Skocz do zawartości

Jakie śpiochy polecacie?

jerry hzs

Rekomendowane odpowiedzi

Snowbee, simms najdrosze i najlepsze. Vision, scierra można kupić w przystępnych cenach jakość troszkę nisza niż te poprzednie ale można dostać niezłe modele w granicach 600-700zl, i reszta czyli jaxonyrapale solvkoken czy caperlan  raczej dla ludzi którzy brodzą kilka razy do roku nie grzeszą wytrzymałością ale i cenowo nie powalają na kolana

Edytowane przez albercik2

Grube, czarne stomile ;)

po pachy i upał 40stopni i Cie nie ma ]:->

ja nie mam śpiochów (przymierzam się kiedyś), mam spodniobuty z neoprenu 5mm (wyjście na ląd w mokrych i przejście po kilkuset metrów bezcenne dla utraty wagi :P)

kumpel kupował średniej klasy(nie pamiętam firmy ale zapytam) oddychające śpiochy z USA i sobie chwali a brodzi dużo - kupował na www.cabelas.com, tak że jak się dużo łazi lepiej mieć śpiochy bo są lżejsze i moim zdaniem wygodniejsze

wiem :P OT dla luzu 

za wiele to i tak nie wniosło :P ale fakt wystarczy dalsza przebieżka w takim sprzęcie po szyje i jajka trza schłodzić :D

edit:

kolega zapodał coś do wglądu http://www.taimen.com/pl/pl/category/wodery-buty-do-brodzenia/316

Edytowane przez ROOS

Ja posiadam wodery Taimen: http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-team-ii-waders_99930226/102654 

Ogólnie jak używałem je tylko na rzekach pstrągowych to spoko, nic się nie działo, ale jak zacząłem je ciągać po Odrze, lekko przeciekają w dwóch miejscach, ale od czego jest klej i łatki. ;) Buty miałem jaxona - tragedia. Po 2 miesiącach użytkowania odpadła podeszwa filcowa...... Mam teraz Rapale, ale już po roku widzę, że jedna podeszwa filcowa ledwo, ledwo. Podsumowując w podobnej cenie chyba możesz dostać lepsze wodery.

Pozdrawiam 

• 4 tygodnie później...

Cześć !

Po prawie roku przywołuję wątek woderów. Rok to wiele!

Istotne nowości ? Doświadczenia w stosowaniu opisanych powyżej modeli ? Buble ? :angry:

Jak wspomniałem na blogu Kuby (dziękuję za uwagi) jestem w bolesnym okresie przedwyborczym i muszę zdecydować o zakupie butów i woderów.

Szczególnie interesują mnie modele woderów z suwakiem .Czy są szczelne ? Naprawdę  wygodniejsze ?

Uwagi dotyczące butów także mnie interesują.

A więc jak mawiał Edward wiadomoktóry-pomożecie ??? :)

Paweł

Ciężko coś doradzić nie znając budżetu przewidzianego na "zabawki" ;)

Co do gaci z zamkiem, to słyszałem (osobiście nigdy nie miałem), że są okej, ale z zamka trzeba korzystać, rozpinać, zapinać, bo w przeciwnym razie zaczyna lać, chodzi konkretnie o visiona. Niby to oczywiste, że jak kupujemy z zamkiem to po to żeby go używać, ale nie każdy to robi. Ja przy wyborze śpiochów kieruję się - gwarancją, jakością, ceną - każde z tych 3 taka  sama waga. 

Buty też łatwym wyborem nie są, szczególnie decyzja o podeszwie, guma, filc, a jak któraś z tych to kolce, czy bez kolców, kwestia łowisk. 

Rozważam zakup zestawu raczej ze średniej,wyższej półki.

Dotychczas podeszwy moich butów były filcowe,niektóre z kolcami.Czy inne tworzywo jest lepsze ? Buty powinny być lekkie i minimalnie nasiąkać.

No i suwak-ktoś to ostatnio testował? Łowiska to rzeki podobne do Sanu,Bałtyk ze skał,ale i pomorskie moczary.

Proszę o opisanie osobistych doświadczeń,z uwzględnieniem tzw "oddychalności" :D

Paweł - jeśli chodzi o mnie nic się nie zmieniło. Dalej latam w tym samym, a jak ściągam z tyłka po dniu kiszenia zapaszek jak zefirek z kostki WC. Słowem Simms w taniej odsłonie 100% sprawności, jest był jeszcze w tym roku nie sprawdzałem... Lakiery szykowne te same, pełna ergonomia i bezpieczeństwo, górna półka, warte wydanej kasy. Śpiochy od 2008 użytkuję (chyba), jedyny minus to fason, znudził mi się za ten czas... ;)

Uzytkuje Simmsy G3 intensywnie od trzech sezonow. Co roku oddaje do serwisu na klejenie. Wyglda na to, ze to moj ostatni rok z tymi woderami, choc moge sie mylic. Jak rozmawialem z gosciem z serwisu przy odbiorze na temat wytrzymalosci, to nie ma cudow, Simmsy ciekna tak samo jak spiochy innych producentow, tylko ze kosztuja wiecej.

Osobiście wolę kupić 2 pary gaci ze średniej półki (800-900 zł/szt) niż 1 parę z wysokiej (1600-2000 zł). W moim przypadku sprawdzone 2 pary śpiochów ze średniej półki (z gwarancją producenta na 2 lata) wytrzymają  więcej niż jedna para śpiochów z półki wysokiej. Rozchodzi się tutaj o miejsce połowu, czasem łowiąc u mnie na północy więcej chodzę po brzegu niż w wodzie stoję (dojście do rzeki, zwałki, krzaki) - wchodząc i wychodząc na stromy brzeg szwy się naciągają, materiał się przeciera itd. Co innego jak ktoś łowi na Sanie, gdzie autem podjeżdża pod samą rzekę, często stoi po kolana w wodzie, prawie ze stacjonarne. W takim wypadku warto rozejrzeć się za czymś z górnej półki, dobrze oddychającym.

Co do butów: Na pomorze zdecydowanie guma (na błocie/glinie można jeszcze jako tako ustać, na filcu gorzej), no i do tego warto kolce dodać, choć nie jest to konieczne. Na południu zdecydowałbym się na gumę + kolce lub filc + kolce, ale tu nie chcę się wypowiadać, bo za mało tam łowiłem żeby teorie tworzyć ;)

Ja mam ikony, bez zamka, co prawda krótko bo od września poprzedniego roku - jakieś 20 wyjazdów za sobą mają dopiero, ale są okej. Wygodne, dość pancerne, a no i szybko się brudzą :(, po jednym wypadzie w nówkach na Łupawskie bagda już takie ładne nie są :D

Co do butów, simmsy bądź co bądź są pancerne, ale przez to ciężkie. Może coś z Patagonii lub visiona, ta druga ma ciekawy model Hopper. 

Ja zakupiłem Caperlany C4 na ten sezon. Wcześniej obadałem rynek, opinie znajomych i wszystko było na tak, cena śmieszna jak za to co dostajemy do rąk. Wcześniej uzytkowałem hodgmany ktore było czochrane z 6 lat ;)

Dodam, że C4 dostajemy z pasem lędźwiowym i pokrowcem do transportu portek i butów ;)

post-50848-0-91031300-1392988562_thumb.jpg

post-50848-0-88184500-1392988597_thumb.jpg

post-50848-0-54674700-1392988632_thumb.jpg

• Like 1

Ja zakupiłem Caperlany C4 na ten sezon. Wcześniej obadałem rynek, opinie znajomych i wszystko było na tak, cena śmieszna jak za to co dostajemy do rąk. Wcześniej uzytkowałem hodgmany ktore było czochrane z 6 lat ;)

Dodam, że C4 dostajemy z pasem lędźwiowym i pokrowcem do transportu portek i butów ;)

attachicon.gif20140113_120534~2.jpg

attachicon.gif20140113_121101.jpg

attachicon.gif20140113_121026.jpg

Ja też je nabyłem nie dawno, po pierwszych testach świetne wrażenia :) zobaczymy jak się sprawdzą w boju. 

P.S. Dzięki Wojtek :)

Edytowane przez Lukasz-7
  • Like 1

Witam,

@ Kardi,

Poszukaj Scierra CC6 i teraz nie wiem które bo na ten sezon zmienili. Stare ludziska maja po 4-5 lat i działają.Jeszcze chwile temu kosztowały tysiaka w jukeju, nowe ciut wiecej, to bardzo pancerna konstrukcja, dobra na rożne przeciwności losu.

Ja sie na Simmsie zawiodlem i mam ich wodery tam gdzie wszystkie stelle czyli w d...e. Jak kupujesz w Europie to płacisz jakieś nieziemskie pieniądze ( g3 czy g4 ), model z suwakiem to prawie 4 tys, to k...a tylko wodery :(

Wodery, to nie tylko wodery, to AŻ WODERY! Jak spierdzieli się przelotka, kołowrotek czy żyłka, to looz, do naprawienia/odkupienia, ale jak zwali się zdrowie, bo ktoś zaoszczędził na woderach, intensywnie łowił, pocił się i rypnęło w krzyżach, bo wodery nie oddychały...

Jednego kumpla wyciągałem z wody, bo przy wyciąganiu ryby "złamało" go w wodzie... całe plecy mokre, bawełniana koszulina przyklejona do pleców, zimny wiatr od tyłu. Przewiało gościunia zdrowo i prawie miesiąc poza pracą. Na kiblu usiąść nie mógł, a podnosiła go z "tronu" żona, bo sam nie dawał rady.

Niedawno kupił jakieś Sierry.

Ja sam uzywam Simmsów G4Z (ciułałem na nie ze 3 sezony) i nie mogę raczej narzekać, oddychalność Gore-Texu (w woderach) nie może się równać z niczym innym, no chyba że z nowszym Gore ;)

Wybrałem model z suwakiem, bo wkurzało rozbieranie się żeby krótkiego szczoszka puścić, a tym samym odsłaniać rozgrzane ciało za każdym razem.

Kolejny kumpel kupil sobie Taimeny z zamkiem, bo pozazdrościł łatwości odcedzania kartofelków ;) Poza tym spędził dwa sezony w neoprenach, gdzie w lecie mógł wykręcać ciuchy pod nimi.

Teraz mniej się poci, chociaż jemu Gore nie potrzebne, bo to chudzina straszna i wody wypuszcza o wiele mniej niż ja.