Skocz do zawartości

Szczupaki 2018

WOBI

Rekomendowane odpowiedzi

Z wczorajszego wypadu, może nie największa, ale piękna, gruba i bardzo waleczna 75-ka. Nie liczyłem na większą sztukę, bo od kilku tygodni same pistolety się wieszały,  a tu taka miła niespodzianka ;) . Niestety nie wziąłem ze sobą aparatu, stąd kiepskie zdjęcie zrobione słabym telefonem.

post-64466-0-82425400-1544001650_thumb.jpg

• Like 5

Ciepły listopad ;)

Powszechnie wiadomo, że jak się jedzie do rodziny na groby to biorą najlepiej, więc nie było co marnować czasu. Do bagażnika ponton i trochę sprzętu i można wygospodarować parę godzin. Dwa razy wychodził do jerka XL, później podrzucałem różne rzeczy i bez efektu, aż odpuściłem i okoniówka poszło w ruch. Siadł w pierwszym rzucie na 4cm wobka od Janusza W ;) Na początku szedł bardzo grzecznie, później ze 3 odjazdy krótkie i wylądował w podbieraku. Hol w miarę siłowy, bo mnóstwo zielska ale ucierpiały jedynie groty w kotwiczkach, bo dwie wygięte. Sprzętowo kijek 10 lb, shimano 2500, pletka 0.8 i przypon z kawałka druciku.

546f5ced698a7d83gen.jpg

• Like 32

• 2 tygodnie później...

Wczorajsza mamusia ,a miał być sandacz :(,sprzętowo widać po zdjęciu ,plecionka sunnline 6 splotowa od Mario ,bardzo dobry kompromis miedzy 4 a 8 splotów .Rybka gruba w karku i bardzo silna pomimo nie monstrualnych wymiarów ,nagrodzona :clappinghands: pływa dalej .

post-55992-0-45078000-1544818310_thumb.jpg

• Like 12

Wspomnienie końcówki lata, dzikie rejony w których byłem w środku upalnego lipca na koniec sierpnia dały jeszcze kilka ryb.

Ten miał ponad metr. Złowiony oczywiście w przerwie w pracy. Ulubiona guma 20cm na 3g.

Każdy szczupak z tej miejscówki był nieskazitelnie piękny, żadnych postrzępionych płetw czy ran. Za 6 miesięcy odwiedzę je znowu. Nie róbmy im krzywdy wtedy one zawsze będą na nas czekać.

0d5a3e91a9630dd7gen.jpg

• Like 37

To czy potrzeba ludzi to okaże się latem, teraz martwy sezon ale na Szwecję w tamte rejony zawsze są chętni :)

O dziwo w firmie na kilkadziesiąt osób realizujących projekty w terenie tylko ja ze znajomym wędkuję.

Prawo jazdy kat. B E potrzebne, jak ktoś chętny to proszę przypomnieć się na priv w maju.

Żeby to nie było tylko OT to jeszcze jeden, 110cm.

b0d9cfbe7874bd18gen.jpg

• Like 27

Największy i chyba ostatni szczupak w tym sezonie..

Za to z PL, woj.łódzkie

post-58255-0-25741300-1545756226_thumb.jpg

Sprzętowo wieś i muzeum ale dopasowane do warunków: Konger WC Salmon 3m, jakiś Penn, pletka 10lb Power Strike, stalka 50cm + Alga 2

Edytowane przez Krzysiek P
  • Like 33

Całe trzydzieści minut trwał wędkarski spontan na oczko w parku. Wynik szczupły ~75-80cm. Zdjęcie zrobione tylko na potrzeby mmsa, ale wrzucam, bo dość dużą populację krokodylków wyczesała tam latem przyducha więc taki rodzynek cieszy tymbardziej. Przynęta salmo slider 10cm.

post-63378-0-14114600-1545759965_thumb.jpg

• Like 14

Mój największy szczupak w tym roku, taki świąteczny nie za duży nie za mały [emoji6][emoji16] Złowiony za 71 wyprawą nad tą wodę wcześniej na 70 wypadów zero brań. Cóż mogę napisać na pewno dał mi wiele radości choć po cichu liczyłem że to sandacz. Prawdopodobnie ostatnia fajna rybka na dłuższy okres....zapowiada się dłuższy rozbrat ze spinningiem [emoji26] także rybka cieszy mega. Pozdrawiam wszystkich847afb25ea628a8ccd2ccd9e09b83ddd.jpg568a458246cf4228161b071395f5b0b9.jpg417cd2b9f5d17ce06a982064dea4de0d.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

• Like 29

Szczerze to dziś już też powoli rezygnowałem :) ale jednak udało się. Nie będę ukrywał że w tej wodzie głównie sandacze. Jest ich co prawda mało,ale rozmiarami mogą zaskoczyć. Dziś się potwierdziło że jeszcze są tam sandacze bo dwa widziałem jednego 20 cm pływałem w stadzie z małymi rybkami w zatoczce, a drugiego widziałem martwego około 40cm. Jeszcze nie dawno na tych zbiornikach łowili spore ilości sandacza. Dziś na jednym z nich jeszcze można coś trafić a na drugim tym co ja jeździłem od 2 lat nie potrafiłem przekonać do siebie sandaczy. Głównie są łowione na martwą rybkę. Jeszcze trochę muszę się podszkolić w łowieniu sandaczy ;)

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 1

Dzięki Robuś[emoji120]

Nie poddaje się i jutro ruszam znowu skoro świt [emoji4]czeka tam na mnie jeszcze jedna(nie dawno wypuszczona) Pani ,a na imię jej dziewięćdziesiątka [emoji2] na koniec września miała 92 cm, chciałbym zobaczyć ile urosła [emoji123][emoji123]64e3bda989afb055ef9fc8ae5ebe3b28.jpg715f31baa4eca5ee1f5963c06c3d1095.jpg

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

• Like 18

Dziękuje za wszystkie smsy i gratulacje . 

A co do wymiaru - będziecie pewnie zaskoczeni - ryba ma tylko albo jak dla mnie aż 103 cm. Ale jej wygląd, waga, kark wskazuje na to , że powinna mieć znacznie więcej. Po prostu potęga... wyglądała jakby połknęła co najmniej pół zatoki  :lol:

Ewidentnie ta "pani" nie dbała o linie :)

Dla mnie to magiczna bariera 3 cyfr , do której nie mogłem się nawet zbliżyć przez ostatnie lata .. do wczoraj. 

No i do tego na casta , którego używam dopiero od tego roku !!

A może pytanie do Was chłopaki ile Wy jej dawaliście ? Bo jestem pewien,  że jej długość dla Was też nie odzwierciedla ogólnego wyglądu tego klocka  :D  :)  :)  

Edytowane przez puszek7
  • Like 11

Ja dawałem po prostu ponad metr  :) . Często ta gonitwa za centymetrami nie ma sensu . Już wiele razy przekonałem się ( zwłaszcza jeśli chodzi o ryby z kolcami ) , że ryby z różnych wód , mające zupełnie inny pokrój ciała , dają zupełnie inną satysfakcję i radochę ze złowienia . Smukłe wyścigowce a mocarne i napakowane grubasy to zupełnie inne kategorie wrażeń . Choć wszystkie cieszą oczywiście  :D .

• Like 5