Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatni sezon nad tym pracowalem. Wyszło mi tak, że pól roku opędzam w neoprenach (OCEAN-y kupiłem jako pierwsze), kolejne pół, to cieplejsze, zamierzam łowić w śpiochach oddychających.

Gdy jednak zabezpieczysz się w odpowiednie ciuchy, pod spód, oddychające powinny wystarczyć.

Temat rzeka

Ja zdecydowalem sie na oddychajace spiochy Aquaza i buty do brodzenia Rapali

Material w spiochach tip top. Ubior komfortowy latem, material jest tez bardzo wytrzymaly. Gorzej z dodatkami. W skarpecie zrobilo sie przetarcie wewnetrznej czesci neoprenu i zaczela przepuszczac. Zaklelilem i jest ok. Pas usztywniajcy plecy wyprul sie z paska sciagajacego i musialem go usunac. Byl mi niepotrzebny przy kleniowaniu ale jak ktos macha np.: kijem muchowym albo ciezszym sprzetem to bez tego usztywnienie moze byc kicha.

A buty Rapali to porazka. Rozszedl sie szew na wierzchniej czesci buta a sznurowki wydluzyly sie niemozebnie :huh: :huh:

Można kupić gdzieś oddychające z gumowcami przymocnowanymi na stałe? Czy tylko oddychające śpioszki i na nie dopiero buty do brodzenia?

Nasze polskie Lexpo ma takie coś w ofercie http://www.sklep.lexpo.pl/go/_info/?user_id=49〈=pl Ale jakiej to jest jakości i jak się sprawuje to nie wiem.

osobiście jestem raczej zwolniennikiem zestawu spioszki + buty osobno. duzo wieksza wygoda, poręcznosc, poza tym neiktore buty maja mozliwosc wymiany podeszwy na aktualnie potrzebna, od zwyklej gumowanej przez filc / filc z kolcami. tak na prawde dopiero jak sie cos takiego zacznie uzytkowac czlowiek zaczyna sie zastanwiac - jak mozna bylo wczesniej radzic sobie inaczej...

przypomina mi sie powiedzonko mojego mechanika: polonez jest najlepszym autem na swiecie, pod jednym tylko warunkiem - ze sie wczesniej nigdy innym autem nie jezdzilo :D

Ktos nie tak dawno opisywal spodniobuty White River, ze niedrogie a w miare trwale. Niestety raczej niedostepne u nas.

Moje pytanie, czy one nadal zyja?

Jesli chodzi o buty to po niedawnych doswiadczeniach bede celowal w takie z goździami w podeszwie.

W wibramy nie wierze - juz pare razy ... orła na pomostach, nie mowiac o sliskich kamulcach...

Gumo

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich!

Sezon pstrągowy zbliża się wielkimi krokami, w tym roku wymarzyłem sobie

i nosze się z zamiarem zakupu spodniobutów/woderów oddychających :D

na oku mam coś takiego: http://www.trotka.pl/p/pl/solv_wad/wodery_oddychajace_solvkr oken.html

z budżetem jestem baaardzo ograniczony, w zasadzie są to plany na przyszłość,

miał ktoś może styczność z woderami solvkrokena z powyższego linku,

lub mógł by mi polecić coś w 100% sprawdzonego w tej cenie? :D

Zależy mi szczególnie na wytrzymałości na uszkodzenia, łowie na stosunkowo wąskich i dość zagałęzionych rzekach a nie chciał bym po pierwszym razie wywalić w błoto kwoty która zbierałem kawał czasu :D

Z góry dzięki!!

http://www.taimentackle.com/mt/product_info.php?products_id= 5380

Tu masz zestaw już razem z bucikami do brodzenia...Co do jego jakości...Sam mam pytanie. Czy ktoś je użytkował? Jak z ich wartościami użytkowymi, oddychalnością itd? Mam nadzieję, że kolega @Panek się nie obrazi i jemu też się to info przyda...

Albo taki zestaw-już droższy....

http://www.taimentackle.com/mt/product_info.php?products_id= 5544

Pozdrawiam

Kamil

Witam.Mnie tez czeka zakup spodniobutow oddychajacych i butow do brodzenia.Jak kolega tez mam male srodki na ich zakup.Bardzo sie zastanawiam nad kupnem Solvkroken ale mam duzy problem bo one maja podeszwe filcowa a w moich łowiskach o wiele czesciej wystepuje na dnie rzeki glina,ił i wszelkiej masci błoto niz kamienie.Czy w tej sytuacji rozwiazaniem moga byc metalowe wkrety do butow sprzedawane w Taimenie.Bardzo prosze o podpowiedz w tej sprawie bo sezon trociwo-pstragowy zbliza sie wielkimi krokami.PZDR Piotrek

post-989-1348914551,3388_thumb.jpg

Witam wszystkich!

Sezon pstrągowy zbliża się wielkimi krokami, w tym roku wymarzyłem sobie

i nosze się z zamiarem zakupu spodniobutów/woderów oddychających :D

na oku mam coś takiego: http://www.trotka.pl/p/pl/solv_wad/wodery_oddychajace_solvkr oken.html

z budżetem jestem baaardzo ograniczony, w zasadzie są to plany na przyszłość,

miał ktoś może styczność z woderami solvkrokena z powyższego linku,

lub mógł by mi polecić coś w 100% sprawdzonego w tej cenie? :D

Zależy mi szczególnie na wytrzymałości na uszkodzenia, łowie na stosunkowo wąskich i dość zagałęzionych rzekach a nie chciał bym po pierwszym razie wywalić w błoto kwoty która zbierałem kawał czasu :D

Z góry dzięki!!

@Panek,

użytkuję Solvkrokeny od paru miesięcy w najgorszych warunkach. Dla mnie hicior za śmieszne pieniądze. Użytkowałem Simmsy Rivershead- po paru wyprawach do Skandynawii lewa nogawka tankuje wodę aż huczy. Za te pieniądze wolę sobie kupic parę par Solvkrokenów. Aha, jeszcze jedno- nie kupuj śpiochów zespolonych z kaloszami- to następne miejsce zwane achillesową piętą Kup śpiochy Solvkr., na lato do tego zwykłe buciki i gotowe. Parokilometrowy marsz w takim zestawie to pikuś w stosunku do gumiaków zwulkanizowanych z resztą.

pozdrawiam.

Roman.

Witam.Krótko mowiac jesli chodzi o filc zima to info z pewnego zródła-bedziesz miał 10cm.koturny ze sniegu :)Ja mam zakupione równiez oddychajace solvkrokeny(w fishing-markt,sa 390zł)buty moga byc robocze o 2 nr.wieksze.Mifek sporo wie ha haa i tu jest troche napisane http://www.fors.com.pl/forum-techniczne/10038-spodniobuty-ne oprenowe.html pozdrawiam

Jesli chodzi o podeszwy butów do brodzenia to filc na chodzenie w śniegu kompletnie się nie nadaje.

Podeszwa filcowa plus kolce jest najlepszym rozwiązaniem jesli chodzi o antypoślizgowe właściwości na każde kamieniste dno.

Jesli chodzi o zimowe łowienie, kiedy trzeba wychodzić z wody i przemieszczać się po śniegu najlepsze rozwiązanie to podeszwa gumowa plus kolce.

Kolce najlepiej wykonać wkręcając w podeszwę zwykłe blachowkręty z okrągłym łbem tanio i filc się tak nie zużywa.