Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

darko - nigdzie nie pisałem, że "najlepsza na świecie" w odniesieniu do słowa - chińska... Coś Pan przesadzasz.

Co do Nikona, pracuję na ich sprzęcie bardzo długo, wzorzec precyzji, technicznej awangardy. Przykład z obiektywem miał tylko uzmysłowić o produkcji Nikona ulokowanej na terenie Chin. Technologia, myśl techniczna pozostaje niezmiennie japońska a chiński pracownik po odpowiednim przeszkoleniu jest równie precyzyjny i skuteczny jak Japończyk...

• Like 1

Andrzej, miałem zadać pytanie w kontekście innego wątku, ale nie chciałem robić oftopa. Zapytam więc tu; w wątku o opadowych wahadłach jest zdjęcie gdzie stoicie Waldek, Ty i trzeci kolega, którego nie znam. Nurtuje mnie jaki "przebieg" mają śpiochy, które masz a w sumie macie na sobie? Bo moje to tak wyglądały po 3-5 założeniach. Później gdzieś otarte, gdzieś zachlapane i przyplamione błotem czy innym szlamem.

Czyścisz/czyścicie jakoś śpiochy po użyciu? Czy może tylko na zdjęciu wyglądają jakby były pierwszy raz założone?

Edytowane przez OloPe

Olo - po łowieniu płuczę w rzece, zaporówce, dokładnie część neoprenową z wywinięciem kołnierza w jedną i drugą stronę. Wszystko po to by piasek lub inne drobne elementy nie tarły w bucie co grozi przetarciem i uszkodzeniem "neoprenowej pończochy". Na zimę myję je w domu od zewnątrz i dokładnie suszę. Mam w garażu stojak gdzie po każdym łowieniu wiszą rozprostowane. To samo z butami - dokładnie! Na fotce jeśli jest trzech Panów w średnim wieku od lewej stoją: popper, andrzej stanek, Jozi... Co do bytności na rybach - na ogół trzy razy w tygodniu jednak nie częściej jak co piąty raz zakładam śpiochy. Dużo pływam a tam japonki.. :D

Po każdym łowieniu i moje wiszą rozprostowane i schną. Tyle, że na strychu a nie w garażu, ale to chyba bez różnicy ;) To tyle. Żadnego z pozostałych podanych przez Ciebie zabiegów nie stosuję. Czasem obmyję jak są w błocie mocno utyrane.  Ale chyba warto poświęcić te kilka minut na zabiegi, postaram się choć raz na jakiś czas tak czynić w tym roku.

Co do mycia na zimę i zimowania; myjesz samą wodą czy z dodatkiem czegoś? I jak je przechowujesz, wiszące czy normalnie złożone?

Co do mycia na zimę i zimowania; myjesz samą wodą czy z dodatkiem czegoś? I jak je przechowujesz, wiszące czy normalnie złożone?

Czysta woda i gąbka, dokładnie wysuszone lądują w szafie i tak czekają otwarcia sezonu.

Nikon aktualnie jedzie na opinii wypracowanej przez zdobywających rynek Japończyków  B) , za to sztab cwanych chinoli  :angry: zastanawia się co subtelnie uszkodzić  :ph34r: ,by zmusić do nowych zakupów lub drogiego serwisowania najlepiej zaraz po upływie gwarancji.KIJ i marchewka...

Mam nadzieję ,że orientujesz się w relacjach japońsko-chińskich(protesty,zamieszki...) i nie ulegasz złudzeniu  :rolleyes:

Nie wiem o co Ci chodzi... Pozycja Nikona jako producenta m.in. profesjonalnego sprzętu optycznego w tym lustrzanki cyfrowe jest niepodważalna od wielu dekad. Lider - NUMER JEDEN, ścisła światowa czołówka. Nie sądzę, by to co sugerujesz nie było brane pod uwagę przez tak wytrawnego gracza jakim jest "żółty kolos". W moim odczuciu zbudowali fabrykę w Chinach ze względu na tanią siłę roboczą, większość zaawansowanej produkcji umiejscowiona jest w Japonii w tym wszystkie profi lustrzanki i optyka. Dla tego zdziwiony byłem, że tej klasy obiektyw (Nikkor AF-S 105mm f/2.8G VR Micro) produkowany jest przez japońską fabryke na terenie Chin. Kupowałem miesiąc temu dwa inne profi szkła, w tym flagowy szeroki zoom 14-24/2,8 opisany jest jako Japan...

• 2 miesiące temu...

JA mam wodery z firmy Fagum-Stomil:) Głośno było o upadku tej firmy i o braku asortymentu w postaci woderów czy też spodniobuty.Nic mylnego! fagum istnieje i ma się dobrze! NIe dawno zakupiłem nowe wodery z tej firmy i jestem bardzo zadowolony. Wcześńiej miałe wodery z PVC gniotły się na potęge i trwale poodkształcały, natomiast fagumowskie mega trwałe (sprawdzone w trudnych warunkach , nie raz zaczepiłem o gałąź)

Dostępne są chyba w dwóch kolorach: czarny oraz zielony

A następny cel moich zakupów to spodniobuty tej samej firmy!

Polecam!

Jak widać na zdjęciu ja mam czarne:)DSC_0977.jpg

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Poleccie jakies dobre, niedrogie i trwałe śpiochy oddychające. Jeśli ma to jakieś znaczenie to, potrzebne są mi do pływania na pływadełku. Może jakieś podpowiedzi co do rozmiaru moja waga: 85kg, 190 cm wzrostu, oraz sklepu co by nie było problemu z gwarancją, bo róznie to bywa jak widać i słychać.. cena do 750 złotych.

dzięki :)

Pozdro.

dodam że, niestety jestem zmuszony do zakupu przez internet, czego bardzo nie lubię  przy wyborze takiej rzeczy jaki śpiochy, takze prosze o podpowiedzi..

Edytowane przez thibar
  • Like 2

Jak na pływadełko to myśle że spokojnie coś takiego wystarczy ai kłopotów w razie reklamacji przypuszczam nie bedzie ;)

http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/produkt/Scierra%20Wodery%20CC3%20XP/cPath/65_779/products_id/10080

Edytowane przez Karol Krause

Jak na pływadełko to myśle że spokojnie coś takiego wystarczy ai kłopotów w razie reklamacji przypuszczam nie bedzie ;)

http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/produkt/Scierra%20Wodery%20CC3%20XP/cPath/65_779/products_id/10080

Dzięki Kolego :) akurat tej strony nie widziałem, może dlatego że nie zajmuje sie wędkarstwem muchowym. Propozycja jest ciekawa, teraz tylko domówić rozmiar i ok,  jeszcze raz dzieki.

Jeszcze jest coś takiego w decathlonie, kupiłem w kwietniu i używam dość często nic się nie dzieje i wyglodają porządnie z gwarancją też nie powinno byc problemu.

http://www.decathlon.pl/spodniobuty-caperlan-team-4-c-id_8125914.html

no własnie, wczoraj gadałem z gosciem z decatlonu i nigdzie ich nie ma.. trzeba czekać na zamówienie z francji..

jaki rozmiar sobie wziąłeś?

Edytowane przez thibar

Jeżeli jesteś pewien że nie chcesz Solvkrokenów z FishingMartu , w których zwykł zażywać kąpieli sam " Pan Czesio " ; i jeśli jesteś tak małostkowy że zależy ci na jakimś głupim paragonie czy fakturze. Jeśli do tego jesteś zdecydowany ( w razie czego ) domagać się obsługi serwisowej ( gwarancyjnej i pogwarancyjnej ) i nie chcesz z tego powodu rozpętywać trzeciej wojny światowej ; to polecam któreś z tych :

http://hurch.pl/wodery-c16.html

Przy czym dodam że te najtańsze ( mimo że najtańsze ) też nie są złym wyborem.

• Like 2

Koledzy chwalą Vision Keeper, wyglądają dość dobrze, z butami w dobrej cenie.

Jeden bardzo duży plus - gwarancja i serwis - top klasa, tak to powinno wyglądać.

Rozkleił się mi po jakimś czasie czubek buta - sam dół gumy. Przed zakupem byłem poinformowany, ze bywa że się na czubkach guma odkleja i buty w związku z tym sprzedano mi po obniżonej cenie. Gdy przyjechałem do sklepu bez słowa, na miejscu, but został sklejony jakimś high-tech wynalazkiem - na tyle dobrze, że ponad rok ostrego łowienia przetrzymał.

I stara anegdota - jeden z muszkarzy połamał wędkę na wyjeździe w Skandynawii. Skontaktował się na wyjeździe ze sklepem w Krakowie - że ma problem i.... nówkę funkiel nad wodę przywiózł następnego dnia lokalny dystrybutor.

Wszyscy chwalą Keepery a to są przecież najtańsze ( czyli najgorsze ) z tej oferty.

Zastanawiam się co robią te najdroższe skoro są trzy razy droższe od tych , które wszyscy tak chwalą.

Ciekawe co Adam Sikora robi w tych woderach że są takie dobre ?

Doświadczenie uczy 2 rzeczy:

-ciekną wszystkie śpiochy, jak trafisz na ten robiony kiedy pan Chang miał mega zły dzień i nie pospał za wiele. Nówki simmsa potrafią polać podczas 1wszego łowienia - dlatego warto wybrać zakupy u kogoś kto traktuje klienta poważnie.

-przy normalnym użytkowaniu - w miarę częstym łowieniu, +- po 2 latach śpiochy padną. Nie stwierdziłem dużych różnic w tej prawidłowości, zakładając ze nie mówimy o jakiś smutnych ceratach jak solvkroken czy rapala. Bywa że wcześniej i wtedy z powrotem do p1