Andrzej Stanek Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 darko - nigdzie nie pisałem, że "najlepsza na świecie" w odniesieniu do słowa - chińska... Coś Pan przesadzasz.Co do Nikona, pracuję na ich sprzęcie bardzo długo, wzorzec precyzji, technicznej awangardy. Przykład z obiektywem miał tylko uzmysłowić o produkcji Nikona ulokowanej na terenie Chin. Technologia, myśl techniczna pozostaje niezmiennie japońska a chiński pracownik po odpowiednim przeszkoleniu jest równie precyzyjny i skuteczny jak Japończyk... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Andrzej, miałem zadać pytanie w kontekście innego wątku, ale nie chciałem robić oftopa. Zapytam więc tu; w wątku o opadowych wahadłach jest zdjęcie gdzie stoicie Waldek, Ty i trzeci kolega, którego nie znam. Nurtuje mnie jaki "przebieg" mają śpiochy, które masz a w sumie macie na sobie? Bo moje to tak wyglądały po 3-5 założeniach. Później gdzieś otarte, gdzieś zachlapane i przyplamione błotem czy innym szlamem. Czyścisz/czyścicie jakoś śpiochy po użyciu? Czy może tylko na zdjęciu wyglądają jakby były pierwszy raz założone? Edytowane 20 Marca 2013 przez OloPe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Nie wiem panowie ile razy bywacie na rybach i jak intensywnie łowicie, ale ... - Caperlany 3C - wytrzymały dwa sezony i byłem mega zadowolony z tego wyniku - Solvkrokeny dały radę jeden sezon i tu lekkie rozczarowanie, ale nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Olo - po łowieniu płuczę w rzece, zaporówce, dokładnie część neoprenową z wywinięciem kołnierza w jedną i drugą stronę. Wszystko po to by piasek lub inne drobne elementy nie tarły w bucie co grozi przetarciem i uszkodzeniem "neoprenowej pończochy". Na zimę myję je w domu od zewnątrz i dokładnie suszę. Mam w garażu stojak gdzie po każdym łowieniu wiszą rozprostowane. To samo z butami - dokładnie! Na fotce jeśli jest trzech Panów w średnim wieku od lewej stoją: popper, andrzej stanek, Jozi... Co do bytności na rybach - na ogół trzy razy w tygodniu jednak nie częściej jak co piąty raz zakładam śpiochy. Dużo pływam a tam japonki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Po każdym łowieniu i moje wiszą rozprostowane i schną. Tyle, że na strychu a nie w garażu, ale to chyba bez różnicy To tyle. Żadnego z pozostałych podanych przez Ciebie zabiegów nie stosuję. Czasem obmyję jak są w błocie mocno utyrane. Ale chyba warto poświęcić te kilka minut na zabiegi, postaram się choć raz na jakiś czas tak czynić w tym roku. Co do mycia na zimę i zimowania; myjesz samą wodą czy z dodatkiem czegoś? I jak je przechowujesz, wiszące czy normalnie złożone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Co do mycia na zimę i zimowania; myjesz samą wodą czy z dodatkiem czegoś? I jak je przechowujesz, wiszące czy normalnie złożone? Czysta woda i gąbka, dokładnie wysuszone lądują w szafie i tak czekają otwarcia sezonu. Nikon aktualnie jedzie na opinii wypracowanej przez zdobywających rynek Japończyków , za to sztab cwanych chinoli zastanawia się co subtelnie uszkodzić ,by zmusić do nowych zakupów lub drogiego serwisowania najlepiej zaraz po upływie gwarancji.KIJ i marchewka...Mam nadzieję ,że orientujesz się w relacjach japońsko-chińskich(protesty,zamieszki...) i nie ulegasz złudzeniu Nie wiem o co Ci chodzi... Pozycja Nikona jako producenta m.in. profesjonalnego sprzętu optycznego w tym lustrzanki cyfrowe jest niepodważalna od wielu dekad. Lider - NUMER JEDEN, ścisła światowa czołówka. Nie sądzę, by to co sugerujesz nie było brane pod uwagę przez tak wytrawnego gracza jakim jest "żółty kolos". W moim odczuciu zbudowali fabrykę w Chinach ze względu na tanią siłę roboczą, większość zaawansowanej produkcji umiejscowiona jest w Japonii w tym wszystkie profi lustrzanki i optyka. Dla tego zdziwiony byłem, że tej klasy obiektyw (Nikkor AF-S 105mm f/2.8G VR Micro) produkowany jest przez japońską fabryke na terenie Chin. Kupowałem miesiąc temu dwa inne profi szkła, w tym flagowy szeroki zoom 14-24/2,8 opisany jest jako Japan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblood Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ja mam gacie Guideline ze cztery lata nic się nie dzieje użytkowane od czystych wód Szwecji po warcianskie krzaczory pielęgnowane według zaleceń producentahttp://www.guideline.no/Washing+your+waders.9UFRnGYy.ips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) . Edytowane 12 Lutego 2014 przez darko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak104 Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 JA mam wodery z firmy Fagum-Stomil:) Głośno było o upadku tej firmy i o braku asortymentu w postaci woderów czy też spodniobuty.Nic mylnego! fagum istnieje i ma się dobrze! NIe dawno zakupiłem nowe wodery z tej firmy i jestem bardzo zadowolony. Wcześńiej miałe wodery z PVC gniotły się na potęge i trwale poodkształcały, natomiast fagumowskie mega trwałe (sprawdzone w trudnych warunkach , nie raz zaczepiłem o gałąź)Dostępne są chyba w dwóch kolorach: czarny oraz zielonyA następny cel moich zakupów to spodniobuty tej samej firmy!Polecam! Jak widać na zdjęciu ja mam czarne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Witam,Poleccie jakies dobre, niedrogie i trwałe śpiochy oddychające. Jeśli ma to jakieś znaczenie to, potrzebne są mi do pływania na pływadełku. Może jakieś podpowiedzi co do rozmiaru moja waga: 85kg, 190 cm wzrostu, oraz sklepu co by nie było problemu z gwarancją, bo róznie to bywa jak widać i słychać.. cena do 750 złotych.dzięki Pozdro. dodam że, niestety jestem zmuszony do zakupu przez internet, czego bardzo nie lubię przy wyborze takiej rzeczy jaki śpiochy, takze prosze o podpowiedzi.. Edytowane 19 Lipca 2013 przez thibar 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Jak na pływadełko to myśle że spokojnie coś takiego wystarczy ai kłopotów w razie reklamacji przypuszczam nie bedzie http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/produkt/Scierra%20Wodery%20CC3%20XP/cPath/65_779/products_id/10080 Edytowane 19 Lipca 2013 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Jak na pływadełko to myśle że spokojnie coś takiego wystarczy ai kłopotów w razie reklamacji przypuszczam nie bedzie http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/produkt/Scierra%20Wodery%20CC3%20XP/cPath/65_779/products_id/10080Dzięki Kolego akurat tej strony nie widziałem, może dlatego że nie zajmuje sie wędkarstwem muchowym. Propozycja jest ciekawa, teraz tylko domówić rozmiar i ok, jeszcze raz dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Ciekawe są jeszcze jesli głęboko nie brodzisz spodniobuty do pasa. http://www.bogdangawlik.pl/product_info.php/cPath/65_779/products_id/10051 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filip Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Jeszcze jest coś takiego w decathlonie, kupiłem w kwietniu i używam dość często nic się nie dzieje i wyglodają porządnie z gwarancją też nie powinno byc problemu.http://www.decathlon.pl/spodniobuty-caperlan-team-4-c-id_8125914.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 ciekawe czy nie będą za krótkie.. swoją przygodę z pływadełkiem dopiero zaczynam i nie mam rozeznania.. zaraz lukne na youtube jak sprawa wygłada.. ale raczej śpiochy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Jeszcze jest coś takiego w decathlonie, kupiłem w kwietniu i używam dość często nic się nie dzieje i wyglodają porządnie z gwarancją też nie powinno byc problemu.http://www.decathlon.pl/spodniobuty-caperlan-team-4-c-id_8125914.htmlno własnie, wczoraj gadałem z gosciem z decatlonu i nigdzie ich nie ma.. trzeba czekać na zamówienie z francji..jaki rozmiar sobie wziąłeś? Edytowane 19 Lipca 2013 przez thibar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 No jak na Belly Bot to raczej spiochy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Jeżeli jesteś pewien że nie chcesz Solvkrokenów z FishingMartu , w których zwykł zażywać kąpieli sam " Pan Czesio " ; i jeśli jesteś tak małostkowy że zależy ci na jakimś głupim paragonie czy fakturze. Jeśli do tego jesteś zdecydowany ( w razie czego ) domagać się obsługi serwisowej ( gwarancyjnej i pogwarancyjnej ) i nie chcesz z tego powodu rozpętywać trzeciej wojny światowej ; to polecam któreś z tych :http://hurch.pl/wodery-c16.htmlPrzy czym dodam że te najtańsze ( mimo że najtańsze ) też nie są złym wyborem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Koledzy chwalą Vision Keeper, wyglądają dość dobrze, z butami w dobrej cenie.Jeden bardzo duży plus - gwarancja i serwis - top klasa, tak to powinno wyglądać.Rozkleił się mi po jakimś czasie czubek buta - sam dół gumy. Przed zakupem byłem poinformowany, ze bywa że się na czubkach guma odkleja i buty w związku z tym sprzedano mi po obniżonej cenie. Gdy przyjechałem do sklepu bez słowa, na miejscu, but został sklejony jakimś high-tech wynalazkiem - na tyle dobrze, że ponad rok ostrego łowienia przetrzymał.I stara anegdota - jeden z muszkarzy połamał wędkę na wyjeździe w Skandynawii. Skontaktował się na wyjeździe ze sklepem w Krakowie - że ma problem i.... nówkę funkiel nad wodę przywiózł następnego dnia lokalny dystrybutor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Polecam Ci zakupić Caperlany 5C w rozmiarze 2XL. Nie wiem czy jeszcze je znajdziesz w cenie 500pln +/-, ale będziesz bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 i o to chodzi - top klasa a nie jakies tam.. pływanie w wannie przez szefa- chociaż był to żart jak sądzę..wracajac do tematu, duzo tego.. im wiecej propozycji tym trudniejszy wybór.. trzeba sie decydowac,i kupic i po sprawie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Polecam Ci zakupić Caperlany 5C w rozmiarze 2XL. Nie wiem czy jeszcze je znajdziesz w cenie 500pln +/-, ale będziesz bardzo zadowolony 2XL to rozmiar na mnie ? o kurde.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Wszyscy chwalą Keepery a to są przecież najtańsze ( czyli najgorsze ) z tej oferty. Zastanawiam się co robią te najdroższe skoro są trzy razy droższe od tych , które wszyscy tak chwalą. Ciekawe co Adam Sikora robi w tych woderach że są takie dobre ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Doświadczenie uczy 2 rzeczy: -ciekną wszystkie śpiochy, jak trafisz na ten robiony kiedy pan Chang miał mega zły dzień i nie pospał za wiele. Nówki simmsa potrafią polać podczas 1wszego łowienia - dlatego warto wybrać zakupy u kogoś kto traktuje klienta poważnie. -przy normalnym użytkowaniu - w miarę częstym łowieniu, +- po 2 latach śpiochy padną. Nie stwierdziłem dużych różnic w tej prawidłowości, zakładając ze nie mówimy o jakiś smutnych ceratach jak solvkroken czy rapala. Bywa że wcześniej i wtedy z powrotem do p1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi