Skocz do zawartości

NOWY SHIMANO BIOMASTER NA 2012 R. Z NAPEDEM X-SHIP !!! CO O NIM MYSLICIE?

zander3

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Zainteresowałem się tym Biomasterkiem ale zatrzymałem się nad made in Malaysia i ... made in Japan. Czy ktoś z Szanownych Koleg?łw wie co oznacza made in Japan ? Mo?źe kiedyś oznaczało to produkcję od zera w kraju kwitnącej wiśni, a jak mo?źe być teraz ? Nie zdziwiłbym się gdyby taki Twin Powerek made in Japan składany był tylko w Japan... z części pochodzących np. z Malezji - końcu konstrukcja prawie inentyczna (i dwa razy dro?źsza) jak biomasterek :wacko:

Zainteresowałem się tym Biomasterkiem ale zatrzymałem się nad made in Malaysia i ... made in Japan. Czy ktoś z Szanownych Koleg?łw wie co oznacza made in Japan ? Mo?źe kiedyś oznaczało to produkcję od zera w kraju kwitnącej wiśni, a jak mo?źe być teraz ? Nie zdziwiłbym się gdyby taki Twin Powerek made in Japan składany był tylko w Japan... z części pochodzących np. z Malezji - końcu konstrukcja prawie inentyczna (i dwa razy dro?źsza) jak biomasterek :wacko:

Konstrukcja prawie identyczna.

Prawie robi roznice.

Zawsze sa roznice miedzy modelami.

Nawet w generacji z 1998 - Stella i TP roznice byly. A oba Japan, a niby roznia sie tylko lozyskami w posuwie szpuli...

Tam (w Shimano w JP) nie siedza amatorzy. Pamietajmy o tym

Z tego wynika i wiele dobrego i zlego ...ale to temat na oddzielna opowiesc.

Zastanowił mnie temat po ostatnich wydarzeniach z made in germany gdzie okazuje się, ?źe 90% surowc?łw pochodzi z poza Niemiec, a tam tylko ten wyr?łb poskładano w całość i nabito MADE IN GERMANY. A jeśli podobnie jest z made in japan gdzie jedynym elementem wyprodukowanym w 100% w Japan jest obudowa ze stopką a cała reszta z .... i wszyscy zabijają się dla made in Japan :wacko:

Więcej szczeg?łł?łw (troszkę z poza tematu):

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10972818,Niemiecki_przem ysl_walczy_o_prawo_do_etykiety__made.html

Zastanowił mnie temat po ostatnich wydarzeniach z made in germany gdzie okazuje się, ?źe 90% surowc?łw pochodzi z poza Niemiec, a tam tylko ten wyr?łb poskładano w całość i nabito MADE IN GERMANY. A jeśli podobnie jest z made in japan gdzie jedynym elementem wyprodukowanym w 100% w Japan jest obudowa ze stopką a cała reszta z .... i wszyscy zabijają się dla made in Japan :wacko:

Więcej szczeg?łł?łw (troszkę z poza tematu):

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,10972818,Niemiecki_przem ysl_walczy_o_prawo_do_etykiety__made.html

Ale co ma jedno do drugiego ?

oczekujesz ze aluminium na czesci (jesli sa z ALU) zostanie obrobione w JP. Czy moze tez powinni wydobyc je na wyspach japonskich jako glin ? :o

Granulat na uchwyty korbek itd tez ma byc JP ?

nie rozumiem do czego zmierzasz...sorry

Chodzi mi o to ?źe made in Japan na stopce, pudełku świadczy (teoretycznie) o wysokiej jakości sprzętu. Ale zał?ł?źmy czysto teoretycznie, ?źe ten sprzęt jest tylko składany w Japonii z części wyprodukowanych tam gdzie najtaniej...

Kr?łtko m?łwiąc: czy ktoś z koleg?łw jest w stanie mnie zapewnić, ?źe wydając 2-3 tysiące na nowiutki suuuper kołowrotek prosto z Japonii, rzeczywiście był on tam wyprodukowany (przynajmniej w większości części) a nie tylko tam poskładany z malezyjskich czy chińskich element?łw ?

Chodzi mi o to ?źe made in Japan na stopce, pudełku świadczy (teoretycznie) o wysokiej jakości sprzętu. Ale zał?ł?źmy czysto teoretycznie, ?źe ten sprzęt jest tylko składany w Japonii z części wyprodukowanych tam gdzie najtaniej...

Kr?łtko m?łwiąc: czy ktoś z koleg?łw jest w stanie mnie zapewnić, ?źe wydając 2-3 tysiące na nowiutki suuuper kołowrotek prosto z Japonii, rzeczywiście był on tam wyprodukowany (przynajmniej w większości części) a nie tylko tam poskładany z malezyjskich czy chińskich element?łw ?

Z tego co wiem nie ma u nas na forum (jeszcze) zadnego z inzynierow produkcji z Shimano JP.

Takze raczej nie uzyskasz takiego zapewnienia.

Dodam ze w Daiwach z przelomu wiekow (Tournament, Team Daiwa) lozyska sa z napisem SINGAPORE :o

Prawda jest taka, ?źe ta sama chińska fabryka wypuszcza plastikowe buble po 20 cent?łw za sztukę i wysokiej jakości precyzyjnie wykonane elementy np. do kołowrotk?łw, to kwestia wydanego na tą produkcję pieniądza tak więc dywagacje na temat lokalizacji produkcji poszczeg?łlnych komponent?łw nie ma najmniejszego sensu. Made in Japan to pewien standard, gwarancja jakości, dbałość o procesy produkcji w taki spos?łb ?źeby finalnie osiągnąć to co zamierzone.

Dociekanie gdzie to faktycznie zostało made mo?źe skończyć się tragicznie :mellow: Sama świadomość obecności chińskich element?łw w ulubionej przez znas stelli kt?łra jeszcze godzinę wcześniej kręciła pełnią Japonii teraz nie kręci ju?ź tak wspaniale :D

.......Sama świadomość obecności chińskich element?łw w ulubionej przez znas stelli kt?łra jeszcze godzinę wcześniej kręciła pełnią Japonii teraz nie kręci ju?ź tak wspaniale

Dokładnie Sławku. Lepiej czasem wiedzieć mniej ni?ź miewać koszmary :lol:

.......Sama świadomość obecności chińskich element?łw w ulubionej przez znas stelli kt?łra jeszcze godzinę wcześniej kręciła pełnią Japonii teraz nie kręci ju?ź tak wspaniale

Dokładnie Sławku. Lepiej czasem wiedzieć mniej ni?ź miewać koszmary :lol:

Jak to m?łwią w pewnych kręgach mniej wiesz, lepiej śpisz. B)