DelTor0 Opublikowano 22 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Dobra, czas skonczyc to Panowie. Wracamy do tematu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Jako to wiec jest tym nieszlifowanym blankiem Daiwa czy innymi podobnymi? To karbowane co jest na wierzchu jest to pozostałość żywicy z oplotu wzmacniającego matę węglową na mandrelu? Ma to jakiś wpływ na wytrzymałość blanku? Mata węglowa jest dużo nizej wiec te żywiczno- lakiernicze "schodki" mogą blank usztywniać, chronią go tez zapewne przed udarami powierzchniowymi ale też swoje ważą. Chętnie poczytałbym różnych opinii bo mam starą muchówkę Daiwa z podobną powierzchnią a mam zamiar przerobić ją i uzbroić po swojemu. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 myslę, że spokojnie możesz to zeszlifować... problem w tym, żebyś nie zeszlifował za dużo:) bez odpowiednich maszyn robisz to "na oko" i niekoniecznie równo:( poczytaj też sobie to:http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/wywiady/wywiad-z-krzysztofem-zieli%c5%84skim-w%c4%99dkarzem-ro-r319ciebie interesuje:"Etap 6 – szlifowanie blanku (na tym etapie pozbywamy się charakterystycznych śladów – bruzd po celofanie na powierzchni blanku)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 To czytałem. "Za dużo" czyli co? Nie szlifnąć grafitowej maty? Przy ręcznym "szlifowaniu" wiem że im grubsza warstwa tym większe ryzyko zrobić krzywo. Podobnie jest jak szlifuje się ręcznie pełny pręt węglowy aby zrobić z niego szczytowkę. Jestem ciekaw na jakich maszynach lecą te stożki czyli szczytówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 o maszyny pytaj p. Krzyska:)ja bym szlifował do momentu kiedy prawie nie widać spirali... "prawie" jest tu kluczowe - masz oznaczenie , że jeszcze jest dobrze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) W takim razie idąc za twoją radą wypadałoby nie skrobać lakieru a szlifować np. na wiertarce. Wtedy jest większa kontrola tego co zostaje. Ja szlifowałem szczytówkę z pełnego pręta podobnie jak się robi splity do klejonek. Jedna strona, druga, trzecie i czwarta i mam stozek o przekroju kwadratu. Później już na wiertarce oszlifowalem na okrągło. Aaaaaa. A co z tym "oznaczeniem że jest jeszcze dobrze"? Przecież szlifując lakier czy żywice masz biały pył. Jak wjeżdżasz na węgiel (grafit) to jest czarny (szary jak mało węgla). Wystarczy kontrola papieru lub pyłu ze szlifowania. ______ Edytowane 18 Grudnia 2019 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 (edytowane) jak oskrobiesz to masz nadal spiralę i wchodzisz w wegiel...ja swoją najpierw oskrobałem, a później tylko wyrównywałem papierem... nie jestem całkiem pewny, ale pył był chyba prawie od poczatku czarny... w moim przypadku chodziło o zeszlifowanie rzeczywistego oplotu (było jakieś 25cm), a spiralkę równałem przy okazji... nie boisz się, że z jednej strony papier wejdzie w węgiel, a z drugiej nadal sciera lakier? ja bym wszystko robił ręcznie... bezpieczniej:) Edytowane 18 Grudnia 2019 przez czarny1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zaraz. Może zacznijmy od tego co powoduje czy tworzy te spiralę?Jest to kształt żywicy z maty który powstaje wskutek wypalania? Czy podczas rolowania pod bardzo dużym naciskiem? A może folia ta łączy się z wierzchnią żywicą blanku?Wg mnie spiralę tę na pewno nie tworzy mata węglowa bo musiałaby być strasznie "rzadka" (o małej gęstości) aby poddać się przy nacisku oplotu z foli. Spirale tę tworzy żywica "wyciekająca" z maty podczas "wypalania". Pytanie tylko teraz ile zostanie w ściankach blanku maty węglowej a ile jest w nim żywicy? Jeżeli węgla jest cieniutko to usunięcie wierzchniej żywicy (spirali) na pewno obniży wage blanku, może będzie "szybszy" ale i słabszy skoro będzie go (ścianki) mniej. Wychodzi na to że skoro firma nie szlifowała blanku to ryzykiem jest robienie tego nie znając materiałów (maty) użytej do jego produkcji. Co innego jest wierzchni lakier a co innego spirala jako cześć grubości ścianki blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 jeśli masz prawie milimetr ścianki to spokojnie można szlifować jak ścianka "papierowa" to bałbym się nawet skrobać...niekoniecznie masz racje z ta wyciekajacą żywicą... wydaje mi się, że mata mieknie podczas wypalania... i pewnie przynajmniej częściowo może wypełniać wolne miejsce pod taśmą...na 100% mozesz bez wiekszego ryzyka oskrobać z lakieru i lekko przeszlifowac - jak będzie czarny pył to będziesz wiedział na czym stoisz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2019 Jeżeli mata mięknie podczas wypalania to jedynie łapie kształt od nawiniętej foli. Innej możliwości nie ma. Nie można wiec tego szlifować bo jest częścią blanku. Producenci którzy szlifują blanki biorą pewnie na to poprawkę używając odpowiednio grubą matę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2021 Pacjent to ron thomson travel xp pytanie czy ktoś go już skrobał? kijek ma wypukły oplot po całej długości.. (wydaje mi się że ktoś już przy nim rzeźbił ale nie mogę nic znaleźć..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi