pisarz Opublikowano 2 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2018 Szczupak często nazywany w skrócie jest "szczupły" , co nie zawsze odzwierciedla jego wygląd .Wczoraj jako przyłów przy boleniowaniu złowiłem szczupaka . Na pewno nie był duży , ale na pewno mój "szczupły" był naprawdę szczupły . 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giaur27 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 (edytowane) ...zębaty z Żarnowca - płytka woda, wolne prowadzenie Edytowane 5 Czerwca 2018 przez giaur27 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Rozpocząłem sezon na Odrze ślicznie wybarwionym srebrem szczupaczkiem toniowym Wziął z głębokości ok. 5 m na woblera Furio FDR 7,5 cm karaś, na głębokości całkowitej 6,7 m w odległości ok. 10 m od głównego nurtu, gdzie woda wpływa na łagodny uskok. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 7 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Dzień dziecka , piątek . Wielka inauguracja . Po pięciomiesięcznym poście ruszyła łódkowa karuzela , pełna oczekiwań głównie kolczastych . Maraton pobudek przed świtem , upału w południe wypalającego mózg i wyganiającego do cienia nielicznych śmiałków , którzy uparli się , że dadzą radę .Ta rozpoczynająca się czerwcówka jest cała moja , w przeciwieństwie do majówki , którą musiałem podzielić z pracą . Cztery dni łowienia przede mną . Czwartkowy prolog okazał się zupełnym falstartem . Osiem , dziewięć godzin na wodzie od świtu przyniosło raptem kilka domniemanych pstryków , które na dobrą sprawę mogły nimi nie być . Dzisiaj płynę w bardziej zatłoczone , płytkie rewiry pełne amatorów białka rybiego specjalizujących się w połowach na metalowe przynęty wirujące , za przyczyną płycizny i postępującej eutrofizacji zbiornika w tym rejonie , objawiających się zarastaniem kompletnym wszelkich obszarów zdatnych do połowów . To rejony szczupakowo-okoniowe , choć i sandałki się zdarzały całkiem często , kiedy jeszcze były ... Pierwszy szczupaczek pojawia się na głębszej jeszcze miejscówce . Branie na korytku , na zestaw okoniowy . Ryba niewielka , ot taka ponadwymiarowa po prostu . Wychudzona wręcz , ale nad wyraz waleczna i w znakomitej kondycji . Ta cecha miała później towarzyszyć pozostałym zresztą ... Obławianie kolejnych miejscówek zupełnie jałowe , ale biorąc pod uwagę fakt , iż przede mną było w tych miejscach co najmniej kilka łódek , to i nie dziwi zbytnio . Wpływam w płytką zatokę , która za chwilę pokryje się kobiercem twardego ziela tworzącego zwartą powierzchnię , a pozostawiającego pod spodem enklawę rybom wszelakim . O dziwo nikt nie próbuje tutaj łowić w przeświadczeniu , że pewnie się nie da . Ale dało się . Pierwszy grubasek siada na tłustą i zamaszystą japońską gumę sporych rozmiarów na offsecie z własnym , niewielkim obciążeniem . Agonalne podrygi takiego kąska wywabiają spod pobliskich grążeli solidną już sześćdziesiątkę , która zaprezentowała całe dostępne spektrum trików , z rajdem na ogonie całkiem w sumie długim włącznie . Po zdemolowaniu tej przynęty , przestawiłem się , chcąc nie chcąc , na smukły , dziesięciocentymetrowy model na 5 gramowej główce . W krótki czasie zaliczyłem wyjście grubej ryby , która rozminęła się z przynętą i później poprawiła w rejonie , do którego czmychnęła . To już była zdjęciowa osiemdziesiątka , której waleczność i dynamika przekroczyła wszelkie granice . Ryba postawiła kilka pięknych świec , robiła odjazdy na kilka metrów w tempie ekspresowym tnąc kapelony , obracała zakotwiczoną łódeczkę a biorąc pod uwagę fakt , że to wszystko rozgrywało się na 1,2 metra i czystej , choć mocno brązowej wodzie - wrażenia były absolutnie bezcenne . To był jeden z najbardziej walecznych szczupaków , jakie złowiłem . A później miałem jeszcze atomowe pierdyknięcie w gliderka , które nie dość , że nadszarpnęło poważnie mój łokieć , to jeszcze spowodowało delfini niemal wyskok sprawcy zamieszania na dobre półtora metra w dal - widok nieprawdopodobny . To było dobre otwarcie .Sprzętowo MXS72L od Dąbka , Vaniek C3000 '16 ( świetny ), Sunline Super PE 8 Braid 10 lb i japońskie śmierdziuchy na końcu zestawu . A to niemy świadek tej akcji , niewzruszenie wysiadujący jajka kilka metrów od całego zamieszania ... NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 8 Czerwca 2018 przez bartsiedlce 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambus Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 Jedyna godna pokazania jaką udało się złowić w maju. Trafiła się w najmniej spodziewanym momencie - na wyprawie bardziej turystycznej z dziewczyną, całkowicie bez spiny na wyniki wędkarskie. Po zwodowaniu okazało się, że mocno wieje i lepsza połówka nie jest przygotowana z ubraniem na takie warunki więc z bólem serca zamiast na ładnie rozbujaną wodę nad ulubioną górką popłynęliśmy prosto do spokojnej, całkowicie osłoniętej zatoczki. Ustawiam się na samym jej początku i wrzucam do wody dryfkotwę, tak żeby te resztki wiatru, które tam docierają powoli spychały nas ku coraz płytszej wodzie. Obławiam linię brzegową Jackiem F i gdy już jesteśmy na samym końcu, na skraju grążeli i rdestnic jest jest w końcu branie. Od razu wiem, że ryba jest przyzwoita ale zanim zdążyłem dokręcić na beton hamulec szczupak już jest w rdestach i spada z bezzadziorowych kotwic. Nie poddaję się i wracam z powrotem na początek zatoczki powtórzyć napłynięcie. Biczując cały czas wodę cofa nas na to samo miejsce, już prawie w same grążele, więc kotwiczę się tak żeby mieć w zasięgu rzutu miejsce dokładnie gdzie było branie. Próbuję przez 5-10 min kilku dużych gum ale bez efektu - czas wrócić do Jacka. Pierwszy rzut dokładnie tam gdzie się spodziewam ryby, jedno szarpnięcie i... jest! Po około 20minutach od pierwszego holu powtórzył atak. Tym razem przygotowany na siłowy hol wyciągam go w jakieś 10 sekund nie dając szans na ucieczkę w rośliny. Szkoda mi męczyć ryby szukając miarki po przepastnych torbach więc tylko przykładam do mającej 80cm ławki - jest o pół głowy od niej dłuższy, dwa szybkie zdjęcia i do wody. Zgodnie uznajemy wypad za udany SG MPP 210cm do 100gOkuma San juanKastking 40lbJack F RPE 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 9 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2018 U mnie woda w pajki uboga , pięknie łowicie , ja ostatnio tylko z przyłowu nie uganiam się za nimi. wolę chyba chłodniejszą porę. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 10 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Dałby człowiek jakiś poetycki opis do zdjęcia ale po weekendzie się nie chce ... 92 cm. Śledź od SG. Fenwick HMG do 28gr + Biomaster 4000FB. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez bartsiedlce 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 11 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Nasza Kajakarka szczupakiem 85 cm zdobyła pierwsze miejsce w zawodach Szczupak Cup 2018 Marta [emoji123][emoji471][emoji898] Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Kayak Fishing Poland 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. PerchJunky.bln Opublikowano 13 Czerwca 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) 1,11m i 10,60KGzłowiony na jerka Skinny Wolf JR Edytowane 13 Czerwca 2018 przez PerchJunky.bln 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PerchJunky.bln Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Hej. No na pewno nie zapomnę tego dnia i ryby. Coś pięknego jak taki potwór ci weżmie i tylko się modlisz żeby się na końcu nie wypiął.Mieszkam w Berlinie i złowiłem tą mamuśkę na swoim jeziorze w Berlinie. Głowie łowie na Jerki.Dla wszystkich co troszkę po niemiecku rozumieją link do mojego bloga:http://www.fishingjunkies.de/angeltrips/zielfisch-barsch-doch-dann-kam-alles-anders/PozdrawiamPiotr Edytowane 18 Czerwca 2018 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej G. Opublikowano 13 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Serdeczne gratulacje dla Marty ! ...raz jeszcze!Tu macie mój film z tych zawodów - Pozdrawiam. Cytowanie całego poprzedniego posta jest zbędne Edytowane 13 Czerwca 2018 przez bartsiedlce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Misja BOREN 2018 zakończona 7 dni łowienia, ponad setka szczupaków w tym trzy metrówki Oj, ciężko bedzie się przestawić na polską rzeczywistość :D Obszerniejsza relacja pojawi się w moim wątku 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2018 Metrówka z totalnej flauty. Upał jak na Chorwacji Bardziej wrażliwych przepraszam za blood ale wolno prowadzonego, przy dnie 30 cm swima poprostu wciągnęła razem z fc Dobrze, ze wyrzuciła go skrzelami, i nue poszedł na przełyk, bo było by po rybie.Zapewnuam, ze w dobrej kondycji wróciła do domu 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Skromne, ale za to równe 100cmZdjęcia niestety słabe (sam byłem na pontonie, a nie chciałem jej męczyć) oczywiście wróciła do wody w świetnej kondycji, sesja trwała może ze dwie, max. trzy minuty, w międzyczasie o mało paluchów nie straciłem, bo był taki głodny, że w pontonie chciał kąsać 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. gaweł Opublikowano 16 Czerwca 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Jezioro GMO-Żarnowiec. Z łapy, 124cm,badyl NFC BB 806 IM,plecionka Varivas/46lb/multiplikator Curado 301DSV,Rapala X-Rap Scoop .Jazda 10min na płytkiej wodzie,dziękuję koledze Robertowi za podebranie mamuśki Fotki nie najlepsze ale rybcia szybko wróciła w świetnej formie do domu 75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiek170476 Opublikowano 17 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2018 Dzisiejszy dzień mnie trochę zaskoczył, miały być bolenie na woblera ze starszej produkcji Tomka Miernika, a przywalił szczupak. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 22 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 (edytowane) Edytowane 22 Czerwca 2018 przez Tomek88 48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcik87 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Piękne całe 94,5 cm:) Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Sen to czy jawa,znów jezioro GMO Z łapy,casting :)sprzęt ten sam,przynęty jerki/polecam Salmo Slider 15S,Zajefajne są /Dzisiaj z Andrzejem Wiznerem próbowaliśmy różnych wariantów.Pierwsza przywaliła mi spod łódki przy burcie,potwór łeb jak wiadro a ja nawet nie drgnąłem,wściekle uderzyła w jerka i poszła w wodę Opier...l dostałem od Andrzeja,a czułem się jak nasi z Senegalem,nogi wiotkie i serducho zająca.Ale ten widok wielkiej paszczy pół metra od przynęty będzie się śnił po nocach Śliwkowe wzmocnienie i za 20 minut jebudu ,mniejsza siostra melduje się na pokładzie Ja waliłem na twardo,Andrzej na miękko,jak nasi twardo zagrają to wygrają z Kolumbią 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Skromne 107cm tyle, że opasła, na północy, śnieg widać w kadrze. Liczyłem na inne gatunki, natomiast wiele czynników zsumowało się na to, że musiałem metrowkami niestety w szczupaku się zadowalać...przedostatnia 97 z rzeki dziś mi jeszcze na dowidzenia palucha rozwaliła, dość szczupaków Edytowane 7 Lipca 2018 przez bartsiedlce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Na grzybkową blachę, nie zrobiłem zdjęcia z blachą w trosce o rybę sorki Krzysiek jeśli to czytasz. Edytowane 7 Lipca 2018 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 (edytowane) Niecały meter /bez mm /Te SS15 są niestety niedostępne,miałem okazję je wypróbować/waga ok 160-170g/ A pierwsza walnęła w Melanzyka/okonia/ Czekają na uczestników zlotu castingowego/byłem dzisiaj w Orfie i będą jeszcze 4 miejsca wolne=dodatkowe pokoje na dole /Ps"ćwicz podbieranie bo wiesz komu a będzie się działo na grubo " Edytowane 7 Lipca 2018 przez bartsiedlce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Super. Przetestowałeś przypony ode mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 23 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2018 Super. Przetestowałeś przypony ode mnie?Taak,to właśnie jest Twój udział w dzisiejszym sukcesie Wytrzymały potężne branie przy samej burcie i to drugie/w pychu cały jerk/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 (edytowane) Pogoda na reszcie się porobiła szczupakowa,temperatura wody spadła z 24 do 20 stopni i kaczki zaczęły harceJedną lepsza zaprezentowała się na castingu do foto :-)98 cm,fajna, silna ,powyginana kija i pozwoliła multikowi zagrać dla niej , przyjemną dla nas melodię.SprzętowoAVC70MHF w parze z Zillionem TW1516HLPrzynęta -herring 19 Edytowane 24 Czerwca 2018 przez hm62 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi