harp Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Mam stary kijek dragona muchowy. Tani był więc niska zawartość węgla w węglu. Ma jakiś oplot po całej długości który (nie wiem jak się wysłowić) pogrubia lakier. W miejscu gdzie przebiega oplot lakier jest wypukły. Czy można się pozbyć tego lakieru mechanicznie. Czy uszkodzę ten oplot? Chciałem sobie odnowić kijek. Tak dla zabawy choć wędka całkiem niezła jak na taż cenę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Machanicznie? Raczej uszkodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 chemicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Usuwanie lakieru chemicznie to ciekawy pomysł. Ja niestety nie polecę Ci sprawdzonego specyfiku, nigdy nie próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Większość tych cudownych oplotów to tylko wizualny chwyt marketingowy, a nie, że do czegoś jest to w blanku potrzebne. Tym bardziej, że jak mówisz jest on wypukły. Generalnie opcje dwie - albo zeskrobujesz lakier razem z oplotem, albo, jak lakier ładnie od oplotu się oddziela - to sam lakier. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Większość tych cudownych oplotów to tylko wizualny chwyt marketingowy, a nie, że do czegoś jest to w blanku potrzebne. Zgadzam się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dzięki!Tak się domyślałem że to pic . To nawet lepiej będzie lżejszy:) Nie ma chyba obowiązku lakierować tego blanku ponownie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Polecam polerowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ktoś coś pisał o zdzieraniu lakieru za pomocą gąbki do zmywania? Działa li to? Czy lepiej żyletką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 mam ten sam scheiss i dlatego zapytalem jak przelakierowac blank http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23979&am p;start=0& w moim przypadku oplot jest faktycznie polaczony z blankiem i nie da sie go usunac ... natomiast lakier odchodzi od blanku jak trzeba ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 chemicznie? Ja próbowałem. Preparat z Castoramy o tej samej nazwie, taki biały żel w puszcze. Średnio wyszło i tak musiałem poprawiać nożykiem. Niemniej jednak, trochę tych preparatów jest więc może jest jakiś kótry zadziała w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Już mówię jak to może wyglądać. Owszem oploty to przeważnie pic na wodę, tym bardziej te wypukłe. Nie mniej jednak i taki oplot może być lekko zagłębiony w sam blank więc możesz się rozczarować efektem gdy okaże się że blank po oczyszczeniu będzie miał wklęsłe ślady po oplocie. Co do zdejmozania samego lakieru.. Ja robię to żyletką i później poleruję jak to kolega już powiedział. Tylko trzeba uważać by nie dociskać żyletki zbyt mocno do blanku by nie porobić z kija wielokątu zeskrobując zbyt wiele materiału, póżniej ciężko dobrze wyciągnąć blank na połysk. Zresztą z polerowaniem na połysk też jest różnie w zależności jaka materiałowo jest wędka. Nie zawsze da się osiągnąć lustro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Obejrzałem sobie kijek jeszcze raz dokładnie i:Ten oplot pod lakierem przebiega na krzyż.Wzór jaki tworzy nie składa się. To znaczy że nie są to nici zawinięte na blanku. To wygląda jakby oplot był na macie z której skręcono blank i wzorek kończy się wraz z krawędzią maty czyli wzdłuż blanku lub jest to jakaś kalkomania. Lakier na dolniku jest gładki na szczytówce nierówny. Jak sprawdzić bez rąbania w widocznym miejscu tego lakieru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Podaj mi nazwę tego kija albo choć foto to będę wiedział na czym stoję bo z dragonem jestem związany już jakiś czas i może jeszcze w serwisie będą mieli jakiś element by sprawdzić jak to się zachowa przy skrobaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Dragon Magnum fly extrime . Niebieski blank . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 No to już wszystko wiem. I wstępnie mogę Ci powiedzieć że będzie to ciężka przeprawa by efekt był zadawalający, tak myślę. Nie mniej jednak będziemy próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Hehehe!!To proszę o więcej iformacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Paweł - tylko nie wszyscy muszą mieć tak świecące blanki jak ty lubisz.Dla innych często efekt zadowalający jest inny niż twoj.Nie wszystkim chce się 3 godziny stać przy polerce,by uzyskać połysk RST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Polerka jest!! Pasty do wyboru do koloru. Spoko spoko damy radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIEK522 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 harp Też zachciało mi się odrapać dragona z krzyżowym oplotem,efekt mizerny,pozostały wgłębienia nie do zdarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Znaczy trzeba jednak lakierować. Niedobrze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIEK522 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Lakierowanie nic nie dało rowek i tak widać kiepsko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Wiem Michu że jestem przez tą pracę zboczony co do niektórych rzeczy Ale Magnuma jest naprawdę ciężko doprowadzić do porządku po skrobaniu. No przynajmniej mi się to nie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł84 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Blank po polerowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harp Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 udało mi się dzisiaj w 2 godziny usunąć uzbrojenie i większość lakieru. Stwierdziłem że nic się nie stanie jeśli zostanie go trochę miejscami. Był bardzo nierówny takie fale Dunaju. Teraz jest przynajmniej gładko. Nie skrobałem nożem by nie wyrwać nitek oplotu. Wszystko papierkami. Na koniec szmata i pumex z wodą. Jutro może uda mi się wskoczyć z tym na polerkę i zrobić lusterko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi