Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Co do sauny sado maso to pewnie zdecydowanie zalezy od klimatu ;)

@gooral

Masz rację. W strefie przejściowej klimatu umiarkowanego jest różnie, zimą zimno, a latem gorąco  ;) Zimą raczej nie łowię, ale problemu nie ma - cieplej zawsze da się ubrać. Za to latem, przy 30*C - co nie jest jeszcze szczytem upałów u nas - rozebrać się do kąpielówek nie można, bo to i kleszcze, i komary i przez te krzaki to średnio przyjemnie, można by się gdzieś zahaczyć  :lol: Dlatego nie wyobrażam sobie czegoś nieoddychającego (guma, nylon/pvc) na tyłku i klejnotach, zwłaszcza że w moich warunkach rzadko da się stanąć po pas we wodę, a jeszcze rzadziej jest po co. Poza tym maszerując wiele kilometrów już 15-20*C wystarczy, by się nieźle zgrzać, więc prawie na cały sezon takie rozwiazanie to dla mnie byłby koszmar. Miękkie wodery do pachwiny zdają egzamin, choć czasem przy jakichś manewrach trochę wody się nabrało  :rolleyes:

ani kurtka ani śpiochy nie pleśnieją mimo że w aucie leżą. Fakt że w aucie słaby wersal ale... przy psie i dzieciach wtapia się w ambient :D

Kuba, mistrzowskie!  :P

Bywając co dzień nad wartą i weekend nad odrą ciezko żeby wyschły, odra i zjazdy na dupie to visiony

Hej, jaki dokładnie model masz i póki co się sprawdza? Bo jest kilka "vision ikon". Dzięki.

Pozdrawiam

Grzesiek

• Like 1

ja tutaj przy powiedzmy 20-2x stopniach w oddychajacych spiochach mam pod spodem spodnie mokre. A jeszcze za zimno by stac w wodzie bez woderow.

Za to jakbym mial lowic w 30sopniach C i wodzie odpowiednio cieplej to nie wiem czy bym nie wybral zwyklych butow typu trampki i jakis spodni co sa przewiewne i szybko schna).

no jak chodzisz dalsze dystanse to tak. A jak wychodzisz z wody idziesz 5 minut do samochodu i rzucasz mokra kurtke z mokrymi butami i spodniobutami do bagaznika to za 2 dni masz wszystko w plamki i korzuszek ;)

Ja bylem ostatni raz na rybach w przerwie po swietach (bodaj 27 grudnia?) i do dzisiaj mam wode w feldze kola zapasowego (nie chcialo mi sie wycierac a nie mam w bagazniku tej polki nad kolem zapasowym ani dywanika wlasnie bo go ciagle musialem wyciagac i suszyc a polka pod spodem z dykty i tez juz cala w plamy byla - mniej materialu mokrego = mniej w samochodzie capi)

Ps probowalem uzywac w bagazniku ceraty wodoszczzelnej, ale bylo tylko gorzej - woda dostawala sie pod spod i juz nie parowala ;)

Ja wsiadam do auta w gaciach i wracam z ryb w gaciach. Miałem problemy z dywanikiem i sól pod nim, ale w końcu udało mi się kupić pojedynczy gumowy dywanik, rynienkę. Teraz nie będzie problemu ;-)

heh to ja czekam az bede jak Flinston zapierdzielal - jak woduje i wyciagam lodke to jakich bym nie mial dywanikow to woda sie wyleje (jak samochod na slipie to sa pod katem) a i z butow i ze spodni kapie... - zreszta wyjmij taka rynienke bez rozlewania. ;)

Przez kilka miesiecy po zakupie auta szalalem ( pokrowce na fotele dywaniki duperele) teraz to byle gnojem w srodku nei jechalo i jest dobrze ;)

stad wyjecie tej polki z bagaznika - tylko z nia latale do domu i spowrotem jak wyschla (cala popekala jak na mokrej poukladalem bety).

A co do spiochow to ja zwykle jezdze 80-120 mil w jedna strone na ryby by mi chyba klejnoty odpadly nie wspomne o naciskaniu pedalow w butach z kolcami ;) ani o tym, ze na lodke ubieram neopreny ;)

Pewnie jak jade nad morze kolo siebie to spiochy w domu ubieram..

Edytowane przez gooral

Ja wsiadam do auta w gaciach i wracam z ryb w gaciach. Miałem problemy z dywanikiem i sól pod nim, ale w końcu udało mi się kupić pojedynczy gumowy dywanik, rynienkę. Teraz nie będzie problemu ;-)

Też przebieram się chacie i jade w ciuchach. Trochę tylko pas ze złożonym kijkiem i chwytak uwierają jak się pasy zapina :D

I problem jak sie póxniej na szybkie zakupy  do sklepu wpada, można się zabić na płytkach w butach na kolcach :D

Też przebieram się chacie i jade w ciuchach. Trochę tylko pas ze złożonym kijkiem i chwytak uwierają jak się pasy zapina :D

I problem jak sie póxniej na szybkie zakupy  do sklepu wpada, można się zabić na płytkach w butach na kolcach :D

Ha, ja po drodze mam Lidla, na początku się za mną oglądali, teraz nawet nikt na mnie nie spojrzy :D  Po prostu po moich zakupach wyciągają mopa i jadą podłogę :lol:  Co poradzę, że nigdy nie mam czasu zaglądnąć do sklepu przed rybami :P

Warta nie będzie nigdy dosyć ciepła do brodzenia "na kozaka", - a to dlaczego?

Latem u nas jest ciepła woda no chyba że w okolicy poznania jest inaczej, no i musi byc krystalicznie czysta do brodzenia? :)

ps na kozaka to byłoby jakbyś brodził w trampkach w kwietniu...

Edytowane przez Jeziorm 1

nie wiem czy widzialem warte na zdjeciu ;) tutaj w lecie jak bylo 20+ to wodowalem lodke w spodenkach na bosaka - przynajmniej mi sie nogi tak nie kisily wiec poprostu nie wiem jak wyglada sprawa w 30+ ale wydaje mi sie, ze w takich temperaturach ta oddychalnosc jest grubo umowna.

@Redrum, mam te Orvisy, kupiłem je właśnie ze względu na niewielkie rozmiary. Faktycznie pakują się idealnie, nie zajmują mi połowy walizki jak moje poprzednie Cabelasy. Ale coś za coś. Wykonane są z cienkiego materiału i nie wiem jak będzie z nimi na dłuższa metę. Na razie wytrzymały godzinne cioranie po tasmańskim buszu i cały dzień łowienia więc trudno coś powiedzieć. Dla mnie priorytetem przy zakupie była waga i pod tym względem jestem bardzo zadowolony.

Dzieki wielkie, mi tez chodzi glownie o wage i rozmiar w transporcie. Przetestuje je w krajowych warunkach... 

@gooral, no w takich tropikach jak u nas odychalność zapewne wielu sprzętów będzie umowna.  ;)

@jeziorm, no u nas płynie znacznei więcej wody i choć z pewnością latem nie jest całkiem zimna, to nie wyobrażam sobie siedzieć w niej po pas kilka godzin. Kryształ zdatny do picia nie musi być, ale niefajnie jest zgarniać na siebie różniste syfy z płynącego koloidu B) 

Pozdrawiam

Grzesiek

Koledzy mam na oku dwie opcje zakupu śpiochów. 1. To simms zza oceanu z jakimiś butlami. 2. vision od adasia sikory, model ikon lub keeper z butami hoper. Mam do wydania około 1200zł. Które waszym zdaniem rozwiązanie będzie bardziej korzystne? Przeznaczenie to rzeki pstrągowe jury krakowsko częstochowskiej.

Vision

I to nie dlatego ze ich znam i lubię. I nie jest to "lokowanie produktu" tylko..

serwis

Cokolwiek nie gra ze śpiochami odwozisz i masz serwis i pomoc, zwykle za free.

Jak sie zesra ze śpiochami z usa to... bywa ze jest to problem.

Trochę znajomych łowi w ikonach i chwalą, choć na początku były obawy, bo to dość lekkie gacie

Kupiłem na ten sezon Keepery. Jak na razie tylko 4 dni spacerowania po Redzie. Śpiochy Bardzo lekkie, zrobiłem w nich dobrych kilkanaście km w ciężkich śniegowo/deszczowych warunkach i czułem się jak bym miał na dupie wygodny dresik. Zobaczymy jak w sezonie spiszą się na Wiśle.

Ciekawy temat. Do chwili obecnej nigdy nie mialem "oddychajacych" spodni do brodzenia. Zawsze neopreny.

Aktualnie mam kupione w Cabelasie brazowe bez butow. Tylko ze skarpeta.

Takie :

http://www.cabelas.com/product/Cabelas-3mm-Lightweight-Stockingfoot-Waders-Regular/721043.uts?Ntk=AllProducts&searchPath=%2Fcatalog%2Fsearch%2F%3FN%3D5101172%26Ne%3D5101172%26No%3D60%26Ns%3DMIN_SALE_PRICE%26Ntk%3DAllProducts%26Ntt%3Dwaders%26Ntx%3Dmode%252Bmatchallpartial%26WTz_l%3DHeader%253BSearch-All%2BProducts%26WTz_st%3D%26WTz_stype%3DSP%26form_state%3DsearchForm%26recordsPerPage%3D20%26search%3Dwaders%26searchTypeByFilter%3DAllProducts%26x%3D0%26y%3D0&Ntt=waders&WTz_l=Header%3BSearch-All+Products

Poprzednio uzytkowalem Geologic (Decathlon).

Roznica miedzy nimi a Cabelasem to roznica klas. Te z USA duzo szybciej schna, brak butow sprawia ze zakladam obuwie o normalnej wadze, a nie gumiaki. Raz mialem neopreny sygnowane znakiem "Daiwa". Straszne nieporozumienie to bylo.

Na ten sezon mam zamiar pozyskac jakies cienkie oddychajace, myslalem ze w watku na 4 strony bedzie wiecej modeli "omowionych" ;)

Korzystal ktos z Redingtonow ?

http://www.ebay.com/itm/REDINGTON-NEW-CROSSWATER-FLY-FISHING-WADERS-SIZE-MEDIUM-STOCKINGFOOT-BREATHABLE-/150961778114?_trksid=p5197.m1992&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3D1%26asc%3D14%26meid%3D4943439592449609894%26pid%3D100015%26prg%3D1006%26rk%3D1%26sd%3D150961778114%26

Albo takich z Cabelasa ?

http://www.cabelas.com/product/Cabelas-RVG-II-Stockingfoot-Waders-Stout/1317300.uts?Ntk=AllProducts&searchPath=%2Fcatalog%2Fsearch%2F%3FN%3D5101172%26Ne%3D5101172%26No%3D60%26Ns%3DMIN_SALE_PRICE%26Ntk%3DAllProducts%26Ntt%3Dwaders%26Ntx%3Dmode%252Bmatchallpartial%26WTz_l%3DHeader%253BSearch-All%2BProducts%26WTz_st%3D%26WTz_stype%3DSP%26form_state%3DsearchForm%26recordsPerPage%3D20%26search%3Dwaders%26searchTypeByFilter%3DAllProducts%26x%3D0%26y%3D0&Ntt=waders&WTz_l=Header%3BSearch-All+Products

Badz takich ?

http://www.cabelas.com/product/Frogg-Toggsreg-Canyontrade-Stockingfoot-Chest-Waders/1433644.uts?Ntk=AllProducts&searchPath=%2Fcatalog%2Fsearch%2F%3FN%3D5101172%26Ne%3D5101172%26No%3D100%26Ns%3DMIN_SALE_PRICE%26Ntk%3DAllProducts%26Ntt%3Dwaders%26Ntx%3Dmode%252Bmatchallpartial%26WTz_l%3DHeader%253BSearch-All%2BProducts%26WTz_st%3D%26WTz_stype%3DSP%26form_state%3DsearchForm%26recordsPerPage%3D20%26search%3Dwaders%26searchTypeByFilter%3DAllProducts%26x%3D0%26y%3D0&Ntt=waders&WTz_l=Header%3BSearch-All+Products

Dzieki za info!

Pozdrawiam

Guzu