Skocz do zawartości

Szczupaki 2018

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy. Zdjęcie zniknęło na prośbę łowcy. Moim zdaniem szkoda, że zniknęło. 

Kolejny raz dochodzi do naruszenia regulaminu. Przypomnę stosowny fragment:
"4. W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora."

Zima coraz bliżej i cierpliwość moderatorów się kończy. Przynajmniej moja. W pewnym momencie skończę z pouczeniami i zacznę karać. Nie będzie tak, że forumowicze przejmą funkcje moderatorów i zaczną sami ustalać, co wolno pokazywać na naszym forum, a czego nie wolno. Jest przycisk "Zgłoś" i niech moderator decyduje, a nie jakieś publiczne połajanki, co komu wolno pokazywać, a czego nie. Są inne wątki, gdzie można tego typu sprawy omawiać. Przekonywać do własnych racji, wysłuchać argumentów innych forumowiczów. Wątki "rybne" pozostawmy na zdjęcia ryb i opisy ich połowu. Usilnie o to proszę.

• Like 5

Na kamienie, czy piach ryb nie powinno się kłaść. Jak wybieramy się na łowisko, z takim terenem, gdzie nie ma trawy, mata powinna być z nami ;). Jakby ryba się nie poruszyła, to mniejsza bieda dla niej, ale z doświadczenia w terenie wiemy, że nigdy tak nie ma, bo walczy o życie i próbuje uciekać. Odnośnie maty w moim przypadku jest tak, że jak woziłem ją miesiącami na łowisko, akurat nic fajnego mi nie palnęło, aż tu pewnego pięknego wieczora bach i zameldowała się metrówka, której zdj. wrzuciłem jakiś czas temu. Na szczęście miejscówka dookoła cała w trawie i do tego kropił deszcz, więc ryba nie ucierpiała. Nikogo nie chcę tym wpisem pouczać, czy uświadamiać, ale uważam, że w trudnym terenie mata jest potrzebna. Pzdr

Edytowane przez bartsiedlce

Uparłem się żeby z premedytacją łowić wiślane szczupaki, narazie wychodzi mi to całkiem wporzadku ???? Staram się łowić w trudnych burtowych odcinkach, zwalone drzewa i otwarta woda, unikam klatek i spokojnej wody. Zauważyłem że na takich odcinkach łowię duże (jak na Wisłę) ryby, nie mecze się z przerzucaniem krociakow. Sprzęt jaki zabieram nad wodę to Kamisori Zander 240/35, Black Crystal, OctraBraid 0,20. Na końcu zestawu przypon do 18 kilo 30cm Mikado Jaws i żółty twister na 10 gramowej główce 5/0.

post-49243-0-91219200-1538919586_thumb.jpg

post-49243-0-51558900-1538919608_thumb.jpg

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 13

Na końcu zestawu przypon do 18 kilo 30cm Mikado Jaws i żółty twister na 10 gramowej główce 5/0.

Legendarny duży żółty twister łowi szczupaki. Widziałem kilka osób które na Wiśle łowiły szczupy tylko na niego, sam wiele razy próbowałem, ale w moich próbach coś zawsze szło nie tak bo nigdy nic na niego nie złowiłem. Gratulacje : )

W końcu znalazłem czas na to aby popływać po oderce. Sandacze nie dopisały bo żaden nie przekroczył 40cm. Humor poprawił  szczupły 90+. Przez mięsożerców oblegających ostatnimi latami Odrę ze zrywkami coraz ciężej na moim odcinku o fajną rybę. 

post-59390-0-80257600-1538937652_thumb.jpg

• Like 12

Dzięki za wszystkie gratulacje ,tak się akurat złożyło ze nasze szlaki się przecięły , a mogło być inaczej bo bardzo długo się zastanawiałem tuż przed wyjazdem gdzie pojechać. @gaweł dla mnie nie istotne,nie gonię za rekordami ,miałem cel na ten rok złowić na muchę rybę 100+, może kiedyś w przyszłości 120+ jak się uda... o takiej nawet nie marzyłem...

Pozdr.Wobi

• Like 5

Dzięki chłopaki, ciągle się zastanawiam czemu ta ryba zjadła moją muszkę.... Patrząc z bliska na jej wielki łeb jestem przekonany że jej głównym pożywieniem są sandacze sześćdziesiątaki i okonie 40+ których jest tam sporo,a połakomiła się na 15cm. okonka który wyglądał w jej paszczy jak nimfa na 14tce w pysku osiemdziesiątki...

Rozumiem ze miałeś je z ręki z brzegu ? Na jakiej głębokości ? Duże łowisko ?

Pytam bo mówisz , że u Ciebie się ruszyły a na moich wodach totalnie odwrotnie , ciśnienie strzeliło w górę , lampa na wodzie i ryby się „ tyłkami „ po odwracały od przynęt totalnie .

Szukam możliwej przyczyny :)

Tapatalkniete z iPhone 7

• Like 1

Przemku, z brzegu, bo tu nie można z pływających, nad czym ubolewam :/ Wziął na gumę z pierwszego rzutu w tym miejscu. Z wody ok 3m. Wędka 2,4m 2-9g, plecionka Major Craft x8 #0.5

Z tym że tu max to 4,5m. Ten mniejszy i ten co spadł to z wody 1,5m

post-46206-0-10464200-1539192685_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 5

Dzisiejsze udane zakończenie sezonu 2018  :)  moje nowe PB szczupaka poprawione o 12cm !

Mamuśka z południowej Polski  114cm  -  niestety zdjęcia słabe, sam pływam na pontonie, a zależało mi najbardziej na tym by wróciła do wody w świetnej formie - sesja trwała max. 60 sekund.

post-50797-0-53958000-1539196980_thumb.jpgpost-50797-0-21526000-1539196986_thumb.jpg

Nie było buzi przed wypuszczeniem, bo jakoś dziwnie na mnie patrzyła - chyba głodna była :D

• Like 26

Na małym pontonie nie ma szans samemu zrobić szybko ładnego zdjęcia, pozowanie zabiera czas na przeżycie rybie.

Chyba, że ktoś ma na łajbie zamontowany statyw/uchwyt na aparat na stałe - ja ponton składam ze każdym razem (nie pływam na łódce).

Już przerabiałem kiedyś zabieranie ryby do brzegu na sesje (w siatce, bądź na sznurze przez paszczę), ale jak jeden ze szczupaków nie chciał po sesji

już odpłynąć powiedziałem sobie dosyć - ładna fotka nie jest warta śmierci ryby, tym bardziej, że ryby lubię jedynie ..... łowić.

• Like 15

Też łowię z niedużego pontonu. Kupiłem uchwyt w https://anmur.eu.

Gdy ryba jest w podbieraku i mata się moczy w wodzie wpinam uchwyt , przykręcam aparat lub wkładam w uchwyt smartfon ustawiony na samowyzwalacz ( 3 zdjęcia w ciągu 5 sekund) i mam pamiątkę na całe życie. 

post-49222-0-29897600-1539199672_thumb.jpg

• Like 12