko od tego zależało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Może to i prawda,ale pamiętaj - jak ten kołowrotek się rodził to Ciebie jeszcze na świecie nie było.Dziękuję za komplement. Może brzmi trochę mało autentycznie , ale milo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Guzu - a jakie się wtedy ryby łowiło w naszych rzekach i jeziorach to tylko możesz pomarzyć.Nie na górnolotny sprzęt,tylko normalny ogólnie dostępy.A Ty natarczywie uzależniasz swój sprzęt z wynikami swoich połowów tak jak gdyby wszystko od tego zależało.Nigdy nie pisalem niczego takiego, o co mnie tu pan pomawia.Wiec Proszę wyjść z mojej głowy i nie czytać w moich myślach, bo zacznie robić sie malo sympatycznie. Przypisywanie mi natarczywosci i jakis innych niewyartykulowanych mysli, mogłoby by sugerowac, ze my sie znamy. Jednak w rzeczywistości tak przecież nie jest. Pozdrawiam i proszę o umiar w wypowiedziach dotyczących mojej osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Nigdy nie pisalem niczego takiego, o co mnie tu pan pomawia.Wiec Proszę wyjść z mojej głowy i nie czytać w moich myślach, bo zacznie robić sie malo sympatycznie. Przypisywanie mi natarczywosci i jakis innych niewyartykulowanych mysli, mogłoby by sugerowac, ze my sie znamy.Jednak w rzeczywistości tak przecież nie jest. Pozdrawiam i proszę o umiar w wypowiedziach dotyczących mojej osobyTEAM JERCBAIT - jak na takie "miano" Pan sobie zasłużył ,to powinno się wiedzieć o czym się pisze.--------------------------------------------------------------------------------------------------------cyt."Pozdrawiam i proszę o umiar w wypowiedziach dotyczących mojej osoby " --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nie jest Pan tu na tym forum wyrocznią choć do tego Pan zmierza. W Pana przypadku na temat sprzętu decyduje tzw."punkt widzenia",który jest zależny od punktu siedzenia. I w niektórych pana wypowiedziach po prostu ogłupia pan ludzi .Tak 3mać - im drożej tym lepiej i lepsze. PozdrawiamJ-LK 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) TEAM JERCBAIT - jak na takie "miano" Pan sobie zasłużył ,to powinno się wiedzieć o czym się pisze.--------------------------------------------------------------------------------------------------------cyt."Pozdrawiam i proszę o umiar w wypowiedziach dotyczących mojej osoby " --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Nie jest Pan tu na tym forum wyrocznią choć do tego Pan zmierza. W Pana przypadku na temat sprzętu decyduje tzw."punkt widzenia",który jest zależny od punktu siedzenia. I w niektórych pana wypowiedziach po prostu ogłupia pan ludzi .Tak 3mać - im drożej tym lepiej i lepsze.PozdrawiamJ-LK Grzecznie prosilem o nie wchodzenie w moja glowe. Co zamierzam ? dokad zmierzam ? skad moglby wogole pan to wiedziec ? Naprawde nie ma sensu prowadzenie takiej "rozmowy". Skutek moze byc tylko i wylacznie taki, ze niepotrzebnie sie pan osmieszy. A to moze negatywnie wplynac na liczbe klientow serwisu.Ponowie apel o rozsadek. Dobrej nocy! Edytowane 26 Września 2015 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 26 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 Dzis widzialem klucze zurawi, odlatuja wczesnie w tym roku. Na forum zima tez wyjatkowo szybko zagoscila ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Panowie ... głęboki oddech i spokojnie. Nie ma co się napinać i doskakiwać do oczu. To ma być walka na argumenty a nie epitety. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 koledzy mam okazję kupić shimano stellę 2500 f w dobrym stanie. Jaka cena byłaby rozsądna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Co to znaczy dobry stan?Ile chcesz zapłacić?Jakieś zdjęcia,to może coś podpowiemy. Edytowane 3 Października 2015 przez CM Punk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 zdjęć nie mam miałem go chwilę w rekach kilka razy zakreciłem znajomy znajomego sprzedaje sprzęt po kimś z rodziny a sam się na tym nie zna i widziałem że ma stellę i twin powera 3000 też z tego okresu, chciałem was podpytać chociaż o jakiś przedział cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Tysiaka możesz spokojnie dać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Różnie,od 500-600 za obdarte ulepy do ponad 1500 za nówkę,jak w dobrym stanie,to myślę,że trzeba uśrednić,więc pewnie koło tysiaka może być warta,jeśli komplet z papierami.Z resztą takie wycenianie to rzecz bardzo względna,bo jeden da tyle,a drugi popuka się w czoło,że za drogo,ja wychodzę z założenia,że jeśli sprzęt jest w dobrym stanie,to warto dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Jak się nie zna a Ty go nie uświadomisz to za kilka setek sprzeda i będzie zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Jak się nie zna a Ty go nie uświadomisz to za kilka setek sprzeda i będzie zadowolony.Pytanie retoryczne - czy takie podejście jest koleżeńskie a przede wszystkim uczciwe? Edytowane 3 Października 2015 przez coma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibdg Opublikowano 3 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 dobra dzięki za odpowiedzi:)wezmę oba i może jednego wystawię w jakiejś okazyjnej cenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi