Skocz do zawartości

Skrobanie blanku z oplotem

harp

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stary kijek dragona muchowy. Tani był więc niska zawartość węgla w węglu. Ma jakiś oplot po całej długości który (nie wiem jak się wysłowić) pogrubia lakier. W miejscu gdzie przebiega oplot lakier jest wypukły. Czy można się pozbyć tego lakieru mechanicznie. Czy uszkodzę ten oplot? Chciałem sobie odnowić kijek. Tak dla zabawy choć wędka całkiem niezła jak na taż cenę .

Większość tych cudownych oplotów to tylko wizualny chwyt marketingowy, a nie, że do czegoś jest to w blanku potrzebne. Tym bardziej, że jak mówisz jest on wypukły. Generalnie opcje dwie - albo zeskrobujesz lakier razem z oplotem, albo, jak lakier ładnie od oplotu się oddziela - to sam lakier.

• Like 1

Już mówię jak to może wyglądać. Owszem oploty to przeważnie pic na wodę, tym bardziej te wypukłe. Nie mniej jednak i taki oplot może być lekko zagłębiony w sam blank więc możesz się rozczarować efektem gdy okaże się że blank po oczyszczeniu będzie miał wklęsłe ślady po oplocie. Co do zdejmozania samego lakieru.. Ja robię to żyletką i później poleruję jak to kolega już powiedział. Tylko trzeba uważać by nie dociskać żyletki zbyt mocno do blanku by nie porobić z kija wielokątu zeskrobując zbyt wiele materiału, póżniej ciężko dobrze wyciągnąć blank na połysk. Zresztą z polerowaniem na połysk też jest różnie w zależności jaka materiałowo jest wędka. Nie zawsze da się osiągnąć lustro.

Obejrzałem sobie kijek jeszcze raz dokładnie i:

Ten oplot pod lakierem przebiega na krzyż.

Wzór jaki tworzy nie składa się. To znaczy że nie są to nici zawinięte na blanku. To wygląda jakby oplot był na macie z której skręcono blank i wzorek kończy się wraz z krawędzią maty czyli wzdłuż blanku lub jest to jakaś kalkomania. Lakier na dolniku jest gładki na szczytówce nierówny. Jak sprawdzić bez rąbania w widocznym miejscu tego lakieru?

udało mi się dzisiaj w 2 godziny usunąć uzbrojenie i większość lakieru. Stwierdziłem że nic się nie stanie jeśli zostanie go trochę miejscami. Był bardzo nierówny takie fale Dunaju. Teraz jest przynajmniej gładko. Nie skrobałem nożem by nie wyrwać nitek oplotu. Wszystko papierkami. Na koniec szmata i pumex z wodą. Jutro może uda mi się wskoczyć z tym na polerkę i zrobić lusterko.