Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Siemanko, mam pytanie do użytkowników śpiochów, a szczególnie tych co im się urosło ponad wymiar.

Nigdy nie miałem ani woderów, ani śpiochów i właśnie chce się zaopatrzyć, a problemem jest moja wielka stopa. Mam 198cm wzrostu, a buty nosze w rozmiarze 49. Jest jakaś firma produkująca śpiochy z tak dużą skarpetą neoprenową?

Albo jest tu na forum ktoś o podobnych rozmiarach i znalazł śpiochy dla siebie?

Daj znać jak ci się uda. Jeśli chodzi o stope to mniejszy problem (kumpel ma chyba 49 2/3 z adidasa i w jakiś greysach chodzil. Buty mial bodaj simmsa freestone czy jak im tam brazowe z takiej ala skory) dlugosc nogawek to będzie chellange. On też ma 190+, i mówił, że te greysy są ok, ale mi się wydaje, że on tylko na lodzi/deszczu w nich siedział a nie brodził. Co nie zmienia faktu, że nogę wsadził. Ja mam 186cm i wędkuje glownie siedząc (belly boat). Załatwiam spiochy moment. Jak do tej pory najdroższe to patagonia gio gallagos. Nie wytrzymały dluzej niż greysy za kilka razy mniejszy pieniądz. Tak kilka (7-8?) miesięcy wędkowania max (zwykle mam inna pare na lato inna na zime i jeszxze 1 para 2 pelnych sezonów nie obleciałem. Z tabelek internetowych kinnetic x5 wydaje się mieć dlugie nogawki.

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam.Uzytkuje ktoś może ,badź użytkował śpiochy Daiwa D-Vec?Dwie pary zamówione w tym roku ciekły,nie wiem czy próbować trzecia,myśląc że do trzech razy sztuka czy poprostu to bubel?

każde śpiochy daiwy to bubel.... kupiłem parę i od razu ciekły w kroku. po dwóch wyjściach napisałem reklamację. ok sklep bez żadnych dyskusji wymienił mi na nowiutkie. z tym, że nowiutkiedalej przepuszczają wodę. dziś byłem pomoczyć się w solance za bolkiem. tragedia.... za przeproszeniem prawie sięzesrałem bo w kieseni w krótkich spodenkach pod spodem miałem telefon i kluczyki do samochodu - wszystko mokre. morze było spokojne stałem chwilę po pas w wodzie...

nie polecam żdnych śpiochów daiwy.

pz

• 5 tygodni później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Naprawdę jakość taka sama ?

Szukam coś porządnego do 700 zł. Warto tyle wydać czy brać Chińczyka i nie drążyć tematu ?

Jako użytkownik tych Mikado a także wielu różnych par chińczyków szczerze mówiąc... nie wiem :)

Bo z jednej strony jestem bardzo zadowolony z trwałości Mikado, ale słyszałem od wielu osób że posypały sie im bardzo szybko. Koszt gaci c.a. 500zł.

Spodniobuty chińskie możesz kupić realnie w kwocie 200-250zł w promocjach więc za jedne Mikado masz 2 pary. I tutaj tak samo - jak trafisz, spokojnie przełazisz sezon a może i dwa w jednych i masz zawsze zapas w postaci drugich. Oczywiście jak nie trafisz, to kleisz albo wywalasz i używasz drugich (też możesz nie trafić).

Na Mikado masz gwarancję, natomiast wiadomo jak to w rzeczywistości jest. Do tego oddając gacie na gwarancję jesteś bez gaci. Na chinole gwarancji nie uświadczysz.

Także musisz podjąć decyzję w swoim mniemaniu najlepszą. Ja mam kilka par spodniobutów i generalnie uszkodzone kleję samodzielnie ale zawsze mam w zapasie szczelne i taką drogą poszedłem.

Prawdopodobnie trochę Ci teraz zamieszałem, natomiast po prostu każdy indywidualnie musi zastanowić się co dla niego będzie najlepszą opcją- jedne (jedyne) gacie z gwarancją albo kila par bez gwarancji i samodzielny serwis.

Z drug

@DanekM

Dzieki za odp.

Myślę sobie, że może faktycznie wezmę w Decathlonie te, bo są na miejscu i nie musiałbym nigdzie wysyłać.

https://www.decathlon.pl/p/spodniobuty-wedkarskie-caperlan-500-br-s-oddychajace/_/R-p-311582

Jak będzie ciekło oddam na gwarancję, mam w zapasie gumowe.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Witam. Zapewne nie raz już było o tym na grupie itp. Szukam patentu na grudniowe brodzenie aby nie zamarzały końcówki palców, ktoś ma jakieś sprawdzone tematy?

1.Plastry chemiczne (grzejki).

2.Skarpety elektryczne na baterie(są specjalnie uszyte z kieszonkami).

3.Wkładki do butów z zasilaniem Power Bank.

W przypadku 1 po czasie i tak trzeba wyjść. Napór wody utrudnia krążenie i po prostu wydłużają czas po którym odczuwamy zimno w stopy. Opcja 2 i 3 jest sprawdzona można stać w wodzie do woli ;)

Edytowane przez lyha