Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Moje pytanie dotyczyło tylko komfortu termicznego. Do tej pory użytkowałem spodniobuty zintegrowane z gumowcami i zimą było ok. Od tego sezonu zmieniam je na komplet śpiochów z oddzielnymi butami i zastanawiam się czy nie będzie za zimno w stopy. W pelne neopreny nie chcę wchodzić, za mało wedkuję zimą a wiosną będzie w nich za gorąco.

Dzięki za odpowiedzi. Moje pytanie dotyczyło tylko komfortu termicznego. Do tej pory użytkowałem spodniobuty zintegrowane z gumowcami i zimą było ok. Od tego sezonu zmieniam je na komplet śpiochów z oddzielnymi butami i zastanawiam się czy nie będzie za zimno w stopy. W pelne neopreny nie chcę wchodzić, za mało wedkuję zimą a wiosną będzie w nich za gorąco.

Śpiochy ale oddychające czy neo?

Kwestia ubrania się pod spód . Pianka nie oddycha i nawet ospowiedni ubiór powoduje ze wilgoc zostaje w środku(wewnątrz neoprenów). Oddychacze za to raczej na cieplejsze pory roku bo trzeba byc dobrze ubranym. Wspólnym mianownikiem sa marznące stopy. Nie zaleznie od materiału tam jest najzimniej. Ja uzywam 2 pary 1 z bialej welny ogolnodostępne z flaga norweska a na to grube fatmany z wełna merynosa.

Śpiochy ale oddychające czy neo?

Kwestia ubrania się pod spód . Pianka nie oddycha i nawet ospowiedni ubiór powoduje ze wilgoc zostaje w środku(wewnątrz neoprenów). Oddychacze za to raczej na cieplejsze pory roku bo trzeba byc dobrze ubranym. Wspólnym mianownikiem sa marznące stopy. Nie zaleznie od materiału tam jest najzimniej. Ja uzywam 2 pary 1 z bialej welny ogolnodostępne z flaga norweska a na to grube fatmany z wełna merynosa.

Takie sobie upatrzyłem:

WODERY ZE SKARPETAMI SCIERRA YOSEMITE 30000

@dante mi na zimno sprawdziły się skarpety wełniane "gryzące" z Zakopanego. Pani sprzedaje na Allegro lokalne. Można zamówić rozmiar, a także wybrać pomiędzy skarpetami i stopkami. Koniecznie pod to grubsze wełniane nie gryzące lub cieńsze o ile stopy nie marzną. But dwa nr większy i powinno być ok.

Takie sobie upatrzyłem:

WODERY ZE SKARPETAMI SCIERRA YOSEMITE 30000

Są to oddychacze. Raczej na cieplejsze pory roku ( cienki materiał) ale za to przy odpowiednim ubiorze odorowadzaja całą wilgoć na zewnątrz. Niestety w zimę trzeba się tak ciepło i grubo pod to ubrać że tracą jedna zs swoich zalet
  • Like 2

... Niestety w zimę trzeba się tak ciepło i grubo pod to ubrać że tracą jedna zs swoich zalet

Dokładnie. W tej chwili mam Scierra helmsdale neo chest waders ze skarpetą. Pod tym cienkie kalesonki z merino, cienki polarek jednoczęściowy airflo i swoboda ruchów, komfort a przede wszystkim cieplutko. Pod oddychaczami dochodziły jeszcze spodnie z primaloft, i spadał komfort zdecydowanie. Dłużej stało się w zimnym i czuć było zimno. Jednak neopren na temperatury bliżej 0 nie ma sobie równych. Tylko trzeba wybrać model, który ma luźniejszy krój.

• Like 1

Dokładnie. W tej chwili mam Scierra helmsdale neo chest waders ze skarpetą. Pod tym cienkie kalesonki z merino, cienki polarek jednoczęściowy airflo i swoboda ruchów, komfort a przede wszystkim cieplutko. Pod oddychaczami dochodziły jeszcze spodnie z primaloft, i spadał komfort zdecydowanie. Dłużej stało się w zimnym i czuć było zimno. Jednak neopren na temperatury bliżej 0 nie ma sobie równych. Tylko trzeba wybrać model, który ma luźniejszy krój.

Dokładnie mam tą piankę i wczoraj niestwty zaczęła przeciekać ale jest z bardziej elastycznego neoprenu. Miałem wersję Kenai i było nie wygodnie, sztywno... 2 para zamówiona żeby nie mieć przestoju w łowieniu. Niestety cena poszła o połowę dk góry . Kupowalem za 500 a teraz ponad 700 ale znalazłem za 600 po dłuugich poszukiwaniach

• 2 tygodnie później...

Ja przetarłem taśmy na skarpetach w tym modelu i też zaczęły delikatnie lać. Wysłałem do chłopa i profesjonalnie naprawił.

https://www.facebook.com/serwis.woderow.uszczelnianie.szwow

Ja po prostu wysłałem je na gwarancje. Kupilem w międzyczasie nowe i nie mam przestoju ;)

• 1 miesiąc temu...

Czy ktos uzywal woderow Patagonia middle fork? Mozna zawinac je do malego worka co jest na pewno na plus ale czy nie bedzie to kosztem trwalosci? Waza 740g. Medium size jesli sie nie myle.

https://eu.patagonia.com/gb/en/product/middle-fork-packable-waders-short/82325.html?dwvar_82325_color=HEXG&dwvar_82325_size=LM&quantity=1&gclid=CjwKCAiAl9efBhAkEiwA4ToristeR80b-XUsiDByPFoI662T6ZaD66k3WlK58CGUz0rrTpiqkWQvVRoCaM8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Czy ktos uzywal woderow Patagonia middle fork? Mozna zawinac je do malego worka co jest na pewno na plus ale czy nie bedzie to kosztem trwalosci? Waza 740g. Medium size jesli sie nie myle.

https://eu.patagonia.com/gb/en/product/middle-fork-packable-waders-short/82325.html?dwvar_82325_color=HEXG&dwvar_82325_size=LM&quantity=1&gclid=CjwKCAiAl9efBhAkEiwA4ToristeR80b-XUsiDByPFoI662T6ZaD66k3WlK58CGUz0rrTpiqkWQvVRoCaM8QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Simms miał lata temu takie "zastępczaki". Skarpeta w nich jest otralionowa, nie neopren. Całość też "wiatrem podszyta". Wożę je czasem właśnie, jako zatępczaki. 

Mogę tylko zgadywać, że tutaj może być podobnie.

Cześć!

Szukam nowych spodni i wpadły mi w oko 3 modele. Dwa Vision i jedne Simmsa.

Moje łażenie to głównie Kwisa, Bóbr i podwrocławska Widawa.

Dużo piachu, trochę żwiru.

Wędkuje zwykle raz na dwa tygodnie 4-6h.

Od kwietnia do końca roku.

3-4 razy w roku zdarza się jakiś intensywny tydzień gdzie uda się wybrać 4-5 razy w tygodniu.

Przechodzę pewnie z 2-3km rzeki na wypad.

Który model wybrać?

Dodam, że te Simmsa to max jaki chciałbym wydać na spodnie, które miały by mi trochę posłużyć.

Chciałbym zestaw bo do tej pory łaziłem w zintegrowanych woderach „oddychających” z Decathlonu

https://bogdangawlik.pl/product-pol-20174-Simms-Zestaw-Wodery-Freestone-Dark-Gunmetal-Freestone-Boot-Dark-Olive-Guma.html?query_id=1

https://hurch.pl/sklep/brodzenie/wodery/zestaw-koski-musta-michelin/

https://hurch.pl/sklep/brodzenie/wodery/zestaw-tool-tossu-2-0-gummi/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A jest może ktoś, kto użytkuje te Simmsy?

Czy Vision tool to rozszerzenie Koski o te kieszenie?

Ew. Czy może któryś z Kolegów uważa, że jedne buty Vision mają wyższość nad drugimi.

Edytowane przez pawelHERP

A jest może ktoś, kto użytkuje te Simmsy?

Czy Vision tool to rozszerzenie Koski o te kieszenie?

Ew. Czy może któryś z Kolegów uważa, że jedne buty Vision mają wyższość nad drugimi.

Buty vision Tossu 2.0 mam od ponad roku. Były ze mną na jakiś 50 wyprawach przynajmniej. Korduda. Nie pękają, są super jedyny minus to nie buty na dłuugie wedrowki ponieważ nasiąkają wodą.
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Zdaje się, że ze dwa sezony temu kupiłem śpiochy na aliexpress, takie z suwakiem. W wodzie spędziły około 50 godzin czyli bardzo mało, ale nie ciekły i nie ciekną. Wtedy były relatywnie tanie. Aktualnie kosztują coś około 400 czy 450 zeta, więc sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie czy chcesz tyle zaryzykować. Dziś wieczorem albo jutro rano wrzucę do nich link.

Zdaje się, że ze dwa sezony temu kupiłem śpiochy na aliexpress, takie z suwakiem. W wodzie spędziły około 50 godzin czyli bardzo mało, ale nie ciekły i nie ciekną. Wtedy były relatywnie tanie. Aktualnie kosztują coś około 400 czy 450 zeta, więc sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie czy chcesz tyle zaryzykować. Dziś wieczorem albo jutro rano wrzucę do nich link.

Dziekuje bardzo ale nie podejme tego ryzyka. To juz druga para ktora przecieka wiec kupie tylko nowe z lokalnego sklepu bo jak widze szanse na to, ze trzeba bedzie je odeslac sa wysokie. Przejzalem wiec kilka stron i albo to beda spiochy DAM'a albo Wychwood'a. 

Edytowane przez Luckyguliver

Polecam Wychwood Gorge Waders. Kupiłem w na początku zeszłorocznego sezonu i wszystko z nimi gra.  Chodzę po największych krzakach i dżunglach w moich okolicach i żadnych przecieków. Kupiłem na angielskim ebay , po trzech dniach były u mnie. Dużym plusem jest to że są trochę szersze nogawki i jest komfortowy luz.

Polecam Wychwood Gorge Waders. Kupiłem w na początku zeszłorocznego sezonu i wszystko z nimi gra.  Chodzę po największych krzakach i dżunglach w moich okolicach i żadnych przecieków. Kupiłem na angielskim ebay , po trzech dniach były u mnie. Dużym plusem jest to że są trochę szersze nogawki i jest komfortowy luz.

A jak wyglada u nich rozmiarowka? Inaczej mowiac co Ty dla siebie kupiles?

Edytowane przez Luckyguliver