Maynard Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Co do sauny sado maso to pewnie zdecydowanie zalezy od klimatu @gooralMasz rację. W strefie przejściowej klimatu umiarkowanego jest różnie, zimą zimno, a latem gorąco Zimą raczej nie łowię, ale problemu nie ma - cieplej zawsze da się ubrać. Za to latem, przy 30*C - co nie jest jeszcze szczytem upałów u nas - rozebrać się do kąpielówek nie można, bo to i kleszcze, i komary i przez te krzaki to średnio przyjemnie, można by się gdzieś zahaczyć Dlatego nie wyobrażam sobie czegoś nieoddychającego (guma, nylon/pvc) na tyłku i klejnotach, zwłaszcza że w moich warunkach rzadko da się stanąć po pas we wodę, a jeszcze rzadziej jest po co. Poza tym maszerując wiele kilometrów już 15-20*C wystarczy, by się nieźle zgrzać, więc prawie na cały sezon takie rozwiazanie to dla mnie byłby koszmar. Miękkie wodery do pachwiny zdają egzamin, choć czasem przy jakichś manewrach trochę wody się nabrało ani kurtka ani śpiochy nie pleśnieją mimo że w aucie leżą. Fakt że w aucie słaby wersal ale... przy psie i dzieciach wtapia się w ambient Kuba, mistrzowskie! Bywając co dzień nad wartą i weekend nad odrą ciezko żeby wyschły, odra i zjazdy na dupie to visionyHej, jaki dokładnie model masz i póki co się sprawdza? Bo jest kilka "vision ikon". Dzięki. PozdrawiamGrzesiek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 ja tutaj przy powiedzmy 20-2x stopniach w oddychajacych spiochach mam pod spodem spodnie mokre. A jeszcze za zimno by stac w wodzie bez woderow.Za to jakbym mial lowic w 30sopniach C i wodzie odpowiednio cieplej to nie wiem czy bym nie wybral zwyklych butow typu trampki i jakis spodni co sa przewiewne i szybko schna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 no jak chodzisz dalsze dystanse to tak. A jak wychodzisz z wody idziesz 5 minut do samochodu i rzucasz mokra kurtke z mokrymi butami i spodniobutami do bagaznika to za 2 dni masz wszystko w plamki i korzuszek Ja bylem ostatni raz na rybach w przerwie po swietach (bodaj 27 grudnia?) i do dzisiaj mam wode w feldze kola zapasowego (nie chcialo mi sie wycierac a nie mam w bagazniku tej polki nad kolem zapasowym ani dywanika wlasnie bo go ciagle musialem wyciagac i suszyc a polka pod spodem z dykty i tez juz cala w plamy byla - mniej materialu mokrego = mniej w samochodzie capi)Ps probowalem uzywac w bagazniku ceraty wodoszczzelnej, ale bylo tylko gorzej - woda dostawala sie pod spod i juz nie parowala Ja wsiadam do auta w gaciach i wracam z ryb w gaciach. Miałem problemy z dywanikiem i sól pod nim, ale w końcu udało mi się kupić pojedynczy gumowy dywanik, rynienkę. Teraz nie będzie problemu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) heh to ja czekam az bede jak Flinston zapierdzielal - jak woduje i wyciagam lodke to jakich bym nie mial dywanikow to woda sie wyleje (jak samochod na slipie to sa pod katem) a i z butow i ze spodni kapie... - zreszta wyjmij taka rynienke bez rozlewania. Przez kilka miesiecy po zakupie auta szalalem ( pokrowce na fotele dywaniki duperele) teraz to byle gnojem w srodku nei jechalo i jest dobrze stad wyjecie tej polki z bagaznika - tylko z nia latale do domu i spowrotem jak wyschla (cala popekala jak na mokrej poukladalem bety).A co do spiochow to ja zwykle jezdze 80-120 mil w jedna strone na ryby by mi chyba klejnoty odpadly nie wspomne o naciskaniu pedalow w butach z kolcami ani o tym, ze na lodke ubieram neopreny Pewnie jak jade nad morze kolo siebie to spiochy w domu ubieram.. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Ja wsiadam do auta w gaciach i wracam z ryb w gaciach. Miałem problemy z dywanikiem i sól pod nim, ale w końcu udało mi się kupić pojedynczy gumowy dywanik, rynienkę. Teraz nie będzie problemu ;-)Też przebieram się chacie i jade w ciuchach. Trochę tylko pas ze złożonym kijkiem i chwytak uwierają jak się pasy zapina I problem jak sie póxniej na szybkie zakupy do sklepu wpada, można się zabić na płytkach w butach na kolcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 za to kazdy w sklepie za toba sie patrzy jak wydajesz odglosy jak stepujaca stonoga inwalida 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Też przebieram się chacie i jade w ciuchach. Trochę tylko pas ze złożonym kijkiem i chwytak uwierają jak się pasy zapina I problem jak sie póxniej na szybkie zakupy do sklepu wpada, można się zabić na płytkach w butach na kolcach Ha, ja po drodze mam Lidla, na początku się za mną oglądali, teraz nawet nikt na mnie nie spojrzy Po prostu po moich zakupach wyciągają mopa i jadą podłogę Co poradzę, że nigdy nie mam czasu zaglądnąć do sklepu przed rybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Dlatego zawsze parkuję na miejscu dla inwalidy Z braku torby to jest zonk jak wrzucam małe pierdoły od góry w śpiochy To jest dopiero kabaret Najlepiej jak w aucie zapomniałem wypakować kostkę masła i odkryłem ją w domu :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ender Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Jak w grudniu na zanderach zalozylem zwykle gumiaki to odrazu bomba na plecy, jednak kolce lepiej sie w bloto wgryzaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 @gooral, nie ma co się oszukiwać, Warta nie będzie nigdy dosyć ciepła do brodzenia "na kozaka", poza tym to nie jest krystaliczna woda, zwłaszca latem. Na jeziorkach można tak trzciny obławiać, ale nie w rzece, nie cały dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Warta nie będzie nigdy dosyć ciepła do brodzenia "na kozaka", - a to dlaczego? Latem u nas jest ciepła woda no chyba że w okolicy poznania jest inaczej, no i musi byc krystalicznie czysta do brodzenia? ps na kozaka to byłoby jakbyś brodził w trampkach w kwietniu... Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Jeziorm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 9 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 nie wiem czy widzialem warte na zdjeciu tutaj w lecie jak bylo 20+ to wodowalem lodke w spodenkach na bosaka - przynajmniej mi sie nogi tak nie kisily wiec poprostu nie wiem jak wyglada sprawa w 30+ ale wydaje mi sie, ze w takich temperaturach ta oddychalnosc jest grubo umowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedruM Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 @Redrum, mam te Orvisy, kupiłem je właśnie ze względu na niewielkie rozmiary. Faktycznie pakują się idealnie, nie zajmują mi połowy walizki jak moje poprzednie Cabelasy. Ale coś za coś. Wykonane są z cienkiego materiału i nie wiem jak będzie z nimi na dłuższa metę. Na razie wytrzymały godzinne cioranie po tasmańskim buszu i cały dzień łowienia więc trudno coś powiedzieć. Dla mnie priorytetem przy zakupie była waga i pod tym względem jestem bardzo zadowolony. Dzieki wielkie, mi tez chodzi glownie o wage i rozmiar w transporcie. Przetestuje je w krajowych warunkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 @gooral, no w takich tropikach jak u nas odychalność zapewne wielu sprzętów będzie umowna. @jeziorm, no u nas płynie znacznei więcej wody i choć z pewnością latem nie jest całkiem zimna, to nie wyobrażam sobie siedzieć w niej po pas kilka godzin. Kryształ zdatny do picia nie musi być, ale niefajnie jest zgarniać na siebie różniste syfy z płynącego koloidu PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Koledzy mam na oku dwie opcje zakupu śpiochów. 1. To simms zza oceanu z jakimiś butlami. 2. vision od adasia sikory, model ikon lub keeper z butami hoper. Mam do wydania około 1200zł. Które waszym zdaniem rozwiązanie będzie bardziej korzystne? Przeznaczenie to rzeki pstrągowe jury krakowsko częstochowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Vision I to nie dlatego ze ich znam i lubię. I nie jest to "lokowanie produktu" tylko.. serwis Cokolwiek nie gra ze śpiochami odwozisz i masz serwis i pomoc, zwykle za free. Jak sie zesra ze śpiochami z usa to... bywa ze jest to problem. Trochę znajomych łowi w ikonach i chwalą, choć na początku były obawy, bo to dość lekkie gacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Za takie pieniądze jak nowe Simmsy to pewnie z niższej półki, więc lepiej kup Vision, przynajmniej serwis na miejscu, a wiem że Vision pożądanie podchodzi do sprawy reklamacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 2. masz 3x na 2 to chyba już prosty wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 14 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) No to git! Jak będę wracał z Krynicy to tam podjadę. Mam tajmienia w Tychach pod nosem ale po przeczytaniu opinii o tej marce odpuszczam! Dzięki za poradę! Edytowane 15 Stycznia 2013 przez -PYTOON- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Kupiłem na ten sezon Keepery. Jak na razie tylko 4 dni spacerowania po Redzie. Śpiochy Bardzo lekkie, zrobiłem w nich dobrych kilkanaście km w ciężkich śniegowo/deszczowych warunkach i czułem się jak bym miał na dupie wygodny dresik. Zobaczymy jak w sezonie spiszą się na Wiśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 A może ktoś coś wie czy słyszał o Scierra CC6 ? Udało mi się kupić w bardzo preferencyjnej cenie i jestem ciekaw czego można się spodziewać. Na pierwszy rzut oka wyglądają solidnie, gruby mocny materiał, coś jak w Solvkrokenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ciekawy temat. Do chwili obecnej nigdy nie mialem "oddychajacych" spodni do brodzenia. Zawsze neopreny.Aktualnie mam kupione w Cabelasie brazowe bez butow. Tylko ze skarpeta. Takie : http://www.cabelas.com/product/Cabelas-3mm-Lightweight-Stockingfoot-Waders-Regular/721043.uts?Ntk=AllProducts&searchPath=%2Fcatalog%2Fsearch%2F%3FN%3D5101172%26Ne%3D5101172%26No%3D60%26Ns%3DMIN_SALE_PRICE%26Ntk%3DAllProducts%26Ntt%3Dwaders%26Ntx%3Dmode%252Bmatchallpartial%26WTz_l%3DHeader%253BSearch-All%2BProducts%26WTz_st%3D%26WTz_stype%3DSP%26form_state%3DsearchForm%26recordsPerPage%3D20%26search%3Dwaders%26searchTypeByFilter%3DAllProducts%26x%3D0%26y%3D0&Ntt=waders&WTz_l=Header%3BSearch-All+Products Poprzednio uzytkowalem Geologic (Decathlon).Roznica miedzy nimi a Cabelasem to roznica klas. Te z USA duzo szybciej schna, brak butow sprawia ze zakladam obuwie o normalnej wadze, a nie gumiaki. Raz mialem neopreny sygnowane znakiem "Daiwa". Straszne nieporozumienie to bylo. Na ten sezon mam zamiar pozyskac jakies cienkie oddychajace, myslalem ze w watku na 4 strony bedzie wiecej modeli "omowionych" Korzystal ktos z Redingtonow ?http://www.ebay.com/itm/REDINGTON-NEW-CROSSWATER-FLY-FISHING-WADERS-SIZE-MEDIUM-STOCKINGFOOT-BREATHABLE-/150961778114?_trksid=p5197.m1992&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3D1%26asc%3D14%26meid%3D4943439592449609894%26pid%3D100015%26prg%3D1006%26rk%3D1%26sd%3D150961778114%26 Albo takich z Cabelasa ?http://www.cabelas.com/product/Cabelas-RVG-II-Stockingfoot-Waders-Stout/1317300.uts?Ntk=AllProducts&searchPath=%2Fcatalog%2Fsearch%2F%3FN%3D5101172%26Ne%3D5101172%26No%3D60%26Ns%3DMIN_SALE_PRICE%26Ntk%3DAllProducts%26Ntt%3Dwaders%26Ntx%3Dmode%252Bmatchallpartial%26WTz_l%3DHeader%253BSearch-All%2BProducts%26WTz_st%3D%26WTz_stype%3DSP%26form_state%3DsearchForm%26recordsPerPage%3D20%26search%3Dwaders%26searchTypeByFilter%3DAllProducts%26x%3D0%26y%3D0&Ntt=waders&WTz_l=Header%3BSearch-All+Products Badz takich ? http://www.cabelas.com/product/Frogg-Toggsreg-Canyontrade-Stockingfoot-Chest-Waders/1433644.uts?Ntk=AllProducts&searchPath=%2Fcatalog%2Fsearch%2F%3FN%3D5101172%26Ne%3D5101172%26No%3D100%26Ns%3DMIN_SALE_PRICE%26Ntk%3DAllProducts%26Ntt%3Dwaders%26Ntx%3Dmode%252Bmatchallpartial%26WTz_l%3DHeader%253BSearch-All%2BProducts%26WTz_st%3D%26WTz_stype%3DSP%26form_state%3DsearchForm%26recordsPerPage%3D20%26search%3Dwaders%26searchTypeByFilter%3DAllProducts%26x%3D0%26y%3D0&Ntt=waders&WTz_l=Header%3BSearch-All+Products Dzieki za info! Pozdrawiam Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 jak ktos by byl zainteresowany to w lokalnym sklepie mam scierry cc3 za 140euro - nie wiem czy to tanio, ale wydaje mi sie interesujaco - Kuba maja do XXL ponoc a stanie dzisiaj pytalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 jak ktos by byl zainteresowany to w lokalnym sklepie mam scierry cc3 za 140euro - nie wiem czy to tanio, ale wydaje mi sie interesujaco - Kuba maja do XXL ponoc a stanie dzisiaj pytalem.W jukeju są tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 W jukeju są tańsze tutaj byly na przecenie z 190 euro tego napisalem myslalem, ze cena dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi